Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cieknie do okoła komina. NIE MA WINNYCH!!!

Recommended Posts

witam

już nie mamy sił się kłócić, dekarz twierdzi, że swoją robotę wykonał dobrze. Zwala wszystko na murarza, ponieważ komin mam wykonany z cegły dziurawki mówi, a cegła dziurawka jest tylko do budowy płotów jak twierdzi dekarz. Murarz twierdzi, że już tyle kominów z dziurawki wybudował i nikomu nie cieknie tylko mi i, że jak najbardziej komin można obkładać dziurawką i że dekarz spi..... robotę. Fakt jest jeden cieknie po ściankach cegły czyli na moje oko kołnierz jest nieszczelny. Bądź tu panie mądry !!!! Już nie wiem co mamy robić.

pozdrawiamy

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

już nie mamy sił się kłócić, dekarz twierdzi, że swoją robotę wykonał dobrze. Zwala wszystko na murarza, ponieważ komin mam wykonany z cegły dziurawki mówi, a cegła dziurawka jest tylko do budowy płotów jak twierdzi dekarz. Murarz twierdzi, że już tyle kominów z dziurawki wybudował i nikomu nie cieknie tylko mi i, że jak najbardziej komin można obkładać dziurawką i że dekarz spi..... robotę. Fakt jest jeden cieknie po ściankach cegły czyli na moje oko kołnierz jest nieszczelny. Bądź tu panie mądry !!!! Już nie wiem co mamy robić.

pozdrawiamy

To w końcu jak:

cały z dziurawki;

obłożony dziurawką, czyli wybudowany z czegoś innego ?

Pamiętam jak w jakimś wątku była dyskusja czy można czy nie można budować kominy z dziurawki...

Pamiętam jak w jakimś wątku była dyskusja czy można czy nie można budować kominy z dziurawki...

Ciagle to samo... Ile razy jeszcze trzeba uświadamiać na tym forum że zgodnie ze sztuką budowlaną kominy powino się murować z pełnej cegły :evil:

No i co z tego że się pisze - tego forum nie czytają dekarze czy murarze tylko my - inwestorzy - którzy to nie zawsze muszą się znać lepiej od wykonawców ... - poza tym flatronka napisała że leje się po powierzchni komina i przecieka w okolicach obróbki ... - czyli taki przeciek nijak się ma do rodzaju cegły jaką uzyto do murowania ...

Spartolona obróbka komina i uszczelnienie ...

Jak cieknie po ściankach cegły pod dachem to na 99% obróbka do poprawki.

Chyba, że ma dziurawkę do samej góry(poważny błąd), a cieknie z nieszczelnej fugi w okolicach przejścia przez dach, która została naruszona przez dekarza.

Ogólnie (jak mi mówili murarze) - komin może byś jak najbardziej z dziurawki, ale min. dwie ostatnie warstwy obowiązkowo z pełnej + szczelna czapka.

Jak cieknie po ściankach cegły pod dachem to na 99% obróbka do poprawki.

Chyba, że ma dziurawkę do samej góry(poważny błąd), a cieknie z nieszczelnej fugi w okolicach przejścia przez dach, która została naruszona przez dekarza.

Ogólnie (jak mi mówili murarze) - komin może byś jak najbardziej z dziurawki, ale min. dwie ostatnie warstwy obowiązkowo z pełnej + szczelna czapka.

Teoretycznie możliwe, ale jak cieknie po cegłach to raczej musiałoby wcale nie być fugi.

Dokładnie cos takiego widziałem u klienta - ciekło w otworach cegieł, a w okolicach opierzenia wydostawało się przez fugę i ciekło po kominie.

ciągłe wytłumaczenie dekarzy......ja właśnie tak miałem, dekarz 3x poprawiał, murarz robił fuge ze 2x i jeden zganiał na drugiego.... zakończyło się tak, że się wkurzyłem-pogoniłem obu z budowy,wezwałem firmę dekarską rozebrali opierzenie na nowo, wcieli się w komin tak jak powinni i stał się CUD!!!!! nagle przestało cieknąć... jak zrobili to ja z węzem na dach i wio-woda po kominie, nic zero, ani kropelka nie przeciekła,zapytałem sie pozniej dekarza co było ,trochę postekał, ponarzekał,(nie chciał powiedziec ze inny dekarz zrobił fuszerkę) ale go przycisnełem i stwierdził ze najczęsciej dekarze którzy robią dach nie wcinają się wcale w komin, albo wcinają się tylko troszeczkę(bo boją sie żeby nie uszkodzić komina a jak cegła dziurawka to boją sie żeby cegła nie pękła) i pozniej cieknie, ewidentny błąd dekarza.......albo nieznajomość sztuki dekarskiej. kosztowało mnie to troche nerwów i 500zł ale chociaż teraz mam spokój....

witam w klubie :/

u mnie jest tak że jest (patrząc od dołu):

- podest postawiony na kształtkach

- zwykła cegła pena (pod płaszczyzną dachu)

- klinkierowa dziurawka

- 2 ostatnie warstwy z pełnej klinkierowej

- ?

po długotrwałych opadach mam wewnąrz plamę na tynku na pełnych cegłach :(

- a czapa na szczycie komina jest ?? - jak jest to jaka ?? - z obróbka blacharską ??

witam

pozdrawiamy

Blacharz ma rację, że cegła dziurawka nie powinna być stosowana do murowania bądź obmurowania kominów.

Natomiast prawidłowo wykonana obróbka blacharska, nie ma prawa przepuszczać wody, nawet na kominie z cegły klinkierowej dziurawki.

Prawidłowo wykonana obróbka powinna wyglądać tak:

- w miejscu połączenia komina z pokryciem dachowym należy pzykleić solidnie

taśmę dekarską,

- wykonać wokół komina z blachy, kołnierz mocowany tylko do pokrycia,

dachowego

- nad kołnierzem przymocować górną obróbkę, wpuszczoną w komin na

głębokość minimum 2 cm

- połączenie komina z wciętą obróbką zabezpieczyć silikonem dekarskim.

Czy twój blacharz się postarał nie wiem. Najlepiej ściągnąć innego i niech to oceni.

witam w klubie :/

u mnie jest tak że jest (patrząc od dołu):

- podest postawiony na kształtkach

- zwykła cegła pena (pod płaszczyzną dachu)

- klinkierowa dziurawka

- 2 ostatnie warstwy z pełnej klinkierowej

po długotrwałych opadach mam wewnąrz plamę na tynku na pełnych cegłach :(

Trzeba wejść na dach i obejrzeć ten komin. Tylka tak można ustalić co zostało spartolone.

Dokładnie cos takiego widziałem u klienta - ciekło w otworach cegieł, a w okolicach opierzenia wydostawało się przez fugę i ciekło po kominie.

ciągłe wytłumaczenie dekarzy......ja właśnie tak miałem, dekarz 3x poprawiał, murarz robił fuge ze 2x i jeden zganiał na drugiego.... zakończyło się tak, że się wkurzyłem-pogoniłem obu z budowy,wezwałem firmę dekarską rozebrali opierzenie na nowo, wcieli się w komin tak jak powinni i stał się CUD!!!!! nagle przestało cieknąć... jak zrobili to ja z węzem na dach i wio-woda po kominie, nic zero, ani kropelka nie przeciekła,zapytałem sie pozniej dekarza co było ,trochę postekał, ponarzekał,(nie chciał powiedziec ze inny dekarz zrobił fuszerkę) ale go przycisnełem i stwierdził ze najczęsciej dekarze którzy robią dach nie wcinają się wcale w komin, albo wcinają się tylko troszeczkę(bo boją sie żeby nie uszkodzić komina a jak cegła dziurawka to boją sie żeby cegła nie pękła) i pozniej cieknie, ewidentny błąd dekarza.......albo nieznajomość sztuki dekarskiej. kosztowało mnie to troche nerwów i 500zł ale chociaż teraz mam spokój....

Bobek twój dekarz coś wie, jednak nie do końca... wyobraż sobie że firma Braas ma system uszczelniania komina bez wcinki w komin, ba jest on przez nich nawet zalecany i gwarantuję ci że jeżeli komin jest wykonany przez murarza fachowo, czyli z pełnej cegły i na pełną fugę, przeciekał nie będzie... a swoją drogą to dalej sobie róbcie z dziurawki i zakładajcie wątki "komin mi cieknie , czyja to wina " widać można sobie pisać, a wy dalej po swojemu "taniość widzicie" oczywiście znajdzie się znowu paru mądrali, co napisze ja mam z dziurawki i mi nie cieknie, no fakt 1/100 nie , a cała reszta leci ciurkiem, a zresztą co mnie to obchodzi, to wasze kominy.

Jeszcze jedno zdanie do mądrali. Pokażcie mi choć jeden komin na poniemieckim dachu wybudowany z dziurawki, powiem więcej na wielu takich domach, obróbki komina nie ma wcale tylko jest on oblepiony np. gliną lub zwyczajnie zatynkowany zaprawą do samego pokrycia, i co ważne także nie przecieka...

To w końcu jak:

cały z dziurawki;

obłożony dziurawką, czyli wybudowany z czegoś innego ?

obłożony dziurawką

Ciagle to samo... Ile razy jeszcze trzeba uświadamiać na tym forum że zgodnie ze sztuką budowlaną kominy powino się murować z pełnej cegły

No i co z tego że się pisze - tego forum nie czytają dekarze czy murarze tylko my - inwestorzy - którzy to nie zawsze muszą się znać lepiej od wykonawców ...

zgadzam sie w 100%

Ogólnie (jak mi mówili murarze) - komin może byś jak najbardziej z dziurawki, ale min. dwie ostatnie warstwy obowiązkowo z pełnej

tak właśnie jest u nas

a swoją drogą to dalej sobie róbcie z dziurawki i zakładajcie wątki "komin mi cieknie , czyja to wina " widać można sobie pisać, a wy dalej po swojemu "taniość widzicie" oczywiście znajdzie się znowu paru mądrali, co napisze ja mam z dziurawki i mi nie cieknie, no fakt 1/100 nie , a cała reszta leci ciurkiem, a zresztą co mnie to obchodzi, to wasze kominy.

Kolego Sandacz myślisz, że ja sobie sam wymurowałem komin z dziurawki ? grubo się mylisz pewnie nie tylko ja jeden, nie mam pojęcia o budowaniu, murowaniu, uszczelnianiu kominów itp nie wydaje mi sie żeby było mi to potrzebne, dla tego zlecamy pracę "firmie" aby nie mieć później problemów. Jak miał bym szukać oszczędności prawdopodobnie zebrałbym ekipę "budowlaną" z pod budki z piwem i budowali by za miedziaki, a później miał bym takie i inne problemy, przecież nie oto chodzi. Komin został u mnie postawiony i nawet na myśl mi nie przyszło, że z dziurawki.

pozdrawiam