Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie wody z przydomowej oczyszczalnie do rowu

maribar

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do budowy przydomowej oczyszczalni ścieków. Grunt w mojej okolicy to piękna, czysta i wilgotna glina więc aby rozcieńczyć wodę musiałbym wymieniać grunt.

Przypadkiem w rozmowie w gminie na temat terminu wykonania kanalizacji na mojej ulicy człowiek za to odopowiedzilny powiedział mi że jeżeli woda z oczyszczalni będzie spełniała odpowiednie warunki to można ją odprowadzić do rowu biegnącego przy mojej ulicy.

Czy spotkaliście się z taką opinią i praktyką? Wiecie może o jakich parametrach mówił i czy nie jest czymś karkołomnym (kosztownym) takie warunki spełnić?

Pozdrawiam,

Można coś takiego zrobić, ale pod warunkiem, że będzie odprowadzany produkt z biologicznej oczyszczalni ścieków, która ma odpowiednie certyfikaty. Większość nowych produktów tego typu je posiada i ścieki oczyszczone są czasami nawet lepiej, niż wymaga tego prawo, ale lepiej się upewnić u producenta.

Drugą sprawą jest jeszcze to, jakiej jakości będzie produkcja w realiach, bo ta może znacznie odbiegać od podawanej przez producenta (zależy to od sposobu użytkowania oczyszczalni i tego, co jest na wejściu).

Jednego możesz być piewien (pewna?) - w przypadku oczyszczalni z rozsączaniem nie ma możliwości prawnej odprowadzenia do cieku wodnego bez przefiltrowania.

Natomiast zastanawiam się, czy można w takim przypadku zrobić filtr żwirowo-piaskowy zamknięty szczelnie (z napowietrzaniem zewnętrznym), którego wyjście można by wyprowadzić do rowu...