maciejka11 11.12.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 sprawa wyglada tak...swiezy dom, przychodzi facet bo musi poprawic rure w kominie spalinowym i slysze od niego... "ale pan ma za maly przekroj rury"to dzwonie do kierownika budowy, z ktorym juz sie poklocilem ze mi wsadzil za mala rure do komina... teraz by juz bylo trzeba komin rozwalac, wlozyc nowa rure i znowu murowachydraulik mowi ze rura wystarczy a ja chcialbym uzyskac na tym forum krotka odpowiedz... tak lub nie od osoby doswiadczonej w temacie komin wysokosc okolo 7 m, piec c.o. 1,5 18 kW, rura ocynkowana okragla srednica 12 cm czy ten przekroj rury wystarczy? z gory dziekuje za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 11.12.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Za mały przekroj. >>>>>'' .....Wzór Redtenbachera dotyczy dobrania odpowiedniej średnicy wkładu kominowego , wzór ten służący do obliczenia minimalnego pola przekroju przewodu spalinowego lub dymowego. A = (260 * Q) / (n * H^0.5) A - pole przekroju poprzecznego przewodu kominowego [cm2] Q - moc kotła [kW] H - wysokość komina [m] n = 9 (drewno), n = 16 (węgiel, koks, miał, brykiet) "......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejka11 11.12.2009 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 bardzo dziekuje za odpowiedzniezwykle pomocna dzieki temu pociagne kierownika budowy do odpowiedzialnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 14.12.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Do gazu będzie OK. Do węgla rury stalowej nie można - chociaż rozmiar by odpowiadał. Do drewna za mała. Wynika to ze wzoru zaprezntowanego przez kolegę mariana. Wzór dobry wnioskowanie mariana złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 14.12.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Do gazu będzie OK. Do węgla rury stalowej nie można - chociaż rozmiar by odpowiadał. Do drewna za mała. Wynika to ze wzoru zaprezntowanego przez kolegę mariana. Wzór dobry wnioskowanie mariana złe. Do wungla conajmniej 14x14 cm ( 200cm2), poczytaj w danych t/t producentów do kotłów i nie fanzol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.12.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 ja mam kocioł 24kW gazowy podłączony do komina 12m fi 12cm z daszkiem (daszek pogarsza ciąg) i kocioł nigdy nie zasygnalizował mi braku ciągu (a ma jakiś czujnik) - ale jak instalator montował mi rurę to narzekał że powinna być fi 14cm - nie dało się wstawić większej więc musi działać na takiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 16.12.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 kociol ekogroszek 24KW, komin od wlotu z kotla do gory ma co najmniej z 10m zapomnieli mi przeprojektowac komina po zmianie z gazu na wegiel i mam chyba 14x14 lub 12x12 - nie pamietam. komin z pelnej cegly i puszczone bez zadnej rury. ciag jest rewelka a jak bedzie z kominem to sie zobaczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts