Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !

odświeżam wątek

budujemy Edytę z mgprojekt.

projekt zamawialiśmy telefonicznie, został przysłany szybciutko

kilka dni temu prosiłam o zgodę na zmiany w projekcie , przysłali priorytetem NASTĘPNEGO DNIA !

Uważam kontakt z pracownią za bardzo dobry, przed wyborem projektu kilkakrotnie kontaktowaliśmy się telefonicznie z pracownią w ramach porady, zawsze uzyskiwaliśmy kompetentne informacje.

Pozdrowienia dla pracowników MGProjekt i wszystkich budujących "mgprojektowiczów" (co za wyraz!)

• 7 months później...
  • Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

W zasadzie nigdy nie myślałem, że będę musiał kogokolwiek nie polecać, ale niestety, pewna firma sama się o to prosiła...

Kupiłem rok temu projekt Sympatyczny z pracowni MG Projekt. Dom ładny, spory, od razu ujął nas za serce. W zasadzie nic nie zmienialiśmy do pozwolenia na budowę. Jakiś czas temu rozpoczęliśmy budowę. I? I w trakcie, okazało się, że są pewne elementy w projekcie, które zostały zaprojektowane nieczytelnie, albo inaczej, ja sam (inżynier budowy okrętów z wykształcenia), mój Kierownik Budowy, moja ekipa, nie możemy się domyśleć o co chodziło autorowi projektu.

I co zrobiłem? Zadzwoniłem do biura Mg Projekt z prośbą o konsultacje. Zrobiłem to prawie 2 tygodnie temu, informując jednocześnie, że sprawa jest pilna, bo właśnie muruję ściany i nie wiem jak wykończyć pewne detale. Otrzymałem informację, ze mam zadzwonić kolejnego dnia. Zadzwoniłem, ale oczywiście nie zastałem osoby kompetentnej. Zostawiłem numer z prośbą o oddzwonienie. Zresztą zostawiałem go już później kilkukrotnie. Napisałem do biura kilka maili z prośbą o jakikolwiek kontakt. I co? Cisza - telefon milczy. Mail - milczy...

Wczoraj zadzwoniłem po raz kolejny i ostatni. Zapytałem się czy przypadkiem nie zbankrutowali bo maile milczą, telefony są tylko w jedną stronę. Pani nie była w stanie powiedzieć kto odbiera maile ze skrzynki ogólnej MG Projekt ;-) Obiecała mi informację zwrotną...

Ech. Rozpisałem się. Generalnie - jeżeli chcecie wybudować projekt z tej pracowni, a nie jest on projektem popularnym, to PRZESTRZEGAM przed tą firmą. Nie możecie liczyć na żadną, nawet najprostszą pomoc.

Mam jeszcze drugi case, związany z projektem instalacji rekuperatora. Pakiet ten MG Projekt oferuje dodatkowo od jakiegoś czasu. Domówiłem go. I co? I po pierwsze rekuperator nie wiedzieć czemu został zaprojektowany na poddaszu tuż przy sypialni, mimo, że w projekcie jest piękna ogrzewana kotłownia.. Po drugie, firma informuje, iż współpracuje z firmą Ned - Air, która niestety w podobny sposób komunikuje się z klientami na ich zapytania, jak firma MG Projekt...

Podsumowując: kupiłem projekt budowy domu, pytam o szczegóły jestem ignorowany. Kupiłem projekt instalacji wentylacji mechanicznej, z bezsensownie zaprojektowaną lokalizacją rekuperatora. Po trzecie, zostałem zachęcony do kontaktu ze współpracującym wykonawcą, który tak samo mnie ignoruje...

Zresztą co ja się czepiam. Przecież mamy 2007 roku, szczyt sezonu budowlanego, mega ceny materiałów budowlany, i skomlących klientów... Muszę naprawić swój kalendarz....

A może to po prostu taki standard obsługi klientów przez pracownie architektoniczne. A ja naiwny liczyłem na elementarne zasady kultury komunikacji...

No! Sprzedać i zapomnieć - to strategia marketingowa najlepsza!

"Do Bydgoszczy będę chodził na zakupy....!" ;-))

jeśli to cokolwiek pocieszy ja się mocno przejechałam na Archipelagu. Kupiłam projekt gotowy- podkreslam gotowy bo po zamówieniu okazało się, że ... projekt gotowy nie jest!! Mimo, iż pracownia architektoniczna Archipelag na swojej stronie i we wszystkich katalogach informuje, że czas realizacji zamówienia wynosi 3-4 dni ale..... okazało się, że to co pracownia pokazuje na swojje stronie czy w katalogach to tylko... wizualizacja i priopozycja. Projket jest opracowywany dopiero w momencie gdy zostanie po raz pierwszy zamówiony- potem jest juz dostepny od ręki! Mieliśmy pecha bo byliśmy pierwszymi klientami w Polsce którzy zapragnęli domu "miłochna". Na projket czekalismy ..... 8 tygodni!!!! A potem i tak się okazało, że brakuje kilku istotnych rysunków. A w czasie budowy jakie jaja wyszły!! Np przewód kominowy od kominka na parterze jest w innym miejscu na poddaszu w innym ;) Generalnie w tym momencie projekt jest tylko luźną sugestią dla wykonawcy jak ma dom wygladać - dobrze, że kierownik budowy jest tez konstruktorem bo przelicza wszystko na bieżąco i tylko dlatego jest nadzieja, że dom się nie zawali ;) Także uszy do góry !

• 1 month później...

Ha! Smród się dalej ciągnie...

Przestrzegam przed zakupem Pakietu WENTYLACJA i KOMINEK.

W moim wypadku to 110 zł wyrzucone w błoto.

Dostałem projekt, z rekuperatorem nad sypialnią. Gdy zgłosiłem to projektantowi (?), to projektant wielce się zdziwił, że się czepiam. Przecież on się nigdy nie spotkał z głośnym rekuperatorem, poza tym, zamówiłem typowy (!) projekt, więc o co mi chodzi?

Pal licho te 110 zł. Wkurza mnie to, że zamawiam projekt wentylacji, która jest zrobiona wbrew sztuce (polecam chociażby portal Muratora), a projektant, zamiast uderzyć się w piersi, udaje obrażoną panienkę...

Jeżeli chcecie mieć projekt wentylacji, niech to zrobi wykonawca. Kupowanie tego w MG Projekt, to wyrzucanie pieniędzy w błoto...

Ja o Horyzoncie niestety nie CI nie powiem. Może zadaj pytanie w oddzielnym wątku, to ktoś, kto kupił projekt z tej firmy, coś Ci powie...

Co do MG PROJEKT, to tuż po umieszczeniu przeze mnie ostatniego posta na forum, napisał jeden w właścicieli firmy.

Uczciwość nakazuje mi powiedzieć, że próbuje ratować sytuację, niekompetencję swoich współpracowników.

Niesmak jednak zostaje.

sam kupiłem projekt dużej pracowni i muszę przyznać że jestem zadowolony. Szczegóły dokładnie rozrysowane i dobre zestawienia. Nie mam zwyczaju chwalenia przed końcem więc nie podam nazwy tej pracowni. Niemniej jednak znajomy miał dokumentacje gdzie popłyną na zestawieniu. Zakupił więźbę i okazało się że zestawienie było mocno przeszacowane. Oczywiście mógł prawnie dochodzić straty bo pracownia sama od siebie nie poczuwała się do błędu. Jak widać projekt projektowi nie równy.

Ja trochę ryzykowałem, bo byłem jednym z nielicznych, którzy poszli na tzw. pierwszy ogień...

Rozmawiałem też na ten temat ze swoim KB i powiedział mi, że w długiej swojej karierze nie spotkał projektu bez błędu. Nie mówię o drobnostkach, ale błędach ;-)

Coś za coś z drugiej strony... Albo od razu się człowiek nastawi, że ktoś sprzedaje produkt, który i tak musi być zweryfikowany, albo tylko nerwy się straci...

• 4 weeks później...
  • 3 years później...
Zakupiłem miesiąc temu projekt w tej pracowni Mg projekt. Na projekt czekałem kilka dni, także wg mnie szybko. Jak potrzebowałem jakiejś konsultacji ( przed i po zakupieniu projektu ), nigdy nie zostałem odesłany z kwitkiem, czy e-mailowo czy telefonicznie otrzymałem odpowiedź. Ale swoją kolejkę odczekać musiałem :cool: Zawsze moje wątpliwości rozwiali :) Także, ja żadnego złego słowa nie mogę powiedzieć :) Pozdrawiam :)

• 7 months później...

witam,

pytanie do budujących wg projektów z pracowni MG Projekt, czy korzystaliście może z ich kosztorysów i zestawień materiałowych? czy to tylko u mnie się nic nie zgadza. Nawet przeliczając samemu wychodzi mi mniej więcej tyle co ekipie a nie to co zestawieniach:mad: a zdaje się to prosta matematyka

witam,

pytanie do budujących wg projektów z pracowni MG Projekt, czy korzystaliście może z ich kosztorysów i zestawień materiałowych? czy to tylko u mnie się nic nie zgadza. Nawet przeliczając samemu wychodzi mi mniej więcej tyle co ekipie a nie to co zestawieniach:mad: a zdaje się to prosta matematyka

właśnie przerabiam jeden domek

http://www.mgprojekt.com.pl/riwiera-2

sprawdzenie kosztorysu zajmie mi około tygodnia, ale na pierwszy rzut oka jest dużo błędów co do wyliczeń jak i co to zasad sporządzania takich kosztorysów

konkurs dla budujących dom.

ZNAJDŹ CO NAJMNIEJ 10 BRAKÓW W KOSZTORYSIE BUDYNKU http://www.mgprojekt.com.pl/riwiera-2

http://files.tinypic.pl/i/00475/022bh217q1sj_t.jpg

http://files.tinypic.pl/i/00475/30omuc9lkfqr_t.jpg

http://files.tinypic.pl/i/00475/eiinis7kawxs_t.jpg

http://files.tinypic.pl/i/00475/ea0hy4tz9mzk_t.jpg

http://files.tinypic.pl/i/00475/v0xi596b2psg_t.jpg

NAGRODA dla osoby która znajdzie najwięcej braków - kosztorys inwestorski dowolnego projektu domu w stanie surowym za free