Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie gazowe, kominek z pw i solary?

wa_wo

Recommended Posts

W watku specjalnie dedykowanym kominkom z plaszczem wodnym brak od miesiaca wpisow - pozwole sobie zatem pytanie tu postawic. Sprawa jest bardzo wstepna (jestesmy po kupnie dzialki), z pewnoscia bedzie ogrzewanie gazem z sieci miejskiej i bedzie kominek z plaszczem wodnym. Otoz pytanie dotyczy solarow, a scislej kosztow przygotowania/zaprojektowania instalacji pod przyszly (np. za 5 lat, gdy bedzie to mialo wiekszy sens ekonomiczny) zestaw solarow. Dzialka jest spora, wiec moga one byc umieszczone niekoniecznie na dachu (w gre wchodzi np. wiata garazowa). Wszelkie wskazowki i uwagi mile widziane.

• 2 weeks później...
W watku specjalnie dedykowanym kominkom z plaszczem wodnym brak od miesiaca wpisow - pozwole sobie zatem pytanie tu postawic. Sprawa jest bardzo wstepna (jestesmy po kupnie dzialki), z pewnoscia bedzie ogrzewanie gazem z sieci miejskiej i bedzie kominek z plaszczem wodnym. Otoz pytanie dotyczy solarow, a scislej kosztow przygotowania/zaprojektowania instalacji pod przyszly (np. za 5 lat, gdy bedzie to mialo wiekszy sens ekonomiczny) zestaw solarow. Dzialka jest spora, wiec moga one byc umieszczone niekoniecznie na dachu (w gre wchodzi np. wiata garazowa). Wszelkie wskazowki i uwagi mile widziane.

hmm, nikt nie doradzi?

Trzeba to dobrze rozważyć. Solary zapewniają ciepłą wodę i to nie przez cały rok. Mnie się nie opłaca. Mieszkamy w 3 osoby, kąpiel pod prysznicem. Gaz (płynny!) do cw kosztuje nas ok. 50 - 70 zł miesięcznie. Ziemny byłby jeszcze tańszy. Nawet jeśli gaz zdrożeje, a zdrożeje na pewno, i tak nie ma sensu. Ale przy dużej rodzinie i dużym zużyciu wody już można pomyśleć. Nasza gmina myśli o dofinansowaniu (na razie tylko pomysł), inne może też.

owszem !

jeśli ogrzewanie gazem, to odpuść solary ....

Ja nie widzę również sensu ekonomicznego zastosowania płaszcza wodnego w kominku przy ogrzewaniu domu gazem ziemnym chyba, że ktoś chce/lubi codziennie palić w kominku i robić z salonu kotłownię :-)

Drewno kominkowe tak taniej nie wychodzi w stosunku do gazu ziemnego aby się w to pakować. Jakby wa_wo miał gaz płynny to jak najbardziej tak ale to już lepiej mieć osobną kotłownię z piecem na paliwo stałe.

jak lubisz,masz srodki,ochote,zaparacie,wiedze i chec urozmaicenia sobie zycia,montuj.....nie licz wsz. bo sie za pare lat okaze,ze i tak na wszystkim,co w domek wrzuciles tracisz,bo sa nowe gadżety.....jesli nie maswz,chcesz skromnie,nie stac Cie....nie buduj domu,buduj domek i mecz sie ze wszystkim sam...dom to upust nerwow,wydatkow,studnia z glebokim dnem....ale to ostoja prywatnosci,wlasnych marzen i checi stworzenia sobie wlasnego miejsca pod sloncem....:-)

wszystko kosztuje,o wszystko trzeba sie postarac,nawet by dostac w ryja ;-)

jak lubisz,masz srodki,ochote,zaparacie,wiedze i chec urozmaicenia sobie zycia,montuj.....nie licz wsz. bo sie za pare lat okaze,ze i tak na wszystkim,co w domek wrzuciles tracisz,bo sa nowe gadżety.....jesli nie maswz,chcesz skromnie,nie stac Cie....nie buduj domu,buduj domek i mecz sie ze wszystkim sam...dom to upust nerwow,wydatkow,studnia z glebokim dnem....ale to ostoja prywatnosci,wlasnych marzen i checi stworzenia sobie wlasnego miejsca pod sloncem....:-)

wszystko kosztuje,o wszystko trzeba sie postarac,nawet by dostac w ryja ;-)

raczej chodzilo mi o strone techniczna, o czym trzeba dzis myslec, by podlaczenie solarow za 5 lat nie sprawialo wiekszych problemow technicznych

nie chodzilo mi o porady zyciowe i glebokie przemyslenia

owszem !

a to dlaczego :o

było o tym już masę razy ....

pisząc w skrócie: takie połączenie ani nie podnosi komfortu cwu, ani komfortu finansowego,

dla równowagi dodam, że inaczej może to wyglądac przy innym rodzaju paliwa (np. ekogroszku, węgla, drewna. gazu płynnego),

owszem !

pisząc w skrócie: takie połączenie ani nie podnosi komfortu cwu, ani komfortu finansowego,

dla równowagi dodam, że inaczej może to wyglądac przy innym rodzaju paliwa (np. ekogroszku, węgla, drewna. gazu płynnego),

nadal pytam o strone techniczna, w sytuacji skokowego obnizenia kosztow solarow za lat 5 lub 10

jesli kominek - tylko z plaszczem wodnym

dorzuć do tego jeszcze piec na ekogroszek , i bedziesz zabezpieczony na amen...(żartuję) kominek z płaszczem -1,gaz-2,solary-3, bez sensu... jak radza koledzy odpuść sobie tą kwestię... solar jest na tyle niezalezną instalacją że w kazdej chwili, (dofinansowanie unijne,gminne jakas dopłata z FOS) możesz podpiąć do istniejącej instalacji ,a jeżeli chcesz byc zabezpieczony na maxa to wstaw sobie bufor z 300-400l i pozniej to już tylko pare rurek i solary na daszek:)

:roll:

Może mało łopatologicznie...

Ale spróbujmy...

Zrób tak:

Narysuj sobie na jakiej kartce system grzewczy tego przyszłego domu.

Na jednej z kominkiem i płaszczem wodnym.

Na kolejnej - z solarami.

Na kolejnej z piecem (kotłem tak naprawdę) gazowym.

Potem zaznacz na tych kartkach elementy wspólne.

Potem spróbuj to zmieścić na jednej kartce....

No i masz, co potrzebne... w zarysie...

Adam M.

owszem !

Koloryzujesz.Mam solary,Kzłpw,PG i jestem z tego układu zadowolony.Wiesz dlaczego?Dlatego ,że wszystko to co pisali o takim rozwiązaniu nie dość ,że jest prawdziwe to na dodatek sprawdza się w praktyce.W moim mniemaniu podnosi komfort w cwu a co za tym dalej idzie ,finansowy.Jeżeli uporam się na wiosnę z pompą głębinową to podniesie się jeszcze znaczniej.

...to niech sobie poczyta,poszuka,nie pamietasz ,jak ganisz zwykle takich ,jak On,ze nie czytaja i nie szukaja?;-)!

to mu potlumacz,a nie mnie przyganiaj ...:-)

Masz rację ale zauważ jak zapytał :

Otoz pytanie dotyczy solarow, a scislej kosztow przygotowania/zaprojektowania instalacji pod przyszly (np. za 5 lat, gdy bedzie to mialo wiekszy sens ekonomiczny) zestaw solarow.

Nie spotkałem się z tym na FM więc stąd moje zdziwienie.W rozwijającym się temacie co niektórzy nie widzą sensu przydatności takich połączeń... ja je mam więc walczy o ich zasadność. Nie robię ci wyrzutów ani cie nie krytykuje.

dorzuć do tego jeszcze piec na ekogroszek , i bedziesz zabezpieczony na amen...(żartuję) kominek z płaszczem -1,gaz-2,solary-3, bez sensu... jak radza koledzy odpuść sobie tą kwestię... solar jest na tyle niezalezną instalacją że w kazdej chwili, (dofinansowanie unijne,gminne jakas dopłata z FOS) możesz podpiąć do istniejącej instalacji ,a jeżeli chcesz byc zabezpieczony na maxa to wstaw sobie bufor z 300-400l i pozniej to już tylko pare rurek i solary na daszek:)

Dzieki za (w zasadzie jedyny) post z sensem. Pytanie techniczne: o co warto zadbac TERAZ na etapie projektu instalacji, by by przu obecnych technologiach (wiec i za 5 lat) mozna bylo bezbolesnie wpiac solary.

Nie przewiduje montazu na dachu domu.