Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 648
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w

mam pytanie do batoona,czy mógłbyś opisać bliżej jakich zmian dokonałeś w projekcie.I czy zamiana stropu i fundamentu dają duże oszczędności. Ja jestem na etapie adaptacji projektu kameralny 3

witam. strop z plyt wyceniono mi na ok 10000 PLN+koszty transportu i dzwigu ok 3000pln. z tego co sie orientuje to koszt wykonania stropu takiego jak w projekcie wynosi cos ok 30000 pln.

zmiana fundamentow to na samej robociznie koszt 5000 pln mniej+ mniejsza ilosc materialow.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
czy mógłbyś napisać jeszcze jakich zmian dokonałeś jeśli chodzi o ściany wewnętrzne i czy mógłbyś dokładniej napisać z jakich płyt będziesz robił strop.z góry dziękuje za odpowiedz.

Witam, zmiany ścian wew. to usuniecie toalety przy wejsciu po prawej stronie (mam wersje lustrzana) i przeniesienie jej do spizarni kolo kuchni. przez to powiekszylem lazienke i przedsionek. wazne jest tez optyczne skrocenie korytarza po przez wstawienie drzwi i oddzielenie tym samym czesci sypialnej od dziennej. korytarz sie skraca i nie ma wrazenia dlugiego "tunelu". przenioslem rowniez drzwi z garazu, wejscie do domu z garazu jest prze pom. socjalne (kotlownie). tyle zmian bardzo malych ale moim zdaniem istotnych. strop bede robil z plyt kanalowych. ponoc juz jest taka technologia lączenia tych plyt ze nie pekają. znajomi pobudowali rowniez stropy w tej technologii i narazie nic nie peka wiec chyba bedzie ok. zaczybam pod koniec wrzesnia wiec wysle fotki

Witam,

Planujemy wybudować kameralnego 1 pod Krakowem. Zakochaliśmy się wraz z żoną w projektach pracowni "Domy z wizją", na początku miał być Doskonały, ale zweryfikowaliśmy swoje potrzeby (i finanse ;) i zdecydowaliśmy się na kameralnego.

Czy jest ktoś może z okolic małopolski czy śląskiego, kto buduje kameralnego w dowolnej wersji? Chcielibyśmy zobaczyć jak wam idzie budowa :) Dajcie znać jeżeli stawiacie ten piękny domek gdzieś w okolicy.

Nas mail: [email protected]

Pozdrawiam

PS. batoon, co znaczy "normalne" fundamenty? Nie widziałem jeszcze projektu, dopiero zamawiamy i się zastanawiam co jest nie tak z fundamentami kameralnych?

Witam,

Planujemy wybudować kameralnego 1 pod Krakowem. Zakochaliśmy się wraz z żoną w projektach pracowni "Domy z wizją", na początku miał być Doskonały, ale zweryfikowaliśmy swoje potrzeby (i finanse ;) i zdecydowaliśmy się na kameralnego.

Czy jest ktoś może z okolic małopolski czy śląskiego, kto buduje kameralnego w dowolnej wersji? Chcielibyśmy zobaczyć jak wam idzie budowa :) Dajcie znać jeżeli stawiacie ten piękny domek gdzieś w okolicy.

Nas mail: [email protected]

Pozdrawiam

PS. batoon, co znaczy "normalne" fundamenty? Nie widziałem jeszcze projektu, dopiero zamawiamy i się zastanawiam co jest nie tak z fundamentami kameralnych?

Witam, z fundamentami jest wszystko ok jezeli zdecydujesz sie budowac strop taki jak w projekcie czyli płyta wylewana żelbetowa. Kameralny 3 jest projektem przezbrojonym. zbrojony strop i do tego dodatkowe wience zbrojone w fundamentach. na samą stal wydasz duzo pieniedzy. ja po uzgodnieniu z kierownikiem budowy dokonalem zmiany stropu i zrezygnowalem z dodatkowych wiencow w fundamentach. uwazam i nie tylko ja ze nie ma sensu budowac "bunkru". nie wiem jak kameralny 1 poniewaz jest on parterowy bez poddasza uzytkowego i pewnie bedzie sie roznil chociazby ze wzgledu na to iz nie ma stropu. pozdrawiam

kameralny 1 poniewaz jest on parterowy bez poddasza uzytkowego i pewnie bedzie sie roznil chociazby ze wzgledu na to iz nie ma stropu. pozdrawiam

Kameralny 1 ma żelbetowy strop i wg mnie nie warto tego zmieniać. Jest to chyba najlepsze i najbardziej praktyczne rozwiązanie.

My budujemy Kameralnego 1 w Dąbrowie Górniczej.

Kameralny 1 ma żelbetowy strop i wg mnie nie warto tego zmieniać. Jest to chyba najlepsze i najbardziej praktyczne rozwiązanie.

My budujemy Kameralnego 1 w Dąbrowie Górniczej.

odpowiedzcie kobiecie czy dobrze myslę... strop zelbetowy proponujecie zostawić na wypadek gdyby zachciało Wam sie jednak kiedyś użytkowac poddasze czy proponujecie to w innym celu?

zakochałam sie w kameralnym 1 od pierwszego wejrzenia, ale po kosztach budowy i informacjach (dzienniku) jednego Pana się podłamałam kosztami.

Na razie obstajemy przy z10 - powierzchniowo tak samo, ale nad designem trzeba mocno popracować, jednak kameralnego z tego nigdy nie zrobimy:(

chcielismy zrobić jeszcze taki myk, zeby wybudować kameralnego w technologii szkieletowej,

ale z dobrą firmą (fachowcami) nie wyjdzie to wcale taniej niż...

czekam z zapartym tchem na Wasze opinie, wnioski i pierwsze podliczenia!

Edytowane przez JJFF

Witam

dla wszytski budujących Kameralny załączam fotki domu z zewnatrz i widok gory . My budujemy zgodni z projektem jesżeli chodzi o fundamenty i strop zmieniliśmy jendak konstrukcje dachu zeby mozna było wykorzystać w przyszłości gore

pozdrawiam

110_4093.JPG

110_4096.jpg

Edytowane przez PatrycjaRZ

Witam.

Przymierzam się do budowy Kameralnego 2.Poszukuje osoby, która rozpoczeła budowę tego projektu w okolicach woj. Kujawsko-Pomorskiego lub sąsiednich.Bardzo zależy mi na wymienie doświadczeń i obejżeniu jezeli bedzie możliwość na żywo budowy.Proszę o kontakt [email protected]

Pozdrawiam Michał

• 3 weeks później...
Witamy wszystkich fanów kameralnego :welcome: Zdecydowaliśmy się na zakup kameralnego 2 i czekamy z niecierpliwoscia na projekt. Bylibysmy bardzo wdzieczni za wysłanie nam fotek z realizacji z zewnarz jak również od wewnąrz ([email protected]) . My zamierzamy rozpocząć budowę na wiosnę. Myślimy o powiększeniu łazienki o 1 m, kosztem pokoju (12,5) oraz powiększeniu toalety i tym samym zmniejszenia wiatrołapu, aby zrobic tam prysznic. A jakie Wy zrobiliscie/planujecie zmiany? Czekamy z niecierpliwoscia na sugestie i fotki :)

Witam

my powększyliśmy dom o metr (znaczy wydłużyliśmy :)) od strony sypialni przez co wyszła wieksza sypialnia ta od ogrodu 20,00 łazienka tez została powiekszona i ma teraz 9,85 do łazienki dodalismy ta wnęke z wiatrołapu tam bedzie prysznic, wiatrołqap i tak jest dość spory. Zmiany jakie byśmy jeszcze wniesli widząc jaki jest stan po wybudowaniu to: poszerzenie domu zeby korytarz był szerszy i salonu :)) wtedy dom by był juz naprawdę idealny :)) pozdrawiam wszystkich budujących