Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

sprawa wyglada tak...

swiezy dom, przychodzi facet bo musi poprawic rure w kominie spalinowym i slysze od niego... "ale pan ma za maly przekroj rury"

to dzwonie do kierownika budowy, z ktorym juz sie poklocilem ze mi wsadzil za mala rure do komina... teraz by juz bylo trzeba komin rozwalac, wlozyc nowa rure i znowu murowac

hydraulik mowi ze rura wystarczy

a ja chcialbym uzyskac na tym forum krotka odpowiedz... tak lub nie od osoby doswiadczonej w temacie

komin wysokosc okolo 7 m, piec c.o. 1,5 18 kW, rura ocynkowana okragla srednica 12 cm

czy ten przekroj rury wystarczy?

z gory dziekuje za odp

Za mały przekroj.

>>>>>'' .....

Wzór Redtenbachera dotyczy dobrania odpowiedniej średnicy wkładu kominowego , wzór ten służący do obliczenia minimalnego pola przekroju przewodu spalinowego lub dymowego.

A = (260 * Q) / (n * H^0.5)

A - pole przekroju poprzecznego przewodu kominowego [cm2]

Q - moc kotła [kW]

H - wysokość komina [m]

n = 9 (drewno), n = 16 (węgiel, koks, miał, brykiet) ".........

Do gazu będzie OK. Do węgla rury stalowej nie można - chociaż rozmiar by odpowiadał. Do drewna za mała. Wynika to ze wzoru zaprezntowanego przez kolegę mariana. Wzór dobry wnioskowanie mariana złe.

Do wungla conajmniej 14x14 cm ( 200cm2), poczytaj w danych t/t producentów do kotłów i nie fanzol 8) :lol:

ja mam kocioł 24kW gazowy podłączony do komina 12m fi 12cm z daszkiem (daszek pogarsza ciąg) i kocioł nigdy nie zasygnalizował mi braku ciągu (a ma jakiś czujnik) - ale jak instalator montował mi rurę to narzekał że powinna być fi 14cm - nie dało się wstawić większej więc musi działać na takiej.