emalin 11.12.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Co trzeba wykonać (w minimalnym zakresie ), żeby rozpocząć formalnie budowę, tzn. żeby nie upłynęła ważność pozwolenia na budowę? Czy ważność pozwolenia w związku ze zmianami w prawie dla wydanych już pozwoleń jest przedłużona? [w starostwie nie są pewni, chociaż raczej są na tak , poza tym w sieci są linki, które też mówią o tym że tak: http://e-prawnik.pl/wiadomosci/przeglad-prasy/dluzsza-waznosc-pozwolenia-na-budowe-.html a jednak mam obawy, bo zwykle prawo nie działa wstecz] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.12.2009 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 np ściągnąć warstwę humusu i wpisanie tego doniosłego faktu to do dziennika budowy (przez kierbuda). A wytyczenie budynku przez geodetę to byłby już wypas... Generalnie wpis w dzienniku się liczy. A co wpisać to już kierbud będzie wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 11.12.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Zgosić w starostwie zamiar rozpoczęcia budowy. Pozwolenie na budowę wygasa, jeżeli w ciągu 3 lat od dnia, w którym decyzja stała się prawomocna, nie rozpoczniemy budowy lub przerwiemy ją na okres dłuższy niż 3 lata. Znam goscia który "budował" garaż 8 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 11.12.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 zgłosić nie tyle w starostwie co w lokalnym nadzorze budowlanym - tzw. PiNBie, czyli papierek o zamiarze rozpoczęcia budowy i papiery kierownika (trzeba mieć też dziennik urzędowy). i teraz na 3 lata spokój, znaczy przed upływem 3 lat będzie trzeba coś wpisać - robota kierownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emalin 11.12.2009 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Dziennik mam, czyli z tego co widzę w minimalnym zakresie wystarczy zgłosić zamiar rozpoczęcia budowy i uzyskać podpis kierownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.12.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 ups.... założyłem, że formalności ze zgłoszeniem masz już za sobą... W dzienniku wpisy nie mogą być oddalone od siebie w czasie więcej niż 2 lata . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 11.12.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Dziennik mam, czyli z tego co widzę w minimalnym zakresie wystarczy zgłosić zamiar rozpoczęcia budowy i uzyskać podpis kierownika? - oświadczenie od kierownika o podjęciu obowiązków - zawiadomienie o terminie rozpoczęcia robót budowlanych (najwcześniej za 7 dni od daty zawiadomienia) - odczekać 7 dni - pierwszy wpis w dzienniku i powieszenie tablicy informacyjnej i śpisz spokojnie Zwykle pierwszy wpisuje się geodeta ale jak startujesz na wiosnę to do tego czasu wytyczenie budynku Ci się zniszczy. Dlatego lepszy będzie wpis kierownika - może być to np. "przygotowanie placu budowy" itp. Kierownik będzie wiedział co wpisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 11.12.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 ups.... założyłem, że formalności ze zgłoszeniem masz już za sobą... W dzienniku wpisy nie mogą być oddalone od siebie w czasie więcej niż 2 lata . 3 lata od zeszłego roku ;], znaczy trzeba rozpocząć do 3 lat od decyzji lun mozna przerwać na max 3 lata budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 11.12.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 No to dobrze kurna napisałem... A już myślałem że gafę strzeliłem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emalin 11.12.2009 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 - oświadczenie od kierownika o podjęciu obowiązków - zawiadomienie o terminie rozpoczęcia robót budowlanych (najwcześniej za 7 dni od daty zawiadomienia) - odczekać 7 dni - pierwszy wpis w dzienniku i powieszenie tablicy informacyjnej i śpisz spokojnie wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts