Nezia 11.01.2004 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Czasem myślę, że tylko my mamy troje dzieci... Czasem to znaczy szczególnie wtedy, gdy szukam projektu domu dla nas... Większość to domy dla 2+2 albo o ogromnych metrażach, a nas interesuje niewielki dom, tani w budowie i z garażem w bryle. Czy cztery sypialnie to tak wiele ??? Znalazłam jeden (Paweł Wład Kowalski to mistrz prostych domów), a chciałabym mieć wybór !!!!Pomocy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alis 11.01.2004 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2004 Witaj!My też mamy trójeczkę i to prawda, że trudno znaleźć projekt dla takiej konfiguracji. Szukaliśmy głównie w lokalnych biurach projektowych, czyli Śląsk. Zdecydowaliśmy się na projekt STL z pracowni PIK (http://www.pppik.com.pl/). Wydaje mi się, że jest tam kilka ciekawych projektów np. DAF, ale wszystko kwestia gustu i potrzeb. Napisz na co się zdecydujecie-chętnie doradzę, bo jak to mówią” Mądry Polak po szkodzie” ( Przysłowie na wyrost do zaist5niałych okoliczności).Poydrawiam Alicja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 12.01.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Bardzo zgrabny ten STL. Mam troche dosw. z mieszkania w domku z wieloma domownikami.Trzeba miec bardzo duzo miejsca do magazynowania ubransprzetow ksiazek a nawet zabawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Ja wybrałem "Impresja" z pracowni Archeton z Krakowa. Ma 4 sypialnie i zwartą bryłę. Jestem zadowolony. W sam raz dla 2+3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Bardzo zgrabny ten STL. Mam troche dosw. z mieszkania w domku z wieloma domownikami. Trzeba miec bardzo duzo miejsca do magazynowania ubran sprzetow ksiazek a nawet zabawek. Faktycznie pod wieloma względami projekt ciekawy (choć strona internetowa firmy pik jest tragiczna). Niestety brakuje mu sporo do moich wymagań (trójka dziecie w zbliżonym wieku - raczej niezbędne są 3 łazienki). Dom jest też jak na moje skromne możliwości stanowczo za duży. Ja też mam podobny problem jak Wy - nic nie mogę znaleźć - dlatego zdecydowałem się na projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 12.01.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Każdy z nas stojąc przed wyborem projektu kierował się założeniami niejednokrotnie stojącymi w sprzeczności z sobą. Ciężko będzie wybrać super oszczędny dom z trzema łazienkami. Wspomnę jeszcze, że buduję domek wg projektu Czajka z Archetonu. Na pierwszej stronie projektu przeczytałem informacje że dom projektowany dla 6-8 osobowej rodziny , a domek ma niecałe 140m2 powierzchni użytkowej (+ piwnica i garaż). Są zaprojektowane cztery sypialnie, jednak postanowiłem podzielić jedną z nich (pokój nad poszerzonym garażem) na dwie części. Zyskałem w ten sposób gabinet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 12.01.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Nezia, Tez szukalem gotowego projektu dla nas i naszej trójki z garażem w bryle. Zgadzam się, że nie bardzo jest w czym wybierać. Nam bylo chyba jeszcze trudniej, bo w domu miała być też spiżarnia, jeden dodatkowy pokoik jako gabinet/p. gościnny i wystarczająca ilość powierzchni w pomieszczeniach gospodarczych (wszyscy doświadczeni mówili, że tego jest zawsze za mało). Po przejrzeniu kilkuset gotowców (z tego 2 lub 3 może dałoby się zaadaptować), skończyliśmy na projekcie indywidualnym, którego nie mogę rekomendować jako bardzo oszczędny - ze względu na dużą powierzchnię. I mamy nadzieję sprawdzić za parę miesięcy czy nie przesadziliśmy, albo o czym nie pomyśleliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Niesttey projekty gotowe są bardzo powtarzalne i zreguły odtwórcze, my mamy działkę z wjazdem od południowego-zachodu i tez było nam trudno znależć projekt z salonem obok wejścia do domu i kuchnią od ogrodu. Efekt jest taki, ze wybraalismy TINE z Archipelagu i dokonalismy pare zmian, w otwaorach okiennych i sciankach dzialowych. W sumie malo pocieszajace po przejżeniu kilkuset projektów...Honorata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Symbol/nazwa: Murator D07 - Praktyczny Autor projektu: architekt Paweł Wład Kowalski Ten projekt jest naszym (jedynym zresztą) faworytem. Prosty, nieduży, z garażem, bez wykuszy, ganków, jakichkolwiek ozdobników, więc tani w budowie, ale niepodoba nam się ten dach )) jak na stodole... może uda się go przedłużyć drewnianymi pseudo-pergolami???? tworząc coś w rodzaju ganku na drewnianych podporach??? Zobaczyłam Wasze projekty-u nas " na prowincji" byłyby dostępne dla naszej rodziny, ale "w perspektywie" mamy "Warszawkę":((( a tam ceny są o duuużo wyższe...Sama działka to spory wydatek...a więc dom musi być bardzo, bardzo prosty i tani w budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ori_noko 02.03.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 D07 w dziale projekty jest taki wątek. Dom niedrogi, prosty, przestronny i faktycznie z mało atrakcyjnym dachem(ale za to tanim ) Dużo ludzi go buduje , nim kupiliśmy projekt miałam okazje obejrzeć go w naturze. Dla naszej piątki jest bardzo dobry. Garderoba uwolni nas od szaf, spiżarnia i słuszne wymiary pom gospodarczego od poupychanych w dziwnych miejscach żelazek, młotków itp sprzętu.Kuchnia mała, ale jest gdzie iść z posiłkami. Węzeł wodny rozwiązany dobrze, bez ciagnięcia rur po całym domu. I pokoje dla wszystkich normalnej wielkośći!! Pozdrawiam i zachęcam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gość forum 02.03.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Bardzo dużo linków do biur projektowych jest na stronie: http://www.projekty.domow.pl/ 20% z tych firm wysyła bezpłatne katalogi w postaci książkowej lub płyt CD. Ja osobiście szukam wymarzonego projektu gotowego, który posiada:- garaż na 2 samochody w bryle domu- wewnętrzne przejscie z garażu do domu- niepodpiwniczony- oddzielną kuchnię od salonu (może być z jadalnią)- użytkowe poddasze z conajmniej 3 pokojami i łązienką (opcjonalnie WC)- nie posiada jakichkolwiek balkonów lub tarasów na górze- górna łązienka znajdowała się nad dolną łazienką lub kuchnią (a nie nad salonem)- salon nie większy niż 30 m2- na parterze WC, łazienkę, kotłownię(pomieszczenie gospodarcze) Na szczęście jest w czym wybierać.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 02.03.2004 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Pytanie do Gościa forum: wybrales juz? Ja mam prawie identyczne zalozenia, wybor padl na Cyprysa z Horyzontu, choc np. uklad pomieszczen na poddaszu bede zmienial (m.in. lazienka obecnie jest nad jadalnia ) pzdr. brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 02.03.2004 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Nezia,Pomysl o indywidualnym - jest o kilka tys. droższy, ale masz to, co chcesz, mniej kompromisow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 14.03.2004 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Witajcie, ja również długo szukałam dla układu 2+3+(+?) + dziadek + gabinet(biuro)+pracownia. Sensowne,dla średnio zarabiających, o zwartej bryle i metrażu do opanowania etapowo, wydały nam się projekty: 1. http://www.dominanta.pl - MERLIN- to nasz faworyt jak na dziś 2. bardzo do niego podobny projekt ARTON na http://www.własnydom.pl 3. Turkus ( j.w.) -mój ulubieniec , ale gdzie biuro? no i ten kształt domu tylko chyba podnosi koszty... I przyznam, że chciałabym czymś złamać ten styl dworkowy, odjąć mu trochę przytłaczającego dostojeństwa ... Pozdrawiam wszystkich rozwojowych i licznych serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.03.2004 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Nas też jest pięcioro i to jeszcze dzieciaczki w róznym wieku, róznej płci. Trudno nam dogodzić. Domek ma bc w miare prosty, funkcjonalny i niedrogi. Odrzucilismy raczej projekt indywidualny, chociaz kto wie? W tej chwili mamy kilka gotowych, które przupadły nam do gustu: Murator: Rodzinny i Komfortowy ( ech, ten kosztorys?!) oraz Wiejski ( tylko 1 łazienka i bz garażu). Archeton to Kastalia - 2 ( bez garażu, ale urocza), Archtim - Kaskada ( intrygujący). Może jeszcze coś nam wpadnie w oko? A może po prostu pójdziemy do architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Tosz 15.03.2004 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Ja mam też 2+3 i będę budował SZAFIR z pracowni MTM styl - prosty dach, bardzo praktyczne pokoje na górze - ścianka kolankowa 1,8m i garaż przy domu i ten taras nad garażem! - super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heliodor 15.03.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Coś na pocieszenie:na 2+3 jeszcze od biedy z bólem się coś znajdzie.U nas jest 2+4 i wybór jest między pensjonatem a niczym .Nawet dwa projekty znalezione pod hasłem dom dwupokoleniowy nie spełniły naszych ekhm wymagań.Skończyło się projektem indywidualnym-sensowny i o dziwo niezbyt drogi architekt(szukałam go dość długo i był arch nr 9 na mojej liście i pierwszym,który nie mówił "się nie da","tak się nie projektuje"nie zemdlał kiedy powiedziałam,że kuchnia ma być osobno od jadalni i zamknięta ,dzieci mają duże pokoje i bawialnię i ogólnie bryła , elewacja jest po prostu super).H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 15.03.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Heliodor, cześć, wiesz masz podobnie do mnie ... Jestem ciekawa jak to rozwiązałaś, czy możesz podać namiar na tego wspaniałego architekta ? Pozdrawiam Całą Rodzinkę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gosc 15.03.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Sprawdż projekt firmy domus http://www.domus.wroc.pl dom nazywa się PIWONIA ja osobiście taki buduję i jest super wybraliśmy wersje z garażem , ale garaż został zaadoptowant na sypialnie i dużą łazienkę.także na parterze mam cztery pokoje dwie łazienki pomieszczenie gospodarcze salon połączony z jadalnią i kuchnią.Na piętrze mamy dwie duże sypialnie i łazienkę bardzo prosty dom w budowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 15.03.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 Dzięki, a powiedz co masz nad garażem? Nie wyświetla się wersja z garażem. Zakładam, że garaż jest od strony łazienki na parterze. Ile jest wtedy m2 korytarza na górze? dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts