Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie są projety dla rodzin 2+3 ??

Recommended Posts

Gratulacje, Nezia, publikacji w "Muratorze" - jak na nowicjuszkę to nieźle :D - szkoda, że Cię nie podpisali nickiem. Akurat buduję D21, więc przeczytałem od razu ten artykuł i obiecałem sobie, że Cię znajdę i pogratuluję.

Przy okazji zapraszam Cię do działu "Co w Muratorze", gdzie założyłem temat o tym domku, bo jestem ciekaw także Twojej opinii o nim.

Zapraszam też wszystkich innych (oczywiście) oczywiście - jak mawia nieoceniony nasz kolega, kroyena.

Pozdrawiam -

Andrzej (Trach)

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W tym temacie tylko pozornie jest jakiś wybór. Większość projektów jest nieakceptowalna (przynajmniej przeze mnie).

W zasadzie jeśli dom nie ma być duży w grę wchodzą tylko parterówki.

Wynika to z faktu iż normalne (12m) sypialnie plus choćby jedna łazienka i garderoba dla rodziców oraz minimalna komunikacja zajmują ok 3x12+16+8+10= 70m2, z uwzględnieniem faktu, że poddasze jest zawsze mniejsze od parteru o ok. 10-20% mamy powierzchnię domu na poziomie 150-160m2, a ze świecą szukać takiego projektu! Sytuację czasem "ratuje" garaż na parteże w bryle budynku, ale dla mnie jedna sypialnia na półpiętrze (sporo projektów) też jest nieakceptowalna. Równie dobrze ta sypialnia mogłaby być na parterze, bo i tak jest oddzielona od reszty strefy nocnej.

Dla mnie zresztą w ogóle dom ze schodami jest nie do przyjęcia. Dom buduję po to by rodzina była blisko siebie, a bieganie po schodach i takie rozdzielenie jest tego zaprzeczeniem.

Zbulwersował mnie artykuł bodajże w ostatnim muratorze gdzie przedstawiono dom z sypialnią na dole jako rozwiązanie dla rodziny 2+3.

Ja rozumiem, że w tej konkretnej sytuacji (starsza córka) takie rozwiązanie mogło się sprawdzić, ale dla większości rodzin 2+3 pewnie wzorem nie będzie. Zresztą czym ten projekt się różni od standardowego Salon + gabinet (przerobiony w tym wypadku na sypialnię) + 3 sypialnie na górze? Gdyby takie rozwiązanie było dobre, to pewnie nie byłoby tego wątków, bo projektów tego rodzaju jest zatrzęsienie. Sam miałem znakomity projekt w takim układzie zrobiony dla mnie jeszcze przed narodzinami trzeciego dziecka i było dla mnie oczywiste, że gabinetu na sypialnię nie zamienię, bo nie o to tu chodzi (zresztą architekt przyznał mi rację).

Tak na prawdę znalazłem tylko jeden projekt gotowy, który od strony funkcjonalnej jest akceptowalny. Chodzi o "praktyczny" wspominany w tym wątku, prezentowany w poprzednim (albo jeszcze numer wcześniejszym) Muratorze.

Gdyby nie moje skrzywienie w kierunku projektów ukierunkowanych na "pasywność" i fakt, że niekoniecznie chcę mieć garaż w bryle (jeśli byłoby gratis, to owszem, ale płacić za to nie chcę, przynajmniej na tym etapie) to cieszyłbym się, że w końcu znalazłem "mój" projekt.

Z drugiej jednak strony w tym projekcie brakuje mi dodatkowego pokoju, który wydaje się luskusem, a który jednak da się zmieścić na 150m2.

Ostatecznie po przejrzeniu setek jeśli nie tysięcy projektów mam zarys tego co chciałbym wybudować. Jest to projekt, który posiada 2 łazienki, 1 ubikację, hol ok 15 m2 (mogący być namiastką pokoju rodzinnego), kuchnię ok 16m2, salon ok 30m2, 4 sypialnie po ponad 12m2, garderobę przechodnią, dodatkowy pokój 12m2, spiżarnię, pralnię z suszarnią, wiatrołap z garderobą i to wszystko zmieszczone na ok 146m2.

Jeśli wyrazicie zainteresowanie zamieszczę szkic moich "dokonań". Zaznaczam, że jestem amatorem, lecz chętnie wysłucham konstruktywnej krytyki.

Jeśli wyrazicie zainteresowanie zamieszczę szkic moich "dokonań". Zaznaczam, że jestem amatorem, lecz chętnie wysłucham konstruktywnej krytyki.

Bardzo chętnie zobaczę taki szkic, sama "wybrałam się do szkoły" :wink: , aby nie być amatorem, ale to dopiero pierwszy rok :cry: więc "ekspertem" dopiero będę :)

:D Witajcie Kochani forumowicze, długo mnie nie było... brak mi zapału, gdyż ciągle czekamy na decyzję dot. wzzit.. gmina zwleka ze wszystkim..Czuje się jakby mi pióra ze skrzydeł powypadały i nie mogę latać . Czy warto jeszcze marzyć ?

KvM, zgadzam się z Tobą, miałam podobne refleksje, chętnie zobaczymy co wymyśliliście

Pozdrawiamy wszystkich serdecznie

Czasem myślę, że tylko my mamy troje dzieci... Czasem to znaczy szczególnie wtedy, gdy szukam projektu domu dla nas... Większość to domy dla 2+2 albo o ogromnych metrażach, a nas interesuje niewielki dom, tani w budowie i z garażem w bryle. Czy cztery sypialnie to tak wiele ??? Znalazłam jeden (Paweł Wład Kowalski to mistrz prostych domów), a chciałabym mieć wybór !!!!

Pomocy !!!

Przede wszystkim gratulacje dla wszystkich z trójką dzieci. Jesteście moim niedościgłym ideałem ;)

Nas na razie jest 2+(prawie)2 i też nie powiedzieliśmy jak sadzę ostatniego słowa.

Moje ogólne wrażenie po ok. 3 miesięcznym poszukiwaniu odpowiedniego projektu (parterowy, 3 sypialnie, zjazd od płd-zach) jest takie, że 90% z tych typowych projektów to projekty, które chyba nigdy nie doczekały się fazy realizacji. Może były robione przez studentów, w ramach prac przejściowych, ale dość narzekania...

Na chwilę obecną znalazłem firmę z Częstochowy, która robi projekty indywidualne w cenie typowych i jeszcze pod kanadyjkę (tak chcę budować). W razie czego służe namiarem.

Duże szanse ma tez Neptun dr http://www.mtmstyl.com.pl/projekt.asp?id=114

Czasem myślę, że tylko my mamy troje dzieci... Czasem to znaczy szczególnie wtedy, gdy szukam projektu domu dla nas... Większość to domy dla 2+2 albo o ogromnych metrażach, a nas interesuje niewielki dom, tani w budowie i z garażem w bryle. Czy cztery sypialnie to tak wiele ??? Znalazłam jeden (Paweł Wład Kowalski to mistrz prostych domów), a chciałabym mieć wybór !!!!

Pomocy !!!

Przede wszystkim gratulacje dla wszystkich z trójką dzieci. Jesteście moim niedościgłym ideałem ;)

Nas na razie jest 2+(prawie)2 i też nie powiedzieliśmy jak sadzę ostatniego słowa.

Duże szanse ma tez Neptun dr http://www.mtmstyl.com.pl/projekt.asp?id=114

Bardzo ładny, bardzo :)

Dziękuję za gratulacje!!! ta trójka to naprawdę "niezła sprawa" 8) ale czasem ze znajomymi, którzy w większości mają po trójce, zgodnie twierdzimy "za trzy chwile przyjemności, 30 lat męczarni" :wink: :lol:

Jak to miło dołączyć do szacownego grona 2+3 zwanego PIĄTKA.

Wybraliśmy projekt ,,Dom pod platanem 2" szalenie nam się podoba.

Po małych przeróbkach dostosowanych do naszych potrzeb ten projekt zajmuje pierwsze miejsce.A przerzuciliśmy niemało projektów i to dość wnikliwie.Momentami myślałem że to już obsesja. :lol: :D :D

Jak to miło dołączyć do szacownego grona 2+3 zwanego PIĄTKA.

Wybraliśmy projekt ,,Dom pod platanem 2" szalenie nam się podoba.

Po małych przeróbkach dostosowanych do naszych potrzeb ten projekt zajmuje pierwsze miejsce.A przerzuciliśmy niemało projektów i to dość wnikliwie.Momentami myślałem że to już obsesja. :lol: :D :D

Bardzo ładny !!!

dla nas za drogi i za duży; dzieci już podchowane, pomieszkają z nami jeszcze z 10-15 lat i pójdą w swiat...

Bardzo ładny !!!

dla nas za drogi i za duży; dzieci już podchowane, pomieszkają z nami jeszcze z 10-15 lat i pójdą w swiat...

10-15 lat to kupa czasu. My skończyliśmy na projekcie indywidualnym dla nas i naszej trójki, z których najstarsze może być z nami nawet dużo krócej niż 10 l. Z tym, że oprócz czterech sypialni chcieliśmy mieć jeszcze gabinet/gościnny.

witam

mam rodzinke o podobnej kofiguracji co wasza tylko u mnie cala 3 to jescze drobnica :lol:

podobnie do was mamy problem z projektem, po przewertowaniu XXXX projektow stwierdilismy ze nikt o takich rodzinach niemysli :evil:

mamy w planie zamieszkanie jeszcze z dziadkami, aby pomogli w opiece jak bedziemy wszyscy pracowac :o

tylko dla naszej 5 nadaje sie projekt Victoria z archigraph

tylko do tego projektu musimy dolaczyc jescze mieszkanko oddzielne na okolo 60m dla dziadkow (jak najmniej czesci wspolnych-cobyniebylo potem problemow)

architekci traca zapal po naszych krytycznych uwagach co do ich tworczosci(to ma byc dom dla nas a nie na pokaz) :wink:

prosty i tani w budowie aczkolwiek funkcjonalny, pojemny i wygodny

jezeli ktos posiada juz plany na podobny domek i chce sie podzielic uwagami oraz pochwalic swoim projektem jestem bardzo chetna do dyskusji, bo ciaagle jestesmy na etapie rysowania(no i ciagle dalej szukamy gotowego jak cos sie trafi to pewnie kupimy 8) )

pozdrawiam

http://www.autocentrum.pl/kvm/dmk70.JPG

Zgodnie z obietnicą publikuję swoje bazgroły, które mam czelność nazywać szkicem projektu (a właściwie rzutu)

Narysowane na kartce w kratce w skali 1:100 (czyli dwie kratki to jeden metr)

Opis

1 Sypialnia rodziców 12m2, sypialnie jest oddzielona od salonu rozsuwaną ścianą, co według założeń powinno dać możliwość np oglądania filmu w łóżku, a w skrajnej sytuacji pop rzeniesieniu łoża małżęńskiego powiększenie salonu.

2 garderoba przechodnia 4,5 m2

3 pokój "intymy" miejsce które nie ma jeszcze do końca zdefinowanego przeznaczenia. Będzie to bądź awaryjna sypialnia, bądź salonik kąpielowy, bądź pokój do rekreacji, bądź wszystko po trochu.12m2

4 sanitariat 3,7 m2

5 pralnia/suszarnia 4,1m2

6 spiżarnia/schowek 6,1 m2

7 garderoba 2m2

8 wiatrołap 2,5m2

9 korytarz 1,8m2

10 ubikacja 1,9m2

11 łazienka 5,5m2

12,13,14 sypilanie dzieci po ok 12m2

15 hol/pokój do wspólnej zabawy dla dzieci 16m2

16 kuchnia z jadalnią 14m2 (ścianka oddzielająca kuchnię od holu ma mieć wysokość "do pasa", co umożliwić ma kontakt wzrokowy z osobami przebywającymi w holu.

17 salon 29,2 m2

Razem ok 150m2

Pomieszczenia mają mieć ok 3,2m wysokości, co powinno zapewnić dostateczną ilość światła w kuchni i holu

Oczywiście wszystkie kąty są proste - te krzywizny wynkają z błędów digitalizacji (krzywo trzymałem aparata :-) )

Jeśli ktoś chciałby użyć tego szkicu do sporządzenia projketu, to nie mam nic przeciwko - proszę jednak o informację o takim fakcie.

Razem ok 150m2

Pomieszczenia mają mieć ok 3,2m wysokości, co powinno zapewnić dostateczną ilość światła w kuchni i holu

Oczywiście wszystkie kąty są proste - te krzywizny wynkają z błędów digitalizacji (krzywo trzymałem aparata :-) )

Jeśli ktoś chciałby użyć tego szkicu do sporządzenia projketu, to nie mam nic przeciwko - proszę jednak o informację o takim fakcie.

Po odjęciu powierzchni ścian, których trochę jest wyjdzie pewnie z 8-10% mniej, czyli jakieś 135m. Poza tym niezły labirynt, ale chyba dość funkcjonalnie.

Te 140-150m2 to raczej już po odjęciu powierzchni ścian (166m2 to powierchnia zabudowy). Wentylacja będzie mechaniczna i w suszarni odpowiednio intensywna. poza tym chyba ważna jest kubatura, a ta będzie wyższa niz sugeruje to powierzchnia dzięki wysokości na poziomie 3,2-3,5m.

W kwestii labiryntu - nie da się ukryć, że jest trochę napaćkane, ale jest to konsekwencja przyjętych założeń oraz zmniejszenia pierwotnego projektu.

Nie pisałem o tym, ale projekt jest skontruowany tak by maksymalnie pozyskiwać energię słoneczną i jednocześnie dzięki buforowym pom. gospodarczym od północy maksymalnie zmniejszyć straty ciepła.

Dzięki za opinie liczę na więcej.

Te 140-150m2 to raczej już po odjęciu powierzchni ścian (166m2 to powierchnia zabudowy). Wentylacja będzie mechaniczna i w suszarni odpowiednio intensywna. poza tym chyba ważna jest kubatura, a ta będzie wyższa niz sugeruje to powierzchnia dzięki wysokości na poziomie 3,2-3,5m.

W kwestii labiryntu - nie da się ukryć, że jest trochę napaćkane, ale jest to konsekwencja przyjętych założeń oraz zmniejszenia pierwotnego projektu.

Nie pisałem o tym, ale projekt jest skontruowany tak by maksymalnie pozyskiwać energię słoneczną i jednocześnie dzięki buforowym pom. gospodarczym od północy maksymalnie zmniejszyć straty ciepła.

14x11=154 metry

Od tego odejmij ściany wewnętrzne, których jest sporo.

Nie podoba mi się pokój 3 - jest nieustawny z powodu tego, że jest przejściowy, poza tym jako intymny się nie nadaje, bo nigdy nie wiesz z której strony Cię zajdą ;)

Podobnie pomieszczenie 15, jeśli ma być holem - to zdecydowanie za dużym, a jeśli pokojem do zabaw, to trudno mi umieścić w nim np kosze z zabawkami, czy regały.

Wysokość 3,2-3,5 będzie nieekonomiczna z powodu ogrzewania tak wysokich pomieszczeń a okna muszą być odpowiednio wysokie - pewnie będą nietypowe i przez to bardzo drogie.

W kuchni też zrezygnowałbym z dodatkowych drzwi. Właściwie to teraz gdy to piszę, widzę jak trudno jest dobrze rozplanować tak dużą powierzchnie. Chyba lepiej pojść w prostokąt i zrobic korytarz od którego odchodziłyby inne pomieszczenia lub pomyśleć o dwóch kondygnacjach.

Cześć :-)

Powiększyłabym troszkę wejście do domu kosztem pomieszczenia nr 7. Zamiast niego zrobiłabym po prostu szafę z drzwiami przesuwnymi. W tym co jest będziecie się tłoczyć (a jak jeszcze dzieciaki znajomych przyprowadzą i plecakówn nastawiaja, to sami wiecie :-)

BabaB

Policzyłem. Ścian wewnętrznych jest 67m bierzących x 0,12 = 8m2 154-8=146m2

W kwestii wysokości pomieszczeń, wiem, że to nieokonomiczne, ale zależy mi na tym by pomieszczenia były wysokie, część pomieszczeń będzie miała obniżony sufit. W kwestii okien - mam nadzieję, że jakoś uda mi się rozwiązać to tak by nie było to kosztowne (na pewno część okien będzie typu fix). Zastanawiam się też nad koncepecją by tylko pomieszczenia 15,16,17 były wysokie na te3,5-4m, pozostałe byłyby niższe np 2,7m

Pomieszczenie nr 3 Teoretycznie będzie dla "obcych" całkowicie niedostępne (musieliby pokonać labirynt z minotaurem ;-) ) Fakt, że jest przechodnie z pewnością jest minusem, ale myślę, że w praktyce nie będzie to problemem, bo bardzo żadko będzie używane do komunikacji, z założenia powinno być niedostępne dla nikogo poza rodzicami. Niewątpliwie trzeba by to jakoś zabezpieczyć i tu Twoja uwaga wskazuje, że przydałoby się cośz tym zrobić.

Nieinteresują mnie schody w domu, jest to dla mnie ani dla mojej żony nieakceptowalne rozwiązanie, więc pozostaje co najwyżej wymyśleć lepszy podział tej przestrzeni. Ja mam też pewne wątpliwości, co dorozwiązania zaplecza gospodarczego jeszcze pomyślę nad poprawieniem tego.

W kwestii pomieszczenia 15 - holu - masz rację spróbuję jeszcze coś z tym zrobić - w kierunku lepszego dostosowania do potrzeb pokoju rodzinnego/pokoju zabaw.