Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie są projety dla rodzin 2+3 ??

Recommended Posts

Czasem myślę, że tylko my mamy troje dzieci... Czasem to znaczy szczególnie wtedy, gdy szukam projektu domu dla nas... Większość to domy dla 2+2 albo o ogromnych metrażach, a nas interesuje niewielki dom, tani w budowie i z garażem w bryle. Czy cztery sypialnie to tak wiele ??? Znalazłam jeden (Paweł Wład Kowalski to mistrz prostych domów), a chciałabym mieć wybór !!!!

Pomocy !!!

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj!

My też mamy trójeczkę i to prawda, że trudno znaleźć projekt dla takiej konfiguracji. Szukaliśmy głównie w lokalnych biurach projektowych, czyli Śląsk. Zdecydowaliśmy się na projekt STL z pracowni PIK (http://www.pppik.com.pl/). Wydaje mi się, że jest tam kilka ciekawych projektów np. DAF, ale wszystko kwestia gustu i potrzeb. Napisz na co się zdecydujecie-chętnie doradzę, bo jak to mówią” Mądry Polak po szkodzie” ( Przysłowie na wyrost do zaist5niałych okoliczności).

Poydrawiam Alicja.

Bardzo zgrabny ten STL.

Mam troche dosw. z mieszkania w domku z wieloma domownikami.

Trzeba miec bardzo duzo miejsca do magazynowania ubran

sprzetow ksiazek a nawet zabawek.

Faktycznie pod wieloma względami projekt ciekawy (choć strona internetowa firmy pik jest tragiczna). Niestety brakuje mu sporo do moich wymagań (trójka dziecie w zbliżonym wieku - raczej niezbędne są 3 łazienki). Dom jest też jak na moje skromne możliwości stanowczo za duży. Ja też mam podobny problem jak Wy - nic nie mogę znaleźć - dlatego zdecydowałem się na projekt indywidualny.

Każdy z nas stojąc przed wyborem projektu kierował się założeniami niejednokrotnie stojącymi w sprzeczności z sobą. Ciężko będzie wybrać super oszczędny dom z trzema łazienkami.

Wspomnę jeszcze, że buduję domek wg projektu Czajka z Archetonu. Na pierwszej stronie projektu przeczytałem informacje że dom projektowany dla 6-8 osobowej rodziny :-) , a domek ma niecałe 140m2 powierzchni użytkowej (+ piwnica i garaż). Są zaprojektowane cztery sypialnie, jednak postanowiłem podzielić jedną z nich (pokój nad poszerzonym garażem) na dwie części. Zyskałem w ten sposób gabinet.

Nezia,

Tez szukalem gotowego projektu dla nas i naszej trójki z garażem w bryle. Zgadzam się, że nie bardzo jest w czym wybierać. Nam bylo chyba jeszcze trudniej, bo w domu miała być też spiżarnia, jeden dodatkowy pokoik jako gabinet/p. gościnny i wystarczająca ilość powierzchni w pomieszczeniach gospodarczych (wszyscy doświadczeni mówili, że tego jest zawsze za mało). Po przejrzeniu kilkuset gotowców (z tego 2 lub 3 może dałoby się zaadaptować), skończyliśmy na projekcie indywidualnym, którego nie mogę rekomendować jako bardzo oszczędny - ze względu na dużą powierzchnię. I mamy nadzieję sprawdzić za parę miesięcy czy nie przesadziliśmy, albo o czym nie pomyśleliśmy.

Niesttey projekty gotowe są bardzo powtarzalne i zreguły odtwórcze, my mamy działkę z wjazdem od południowego-zachodu i tez było nam trudno znależć projekt z salonem obok wejścia do domu i kuchnią od ogrodu. Efekt jest taki, ze wybraalismy TINE z Archipelagu i dokonalismy pare zmian, w otwaorach okiennych i sciankach dzialowych. W sumie malo pocieszajace po przejżeniu kilkuset projektów...

Honorata

Symbol/nazwa: Murator D07 - Praktyczny

Autor projektu: architekt Paweł Wład Kowalski

Ten projekt jest naszym (jedynym zresztą) faworytem. Prosty, nieduży, z garażem, bez wykuszy, ganków, jakichkolwiek ozdobników, więc tani w budowie, ale niepodoba nam się ten dach ;))) jak na stodole... może uda się go przedłużyć drewnianymi pseudo-pergolami???? tworząc coś w rodzaju ganku na drewnianych podporach???

Zobaczyłam Wasze projekty-u nas " na prowincji" byłyby dostępne dla naszej rodziny, ale "w perspektywie" mamy "Warszawkę":((( a tam ceny są o duuużo wyższe...Sama działka to spory wydatek...a więc dom musi być bardzo, bardzo prosty i tani w budowie...

• 1 month później...
D07 w dziale projekty jest taki wątek. Dom niedrogi, prosty, przestronny i faktycznie z mało atrakcyjnym dachem(ale za to tanim :lol: ) Dużo ludzi go buduje , nim kupiliśmy projekt miałam okazje obejrzeć go w naturze. Dla naszej piątki jest bardzo dobry. Garderoba uwolni nas od szaf, spiżarnia i słuszne wymiary pom gospodarczego od poupychanych w dziwnych miejscach żelazek, młotków itp sprzętu.Kuchnia mała, ale jest gdzie iść z posiłkami. Węzeł wodny rozwiązany dobrze, bez ciagnięcia rur po całym domu. I pokoje dla wszystkich normalnej wielkośći!! Pozdrawiam i zachęcam :wink:

Gość Gość forum

Bardzo dużo linków do biur projektowych jest na stronie:

http://www.projekty.domow.pl/

20% z tych firm wysyła bezpłatne katalogi w postaci książkowej lub płyt CD.

Ja osobiście szukam wymarzonego projektu gotowego, który posiada:

- garaż na 2 samochody w bryle domu

- wewnętrzne przejscie z garażu do domu

- niepodpiwniczony

- oddzielną kuchnię od salonu (może być z jadalnią)

- użytkowe poddasze z conajmniej 3 pokojami i łązienką (opcjonalnie WC)

- nie posiada jakichkolwiek balkonów lub tarasów na górze

- górna łązienka znajdowała się nad dolną łazienką lub kuchnią (a nie nad salonem)

- salon nie większy niż 30 m2

- na parterze WC, łazienkę, kotłownię(pomieszczenie gospodarcze)

Na szczęście jest w czym wybierać.

Pozdrowienia

• 2 weeks później...

:D Witajcie, ja również długo szukałam dla układu 2+3+(+?) + dziadek + gabinet(biuro)+pracownia.

Sensowne,dla średnio zarabiających, o zwartej bryle i metrażu do opanowania etapowo, wydały nam się projekty:

1. http://www.dominanta.pl - MERLIN- to nasz faworyt jak na dziś

2. bardzo do niego podobny projekt ARTON na http://www.własnydom.pl

3. Turkus ( j.w.) -mój ulubieniec , ale gdzie biuro? no i ten kształt domu tylko chyba podnosi koszty...

I przyznam, że chciałabym czymś złamać ten styl dworkowy, odjąć mu trochę przytłaczającego dostojeństwa ...

Pozdrawiam wszystkich rozwojowych :wink: i licznych :wink: serdecznie :D :D

Nas też jest pięcioro i to jeszcze dzieciaczki w róznym wieku, róznej płci. Trudno nam dogodzić. Domek ma bc w miare prosty, funkcjonalny i niedrogi. Odrzucilismy raczej projekt indywidualny, chociaz kto wie? W tej chwili mamy kilka gotowych, które przupadły nam do gustu: Murator: Rodzinny i Komfortowy ( ech, ten kosztorys?!) oraz Wiejski ( tylko 1 łazienka i bz garażu). Archeton to Kastalia - 2 ( bez garażu, ale urocza), Archtim - Kaskada ( intrygujący). Może jeszcze coś nam wpadnie w oko? A może po prostu pójdziemy do architekta :-?

Coś na pocieszenie:na 2+3 jeszcze od biedy z bólem się coś znajdzie.U nas jest 2+4 i wybór jest między pensjonatem a niczym .Nawet dwa projekty znalezione pod hasłem dom dwupokoleniowy nie spełniły naszych ekhm wymagań.Skończyło się projektem indywidualnym-sensowny i o dziwo niezbyt drogi architekt(szukałam go dość długo i był arch nr 9 na mojej liście i pierwszym,który nie mówił "się nie da","tak się nie projektuje"nie zemdlał kiedy powiedziałam,że kuchnia ma być osobno od jadalni i zamknięta ,dzieci mają duże pokoje i bawialnię i ogólnie bryła , elewacja jest po prostu super).H

Gość gosc
Sprawdż projekt firmy domus http://www.domus.wroc.pl dom nazywa się PIWONIA ja osobiście taki buduję i jest super wybraliśmy wersje z garażem , ale garaż został zaadoptowant na sypialnie i dużą łazienkę.także na parterze mam cztery pokoje dwie łazienki pomieszczenie gospodarcze salon połączony z jadalnią i kuchnią.Na piętrze mamy dwie duże sypialnie i łazienkę bardzo prosty dom w budowie .