Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SzaroCzarnaNagaJama

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wpadłam się przywitać i widzę, że robi się ogrodowe.

E-mól, na szałwię zapraszam do siebie - będzie Ci po drodze z Torunia do domu. W czasie jej kwitnienia wyjechałam w zeszłym roku na urlop. A ponieważ nie ścinałam przekwitłych kwiatostanów mam ją teraz w ilościach hurtowych. Duża akurat kwitnie, więc zobaczysz, czy Ci odpowiada. Mam jeszcze kilka innych roślinek na wydanie, więc jeśli coś Ci się spodoba, to proszę bardzo. A co zaopatrzenia w Toruniu, to masz rację. Ale w Bydgoszczy dużo lepiej tez nie jest. Ja większość kupuję wysyłkowo-mam sprawdzone miejsca.

Pozdrawiam

Magda

No to przyjadę tylko pisz kiedy i gdzie biorę wszystko co dajesz :) i jeszcze o kawę poproszę :)

Magnolia czy znasz odmianę 'Mainacht' z opisów wynika że mocno intensywny kolor.

Faktycznie ogrodowo się zrobiło, choć głównie teoretycznie niestety, ale i tak się bardzo cieszę.

okrywowe do słońca czy do cienia? Lubię bardzo okrywowe. I do czego , w jakim miejscu te okrywowe. Na małą czy dużą powierzchnię. Moje ulubione okrywowe do słońca to macierzanka piaskowa, goździk siny, zawciąg nadmorski, kostrzewa Gautiera, płomyk szydlasty, na większe powierzchnie irga dammera 'Major' lub inna jej niziutka odmiana, trzmielina Fortune'a 'Minimus' . i jałowce bardzo niskie- np. Juniperus horizontalis 'Prince of Wales' fajny jest J. coferta 'Schlanger' i... sporo ich.

Sagina- świetnie wygląda, ale polecam tylko na małe powierzchnie bo przerasta chwastami i potem dłubie się to godzinami. Znam taka Panią która co roku go wykopuje, wtedy czyści , dzieli i sadzi na nowo. Dla mnie to jest mocno zniechęcające. Zadarniać mam po to żeby było mniej roboty.

Do cienia też Ci podać?

Do cienia- na większe powierzchnie Hedera helix = bluszcz, gajowiec , dąbrówka rozłogowa, barwinek i runianka japońska( jak nie bardzo sucho bo latem wysycha), konwalia- poczatkowo rzadka, później super zadarnia, fiołki, paprocie, funkie posadzone co ok 40-60 cm ( zależnie od odmiany), cis 'Repanda' Irga dammera odm.'Major' lub inna niska, także trzmieliny fortune'a- rózne odmiany, bergenia, żurawka, tojeść rozesłana i pragnia syberyjska ( nie za suche tereny), jasnota, także kostrzewa Gaultiera, do kwaśnego golteria i borówka brusznica. Jeszcze by się trochę znalazło.

E-molu (Boże, w końcu zrozumiałam Twój nick i nauczyłam się go odmieniać...:))! Jak długo czekałaś na swoje drzwi (wewnętrzne), czytałam, że ktoś 5 miesięcy... I czy masz do nich jakieś zastrzeżenia? W całym Poznaniu nie znalazłam salonu, w którym można je obejrzeć na żywo. Tobie się udało obmacać przed zakupem?

Drzwi nieobmacywalne, zamówiłam w ciemno, dowiedziałam się telefonicznie że są wykończone w ten sam sposób jak fjordy, a te gdzieś znalazłam.

NNigdzie nie znalazłam białych które by mi się w miarę podobały i kosztowały mniej niż2K, więc zaryzykowałam i nie żałuję. Zastrzeżeń nie mam, mam tylko może mylne wrażenie, że framuga ma ciut inny odcień niż skrzydło.

DSC_9734..JPG

DSC_9733..JPG

Oto efekt półrocznej pracy, paskudztwo prawda :)

najpierw roundap

potem dowożenie ziemi

równanie

Wyjazd na wakacje i...

dżungla

wyrywanie dżungli

rolnik i glebogryzarka

rolnik i brony

równanie ręczne co za harówa, masakra

rolnik i wał

równanie kolein po traktorze, ostatnie wybieranie kamieni i śmieci

sianie

wałowanie

Wam to też tyle zeszło?

No i najgorsze ciągle mam wrażenie, że jest za mało równo :) Mąż się albo ze mnie śmieje albo wścieka za to nierówno.

No i nie umiem większych zdjęć wklejać ktoś coś poradzi?

A tu znalezisko fajnej roślinki

No chyba sobie takiego dziwaka zasadzę

euonymus fourtun&.jpgeuonymus fourtun&.jpg