Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minimalna szerokość działki

icegoly

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Powiedzcie mi :) mam działkę o szerokości 17,87 m natomiast w miejscowym planie zagospodarowania jest przyjęte, że działka pod zabudowę jednorodzinna powinna mieć min.18m szerokości. Czy krótko mówiąc mam problem :? :/ czy jest jakaś mozliwość uzyskania pozwolenia na budowę >

Witam,

Dziąkuje Wam za zainteresowanie moim postem

dokładnie zapis wygląda tak :

,, minimalna szerokość działki dla projektowanej zabudowy mieszkaniowej : 18m,,

nie wiem co rozumieć pod pojęciem działek nowopowstałych :/, ja swoją kupiłem rok temu i generalnie składa się ona z dwóch działem o łącznej szerokości od strony drogi (gdzie potencjalnie bądzie wjazd) 17,87m (wg. obliczeń ze współrzędnych geodety.

Nowopowstałe dziłki to takie które zostają wydzielone z większych działek w momęcie obowiązywania MPZP.

Działki istniejące to takie które na tu i teraz są na mapie - poprostu nie podzielisz tej twojej dziłki zgodnie z MPZP szerokiej na 17m i długiej na 100m na pół bo nie będzie spełnione kryterium 18m szerokości (bądź długości - obojętnie które to które) Można taką działe podzielić poza planem i jest na to kilka sposobów: zniesienie współwłasnośći, budowa bliźniaka i późniejszy podział dziłki.

I jak masz 2 dziłki po 8m i są koło siebie to spokojnie możesz budować, bo dostaniesz pozwolenie.

a jak PNB nie dostanę to klops :/

w sytuacji niejednoznacznych (budzących wątpliwości) ustaleń planu można wystąpić /na piśmie/ do starostwa o wiążącą wykładnię ustaleń planu.

Jeśli się zdecydujesz, to napisz m. in. że masz działkę o wymiarach ..., a nie o szer.xx i dł. xx :D Dołącz kopię z netu tego kawałka rysunku planu z zaznaczoną Twoją działką i tekst - ustalenia ogólne i szczegółowe dla tego terenu i podkreśl że w ustaleniach nie ma definicji.

Przedtem bardzo starannie ze zrozumieniem przeczytaj ustalenia planu, zwłaszcza ogólne, może coś tam jednak naskrobali, jeśli nie to jesteś "na prawie". starostwo, które wydaje PnB nie może interpretować ustaleń planu, jak nie ma definicji szerokości działki to ten zapis nic nie znaczy, znaczy tyle że urbanista coś na myśli miał ale krótko mówiąc chlapnął i poszło..........

Witajcie :)

byłem dziś u architekta i dzwoniłem do gminy, oboje twierdzą, że przedmiotowa szerokość to ta od strony drogi czyli moje 17.87 :/. Mimo to nigdzie nie ma tej definicji czytałem juz ten plan 100 razy. Tak czy inaczej architekt mi doradził to olać i normalnie budować. Powiedział mi, że nikt sie nigdzie na podstawie mapki i linijki nie połapie. Jedynie sasiad może kiedys zgłosić jak bedzie upierdliwy, ale geodeta obiecal mi zrobic z kazdej strony wytyczenie z błedem 10cm aby wszystko fizycznie w terenie grało.