Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki koszt do stanu deweloperskiego

zientas

Recommended Posts

Witam

przed kupnem domu mam dylemat i jak zawsze brak pieniędzy, z tąd moje pytanie:

jaki będzie koszt doprowadzenia tego do stanu deweloperskiego.

budeynek niepodpiwniczony, 150m2 w tym poddasze użytkowe, są okna, na podłogach beton pod wylewki, jest instalacja elektryczna, jest dach z dachówką bez ocieplenia.

chciałbym zrobić:

ogrzewanie podłogowe parter i piętro na części(łazienka i korytarz) + kaloryfery w pokojach (3),

chydraulikę która jest doprowadzona do budynku

ocieplenie styropian lub wełna i elewacje tynk szlachetny

ocieplenie dachu

wewnątrz położyć na ściany tynki

wylewki

schody obłożyć drewnem

piec na groszek bo jeszcze nie ma gazu

kominek z płaszczem + jakieś rozprowadzenie ciepła.

obwódka wokół domu z kostki brukowej

materiały normalne przeciętne bez szaleństwa.

proszę o radę bo nie wiem czy mnie na to stać?

pozdrawiam

zientas

A dlaczego chcesz to doprowadzić tylko do stanu deweloperskiego? Masz zamiar tam mieszkać, czy dalej odsprzedać?

Stan deweloperski to:

” [...] całkowite wykończenie domu z zewnątrz, drzwi zewnętrzne, rozprowadzenie wszystkich instalacji bez ich zakończenia odpowiednią armaturą sanitarną bądź elektryczną, montaż stolarki okiennej, parapety wewnętrzne, grzejniki c.o. bądź ogrzewanie podłogowe, ściany przygotowane do pomalowania bądź pomalowane jednokrotnie na biało, przygotowanie posadzek do położenia podłóg”

Jeżeli chodzi Ci natomiast o stan "pod klucz" to przyjmij 200 tyś. i powinno być ok - bez szaleństw :wink:

Witam

dlaczego do deweloperskiego

bo tam o mniej można się pomylić, od tego stanu zostawiam sobie 50 000 na dokończenie łazienek kuchni i pokoi, może mało ale musi wystarczyć.

Najważniejsze dla mnie jest wykonanie tych prac do stanu deweloperskiego i określenie kosztów.

Domek w takim stanie jak opisałem chcą 500 000 i teraz muszę wiedzieć ile mnie będzie to kosztowało.

pozdrawiam

zientas

Trudno to określić, ale ja właśnie przygotowuje przedmiar i kosztorys na resztę prac wykończeniowych od SSO i wychodzi mi ok 230 000 zł. Jeżeli odejmiemy od tego okna i drzwi zewnętrzne (które już masz) i wykończenie, na które ja przewidziałem ok 90 000 zł (i myślę, że to wcale nie za dużo) to zakres, który Ciebie interesuje wyjdzie ok 120 000 zł.

działka między 150-180 tys

dlatego cały czas mam dylemat czy nie kupić troszkę dalej 3-5 km działki za poniżej 100 000 i budować szmemu, ale czasem to sie boję podjąć takie wyzwanie. ekipy problemy to mnie przeraża, ja mam mało czasu.

Mam na oku ładne dizłki ale bez mediów i tego się boję że zanim podłączą mi prąd to minie 2 lata a ja chciałbym w przysłym roku zacząć mieszkać a najpóPolimetj w 2011 tym bardziej że wynajmuję to płacę + kredyt to za dużo aby móc budować przez 3-4 lata.

Choć mam ekipę która stawia do stanu deweloperskiego zajmując się wszystkim (przyłącza, zezwolenia, aż do odbioru) za 2500/m2 bez garażu.

Nie wiem czy to dużo czy nie?

zientas

Myślę, że te 500 tyś. nawet z działką wartą 180 tyś, to dosyć dużo. Ja mam użytkowej 163 m2 i SSO wyniósł mnie 177 000 zł, z materiałami raczej wysokiej jakości.

Jeżeli masz ekipę, która robi stan deweloperski za 2500 zł/m2 to sam sobie odpowiedziałeś. 150 m2 * 2500 zł = 375 000 + działka nawet 150 000 = 525 000 zł. Tam wyjdzie Ci na pewno ponad 600. Myślę, że jest o czym myśleć.