Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie c.w.u.

Recommended Posts

Witam i proszę o opinie n.t.

1. czy ktoś ma doświadczenia z ogrzewaniem c.w.u. w czasie lata piecem miałowym (np. z zasobnikiem) - może jakieś refleksje i wskazówki,

2. pomyślałęm, żeby w ogrodzie zainstalować zbiornik z gazem i podłączyć do niego junkers c.w.u. i kuchenkę gazową w kuchni - może ktoś już na to wpadł i chciałby się podzielić doświadczeniami (bez ogrzewania c.o - bo drogo)

3. może ktoś wymyśłił i wdrożył inny ciekawy pomysł w zakresie grzania c.w.u w czasie kiedy c.o. nie chodzi

Będę wdzięczny za opinie

Pozdrawiam

Niciacia,

Nie ma problemu z zadnym z Twoich pomyslow. CWU mozna grzac zarowno piecem na wegiel jak i gazowym. Kwestia kosztow i wygody (lub niewygody).

Jezeli zbiornik na gaz ma byc tylko do cwu i kuchenki, to chyba nie ma sensu sie w to bawic. Za duze koszty (dzierzawa no i sam gaz). Juz lepiej wtedy grzac cwu po prostu pradem a kuchenke ewentualnie z butli 11 kg (jezeli koniecznie ma byc gaz - moim zdaniem lepiej sie sprawuje w kuchni niz prad).

Jak poszukasz w roznych watkach (o grzaniu weglem lub pradem), to przewija sie w nich temat grzania cwu i to przy kazdej okazji.

Szukajcie a znajdziecie.

Pozdrawiam

Mirek

Może kolektory słoneczne???

Poczytaj o tym...

Ja się poważnie zastanawiam.

Pozdr.

Ja też się nad tym zastanawiam, tylko że mam ograniczone fundusze i nie chcę szaleć, ale pomyślałem sobie, że zrobię instalację z kotłowni na dach - tak w razie, gdybym wygrał w totka :)

Może ktoś ma doświadczenia z ogrzewaniem słońcem i zechciałby się podizelić :)

Gość qwer

C.w.u. w lecie uzyskuję z kotła weglowego c.o. 20kW. Odcinam zaworami instalację c.o. o grzeję tylko zasobnik 150l. "Myślę" o zamontowaniu drugiego 150l - w tym czasie jak wykonywałem instalację nie było większych. Należy pamiętać żeby dobrze wykonać instalację c.o. - żeby po zamknięciu instalacji c.o. nie odciąć naczynia wzbiorczego.

Eksploatacja nie jest tok uciążliwa jak wszyscy piszą. do rozpalenia potrzeba: 1 strona gazety, garść wiórów z heblarki(kązdy kto sam buduje posiada heblarkę), pół naręcza drzewa, 1 zapałka, pięć miniut czasu pod warunkiem że wszystko suche. ilością drzewa dobraną doświadczelnie reguluje się temperaturę wody. dla 4 osobowej rodziny wystarcza na dzień. Planuję również zamontwać kolektor słoneczny własnej konstrukcji ale z braku czasu narazie tego nie robię - koszt wykonania będzie naprawdę niski.

Pozdrawiam Marek.

Gość qwer

C.w.u. w lecie uzyskuję z kotła weglowego c.o. 20kW. Odcinam zaworami instalację c.o. o grzeję tylko zasobnik 150l. "Myślę" o zamontowaniu drugiego 150l - w tym czasie jak wykonywałem instalację nie było większych. Należy pamiętać żeby dobrze wykonać instalację c.o. - żeby po zamknięciu instalacji c.o. nie odciąć naczynia wzbiorczego.

Eksploatacja nie jest tok uciążliwa jak wszyscy piszą. do rozpalenia potrzeba: 1 strona gazety, garść wiórów z heblarki(kązdy kto sam buduje posiada heblarkę), pół naręcza drzewa, 1 zapałka, pięć miniut czasu pod warunkiem że wszystko suche. ilością drzewa dobraną doświadczelnie reguluje się temperaturę wody. dla 4 osobowej rodziny wystarcza na dzień. Planuję również zamontwać kolektor słoneczny własnej konstrukcji ale z braku czasu narazie tego nie robię - koszt wykonania będzie naprawdę niski.

Pozdrawiam Marek.