Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SzaroCzarnaNagaJama

Recommended Posts

Dzięki za komplementy iporady odnośnie suszarki, wybrałam ta http://www.bosch-home.pl/produkty/pralki-i-suszarki/suszarki/WTS86515PL.html?source=browse to chyba bedzie to samo co ten siemens co? Tylko wizualnie mi sie bardziej widzi mimo ze pralkę mam siemensa. Swoją droga ta siemensa jest na stronie opisana jako nowowosc, a efilo raczej jakiś czas temu ja kupowala:-?

Karmie na zmiany, naraz tez już umiem, ale póki nie przestaną za szybko zasypać przy piersi to muszę je podmieniać żeby sie wybudzaly.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za komplementy iporady odnośnie suszarki, wybrałam ta http://www.bosch-home.pl/produkty/pralki-i-suszarki/suszarki/WTS86515PL.html?source=browse to chyba bedzie to samo co ten siemens co? Tylko wizualnie mi sie bardziej widzi mimo ze pralkę mam siemensa. Swoją droga ta siemensa jest na stronie opisana jako nowowosc, a efilo raczej jakiś czas temu ja kupowala:-?

Karmie na zmiany, naraz tez już umiem, ale póki nie przestaną za szybko zasypać przy piersi to muszę je podmieniać żeby sie wybudzaly.

według danych na stronie boscha twoja suszarka będzie zużywała "Zużycie energii kWh bawełna do szafy 70% wilgotności resztkowej (800 obr./min.) 5,2 kWh" a własnie bawełniane rzeczy najcześciej sie suszy (szczegolnie te dziecięce)

a inna suszarka Boscha http://www.bosch-home.pl/produkty/pralki-i-suszarki/suszarki/WTW86563PL.html?source=browse według producenta "Zużycie energii kWh bawełna do szafy 70% wilgotności resztkowej (800 obr./min.) 2,0 kWh" czyli dwa i pół razy mniej

suszarka na ceneo która wybrałas kosztuje 2245 zł a ta w klasie A-50% od 3018,99 zł (przyjmuję że troche wiecej bo moze okazac sie ze akurat ten sklep jej nie będzie mial w tej najnizszej cenie)

jedna kilowato godzina kosztuje ok. 50 gr (ale nie wiem w jakiej taryfieczy najdrozsza czy najtansza:)) ale przyjmując ze twoja będzie zuzywac 5,2 x0,50 gr=2,6 zł za suszenie

w klasie A-50% 2kWhx0,5 zł=1 zł czyli 1,6 zł różnicy na suszeniu

różnica w suszarkach ok 770 zł wychodzi mi ze trzeba wysuszyc 450 razy w suszarce A-50% zeby wyjsc na zero z klasa B a ile razy robisz pranie w tygodniu?bo ja około z 6 razy (jasne pranie, ciemne pranie, pranie ubran dziecka, pranie poscieli, pranie reczników i scierek i zawsze jest jedno dodatkowe to co sie akurat uzbiera i wszystko susze- oprocz delikatnych rzeczy wiec to juz siodme pranie ale tego nie liczymy)

450/6 razy w tygodniu=wychodzi mi 75 tygodni czyli cos kolo 1,5 roku tyle na pewno bedziesz uzywac suszarki jak nie wiecej wiec;) z moich obliczen wynika ze sie zwroci. No chyba ze cos zle policzylam to prosze mnie poprawic.

Mysle ze gdybys kupila suszarke w klasie B ale taka za okolo 1500 zł to moze czas zwrotu suszarki w klasie A bylby dłuzszy w porownaniu z ta B ale jesli bierzesz tego Boscha to juz niekoniecznie.

Tak poza tym to zawsze to bardziej ekologiczne:)

I jesli chodzi o Siemens i Bosch-mozesz byc pewna ze to identyczne produkty ktore roznia sie tylko wizualnie.

koktajl, analityku Ty nasz :D !!!!!!!

emólku, te Twoje mięśnie brzucha nie źle się musiały ponaciągać, przy podwójnym brzuszku :( pewnie troszkę minie, zanim się "obkurczą" ( to samo na pewno dzieje się w środku), a przy zdublowanym karmieniu efekt jest też podwójny ( karmienie pobudza skurcze i szybciej się ten proces odbywa...) pewnie stąd też ten dyskomfort, który odczuwasz...

rodzinkę masz całą, jak z obrazka...piękne te fotki :D

aż mnie się nawet ostatnio zachciewa "pączkowania" ;)...pół forum brzuchate, albo już rozpęknięte :lol2:...w domu siedzę i TLC niejednokrotnie oglądam...a tam tylko programy w stylu" dowiedziała się, że jest w ciąży dopiero, jak zaczęła rodzić..." :jawdrop:... i chyba mi się w łebku miesza ;)

tyle o tych suszarkach piszecie, ze muszę się mojej dogłębniej przyjrzeć...

No właśnie w tym problem, ze ginekologicznie jest super dużo lepiej niż po poprzednich porodach, obkurczanie zupełnie mi już nie dokucza, doszukalam sie dwóch poważnych schorzeń które pasują do moich objawów, rozwleczenie mięśni to byłby przy tamtych pikus :(

to właśnie zapewnia sensor suszenia, też to mam :)

A włosy i paproszki to chyba każda zbiera? taka funkcja suszarki. Świetna sprawa, jak się zaplącze zapomniana chusteczka higieniczna do prania :D

O, znalazłam moją suszarkę: Electrolux EDC 77570W

"Sensor suszenia" laikowi nic nie powie, więc wytłumaczyłam łopatologicznie;). Natomiast tak dokładnego systemu zbierania paprochów nie mają np. pralko-suszarki:no:.

Ja mam tą: http://www.siemens-home.pl/WT46S515PL.html?source=search, tylko jak ją kupowałam 1,5 roku temu nie miała napisu IQ500;).

Dla mnie bardzo ważna jest dopuszczalna wielkość wsadu. Moja ma 8kg i na ogół mi wystarcza, choć czasem przydałaby się większa;), bo ja suszę wszystko w suszarce.

Emólku, Ty się nie doszukuj, tylko skontaktuj się z dobrym lekarzem... bo wiesz, kto szuka, to znajdzie;) Ja osobiście jestem bliźniakiem i moja mama po porodzie miała problemy z mięśniami prostymi brzucha, ale takie problemy są absolutnie "normalne" przy mnogiej ciąży. Musisz się po prostu szybciutko dobrze zdiagnozować i wtedy będziesz wiedziała jak postępować.

Koktajl ze ci sie chcialo :o dzięki :hug:

Tylko ciekawe jak to wychodzi gdy suszenia trwa 15min, bo dziewczyny piszą ze tak bywa.

Ta bez pompy ciepła ma funkcje pary, ta z pompa tego nie ma, używanie tej pary?

żadna suszarka nie ma programu suszenia w 15 min;)

sa krótkie programy ale np do syntetyków ( z tym ze one tez sa cos powyzej godzinki) albo takie extra krotkie ktore nawiewaja (cos a la wywietrzenie) u mnie w suszarce siemens kazdy program do bawełny jest powyzej 2 godzin i jezeli ubrania sa mocno wywirowane albo juz nawet lekko podsuszone to suszarka skaraca odpowiednio czas ("wyczuwa" wiglotnosc ubran)a im bardziej mokre tym dluzej to trwa

mysle ze dziewczyny piszac ze 15 min cos trwa to dosuszaly cos a nie suszyly od poczatku, programy w suszarce standardowo trwaja dluzej niz w pralce

Wedlug mnie to suszarka ma jedna wade-żre duzo pradu ale oprocz tego same zalety (nie trzeba duzo prasowac albo i wcale jak kto woli; nie trzeba uzywac zadnych plynow zmiekczajacych; wszystko jest puszyste; jesli ktos ma zwierzeta to super wywiewa siersc i klaczki)

co do tej pompy- jesli ona jest to ta para jest wykorzystywana chyba wlasnie do niej aby mogla pracowac-a nie jest to jakis dodatkowy program albo bajer;)

Dla mnie bardzo ważna jest dopuszczalna wielkość wsadu. Moja ma 8kg i na ogół mi wystarcza, choć czasem przydałaby się większa;), bo ja suszę wszystko w suszarce.
a to prawda! Czasem suszę kołdrę - i fajne jest to, że wchodzi na raz. Też suszę bardzo dużo, zimą właściwie wszystko z wyjątkiem dżinsów, staników i skarpetek. No, latem, jak jest ładna pogoda, wyrzucam na zewnątrz.

według danych na stronie boscha twoja suszarka będzie zużywała "Zużycie energii kWh bawełna do szafy 70% wilgotności resztkowej (800 obr./min.) 5,2 kWh" a własnie bawełniane rzeczy najcześciej sie suszy (szczegolnie te dziecięce)

a inna suszarka Boscha http://www.bosch-home.pl/produkty/pralki-i-suszarki/suszarki/WTW86563PL.html?source=browse według producenta "Zużycie energii kWh bawełna do szafy 70% wilgotności resztkowej (800 obr./min.) 2,0 kWh" czyli dwa i pół razy mniej

suszarka na ceneo która wybrałas kosztuje 2245 zł a ta w klasie A-50% od 3018,99 zł (przyjmuję że troche wiecej bo moze okazac sie ze akurat ten sklep jej nie będzie mial w tej najnizszej cenie)

jedna kilowato godzina kosztuje ok. 50 gr (ale nie wiem w jakiej taryfieczy najdrozsza czy najtansza:)) ale przyjmując ze twoja będzie zuzywac 5,2 x0,50 gr=2,6 zł za suszenie

w klasie A-50% 2kWhx0,5 zł=1 zł czyli 1,6 zł różnicy na suszeniu

różnica w suszarkach ok 770 zł wychodzi mi ze trzeba wysuszyc 450 razy w suszarce A-50% zeby wyjsc na zero z klasa B a ile razy robisz pranie w tygodniu?bo ja około z 6 razy (jasne pranie, ciemne pranie, pranie ubran dziecka, pranie poscieli, pranie reczników i scierek i zawsze jest jedno dodatkowe to co sie akurat uzbiera i wszystko susze- oprocz delikatnych rzeczy wiec to juz siodme pranie ale tego nie liczymy)

450/6 razy w tygodniu=wychodzi mi 75 tygodni czyli cos kolo 1,5 roku tyle na pewno bedziesz uzywac suszarki jak nie wiecej wiec;) z moich obliczen wynika ze sie zwroci. No chyba ze cos zle policzylam to prosze mnie poprawic.

Mysle ze gdybys kupila suszarke w klasie B ale taka za okolo 1500 zł to moze czas zwrotu suszarki w klasie A bylby dłuzszy w porownaniu z ta B ale jesli bierzesz tego Boscha to juz niekoniecznie.

Tak poza tym to zawsze to bardziej ekologiczne:)

I jesli chodzi o Siemens i Bosch-mozesz byc pewna ze to identyczne produkty ktore roznia sie tylko wizualnie.

no właśnie, dobra analiza - ale teoretyczna, dane nie do końca mi się zgadzają. Pewnie zależy, jak mokre pranie zostało wzięte do analizy.

Mnie kosztuje suszenie w miesiącach zimowych (jakieś 30 prań miesięcznie) ok 40-50 złotych, rocznie - może 300, może mniej - bo jednak pół roku pranie się suszy na dworze (z wyjątkiem ręczników, te suszę zawsze w suszarce, bo są miękkie). Suszenie wychodzi zatem za jakieś 2 złote. Różnica do klasy A - 1 pln na wsadzie. Miesięcznie 30 złotych różnicy, rocznie 150. żywotność sprzętu agd - średnio 5-7 lat. Czyli po 7 latach różnica w kosztach suszenia to jakiś 1000 (oprócz tego oczywiście dochodzi koszt pieniądza). Kupując suszarkę za 1500 i tak wygrywam w stosunku do takiej za 3000 ;)

Koszt na obuwie i rzeczy delikatne jest fajny, korzystam. Lampka w środku też.

AHa, doczytałam, moja suszarka jest klasy C.

Mnie kosztuje suszenie w miesiącach zimowych (jakieś 30 prań miesięcznie) ok 40-50 złotych, rocznie - może 300, może mniej - bo jednak pół roku pranie się suszy na dworze (z wyjątkiem ręczników, te suszę zawsze w suszarce, bo są miękkie). Kupując suszarkę za 1500 i tak wygrywam w stosunku do takiej za 3000 ;)

No właśnie napisałam że jak suszara ma być za 1500 zł to sie zgodzę ze na pewno zanim sie kasa zwroci za prad to moze suszarka paść, notmiast e-mólek wybrała sobie model za 2245 ( za około tyle byla na ceneo) w klasie B a ja ostatnio kupilam kuzynce w klasie A -50% siemensa za 2800 zł (cos kolo tego) wiec tu juz duzej roznicy nie ma ( tylko prosze nie traktowac tego ze namawiam kogokolwiek na suszarke w klasie A:D)

natomiast co do tego suszenia w lato... musze Ci pogratulowac samozaparcia bo ja to olewam:D walę wszystko do suszary przez okrągly rok, nie chce mi sie latac z praniem tam i z powrotem rozkładac suszarke a potem znowu wszystko sprzatać a potem jeszcze to prasowanie:D choc przyznam że to już mało ekologiczne podejście z mojej strony:)

Sorki koleżanki, ale prawie non-stop mam pasożyty przy cyckach, tyle co sobie mogę jedna ręka to poklikam do was z i pada, a do kompa nie mam kiedy usiąść żeby zdjęcia pozgrywac, obronić, chciałabym im fajne fotki zrobić, bo te co mamy to takie raczej nijakie, obiecuje ze o was pamietam.

E-mólku elektroluxa poleciły mi znajoma była mega zadowolona, ja nie chchiał na suszarkę przeznaczac dużych kwot, ta droga nie była kosztowała niecałe 1600zł.

Model napisze Ci jutro bo zarówno faktura jak i sam sprzęt trafił do moich teściów, gdzie jest nasza tymczasowa "przechowalnia" ;)

Pozdrawiam i życzę duuużo energi ;)

A czemu dzinsow nie suszysz?

bo się kurczą. I pościel satynowa też.

No właśnie napisałam że jak suszara ma być za 1500 zł to sie zgodzę ze na pewno zanim sie kasa zwroci za prad to moze suszarka paść, notmiast e-mólek wybrała sobie model za 2245 ( za około tyle byla na ceneo) w klasie B a ja ostatnio kupilam kuzynce w klasie A -50% siemensa za 2800 zł (cos kolo tego) wiec tu juz duzej roznicy nie ma ( tylko prosze nie traktowac tego ze namawiam kogokolwiek na suszarke w klasie A:D)

natomiast co do tego suszenia w lato... musze Ci pogratulowac samozaparcia bo ja to olewam:D walę wszystko do suszary przez okrągly rok, nie chce mi sie latac z praniem tam i z powrotem rozkładac suszarke a potem znowu wszystko sprzatać a potem jeszcze to prasowanie:D choc przyznam że to już mało ekologiczne podejście z mojej strony:)

a zdecydowanie masz rację z kalkulacją cenową. Dlatego ja namawiam na tanią suszarkę ;)

Latem za nic w świecie nie chcę uszyć, jak jeszcze upały są. Suszarkę miałam rozstawioną na stałe na tarasie, mało to uciążliwe. Bez klamerek wieszanie idzie szybko. Teraz też pewnie jedna stanie na dworze (drugą mam w pralni, też jej nie składam).

E-molku, rozumiem Cię. Ja zazwyczaj czytam forum w czasie karmienia - i napisać wtedy jedną ręką cokolwiek to wyzwanie. Luz :)