fallen 11.12.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Witam!W kuchni mam polożony gres szkliwiony Paradyż Arkesia Beige (poler). Do tego fugi w kolorze grafitowym. Po zdjeciu folii z podłóg po malowaniu mieszkania zauważyłem, że w kilku miejscach zostaly matowe smugi na plytkach - akurat na srodku kuchni. Czym to usunać? Czy mozecie polecic jakis dobry srodek albo domowy sposob, ktory nie uszkodzi plytek (nie byly impregnowane).Pozdrawiam!R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 11.12.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 A jaka to fuga? Bo jak akrylowa.... to trochę lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fallen 11.12.2009 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Nie pamietam:) Niebesko-biale worki (na pewno NIE Mapei). Jak wroce do domu to zobacze i napisze. A w miedzyczasie - jesli nie akrylowa, to czym usuwac?R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 11.12.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 nie chcę Cię martwić, ale.... kupiłem tego paradyża: arkesja beige i arkesja grys nie wiem jak długo kartony w hurtowni były narażone na działanie wody, ale faktem jest że kartony były rozmoknięta a płytki odbarwione od kartonów. towaru nie odebrałem, bo magazynier nie był w stanie doczyścić płytek. poszły do reklamacji. jeśli coś zaradzisz to proszę o info na forum. będę wdzięczny za informacje jak to czyścić, bo ja na razie jestem załamany nie po to decydowałem się na kafle żeby teraz chuchać na nie bardziej niż na papierowe panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fallen 11.12.2009 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Moje plytki sa ok, przed polozeniem i fugowaniem kladlismy je tak, zeby dopasowac w miare wzor piasku, wiec kazda byla ogladana w miare dokladnie i zadnych odbarwien nie bylo. Ktos radzil, zeby wziac 1 plytke luzem i pojsc do kamieniarza po odpowiedni srodek czyszczacy...R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 11.12.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 próbowałem napisać że być może fuga zafarbowała płytkę... i "po ptokach"ale jeśli da się to doczyścić to poproszę o nazwę środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 11.12.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Nie pamietam:) Niebesko-biale worki (na pewno NIE Mapei). Jak wroce do domu to zobacze i napisze. A w miedzyczasie - jesli nie akrylowa, to czym usuwac? R W sklepach są środki na bazie kwasu, przeznaczone do usuwania z płytek, zabrudzeń fugą i różnymi zaprawami. Miałem płytki mocno pobrudzone fugą przez wykonawcę, udało mi się to usunąć środkiem firmy Atlas o nazwie SZOP. W zależności od wielkości zabrudzeń stosuje się go w postaci nierozcieńczonej oraz rozcieńczonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 11.12.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 A jaka to fuga? Bo jak akrylowa.... to trochę lipa oo fuck... właśnie zauwazyłem co napisałem cały dzień w robocie "z klejem akrylowym" i prosze... myślałem epoksydowa a napisałem akrylowa. Przęmęczenie już chyba przy piąteczku... co do zwykłej fugi na bazie cementu to był niedawno taki temacik: http://forum.muratordom.pl/usuwanie-nadmiaru-fugi-jak,t173685.htm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 11.12.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Czym to usunać? Czy mozecie polecic jakis dobry srodek albo domowy sposob, ktory nie uszkodzi plytek (nie byly impregnowane). Pozdrawiam! R Uzyj Mapei Keranet . Do nabycia w Praktikerze , Castoramie , OBI . Kosztuje ok. 15PLN . Nie niszczy plytek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fallen 15.03.2010 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 OK, zakupiłem Mapei Keranet i powiem tyle - rewelacja! Mam żółty piaskowy gres szkliwiony, po położeniu grafitowych fug trochę ich na płytkach zostało (rozmazanego po wycieraniu nadmiaru fugi). Myślałem, że już tego nie doczyszczę (leżało naprawdę dłuuugo), a tu niespodzianka! Wystarczy Keranet + gąbka i kilkanaście ruchów ręką (po wszystkim trzeba na mokro umyć płytki). Już zapomniałem, że te płytki są takie żółte! ))))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts