Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OCZYSZCZALNIE IN-DRAN - CZY KTOS Z WAS ZAINSTALOWAŁ?

Tigerek.Bc

Recommended Posts

Noszę się z zamiarem założenia przydomowej oczyszczalni scieków. ALe mam niestety wysoki poziom wód gruntowych, co niesie spore ograniczenia mozliwości.

Czytałem, zepodobno problem orzwiązują szwedzkie oczyszczalnie w systemach IN-DRAN. Czy ktoś z Was taka może załozył?

A moze jakie s inne, ale posiadające dobre rozwiązania na problem wysoich wód gruntowych?

Pozdrawiam

Arek

• 5 months później...

siema Tigerek,

zainwestowałeś w oczyszczalnię in-dran? jeśli tak podziel się proszę wrażeniami z użytkowania.

u nas działka na glinie piaszczystej słabo przepuszczalnej, jutro z reszta robimy test zwany perkolacyjnym, żeby się zorientować czy nasza glina (9 metrowa warstwa!) pozwoli na takie rozwiązanie.

pozdrawiam z Torunia

Tigerek, jeżeli masz wysoki poziom wód gruntowych ale grunty dobrze przepuszczalne to wybór nie jest w cale taki ograniczony bo jest to tylko kwestia odpowiedniego kopca filtracyjnego, który robi się nawet z drenażu na rurach z tym minusem, że zajmuje dużo miejsca. Ale dostępne są różne pakiety drenażowe, które skutecznie ten rozmiar redukują, m.in. IN-DRAN.

Jeżeli natomiast mamy do czynienia z wysokimi wodami i w dodatku grunt trudno przepuszczalny to zgodnie z zaleceniami i gwarancjami producentów IN-DRAN'ów odpowiednio zainstalowany taki system będzie na trudnym gruncie sprawnie funkcjonował, czego dowodem może być gwarancja, rzadko w Polsce spotykana u innych producentów, obejmująca nie tylko sam zbiornik ale i sprawne funkcjonowanie systemu czyt. rozsączanie i oczyszczanie zgodnie z obowiązującymi przepisami 10 lat.

Oczywiście alternatywą na trudne grunty są oczyszczalnie mechaniczno-biologiczne, które już nieznacznie różnią się ceną od omawianego systemu.

pozdrawiam.

Witam, jeżeli masz wysoki poziom wód gruntowych to pakiet drenażowe to fajan sprawa, lecz nie rozwiązująca problemu. Mój kolega, który skończył

już budowę ( obecnie z racji ulew trochę pływa ) miał ten sam problem i pomagałem mu coś znaleźć. Pakiety są lepsze od żwiru, ale jeżeli woda

gruntowa będzie płytko to i tak na nic sie nie zdadzą bo ostatecznym odbiornikiem jest i atk grunt, który w takim przypadku jest nawodniony. Kolega

wybudował osadnik i małą pompownię oraz drenaż w nasypie. Myśleliśmy o pakietach IN-DRAIN , ale cena nas odstarszyła i udało się kupić żwir płukany ( kamyczki )

za mniejszą cenę. Obecnie działa takie rozwiązanie. Proponuję poszukać może jakiś tańszych pakietów, ogólna zasada działania i tak jest podobna.

W kwestii papierków to pamiętaj że drenaż czy pakiety muszą być zgodnie z prawem 1,5m wyżej niż poziom wód gruntowych ( wiem że to paranoja, ale

takie są przepisy ).

Cześć

• 1 month później...