Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie są projety dla rodzin 2+3 ??

Recommended Posts

KvM

Rozpiętość stropu wydaje mi się dość duża - sufit będzie podwieszony do dźwigarków kratowych? Żeby się nie okazało, że wskoczą ci jakieś dodatkowe słupy, stopy, itp. Nie wiem też, czy wszystkie ściany w środku będą miały po 12 cm, jak liczysz - a gdzie ściany kominowe?

Pamiętaj, że architektura-architekturą, ale jest i konstrukcja, z którą architektura jest powiązana a czasem musi przed nią ustąpić jeśli koszty mają pozostać na akceptowalnym poziomie.

Andrzej (Trach)

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...

Kvm, jestem Twoją fanką!!!! Podnosze wątek. Jestem bardzo ciekawa jak tam przemyslenia.

Piątka-a jak u Was budowa???????

Kvm, mamy podobne parametry rodzinne. Zainteresował mnie Twój projekt. Przeglądam go, zastanawiam się, czy dopuszczalne w nim byłoby przeniesienie kuchni tam,gdzie jest Wasza sypialnia? Wtedy sypialnia przechodzi do pokoju intymnego. No i można by pokombinować wtedy z bawialnią.

Pozdrawiam i bardzo czekam na kolejne update.

A czy mógłbyś zerknąc na projekt W11(link powyżej). MA wieksza powierzchnie,ale możnaby jakieś wariacje zrobić.

Czy planujesz płaski dach?

Pozdrawiam,nata

• 2 years później...
  • 2 weeks później...

U mnie tez rodzinka 2+3. Wybierając projekt starałam się by każda z córek miała podobny pokój, tak żeby nie było żadnych kłótni . Po wielu poszukiwaniach udało mi sie znaleźć projekt, który w znacznym stopniu spełnia nasze oczekiwania. Jest to projekt Z18LGL2 w(FR bk) z pracowni STUDIO Z500. Dom ma 218 m2 powierzchni użytkowej ( z garażem w bryle) + 51 m2 piwnicy. Nie obyło się jednak bez zmian. Na parterze powiększyliśmy salon (kosztem planowanego tarasu narożnego) i to dopiero po wylaniu płyty, gdyż na papierze nie wydawał nam się taki mały, jak wyszedł w rzeczywistości. Powiekszyliśmy także WC (zmniejszając spiżarkę), tak by zmieściła sie kabina prysznicowa. Przenieśliśmy też kominek ze ściany zewnętrznej na ścianę wewnętrzną ( w oryginale miał to być kominek dwustronny z grillem na tarasie). Ponieważ doprojektowaliśmy piwnicę , mogliśmy przenieść do niej pomieszczenie gospodarcze . W ten sposób powiększył nam się wiatrołap.Na parterze oprócz kuchni, jadalni ,salonu i łazienki , jest jeszcze gabinet, który ma pełnić rolę pokoju gościnnego.

Nad garażem, niejako na półpiętrze znajduje się nasza sypialnia z garderobą i niewielki pokoik telewizyjny (otwarty, stanowiący powiększenie klatki schodowej).

Natomiast 3 pokoje dziecięce znajdują się na piętrze(po przeciwnej stronie od schodów).Taki układ sprawia, że dzieci są blisko nas , a mimo to nasza sypialnia jest nieco na uboczu. Każdy z pokoi dzieci ma garderobę i balkon. Oprócz nich jest tam także łazienka rodzinna.

W piwnicy umieściliśmy pralnię z suszarnią, kotłownię , zimną spiżarnię oraz siłownię.

Projekt gotowy zakupiony w pracowni zawierał sporo błędów technicznych, niezauważalnych dla laika.Na szczęście fachowcy zajmujący się jego adaptacją i budową wychwycili je i poprawili. W chwili obecnej ( dom z oknami, elektryką, hydrauliką, wylewkami i tynkami wewnętrznymi) jesteśmy zadowoleni z układu pomieszczeń. Mamy nadzieję, że tak zostanie.

• 1 month później...
Nasz domek jest przeznaczony dla nas + dwójki dzieci + babci. Mąż dodatkowo zażyczył sobie pracowni, która ewentualnie za jakioś czas może posłużyć za pokój dla jeszcze jednego dziecka :D . Jest dośc duży, ale bez przesady - to Dorotka II z pracowni Dom na 5. Wprowadzamy parę zmian, usuwamy np. balkony.

• 1 year później...
  • 1 month później...

Też jest nas pięcioro, ale szukaliśmy domu z poddaszem użytkowym. Działka - na domiar złego z wjazdem od południa. A prócz 4 sypialni normalnych rozmiarów (tzn. wg naszych założeń nie mniejszych niż 11m2) chcieliśmy jeszcze koniecznie pokój gościnny/ pracownię, bo przerabiałam mieszkanie w wielkim domu, w którym - z braku odpowiedniego pomieszczenia - nie było gdzie przecnocować choćby jednej osoby... Polecam projekty p. Dziewiątkowskiej (Murator). Wiele domów ma 4 sypialnie+gabinet, dwie lub trzy łazienki, a do tego schowki i garderoby - niezbędne przy tak licznej rodzinie. My zdecydowaliśmy się na "Dom z obrazka", bo prócz innych zalet ma salon od strony południowej i tani w budowie dach :) Nie podoba nam się tylko podział poddasza, bo jedna z sypialni dziecięcych ma tylko 9m2 - za to druga ponad 20 (!) ale chcemy to zmienić w ramach adaptacji.

Pozdrawiamy rodziny wielodzietne! ;)

Hej,

Zerknij na

http://projekty.wm.com.pl/projekty-domow/projekty/projekt-domu-036-signum

http://projekty.wm.com.pl/projekty-domow/projekty/projekt-domu-032-avis

Jak już ktoś napisał na początku wątku moim zdaniem proste domy z WM Pracowni Projektowania Miasta nie mają sobie równych, a prosty dach i bryła =tania budowa, ale zależy co kto lubi:)

Pozdrawiam rodziny 2+3 i wiecej:)

• 4 months później...
Witam :D :D

Podtrzymuję wątek 2+3.

Fakt jest taki, że projektów domów parterowych bez poddasza użytkowego jest tak niewiele, ze można je policzyć na palcach jednej ręki :cry: :cry: :evil: :evil:

Pozdrawiam

P.S.

Chodzi oczywiście o 4 sypialnie+ salon i np. garaż dwustanowiskowy

No własnie, też takiego szukamy i na razie nic. A Ty znalazłaś?