Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam jeszcze jedna zagwozdkę - przenikalność ciepła:

1.0 w szybach podwójnych i 0,7 w szybach potrójnych

Dla mnie to licząc prosto 30% oszczędności a wydatek 1700zł dopłata

Jak wyliczyć kiedy mi się to zwróci i jak to wyliczyć - mam 32m2 szyb w domu????

srednio inwestycja w szyby k=0,7 zwraca sie po 5 latach przy ich rozsadnych cenach - czyli w tzw promocjach :lol: 1700 zeta na 32 mkw to g... nie pieniadz - powiedzmy sobie szczerze a roznica w Uw dla calego okna znaczaca.

Mam jeszcze jedna zagwozdkę - przenikalność ciepła:

1.0 w szybach podwójnych i 0,7 w szybach potrójnych

Dla mnie to licząc prosto 30% oszczędności a wydatek 1700zł dopłata

Jak wyliczyć kiedy mi się to zwróci i jak to wyliczyć - mam 32m2 szyb w domu????

srednio inwestycja w szyby k=0,7 zwraca sie po 5 latach przy ich rozsadnych cenach - czyli w tzw promocjach :lol: 1700 zeta na 32 mkw to g... nie pieniadz - powiedzmy sobie szczerze a roznica w Uw dla calego okna znaczaca.

Pochodziłem trochę popatrzyłem i wiem czemu jezierski robi dobre okna - widać to w wykończeniu, widać co dają w standardzie bez dopłaty i jednak zdecydowałem się na jezierskiego premium ultra lub exlusiv dplata 1zł za potrojną szybę.

Ale oczywiście jest cała masa ludzi zafascynowana tym ładem, porządkiem itp , do tego stopnia, że teściowa to nawet dalej proszek Persil z tamtąd przywozi bo podobno ładniej pachnie niż identyczny w Polsce.. :o

sory za mega OT ale jak czytam czasem takie opinie to mnie trzepie...[/quot

Genaralnie - pieprzenie, ale tesciową masz debeściarę. Chemia z Niemiec jest o dwa poziomy "do przodu" od tej z Polski (wierz mi, wiem, co mówię!).

Tylko auta niemieckie to juz szmelc kompletny.... Co do okien sie nie wypowiadam - bo NIE WIEM. :p

... ale tesciową masz debeściarę. Chemia z Niemiec jest o dwa poziomy "do przodu" od tej z Polski ..
potwierdzam, zupełnie inny Persil bezpośrednio z Niemiec, zupełnie inny ten sam ale kupowany w Polsce. I nie o zapach chodzi ale co tam... może niektórzy zmienia zdanie jak choć raz pranie Made in Niemcy zrobią

xxsliwaxx - odpowiedz już masz w drugim wątku gdzie je także zadałeś

Tylko nie zamawiaj okien Abakus Białystok. Niby okna jak okna. Mają nawet zalete bo okleina w narożach jest łączona bez 2mm spoiny - prawie na styk i prawie im to wychodzi. Niestety w pakiecie otrzymujesz także porysowane praktycznie wszystkie ramy (technologicznie). Ja się z tymi oknami teraz użeram. Jak poszukasz to znajdziesz wypowiedzi na ten temat - są tam i zdjęcia, więc można obejrzeć jak to wygląda.

a co uni mogą zawieszać jak te profile sa po prostu porysowane

Ano widzisz. Ty widzisz rysy, ja widze rysy, wszyscy co widzieli okna widzą rysy, a sprzedawca oraz producent twierdzą, że takie rysy mogą być, że to norma. A jeszcze jak się do tego ustosunkowuje sprzedawca (MASBUD)...

Chyba popełnie wysiłek i załoze nowy wątek gdzie wstawie skany wszystkich dokumentów jakie dotąd zebrałem w tej sprawie oraz więcej zdjęć.

a Avante?Też właśnie wybieram pomiędzy Jezierskim a Avante.Szpece od okien radzili rzut monetą no i chyba tak rzucę aby na Avante padło.Biję się z myślami.

Z czystej ciekawości poszedłem zerknać na avante i znów mam klina :) rzeczywiście są to znakomite okna - świetnie zrobione i dluzszej rozmowie wyjda mnie taniej niż jezierski choć byłem nastawioony że będą troche droższe - mam czas do powniedzaiłku wiec musze sie grubo zastanowić... co wybrać !!! AVANTE MAXIMA - super profil !!!

Ok juz się wyedukowalem co to jest Designo :)

Roznica miedzy jezierskim a avante:

Jezlierski ma profil 6 komorowy + szyba o k=0,5, 3cia uszczekla w standardzie

Avante ma 5 komór, szyba k=0,6, 3cia uszczelka to pocja

Avante ma ROTOP a jezierski Winkhaus (jestem za roto :) )

Mi zależy na jak najmniejszej utracie ciepła nawet kosztem wyglądu...

Jezierski ma jeszcze "wąskie zgrzewy",a które cieplejsze to niech ci wyliczą dla całego okna w jezierskim i w avante i bedziesz miał jasność.Ja z 3 uszczelki w avante rezygnuję bo ponoć ciężko sieje wówczas myje a zawsze jak mi sie odmieni to moge ją dołożyć.Śledze kilka wątków o oknach no i wybór jest ciężki pomiędzy tymi firmami-szpece od okien radzą rzut monetą.A co do wyglądu to z zewnątrz Avante a od środka jezierski,a najładniejsze to Oknoplast kraków platinium ale tam tylko 2 szyby.