FlashBack 11.12.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 obrobki moga byc nie wiem jak szczelne, wszystko rozbije sie o krycie wstepne i jego zakonczenie na kominie a pod obrobka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 11.12.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Ja nic nie myślę, tylko wiem że prawdziwy fachowiec z dziurawki komina nie wymuruje... bo mu na to sztuka budowlana nie pozwoli... a propo wypowiedzi Twojego murarza, "tyle kominów z dziurawki postawiłem..." no właśnie, bo kto dzwoni później do murarza , że mu komin cieknie ? odpowiedź nikt, bo to dekarz zawalił sprawę oczywiście. Nie twierdzę że wszyscy oszczędzają w ten sposób, ale niestety większość inwestorów idzie tą drogą... znać się na budowlance nie musisz , to prawda ale skoro zadałeś sobie trud zadania wątku który z fachowców ma rację (już po fakcie) to i mogłeś sobie zadać trud znaleźienia wątków cieknących kominów wczasie lub przed jego wymurowaniem, skoro tego nie zrobiłeś to masz problem. Jakoś nie wierzę że niewiedziałeś , że z dziurawki będą go u ciebie murować.. Dalej ktoś pisze, że na komin trzeba przykleić taśmy , membrany (pod opierzeniem) ... i co z tego ? możecie sobie naklejać i 10 taśm, a komin będzie sobie nasiąkał (fugami, czasem brakiem porządnej czapy, nierzadko kratkami wentylacyjnymi ) możecie sobie nacinać dziurawkę, i co z tego się pytam ? woda przejdzie wasze opierzenie jak przez sitko, rozumiecie to ? Oczywiście Twojej obróbki komina nie widziałem, i nie twierdzę , że jest zrobiona ok. , ale jeżeli komin z dziurawki to niemal na 99% można sądzić że tak jest. Najczęściej wychodzi to po długotrwałych deszczach , w kominach wentylacyjnych i systemowych (tych fabrycznie ocieplanych) tam gdzie kominy są ogrzewane przez spaliny (powiedzmy tradycyjne nieizolowane) problem ten nawet , przy dziurawce praktycznie nie występuje, dlaczego to się sami domyślcie.Ostatnio wstawiałem okna dachowe u pewnego klienta (nawet chyba z tego forum) okna wstawiane na gotowym dachu, dach nie robiony przezemnie, obróbka kominów pięknie powcinana w komin, na kominie systemowym przyklejone tylko same płytki, i jak myślicie co było ? ano wszystkie trzy przeciekały (dookoła żeby nie było, zresztą sam je klientowi pokazałem, bo nawet tego nie widział) mówił że dach zrobiony z 1,5 roku wcześniej. Pytam się te płytki to tylko na klej przyklejone do komina ? tak padła odpowiedź, no i efekt jest. dodatkowo fugi między płytkami miały 0,5 cm szerokości (istny raj dla wody ) co z tego że klinkier nie nasiąkał, że obróbka wcięta ?, jak wszystko szło sobie pięknie fugami poza obróbką do środeczka domku... papa była zgrzana do komina..., wszystko to psu na budę się zdało. dobra kończę już , bo się rozpisałem, a i tak mało kto prawidłowe wnioski wyciąga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 11.12.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 obrobki moga byc nie wiem jak szczelne, wszystko rozbije sie o krycie wstepne i jego zakonczenie na kominie a pod obrobka. też nie zawsze, ale dużo w tym prawdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 11.12.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Jescze jedno mi się nasuneło, a mianowicie tytuł tego wątku..., no właśnie z doświadczenia wiem że gdy jest przeciek obróbki , nigdy nie jest on na całości komina,jedynie w pewnych miejscach przecieka, jeżeli piszesz że jest mokry na całym swoim obwodzie, dalej wskazuje to na dziurawkę, zresztą możemy sobie tak przypuszczać, trzeba wleźć na dach i sprawdzić co z tą obróbką, innej drogi nima jak to mówią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 12.12.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 kolSandacz fajnie sie pisze jak jest sie dekarzem...co??? g.. prawda 99% nieszczelności komina to nie cegła dziurawka ..etc tylko niefachowość i lenistwo dekarzy, ja mam komin obklejony płytkami klinkierowymi, tylko górna warstwa(pod czapą -jest z cegły klinkierowej pełnej) a reszta to płytki...przykład ..proszę bardzo ja jestem przykładem(sprawe opisałem) i osobiscie znam parę osób (wiecie jak to jest w koło same działki budowlane) gdzie ludziom ciekły kominy i po wymienieniu ekipy jakoś im kominy nie ciekły (albo jak ekipa była porzadna to i zrobiła usterke w ramach reklamacji.. ale własnie leniwi,i niesolidni dekarze zwalali wine na murarzy,moj komin to gotowy komin z prefabrykatów na to klej,styropian,klej siatka i własnie płytki.... i własnie dekarzyna... (bo partacz) mowił ze cieknie pod płytkami... ps jak zobaczysz na moj podpis to tam masz fote komina (str2) i 2 rzad (od góry) to własnie cegła pełna a reszta to płytki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatronka 12.12.2009 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 to co proponujecie, są 3 możliwości: 1. zostawić tak jak jest 2. rozwalić kominy i postawić je jeszcze raz 3. wymiana dekarza na inny model teraz na poważnie na prawdę nie da się uszczelnić tego tak aby nie ciekło przez lata ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 12.12.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 to co proponujecie, są 3 możliwości: 1. zostawić tak jak jest 2. rozwalić kominy i postawić je jeszcze raz 3. wymiana dekarza na inny model teraz na poważnie na prawdę nie da się uszczelnić tego tak aby nie ciekło przez lata ?? Ja bym zrobił tak, ściągnąłbym jednocześnie dekarza i murarza. Niech obydwaj zdecydują co jest przyczyną przecieków i to poprawią. Jeżeli to nie będzie możliwe, to pozostaje tylko wymiana dekarza na inny solidniejszy model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 12.12.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Kol. Bobek z faktami się nie dyskutuje..., komin wykonany jest z dziurawki, czyli niezgodnie ze sztuką budowlaną koniec, kropka, amen.Do autora wątku, co można zrobić, ano można pozmieniać kilka ekip dekarskich (ci znający się na rzeczy) odpowiedzą ci to samo co ja, natomiast ci chcący wydębić od ciebie kasę będą go poprawiali różnymi sposobami (czy skutecznie czas pokaże). Moja rada impregnuj komin preparatem silikonowym, pomoże napewno. Najlepszym rozwiązaniem byłaby demolka (ale tego napewno nie chcesz)... Można jeszcze obkleić ten komin 2 styro, siatka klej i dobry wodoszczelny tynk, styropianem dojechać , aż do samej obróbki wciętej w dziurawkę ( nawet 2 cm, poniżej obróbki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 12.12.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 to co proponujecie, są 3 możliwości: 1. zostawić tak jak jest 2. rozwalić kominy i postawić je jeszcze raz 3. wymiana dekarza na inny model teraz na poważnie na prawdę nie da się uszczelnić tego tak aby nie ciekło przez lata ?? Ja bym zrobił tak, ściągnąłbym jednocześnie dekarza i murarza. Niech obydwaj zdecydują co jest przyczyną przecieków i to poprawią. Jeżeli to nie będzie możliwe, to pozostaje tylko wymiana dekarza na inny solidniejszy model [/quote A ja proponuję jeszcze do kompletu kierownika budowy, aby się wytłumaczył dlaczego do takiej sytuacji dopuścił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 12.12.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Jeżeli będzie dekarz i murarz, to spięcie murowane Ale jak się dołoży do tego kierbuda, to nie wiem co będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 12.12.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Jeżeli będzie dekarz i murarz, to spięcie murowane Ale jak się dołoży do tego kierbuda, to nie wiem co będzie Jeszcze kosmitów nada usunąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 13.12.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Swoje trzy grosze do "cieknących kominów" wrzucają sprzedawcy. Jak szukałem cegły pełnej, każdy mi mówił po co ci to. Dwie warstwy na górę pełnej i ma być. O cegłę pełną trudniej w sklepie, bo ludziska jej nie kupują ze względu na cenę. Pełna 100% droższa (tak przynajmniej było w moim przypadku). Znam przypadek, że inwestor wieszał psy na dekarzu, a komin spieprzył murarz. U góry na kominie (z dziurawki) zrobił wgłębienie w którym zbierała się woda. Musiało przeciekać. Dekarz poprawił murarza i teraz jest dobrze. Może i u Was są takie wgłębienia w których gromadzi się woda?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 13.12.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 witam w klubie :/ u mnie jest tak że jest (patrząc od dołu): - - ? po długotrwałych opadach mam wewnąrz plamę na tynku na pełnych cegłach - a czapa na szczycie komina jest ?? - jak jest to jaka ?? - z obróbka blacharską ?? jest czapa tyle że betonowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 13.12.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 po długotrwałych opadach mam wewnąrz plamę na tynku na pełnych cegłach Trzeba wejść na dach i obejrzeć ten komin. Tylka tak można ustalić co zostało spartolone. byli obaj murarz twierdzi że jest ok dekarz twierdzi że jest ok ponieważ plama jest tylko po długotrwałych opadach diagnoza jest trudna. na szczęście mam zostawioną rezerwę w wypłatach dla główengo wykonawcy u którego obaj panowie są podwykonawcami. teoretycznie więc martwić się nie powinienem, nie mnie jednak to mój komin i mnie wkurza :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatronka 04.03.2010 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Ja bym zrobił tak, ściągnąłbym jednocześnie dekarza i murarza. Niech obydwaj zdecydują co jest przyczyną przecieków i to poprawią. Jeżeli to nie będzie możliwe, to pozostaje tylko wymiana dekarza na inny solidniejszy model [/quote A ja proponuję jeszcze do kompletu kierownika budowy, aby się wytłumaczył dlaczego do takiej sytuacji dopuścił... Tak jak Sandacz napisałeś tak zrobiłem, trochę to trwało, ale w końcu doszło do spotkania. Ja, kierownik, dekarz i murarz. Po oględzinach kominów wyszło na to, że murarz spartolił robotę. Fuga na kominach jest popękana w niektórych miejscach poodpadała i są dziury. Co postanowiliśmy, nie wiem czy to dobre rozwiązanie, ale inaczej sie nie dało. Dekarz poprawi fuszerkę murarza, rozbierać kominów nie będzie, ale ma wydłubać całą starą fugę i dać jakąś lepszą, poprawić czapę kominów i zaimpregnować komin jakimś środkiem, tak aby nie przeciekał. Murarz ma się później z nim rozliczyć. Kierownik budowy powiedział, że to jedyne sensowne rozwiązane i że to dobre rozwiązanie, bo dekarz bierze w tym momencie całą odpowiedzialność. Taka naprawa wyszła z ust dekarza czyli chyba wie co robi. Planowany czas poprawy kominów ustaliśmy na kwiecień, bo podobno do tego musi być ładna pogoda. Zobaczymy jak to będzie wyglądało w praktyce. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 04.03.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Ja mam to samo i raczej jestem przekonany, ze to wina dziurawki. Nie widze innego rozwiazania jak styropian + tynk zywiczny + nowa obrobka z wcinka w komin. Zawsze mozna wydlubac stara fuge i dac nowa, ale wydaje mie sie ze to tymczasowe zaleczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatronka 04.03.2010 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Zawsze mozna wydlubac stara fuge i dac nowa, ale wydaje mie sie ze to tymczasowe zaleczenie. No mam nadzieję, że nie. Trzeba być optymistą :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 04.03.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 łopatologicznie poproszę.... zakładając, że fuga kominowa jest dobra, wodoszczelna i "na gładko", chcecie powiedzieć, że cegła klinkierowa dziurawka przesiąknie i będzie się lało do środka ??? czy aby na pewno?? z ciekawości zadzwoniłem do kilku firm handlujących klinkierem i wprost zapytałem, czy dużo pełnego klinkieru sprzedają na kominy...zgadnijcie co usłyszałem PS NIKT z moich znajomych nie ma pełnego klinkieru nad dachem i NIKOMU tamtędy nie cieknie. Czyżby wszyscy moi znajomi trafili na SUPERTURBO dekarzy/murarzy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 04.03.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 ja nie mam kominów ale się naczytałem na forum jak dyskutujecie czy dziurawka jest OK na komin. A ja pytam w czym jest problem ? Nie można wymurować tego komina z pełnej cegły ? I mieć święty spokój? Nie pytać zastanawiać się, modlić żeby nie padało? Nie rozstrząsam czy dziurawka jest dobra czy nie bo się natym nie znam po prostu wymurujcie z pełnej i koniec. michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 04.03.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 nie mam zamiaru murować z pełnej dla świętego spokoju i dlatego, że "na forum piszą". po pierwsze nie mają nigdzie grafitowej pełnej cegły - tylko na zamówienie po drugie prawie 6zeta za cegłę to lekka przesada (potrzeba mi ok 600szt) po trzecie generalny wykonawca gwarantuje szczelność a będzie na placu budowy do przyszłego roku więc będzie niejedna okazja sprawdzić czy ma rację na chłopski rozum: cegła nie jest gruba i zaprawa wypełni (wpłynie/wciśnie się) sporą część od dołu i od góry. Woda musiałby przesiąknąć kilka ścianek........nie no, zwyczajnie nie ogarniam tematu dlatego proszę o pojaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts