qaz123 11.12.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Witam,potrzebuję pomiesczenia gospodarczego o wumiarach 7x10,pomyślałem, że wykorzystam powierzchnię pod tarasem (powiększając go przy tym).Tasar jest na wysokści ok.150 cm na poziomem ziemi.Musiałbym się wkopać w grunt około 200cm.I tu pytanie: Jak to się odbije na stabilości domu? Wykop byłby poniżej poziomu ławy pod fundamentem (około 1m),czy muszę się odsunąć ( jeśli tak to ile) aby zachować bezpieczeństwo domu? Zwracam się do Was o podpowiedzi jak się do tego zabrać,na co zwrócić uwagę zanim porozmawiam z budowlańcem. zamieszczam zdjęcie poglądowe,(czerwonym kolorem to co chciałbym dobudować) proszę o wyrozumiałość i podpowiedzi. http://www.fotosr.pl/2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Electron 11.12.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Rozumiem, że taras z jednej strony wisi na ścianie a z drugiej stoi na słupach, legarach lub ściance? Bo z rysunku nie jestem w stanie wywnioskować... Przydałyby się jakieś zdjęcia.Ogólnie przy dołączaniu nowej konstrukcji do starej opcje są trzy:- przedłużamy starą ławę (trzeba ją z nową za pomocą wbitych w wywiercone otwory haków lub prętów łączących a drugi konieć prętów zacementować w nowej). To samo tyczy się przymurowywania ścian - dajemy co jakiś czas haki łączące stary mur z nowym. Opcja dobra dla małych w miarę lekkich obiektów.- przy większych dołączanych obiektach lepiej ławy i ściany rozdzielić szczeliną dylatacyjną (wypełnioną np. 2 cm styropianu) bo nowy obiekt będzie przez jakiś czas osiadać i w związku z tym mogą pojawić się pęknięcia na łączeniach... - nowy obiekt jest całkiem niezależny od starego, ma wszystkie swoje ściany i tylko do niego przylega jedną ze ścian (też ze szczeliną dylatacyjną - jakieś 5 - 10 cm ). Wybór opcji dużo zależy od gruntu - jak jest solidny, skalisty to można pomyśleć o 1 opcji a jak piasek lub (gorzej) glina to druga. Ja nie jestem projektantem abym mógł tu coś stwierdzić lub doradzić ale przy tak dużych obiektach jak Twój 3 opcja jest moim zdaniem w takim przypadku najbardziej bezpieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qaz123 11.12.2009 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 dzięki za odzew, taras stoi na "swoich nogach" tzn na 6 lub 8 słupkach. Nowy obiekt miałby być glębszy niż poziom ławy pod domem, Byłby niezależny, własne cztery ściany, dach wykorzystany jako tarsa, Ława ma szerokość 80 cm, czyli 20 cm wystaje, Myślałem sobie, że odsunę się od ściany np o 30cm żeby minąć ławę i podkopię się głębiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Electron 11.12.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Problem będzie z możliwością osypywania się gruntu pod ławą.Nie należy od razu podkopywać się pod poziom całej ławy bo nieszczęście gotowe... Odkopanie do poziomu posadowienia starej ławy jest w miarę bezpieczne. Dalej dużo zależy gruntu. Im jest on bardziej sypki tym gorzej. 1 m poniżej ławy to sporo... Nie miałem doczynienia z takim przypadkiem ale ogólnie rzecz biorąc trzeba by było chyba podbić tę ławę do poziomu posadowienia nowej bo grunt się może osypać a dom tąpnąć o ile nie częściowo zawalić. Podbić trzeba by było na długości tego tarasu z jakimś zapasem 1 m po obu stronach. Ogólny sposób podbijania opisałem tutaj -> http://forum.muratordom.pl/czy-mamy-szanse-na-piwnice,t145609.htm Można też pomyśleć o innym sposobie -> zacząć lać obok o te 30 cm ławę pod nowy obiekt etapami po jednym metrze. Lejemy kawałek z wystającymi prętami łączącymi do następnego kawałka, dajemy papę, następnie wylewamy na niej kawałek fundamentu - co najmniej do wysokości starej ławy, też z wystającymi prętami, zasypujemy i ubijamy dokładnie ziemię od strony domu, itd. Z innych stron niż dom ławę i fundament oczywiście można wykonać standardowo. Ale ten sposób musiałby ocenić specjalista na miejscu - ja nie daję głowy, że to przy bardzo sypkim piasku może być bezpieczne. Co do tarasu -> chyba najlepiej by było do czasu osadzenia go na nowej konstrukcji podstęplować go do niższego poziomu jakimiś belkami (a stare usuwać stopniowo z podstęplowywaniem nowych). Jeśli grunt się nie sypie to można je nie ruszać do czasu wybudowania nowej konstrukcji. Jak już mówiłem dużo tu zależy od gruntu i oceny sytuacji na miejscu zdarzenia. Jak budynek stoi na litej skale to nie było tej rozmowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qaz123 11.12.2009 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 wielkie dzięki za odp. stary taras jest do rozbiórki, na dachu nowego pomiesczenia byłyby ulożone płytki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Electron 11.12.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Robiórka tarasu upraszcza sprawę... Od niej trzeba by było zacząć. Co odciąży także trochę konstrukcję budynku od strony rozbudowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts