niciacia 11.01.2004 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Witam i proszę o opinie n.t.1. czy ktoś ma doświadczenia z ogrzewaniem c.w.u. w czasie lata piecem miałowym (np. z zasobnikiem) - może jakieś refleksje i wskazówki,2. pomyślałęm, żeby w ogrodzie zainstalować zbiornik z gazem i podłączyć do niego junkers c.w.u. i kuchenkę gazową w kuchni - może ktoś już na to wpadł i chciałby się podzielić doświadczeniami (bez ogrzewania c.o - bo drogo)3. może ktoś wymyśłił i wdrożył inny ciekawy pomysł w zakresie grzania c.w.u w czasie kiedy c.o. nie chodziBędę wdzięczny za opiniePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 12.01.2004 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 naprawdę nikt ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Niciacia,Nie ma problemu z zadnym z Twoich pomyslow. CWU mozna grzac zarowno piecem na wegiel jak i gazowym. Kwestia kosztow i wygody (lub niewygody).Jezeli zbiornik na gaz ma byc tylko do cwu i kuchenki, to chyba nie ma sensu sie w to bawic. Za duze koszty (dzierzawa no i sam gaz). Juz lepiej wtedy grzac cwu po prostu pradem a kuchenke ewentualnie z butli 11 kg (jezeli koniecznie ma byc gaz - moim zdaniem lepiej sie sprawuje w kuchni niz prad).Jak poszukasz w roznych watkach (o grzaniu weglem lub pradem), to przewija sie w nich temat grzania cwu i to przy kazdej okazji.Szukajcie a znajdziecie.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Może kolektory słoneczne??? Poczytaj o tym... Ja się poważnie zastanawiam. Pozdr. DF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 12.01.2004 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 to wyzej to JaNie byłem zalogowany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 13.01.2004 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 kolektory sloneczne to dobre wyjscie.Trzeba pamietac ze w opcji kolektorow slonecznych potrzebny jest zaobnik cieplej wody z podwojna wezownicą..Polecam polskich producentow..sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 13.01.2004 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Może kolektory słoneczne??? Poczytaj o tym... Ja się poważnie zastanawiam. Pozdr. Ja też się nad tym zastanawiam, tylko że mam ograniczone fundusze i nie chcę szaleć, ale pomyślałem sobie, że zrobię instalację z kotłowni na dach - tak w razie, gdybym wygrał w totka Może ktoś ma doświadczenia z ogrzewaniem słońcem i zechciałby się podizelić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddkdarek 13.01.2004 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Również się zastanawiam nad położeniem rurek z daszku nad tarasem (pod nim jest garaż) do kotłowni (aby później podłączyć kolektory). Tylko mam pytanie czy jest jakaś max. długość, bo u mnie to będzie ładnych kilkanaście metrów. Może nie zawracać sobie głowy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość qwer 13.01.2004 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 C.w.u. w lecie uzyskuję z kotła weglowego c.o. 20kW. Odcinam zaworami instalację c.o. o grzeję tylko zasobnik 150l. "Myślę" o zamontowaniu drugiego 150l - w tym czasie jak wykonywałem instalację nie było większych. Należy pamiętać żeby dobrze wykonać instalację c.o. - żeby po zamknięciu instalacji c.o. nie odciąć naczynia wzbiorczego.Eksploatacja nie jest tok uciążliwa jak wszyscy piszą. do rozpalenia potrzeba: 1 strona gazety, garść wiórów z heblarki(kązdy kto sam buduje posiada heblarkę), pół naręcza drzewa, 1 zapałka, pięć miniut czasu pod warunkiem że wszystko suche. ilością drzewa dobraną doświadczelnie reguluje się temperaturę wody. dla 4 osobowej rodziny wystarcza na dzień. Planuję również zamontwać kolektor słoneczny własnej konstrukcji ale z braku czasu narazie tego nie robię - koszt wykonania będzie naprawdę niski.Pozdrawiam Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość qwer 13.01.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 C.w.u. w lecie uzyskuję z kotła weglowego c.o. 20kW. Odcinam zaworami instalację c.o. o grzeję tylko zasobnik 150l. "Myślę" o zamontowaniu drugiego 150l - w tym czasie jak wykonywałem instalację nie było większych. Należy pamiętać żeby dobrze wykonać instalację c.o. - żeby po zamknięciu instalacji c.o. nie odciąć naczynia wzbiorczego.Eksploatacja nie jest tok uciążliwa jak wszyscy piszą. do rozpalenia potrzeba: 1 strona gazety, garść wiórów z heblarki(kązdy kto sam buduje posiada heblarkę), pół naręcza drzewa, 1 zapałka, pięć miniut czasu pod warunkiem że wszystko suche. ilością drzewa dobraną doświadczelnie reguluje się temperaturę wody. dla 4 osobowej rodziny wystarcza na dzień. Planuję również zamontwać kolektor słoneczny własnej konstrukcji ale z braku czasu narazie tego nie robię - koszt wykonania będzie naprawdę niski.Pozdrawiam Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts