mickob 13.12.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Zacznę od początku. Mam sporą działkę, która otrzymałem jako darowiznę od rodziców. Chciałbym dopisać do tej działki żonę i następnie podzielić tą dużą działkę na 3 inne poprzez wyjście ze wspówłasności.I teraz moje pytania: Czy zapłacę podatek jeśli dopiszę żonę do działki - jeszcze nie mineło 5 lat od darowania działki przez moich rodziców. Czy poźniejsze wyjście ze wspówłasności będzie potraktowane jako sprzedaż? Chyba nie. Wiec od tego też nie będzie podatku pewnie. Po trzecie jeżeli mam już pozwolenie na budowę na tej działce to co się stanie po podziale tej działki? Muszę składać o ponowne pozwolenie? Działka pewnie zmieni numer po takiej operacji. No i będzie drugi właściciel. Co się dzieje z już wydanym pozwoleniem traci ważność? Czy obecnie lepiej jest wystartować z dużą działką po kredyt na budowę (większa wartość zabezpieczenie jak by nie patrzył) czy to w obecnym czasie bardzo nie wpływa na decyzję banku? I ostatnia sprawa to czy obecnie po sprzedaży jednej z tych działek już po podzieleniu mogę starać się o nie zapłacenie podatku jeśli przeznaczę tą kwotę na budowę domu czy obecnie funkcjonuje jeszcze ta ulga i czy dotyczy to też działek otrzymanych poprzez darowiznę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts