Tigerek.Bc 10.12.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Noszę się z zamiarem założenia przydomowej oczyszczalni scieków. ALe mam niestety wysoki poziom wód gruntowych, co niesie spore ograniczenia mozliwości.Czytałem, zepodobno problem orzwiązują szwedzkie oczyszczalnie w systemach IN-DRAN. Czy ktoś z Was taka może załozył? A moze jakie s inne, ale posiadające dobre rozwiązania na problem wysoich wód gruntowych? PozdrawiamArek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toruński Piernik 19.05.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 siema Tigerek, zainwestowałeś w oczyszczalnię in-dran? jeśli tak podziel się proszę wrażeniami z użytkowania.u nas działka na glinie piaszczystej słabo przepuszczalnej, jutro z reszta robimy test zwany perkolacyjnym, żeby się zorientować czy nasza glina (9 metrowa warstwa!) pozwoli na takie rozwiązanie. pozdrawiam z Torunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek___ 21.05.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Tigerek, jeżeli masz wysoki poziom wód gruntowych ale grunty dobrze przepuszczalne to wybór nie jest w cale taki ograniczony bo jest to tylko kwestia odpowiedniego kopca filtracyjnego, który robi się nawet z drenażu na rurach z tym minusem, że zajmuje dużo miejsca. Ale dostępne są różne pakiety drenażowe, które skutecznie ten rozmiar redukują, m.in. IN-DRAN.Jeżeli natomiast mamy do czynienia z wysokimi wodami i w dodatku grunt trudno przepuszczalny to zgodnie z zaleceniami i gwarancjami producentów IN-DRAN'ów odpowiednio zainstalowany taki system będzie na trudnym gruncie sprawnie funkcjonował, czego dowodem może być gwarancja, rzadko w Polsce spotykana u innych producentów, obejmująca nie tylko sam zbiornik ale i sprawne funkcjonowanie systemu czyt. rozsączanie i oczyszczanie zgodnie z obowiązującymi przepisami 10 lat.Oczywiście alternatywą na trudne grunty są oczyszczalnie mechaniczno-biologiczne, które już nieznacznie różnią się ceną od omawianego systemu.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TROJ3 23.05.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Witam, jeżeli masz wysoki poziom wód gruntowych to pakiet drenażowe to fajan sprawa, lecz nie rozwiązująca problemu. Mój kolega, który skończyłjuż budowę ( obecnie z racji ulew trochę pływa ) miał ten sam problem i pomagałem mu coś znaleźć. Pakiety są lepsze od żwiru, ale jeżeli wodagruntowa będzie płytko to i tak na nic sie nie zdadzą bo ostatecznym odbiornikiem jest i atk grunt, który w takim przypadku jest nawodniony. Kolegawybudował osadnik i małą pompownię oraz drenaż w nasypie. Myśleliśmy o pakietach IN-DRAIN , ale cena nas odstarszyła i udało się kupić żwir płukany ( kamyczki )za mniejszą cenę. Obecnie działa takie rozwiązanie. Proponuję poszukać może jakiś tańszych pakietów, ogólna zasada działania i tak jest podobna.W kwestii papierków to pamiętaj że drenaż czy pakiety muszą być zgodnie z prawem 1,5m wyżej niż poziom wód gruntowych ( wiem że to paranoja, aletakie są przepisy ). Cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 29.06.2010 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 drenaż czy pakiety muszą być zgodnie z prawem 1,5m wyżej niż poziom wód gruntowych Odstęp 1,5 m jest potrzebny, żeby w warstwie rozsączającej nastąpiło dobre doczyszczenie ścieków - i jest to raczej wymóg dobrej praktyki inżynierskiej, a nie prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts