Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Was także dręczą zimowe muchy....?

Gagata

Recommended Posts

No? "Robak" ma może 0,5, skrzydełka chyba nawet 1,5! Poszukam w sieci, albo zdjęcie zrobię...

to własnie Złotook drapieżny - bardzo pożyteczny owad i piękny jest, skrzydełka mienią mu się w słońcu tęczowo

http://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82otook_drapie%C5%BCny

Śliczny :-? Zwłaszcza jak masowo atakuje oczy, nos i usta :x

A fuuuujjjj.... całe szczęście, że na zimę się wynosi. No i tu mam go mało, bo w poprzednim mieszkaniu to masakra jakaś była :evil:

Boszzzz, jak ja kocham pająki :lol:

Te przynajmniej cichutko źrą muchi i nie usiłują robić za wkładkę mięsną :lol:

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Śliczny :-? Zwłaszcza jak masowo atakuje oczy, nos i usta

A wspomnij go czule jak Ci mszyce będą obżerać wszystko w ogrodzie.

No cóż... każda potwora znajdzie swego amatora... i vice versa...

Jakoś zazwyczaj nie mam nic przeciwko owadom, ale tych paskudztw nie lubię... a mszyce i tak się czują świetnie, więc może wydajność za małą mają? :roll:

A fuuuujjjj.... całe szczęście, że na zimę się wynosi. No i tu mam go mało, bo w poprzednim mieszkaniu to masakra jakaś była :evil:

A u nas dopiero na jesieni się pojawia, a my go wtedy "cap" za "krzydełka" i won na dwór!

Boszzzz, jak ja kocham pająki :lol:

Te przynajmniej cichutko źrą muchi i nie usiłują robić za wkładkę mięsną :lol:

A ja nie cierpię robali - ŻADNYCH. Wszystko co łazi, pełza i jest mniejsze od myszy, albo większe... ale przypomina robala ŁŁŁŁeeee! Ohyda! Nawet jak w TV pokazują, to mi włosy dęba stają i się gęsia skórka na plecach robi! A pająki są najgorsze!!! :evil: :cry: :oops:

A ja nie cierpię robali - ŻADNYCH. Wszystko co łazi, pełza i jest mniejsze od myszy, albo większe... ale przypomina robala ŁŁŁŁeeee! Ohyda! Nawet jak w TV pokazują, to mi włosy dęba stają i się gęsia skórka na plecach robi! A pająki są najgorsze!!! :evil: :cry: :oops:

No cóż. Pora wracać do miasta.

No tego jeszcze nie było, żeby robal mnie przegonił z domu (wsi :wink: )!

No może było :oops:

Mieszkałam wtedy jeszcze z rodzicami. W pokoju siedział pająk - WIELKI, czarny i włochaty.

- Megi (młodsza trzy lata :oops: ) ratuj!

Siostry o mojej fobii świetnie wiedzą, zlitowała się i idzie nastawiona bojowo:

- Gdzie jest?

- Taaaam :cry: - To znaczyło, że wlazł pod biurko pierdziel jeden!!!

- No dobra! Ty trzymaj rurę odkurzacza (włączony) a ja go wypłoszę ( :wink: )

Jak ona pod biurko psiknęła dezodorantem ( no, nic innego nie było pod ręką) a on wybiegł i pędził na mnie z rozdziawioną paszczą...

Uciekłam z wrzaskiem, a moja siostra za mną 8)

Takich historii było mnóstwo w moim życiu. Najbardziej traumatyczne są dla mnie wizyty w lesie - ubrana w nieprzemakalny kombinezon, gumacze, czapkę z daszkiem, wypryskana odstraszaczami na robale, uzbrojona w muchozol, łażę po lesie machając dookoła kijem ... po prostu relaks, a mąż szuka grzybów :wink:

Ale uwielbiam mieszkać na wsi - co prawda w "centrum" ale i tak tu spokojniej... Okna, drzwi, kratki wentylacyjne zabezpieczam siatkami. Jak w tv pokazują robale to przełączam :wink: Może na stare (naprawdę stare) lata wrócimy do miasta, albo jak zdrowie męża nas do tego zmusi. Ale na razie kupiliśmy działkę niedaleko i z nią wiążemy plany na przyszłość :wink:

A ja? Cóż mam biedny żuczek zrobić? :lol:

Z miasta nadaję, z samego centrum :lol:

Ale tylko tych zielonych nie lubię :oops:

Inne lubię, latem miewam tłumny najazd takich gości:

http://lh4.ggpht.com/_tcq6CDR4oow/Sk3j6OJKtkI/AAAAAAAACog/HO_szx1VdRA/s400/przesylki%20013.jpg

Wtedy to dopiero kota dostaje kota :lol:

A mole!

Tak troszkę odbiegając od myśli przewodniej tego tematu chciałem zaznaczyć że naukowcy udowodnili że kobiety mają wbite w psychikę ochydę i strach do owadów gryzoni itp. Po to aby lepiej chronić swoje potomstwo, natomiast mężczyźni nie są przeczuleni na takie tematy bo jak by byli to nic na obiad by nie upolowali...

Dodam że brzęczące muchy i skrzypiące drzwi dawniej mnie wyprowadzały z równowagi ale teraz już nie! Chyba taki nerwowy okres miałem no bo teraz sobie Jazz-ik puszczę a niech sobie brzęczą ja też mogę pobrzęczeć ..... :p

6cm.? To już nie mole to motyle nocne tzg. ćmy które służą jako pokarm dla gacków to takie nietoperze.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/Plecotus_auritus_01.jpg/800px-Plecotus_auritus_01.jpg

Na zdjęciu ładny gacek brunatny, fajne ma oczka :)

I tu przychodzi konkluzja co tu jest straszniejsze?!

6cm.? To już nie mole to motyle nocne tzg. ćmy które służą jako pokarm dla gacków to takie nietoperze.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/Plecotus_auritus_01.jpg/800px-Plecotus_auritus_01.jpg

Na zdjęciu ładny gacek brunatny, fajne ma oczka :)

Śliczny :lol: Niestety u mnie takich nie ma, więc tylko kot się karmi brygadą latającą :lol:

I też mi się wydawało, że to już nie mole :roll: :wink:

Wbrew pozorom te gacki są pożyteczne, u mnie w lato ich od groma. Latają sobie wieczorem i łapią 6cm. paskudztwa i to na słuch! A to że wplątują się we włosy itp. to bujdy wyssane z palca. Teraz sobie śpią po jaskiniach i niewolno ich budzić bo 2 razy i do wiosny po nich! :evil:

Ale z jednego się ciesze że te nietoperze wampiry

http://www.pajmon.com/wp-content/uploads/2007/04/nietoperz.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3f/Desmodus.jpg/630px-Desmodus.jpg

Nie żyją w Polsce