Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zbudować ściankęGK na poddaszu

Recommended Posts

Dziękuję za odpowiedź.

Stelaż do ścianki będzie wyglądać mniej więcej tak (dolny fragment):

http://images49.fotosik.pl/243/51964cbe9ae4bdb5m.jpg.

Moje kolejne pytania są następujące:

a) w miejscach oznaczonych "A" chcę przykręcić wpuszczane zawiasy - czy mogę zatem pomiędzy pionowe profile włożyć i przykręcić "kantówkę" do której owe zawiasy będą mocowane?

c) czy płyta przykręcona z tyłu ścianki do profila "C" może być jednocześnie tylną częścią półki czy lepiej dać drugi kawałek płyty przykręcany wewnątrz półki do profila "B"?

d) czy to w ogóle tak może wyglądać :) ?

Dziękuję.

• 2 weeks później...

Witam kolegów,

w firmie w której pracuje zawsze robimy skosy i sufity a następnie ścianki działowe. jeśli ścianka wychodzi równolegle do profili wystarczy dołożyć jeden profil na suficie i po montażu płyt do tego profilu przykręcić od spodu U profil ścianki działowej.

Przy montażu jako pierwszych ścianek pojawia sie problem szczelności paroizolacji. Po naszej pracy w wiekszości przypadkow wykonywany jest BLOWER-DOOR TEST, i wiem z doświadczenia ze wykonanie naprawde szczelnej paroizolacji wymaga wiele uwagi i jeśli ma byc dobrze zrobiona nie powinna byc przerywana sciankami dzialowymi.

Witam,

jeśli górny U profil ścianki nie będzie przykręcony do samej płyty GK tylko poprzez płyte do szyny to ścianka będzie solidnie stala, jeśli zależy nam na stabilności to warto zastosować dwie warstwy GK, ścianka jest wtedy o wiele stabilniejsza.

Można również zmniejszyć odstępy miedzy profilami z 60 do 40cm, poprawi to znacznie stabilność ścianki. My zawsze robimy tak w łazienkach coby płytki nie poodpadały jak żona drzwiami trzaśnie.