Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pudzian z Najmanem - jak obstawiacie?

amalfi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Gdyby to była walka na prawdę obstawiał bym że Pudzian da radę do pierwszego czystego trafienia w łeb, czyli 30 sekund do 1 minuty. Ale że to MMA to ciężko zgadnąć jaki jest scenariusz. Powinna potrwać przynajmniej z 10 minut. Chyba że jeden z nich ma iść na odstrzał w ramach kreowania drugiego na "bestię"

Przerażające to trochę :o

W typowych walkach MMA dozwolone są rzuty, ciosy pięściami, dźwignie, duszenia, kopnięcia i walka w parterze. O wyniku pojedynku decyduje nokaut (również techniczny), poddanie się oraz, jeśli walka nie zakończyła się przed czasem, decyzja sędziów. W zależności od regulaminu danych zawodów niekiedy dopuszczalnym rozstrzygnięciem może być też remis.

Walki odbywają się na zwykłym ringu bokserskim lub na ringach różnych kształtów otoczonych siatką, która zapobiega wypadaniu zawodników poza miejsce walki (potocznie zwanymi "klatkami", co u niektórych osób postronnych wzbudza negatywne skojarzenia z walkami zwierząt). Ośmiokątny ring używany przez UFC jest określany "oktagonem" (nazwa jest zastrzeżonym znakiem towarowym).

W walkach MMA zabronione są techniki stwarzające znaczne niebezpieczeństwo dla zdrowia zawodników. W regulaminach większości organizacji czy zawodów zakazane jest zwykle: gryzienie, zahaczanie (wkładania palców w otwory fizjologiczne, np. usta czy nos), atakowanie genitaliów, oczu i krtani, uderzanie głową, uderzanie w kręgosłup, stosowanie dźwigni na małe stawy, czyli palce. Często organizatorzy wprowadzają dodatkowe ograniczenia, zabraniając np. ciosów łokciami, dźwigni na kręgosłup, dźwigni skrętowych na kolana, wykonywania rzutów skutkujących upadkiem rywala na głowę albo kopnięć w parterze. Jeszcze bardziej restrykcyjne reguły obowiązywały dawniej w niektórych japońskich organizacjach (np. Pancrase czy RINGS), gdzie zabronione były uderzania w parterze, czy też uderzania zaciśniętą pięścią.

Skopiowane z wikipedii.

MMA jak każdy sport, ma na celu przyniesienie wymiernych korzyści majątkowych zawodnikom i dziwi mnie, że kogoś to jeszcze dziwi. Ale walki nie są ustawiane. Idąc tym tropem można by tak samo powiedzieć o każdym innym sporcie.

Pudzian nie jest wolny, a gdyby Najman był prawdziwym bokserem, to by bawił się w boks a nie w MMA. Przewaga dla Pudziana, Najman chociaż mniejszy, trochę szybszy i zwinniejszy nie ma wg mnie aż takich dużych umiejętności i nie będzie wielkim zagrożeniem dla Mariusza. Wg mnie walka wyrównana, ze wskazaniem na Pudziana :wink:

stawiam na to że padnie pierwszy ten co zostanie w miarę czysto trafiony w makówkę a jeśli nie to wskazanie na Pudziana bo jednak przewaga wagowo-siłowa jest bardzo duża - nie jest to tak odczuwalne gdzy cięższy zawodnik ma więcej tłuszczu ale u Pudziana to raczej 100% mięśni - chyba pierwszy raz od ponad roku zaczyna mi brakowac telewizora w domu ;-) mam nadzieję że walka szybko pojawi sie w necie.

Gdyby był to boks to chyba stawiałabym na Nejmana mającego jednak większe doświadczenie jeśli chodzi o technikę i pracę nóg.

ale przy takiej walce można być pewnym jednego:wygra Polak :D

Masz 100% racji :D

Też jestem ciekawa wyniku :roll:

Wydawało mi się, że powinien wygrać Najman, ale rzeczywiście w takiej dziwnej bijatyce przewaga masy może mieć duże znaczenie.

Gdyby był to boks to chyba stawiałabym na Nejmana mającego jednak większe doświadczenie jeśli chodzi o technikę i pracę nóg.

ale przy takiej walce można być pewnym jednego:wygra Polak :D

Masz 100% racji :D

Też jestem ciekawa wyniku :roll:

Wydawało mi się, że powinien wygrać Najman, ale rzeczywiście w takiej dziwnej bijatyce przewaga masy może mieć duże znaczenie.

Jeszcze dwie godziny i zobaczymy co zostanie z tych zapowiedzi masakry :D

Pierwsza walka za nami ... Baziak górą :D

choć cudów nie pokazał .... no ale niech będzie :wink:

no i doopa .... Baziaka z tym Olvia to ja nie widze :roll: .... bedzie pozamiatane w półfinale coś mi się zdo .... :-?

Karol the best :D ... ależ my mamy fajnych silnych sportowców ... a te dziary :roll: :oops: :wink: