remekb 12.12.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Mam pytanie. Dojazd do działki mam przez drogę prywatnej osoby. Problemem jest jej utwardzenie. Rozumiem, ze nie kazdy jest w stanie od reki utwardzic okolo 100 metrowy odcinek, ale z drugiej strony za uzytecznosc gruntową wpisaną notarialnie wszyscy wlasciciele okolicznych dzialek placili. Wszystkie sąsiednie drogi sa drogami gminnymi. Gmina jest bogata i tymczasowe utwardzenie robi prawie od reki. Po przeprowadzeniu wszystkich mediow i zakonczeniu budow, gmina blyskawicznie kladzie asfalt. Rozmawialem z wlascicielem i prosilem o przekazanie drogi gminie (nie ma z tym problemu). Zaproponowalem nawet ze mu pomoge w ewentualnych kosztach notarialnych. Niestety wlasciciel oczekuje, ze gmina od niego drogę wykupi - a gmina nie chce.Wiem, ze nie jestem w stanie prawnie wymusic na nim przekazania drogi, ale jak prawnie wymusic na nim chociaz tymczasowe utwardzenie ??Wiem, ze ma jako wlasciciel taki obowiazek, ale jak go egzekwowac ??Ktos ma moze doswiadczenia tego typu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts