Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł kondensacyjny Alkon RTFS 18, 3,6-18kW czy koś zna?

pjotr

Recommended Posts

Witam

Od dłuższego czasu bacznie śledzę wątki związane z wyborem kotła gazowego kondensacyjnego. W założeniach szukałem kotła wiszącego z zasobnikiem 120-150l, ze sterowaniem pogodowym, do instalacji z podłogówką i grzejnikami. Praktycznie już wykrystalizowała mi się czołówka, tj:

- Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3 1-F.;

- Dietrich MCR 24 II 1-F (do niedawna byłem na niego już zdecydowany).

A tu masz ci los zjawił się u mnie instalator by pogadać o ewentualnym zakupie i podłączeniu Junkersa Cerapur Smart ZSB 14-3C i w trakcie rozmowy pada pytanie: "A może by Pana interesował inny bardzo ciekawy kocioł....(jak w tytule)? Poczytałem o tym kotle i o zgrozo ma on praktycznie to czego szukałem. Tylko ta firma taka jakoś mało znana na rynku.

http://www.unical.pl/produkty/alkon18/folder.pdf

Zakres modulacji kotła jest dość szeroki od 3,6 - 17,5kW. Co dla mnie istotne górny zakres jest w pobliżu wyliczonego zapotrzebowania na moc tj. 18kW, co jak sądzę nie powinno powodować problemu z dogrzaniem domu w najchłodniejsze dni roku. W Junkersie właśnie obawiam się tego że górny zakres mocy może okazać sie nie wystarczający. Wracając do przedmiotowego kotła, Unical na swe kotły daje 5 lat gwarancji! Tylko chyba Immergas ma podobnie. Zdziwiło mnie również to że gość instaluje i handluje różnymi znanymi kotłami a u siebie w domu ma właśnie tego Unicala w wersji 2F (24kW). Z reszta bardzo go chwali. Kocioł z tego co znalazłem w necie kosztuje około 6,5tys.zł a to oznacza, że jest znacznie droższy od Smarta czy MCR-a. I tu pytanie czy ktoś zna może ten kocioł? Czy wymienione przeze mnie kotły można w ogóle porównywać do niego, czy może Unical to inna pólka? Ma może ktoś jakieś doświadczenia związane z serwisem tej firmy. Czy warto się tym kotłem interesować? Poradźcie coś.

Pozdrawiam

witaj,

odpowiadając na Twoje pytanie, to jest to kocioł z innej półki niż Junkers (zabawka z marketu) i Dietrich. Znam kilka osób co sobie te kotły zamontowało i sobie chwalą, zwłaszcza że można je sobie w przyszłości fajnie rozbudować o np. zestaw solarny, jeżeli chodzi o serwis to nie przejmowałbym się tak bardzo zagadnieniem, w przypadku urządzeń do 24kW, praktycznie każdy instalator zapewni Ci serwis, nie ważne jakiego producenta.

Pozdro

witaj,

odpowiadając na Twoje pytanie, to jest to kocioł z innej półki niż Junkers (zabawka z marketu) i Dietrich. Znam kilka osób co sobie te kotły zamontowało i sobie chwalą, zwłaszcza że można je sobie w przyszłości fajnie rozbudować o np. zestaw solarny, jeżeli chodzi o serwis to nie przejmowałbym się tak bardzo zagadnieniem, w przypadku urządzeń do 24kW, praktycznie każdy instalator zapewni Ci serwis, nie ważne jakiego producenta.

Pozdro

A coś więcej o samym kotle mozna prosić. Jakie są do niego regulatory. Czy te które są wykorzystują modulację, jak rozumieć że kocioł ma możliwość współpracy z 2 strefami grzewczymi o różnych temp. Czy to oznacza że oprócz strefy zasilania grzejników może on sterować np. sterownikiem zaworu mieszającego czy tu chodzi raczej o pracę dla potrzeb c.w.u?

Nie miała baba kłopotu kupiła sobie ..................... 8) :D :D :D

Po "bebechach" widać że staroć z początku wieku ( ale spełnia dyrektywe 92/42/eec )

(teraz chyba pod inną nazwą sprzedają go za 2700 w castor..)

A jak serwisem i częściami?? Czy tak jak w BUderusie :lol: :lol: :lol:

"A może by Pana interesował inny bardzo ciekawy kocioł....(jak w tytule)?

Z reszta bardzo go chwali. Kocioł z tego co znalazłem w necie kosztuje około 6,5tys.zł a to oznacza, że jest znacznie droższy od Smarta czy MCR-a.

O BUS-ie , sterownikach w nim ani słowa, a cena to sprawa marketingu 8)

Nie miała baba kłopotu kupiła sobie ..................... 8) :D :D :D

Po "bebechach" widać że staroć z początku wieku ( ale spełnia dyrektywe 92/42/eec )

(teraz chyba pod inną nazwą sprzedają go za 2700 w castor..)

A jak serwisem i częściami?? Czy tak jak w BUderusie :lol: :lol: :lol:

"A może by Pana interesował inny bardzo ciekawy kocioł....(jak w tytule)?

Z reszta bardzo go chwali. Kocioł z tego co znalazłem w necie kosztuje około 6,5tys.zł a to oznacza, że jest znacznie droższy od Smarta czy MCR-a.

O BUS-ie , sterownikach w nim ani słowa, a cena to sprawa marketingu 8)

Jeśli to taka "kicha" to kto przy zdrowych zmysłach daje 5 lat gwarancji. Junkers, De Dietrich, Vaillant ledwo dwa lata dają. Jedynie chyba Immergas ma też 5 lat gwarancji. Może też być tak że klientów u wielkiej trójcy jest tylu że po co ich bardziej zachęcać skoro i tak sami przychodzą i kupują. Wracając do tematu może ktoś ma jakieś opinie o kotłach firmy Unical?

• 2 weeks później...

Podnoszę ...

... nikt nie użytkuje kotłów Unicala? Większość zafascynowana jest tymi na V... tak to chyba wygląda i tu widać siłe marketingu.

Coż ja podjąłem decyzję, biorę ten kocioł i to co zadecydowało to 5lat gwarancji i parametry których praktycznie żaden z tych na V.. nie jest w stanie dotrzymać. Jutro montaż i zobaczę jak kocioł będzie się sprawował.

Podnoszę ...

... nikt nie użytkuje kotłów Unicala? Większość zafascynowana jest tymi na V... tak to chyba wygląda i tu widać siłe marketingu.

Coż ja podjąłem decyzję, biorę ten kocioł i to co zadecydowało to 5lat gwarancji i parametry których praktycznie żaden z tych na V.. nie jest w stanie dotrzymać. Jutro montaż i zobaczę jak kocioł będzie się sprawował.

Idż do Castora i niech ci otworzą kociołek kond. za 2800zł to sobie porównasz ze swoim i będziesz wiedział za co płacisz 8)

Idż do Castora i niech ci otworzą kociołek kond. za 2800zł to sobie porównasz ze swoim i będziesz wiedział za co płacisz 8)

Możesz mnie oświecić co takiego znajdę w tym kotle w Casto za 2800zł, bo nie bardzo wiem co masz na myśli. Domyślam się że to samo co w moim za 6500zł (mój kocioł to pakiet: kocioł+zasobnik 125L, automatyka pogodowa+czujnik zewn, sterownik modulujący). Kotły które brałem uprzednio pod uwagę tj: Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3, De Dietrich MCR,24, itp. za około 3300-3800zł skoro są takie dobre to czemu producent nie udziela na nie np. 5 lat gwarancji. Zastanawiałeś się dlaczego? Ja myślę że dlatego, że są to kotły mocno awaryjne, a producent tak obwarował warunki udzielenia gwarancji że aby z niej skorzystać trzeba nieźle się nagimnastykować by serwis chciał je uwzglednić. Wystarczy poczytać o serwisie DD jak to łatwo wszystko idzie. W przypadku Junkersa to zrezygnowałem z zakupu tego kotła jak sprzedawca sam powiedział mi że nie jest z tymi kotłami najlepiej bo w okresie tego roku jest już kilkanaście awarii tych kotłów. Ostatni jeszcze nie zaczął pracować a już stoi na sklepie i czeka na serwis. I własnie po tego typu informacjach wybrałem coś co odpowiada mi parametrami a nie jest w kólko reklamowane. I nie zawsze to co mają wszyscy jest najlepsze bo jak w tym przypadku warto poszukać mniej popularnej marki, choćby po to by móc kupic towar z gwarancją na 5 lat. I nie mów mi, że gwarancja nie jest ważną sprawą w przypadku zakupu kotła, bo nie uwierzę.

I już tak na marginesie, o dziwo polecano mi również kotły Immergasa, ale cóż to, one też mają 5 lat gwarancji - to też przypadek?

Możesz mnie oświecić co takiego znajdę w tym kotle w Casto za 2800zł, bo nie bardzo wiem co masz na myśli. Domyślam się że to samo co w moim za 6500zł (mój kocioł to pakiet: kocioł+zasobnik 125L, automatyka pogodowa+czujnik zewn, sterownik modulujący). Kotły które brałem uprzednio pod uwagę tj: Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3, De Dietrich MCR,24, itp. za około 3300-3800zł skoro są takie dobre to czemu producent nie udziela na nie np. 5 lat gwarancji. Zastanawiałeś się dlaczego? Ja myślę że dlatego, że są to kotły mocno awaryjne, a producent tak obwarował warunki udzielenia gwarancji że aby z niej skorzystać trzeba nieźle się nagimnastykować by serwis chciał je uwzglednić. Wystarczy poczytać o serwisie DD jak to łatwo wszystko idzie. W przypadku Junkersa to zrezygnowałem z zakupu tego kotła jak sprzedawca sam powiedział mi że nie jest z tymi kotłami najlepiej bo w okresie tego roku jest już kilkanaście awarii tych kotłów. Ostatni jeszcze nie zaczął pracować a już stoi na sklepie i czeka na serwis. I własnie po tego typu informacjach wybrałem coś co odpowiada mi parametrami a nie jest w kólko reklamowane. I nie zawsze to co mają wszyscy jest najlepsze bo jak w tym przypadku warto poszukać mniej popularnej marki, choćby po to by móc kupic towar z gwarancją na 5 lat. I nie mów mi, że gwarancja nie jest ważną sprawą w przypadku zakupu kotła, bo nie uwierzę.

I już tak na marginesie, o dziwo polecano mi również kotły Immergasa, ale cóż to, one też mają 5 lat gwarancji - to też przypadek?

Toć ci pisze że za dodatkowe 3 lata gwarancji płacisz dodadkowo i jest to w cenie uwzględnione :roll: takie nowe podejście w marketingu 8) :D :D

W sklepach AGD wykupujesz dodatkowo (jak chcesz )

ubezpieczenie/ gwarancje a tu masz " na gotowo" za 6500 :roll:

Firma jest nastawiona (tylko) na rynek wschodni: Rosja, Ukraina , Białorus itd.

to musi sprzedawać kotły o bardziej zaawansowanej technologii , a sprzedaz w Polsce jest " produktem niszowym" tylko dla wąskiej grupy osób.

Tu masz link do producenta i się nie denerwój :roll: :

http://www.unicalag.it/gorus.php?sezione=azienda&PHPSESSID=c6c681f6b10a6e59e29a586f650af0ca

Witam, posiadam taki kociołek od zeszłej zimy z zasobnikiem 110 litrów z nierdzewki - taki kompakt. Jestem z niego całkiem zadowolony .

5 lat gwarancji obowiązuje pod warunkiem corocznych przeglądów - co jest zresztą normalne - tak jak w przypadku aut.

Mój kosztował prawie 8 tys ale to było rok temu , może coś teraz potaniały.

A propos producenta to producent jest włoski - kolega podał mylnie link na stronę rosyjską choć producent jest włoski - są tam też linki na stronę GB i jest też strona polska www.

Zresztą piece powinny być sprawdzane u ruskich- wszak to tam jest zimniej a te urządzenia służą to ogrzewania :)

Co do fanatyzmu dla producentów ze znakiem V.... no comments - jakość wyrobów od kilku lat znacznie spada, ceny nie. Poza tym technologia jest wszędzie już na bardzo zbliżonym poziomie - koszty generuje miejsce montażu - Unical ma fabryki we Włoszech - a inni juz posiadają l i rozbudowują inie na dalekim wschodzie....

Co do komentarza na temat "bebechów" - bez urazy, ale stwierdzenie "staroć z początku wieku" też jest krzywdzące - bo niby co jest tam takiego starego???

Pozdrawiam

z firmowej strony:

"..........wymiennik ciepła ze stopu Al/Mg/Si z 5-letnią gwarancją . "

Ja bym sprawdził czy napewno całośc czy tylko wymiennik? :roll:

Instrukcje przeglądnołem i co mnie zaciekawiło to dane t/t z 10 str. oraz z 21 str. sposób napełniania syfonu.

http://www.unical.pl/produkty/alkon18/instalator.pdf

jak to mówi deczko młodsze towarzysto - Witka:)

a propos gwarancji - zgadza sie - doczytałem z ciekwaośći - 5 lat na wymiennik (tak przynajmniej mam w karcie gwarancyjnej - reszta dwa lata , ale to chyba standard, z tego co się orientowałem to wymiennik jako serce pieca jest chyba najdroższe w przypadku awarii.

Do tej pory (tfu tfu) piec chodzi bez zarzutu - raz, na początku musiałem dodać wody o instalacji, ale to podobno normalne- wtedy też wywaliło awarię...

Znowu bym to porównał do innego produktu - kiedys dawali na telewizory 5 lat (na kineskop:)) reszta chyba też na 2 latka.

Co o danych technicznych - każdy szuka tego co mu najbardziej odpowiada :wink:

Pozdrawiam i byle do wiosny :D

O tuż to 8)

skuteczny marketing + dobry zysk

instalator woli sprzedać to na czym więcej zarobi, a na niektórych 5 latgwarancji naprawde robi wrażenie :roll:

Nie przesadzaj, zaś ten zysk przy koszcie kotła w pakiecie j/w nie przewyższa znacząco innych tego typu kotłów, gdyby go porównać do Immergasa VICTRIX 24 KW X wyszło by podobnie. Natomiast nawiazując do wspomnianej Instr. instalatora to na st. 21 pokazany jest sposób sprawdzenia (zalania) syfonu odprowadzającego kondensat, w końcu w trakcie normalnej pracy dostaje sie on tą sama drogą, co więc w tym dziwnego? Wygląda że to się robi jednorazowo przed uruchomieniem kotła.

• 6 years później...
Witam

Od dłuższego czasu bacznie śledzę wątki związane z wyborem kotła gazowego kondensacyjnego. W założeniach szukałem kotła wiszącego z zasobnikiem 120-150l, ze sterowaniem pogodowym, do instalacji z podłogówką i grzejnikami. Praktycznie już wykrystalizowała mi się czołówka, tj:

- Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3 1-F.;

- Dietrich MCR 24 II 1-F (do niedawna byłem na niego już zdecydowany).

A tu masz ci los zjawił się u mnie instalator by pogadać o ewentualnym zakupie i podłączeniu Junkersa Cerapur Smart ZSB 14-3C i w trakcie rozmowy pada pytanie: "A może by Pana interesował inny bardzo ciekawy kocioł....(jak w tytule)? Poczytałem o tym kotle i o zgrozo ma on praktycznie to czego szukałem. Tylko ta firma taka jakoś mało znana na rynku.

http://www.unical.pl/produkty/alkon18/folder.pdf

Zakres modulacji kotła jest dość szeroki od 3,6 - 17,5kW. Co dla mnie istotne górny zakres jest w pobliżu wyliczonego zapotrzebowania na moc tj. 18kW, co jak sądzę nie powinno powodować problemu z dogrzaniem domu w najchłodniejsze dni roku. W Junkersie właśnie obawiam się tego że górny zakres mocy może okazać sie nie wystarczający. Wracając do przedmiotowego kotła, Unical na swe kotły daje 5 lat gwarancji! Tylko chyba Immergas ma podobnie. Zdziwiło mnie również to że gość instaluje i handluje różnymi znanymi kotłami a u siebie w domu ma właśnie tego Unicala w wersji 2F (24kW). Z reszta bardzo go chwali. Kocioł z tego co znalazłem w necie kosztuje około 6,5tys.zł a to oznacza, że jest znacznie droższy od Smarta czy MCR-a. I tu pytanie czy ktoś zna może ten kocioł? Czy wymienione przeze mnie kotły można w ogóle porównywać do niego, czy może Unical to inna pólka? Ma może ktoś jakieś doświadczenia związane z serwisem tej firmy. Czy warto się tym kotłem interesować? Poradźcie coś.

Pozdrawiam

Uciekajcie od tej firmy brak jakiej kol wiek gwarancji z strony w przypadku braku wysłania karty z potwierdzeniem montażu drugi raz bym ten szajs na zło oddał