Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kto z Was robi elewację z drewnie?

Chcemy zrobić drewno ale nie tak jak w projekcie tylko ograniczyć się do zaznaczonych ścian:

el_1.jpg

el_2.jpg

Zastanawiam się jednak jak zrobić wykończenie boku wnęk okiennych. W projekcie z obu stron okna jest drewno, wówczas wnęka okienna też jest w drewnie. Jeśli zrobimy tylko część to wychodzi na to, że jeden bok wnęki drewno a reszta tynk. Obawiam się, że nie za ciekawie może to wyglądać. Z drugiej strony jakoś trzeba zamknąć bok. Macie jakieś pomysły?

pozdrawiam

Tomek

• Odpowiedzi 648
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fajnie się zapowiada:)

dopiero teraz zauważyłam post o drewnie, dokładnie mam zrobione tak jak zaznaczone u Ciebie,postaram się zrobić jakieś zdjęcia, właśnie powstaje część drewnianej elewacji, ściana od południa już gotowa

co do styropianu u mnie 210m2

ps. deski docinamy na glifach okiennych pod katem 45st.

Edytowane przez Tosia08

dopiero teraz zauważyłam post o drewnie, dokładnie mam zrobione tak jak zaznaczone u Ciebie,postaram się zrobić jakieś zdjęcia, właśnie powstaje część drewnianej elewacji, ściana od południa już gotowa

Byłbym wdzięczny za przesłanie fotek montażu elewacji. Może masz również zdjęcia jak zrobiliście stelaż (ruszt) do przykręcenia desek oraz zbliżenie na wnękę okienną. Ile płaciliłaś Tosiu za m2 desek?

pozdrawiam,

Tomek

jaki to kolor ścian???? (symbol i firma)

Sprawdzę w projekcie i napiszę.

Przy okazji - czy na cokół naklejaliście dodatkowo jakiś styropian czy pozostał tylko ten z ocieplenia fundamentu?

I jeszcze pytanie do tych z Was, którzy robili podbitkę z desek - czy podbiciówkę mocowaliście bezpośrednio do stelażu czy najpierw płyta OSB i do niej podbiciówka?

pozdrawiam

Tomek

Sprawdzę w projekcie i napiszę.

Przy okazji - czy na cokół naklejaliście dodatkowo jakiś styropian czy pozostał tylko ten z ocieplenia fundamentu?

I jeszcze pytanie do tych z Was, którzy robili podbitkę z desek - czy podbiciówkę mocowaliście bezpośrednio do stelażu czy najpierw płyta OSB i do niej podbiciówka?

pozdrawiam

Tomek

Witam

nie ocieplaliśmy dodatkowo cokołu ocieplenie jest to z fundamentów styropianem 10 tką. Jezeli chodzi o podbitke to była mocowana do stelaża, jest robiona z desek.

pozdrawiam Patrycja

Witam

nie ocieplaliśmy dodatkowo cokołu ocieplenie jest to z fundamentów styropianem 10 tką. Jezeli chodzi o podbitke to była mocowana do stelaża, jest robiona z desek.

pozdrawiam Patrycja

Patrycjo, masz może zdjęcie konstrukcji nośnej podbitki?

Moja ekipa sugeruje aby do ściany przykręcić belkę i do niej przykręcać poźniej podbiciówkę. W takim przypadku izolacja ściany będzie przerwana i to mi się nie podoba. Drugą ich opcją jest zamontowanie tej belki do ściany na styropianie (długimi kotwami do ściany). Gdzie nie czytam to jest napisane, że podbitkę montuje się już po ociepleniu i do ściany nie powinno się nic przykręcać tylko konstrukcja montowana do krokwii.

Zaznaczę, że podbitka w trójkąt. Kąt prosty pomiędzy ścianą a podbitką. Jak to u Was zostało zrobione?

pozdrawiam,

Tomek

Patrycjo, masz może zdjęcie konstrukcji nośnej podbitki?

Moja ekipa sugeruje aby do ściany przykręcić belkę i do niej przykręcać poźniej podbiciówkę. W takim przypadku izolacja ściany będzie przerwana i to mi się nie podoba. Drugą ich opcją jest zamontowanie tej belki do ściany na styropianie (długimi kotwami do ściany). Gdzie nie czytam to jest napisane, że podbitkę montuje się już po ociepleniu i do ściany nie powinno się nic przykręcać tylko konstrukcja montowana do krokwii.

Zaznaczę, że podbitka w trójkąt. Kąt prosty pomiędzy ścianą a podbitką. Jak to u Was zostało zrobione?

pozdrawiam,

Tomek[/QUO

witam

u nas montowany jest stelarz do krokwi, nad wejsciem do domu też mamy zrobiona podbitke. nie mam zdjęć jak była robiona ale porobie już wykonanej podbitki.

pozdrawiam patrycja

Tosiu, czy podnosiłaś wysokość cokołu? Tak mi się wydaje, że jest do dolnej linii okien. Jak sądze ma to związek z elewacją drewnianą aby drewnem wypełniona została przestrzeń tylko w granicach wysokości okien a nie jak na wiz. kameralnego również pod parapetem. Dobrze myślę?

01092012080.jpg 03092012083.jpg

Tak , podniosłam wysokość cokołu właśnie przez drewno.Choć wizualnie na razie jest za wysoko, to zniwelujemy to, bo jeszcze trochę ziemi musimy nawieźć.

W załączeniu 2 zdjęcia z prac nad elewacja drewnianą.

Drewno zamawiałam w tartaku, to modrzew syberyjski. Sama je w wakacje impregnowałam. Po położeniu tynku jeszcze zrobie małe poprawki i pociągne impregnatem bezbarwnym.

Narożniki docinane są pod kątem 45st. Jeśli bedziecie zamawiali deski, to uczulam,żeby z jednej deski robić front i boki , bo inaczej trudniej jest spasować materiał.

Pozdrawiam

K.

01092012077.jpg 29082012071.jpg

Edytowane przez Tosia08

[ATTACH=CONFIG]134692[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]134693[/ATTACH]

Tak , podniosłam wysokość cokołu właśnie przez drewno.Choć wizualnie na razie jest za wysoko, to zniwelujemy to, bo jeszcze trochę ziemi musimy nawieźć.

W załączeniu 2 zdjęcia z prac nad elewacja drewnianą.

Drewno zamawiałam w tartaku, to modrzew syberyjski. Sama je w wakacje impregnowałam. Po położeniu tynku jeszcze zrobie małe poprawki i pociągne impregnatem bezbarwnym.

Narożniki docinane są pod kątem 45st. Jeśli bedziecie zamawiali deski, to uczulam,żeby z jednej deski robić front i boki , bo inaczej trudniej jest spasować materiał.

Pozdrawiam

K.

[ATTACH=CONFIG]134695[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]134696[/ATTACH]

Bardzo ładnie zapowiada się ta elewacja.

Ile płaciłaś na m2 desek?

Wydaje się, że kolorystycznie ładnie dobrałaś do podbitki a były chyba wcześniej jakieś obawy :)

A jak robili u Ciebie stelaż do podbitki? Belka nośna na ścianie była. Może jakieś foto konstrukcji ? :) Podbitka po ociepleniu / w trakcie?

pozdrawiam,

Tomek

Dziękuję, kolorystycznie wszystko gra. Ciągle jednak myślę z czego zrobić cokół?Masz jakiś pomysł co zastosujesz?

Za deski płaciłam 45zł/m2 a więc nie majątek.

Jeśli chodzi o podbitkę to zdjęc konstrukcji nie mam.

Miałam dużo obaw,ale rozwiały się jak zobaczyłam wszystko w "realu".

Początkowo chciałam solidną konstrukcje na ścianę nośną, mocowaną do krokwi i deski czołowej- na pewno bym tak robiła w przypadku podbitki drewnianej- potem ocieplenie.

Ja mam podsufitke PCV. Zrobiliśmy konstrukcję na styropian , mocowaną co 2m do ściany nośnej, złapane to wszystko jest do krokwi. Solidność sprawdzali Panowie wieszając się na niej.

Wiem, to brzmi jak jakiś żart, ale przekonałam się jak to zobaczyłam, nie ma opcji,zeby to nie wytrzymało i jeździło.

Dobrze byłoby zrobić konstrukcje na ścianę,ale potem gimnastyka z ociepleniem- tak więc odpuściłam,ale dopiero jak zobaczyłam na własne oczy:)

Powiem Ci jeszcze,że pod elewację drewnianą nie kładłam wełny tylko styropian!!Powód był prosty nikt ( w mojej "wiosce")nie chciał mi sprzedać 25m2 wełny, musiałabym brać paletę. Tak więc pod drewnem mam 12cm styropianu zaciągniętego siatką i klejem. Między drewnem i styropianem jest 1,5cm pustej przestrzeni.

K.

Kameralni, mam do Was jeszcze pytanie...

Drzwi wejściowe?

Jak je rozwiązujecie?Robicie górne naświetle +boczne?

Ja zmieniłam trochę zaczynając elewację:

-przede wszystkim górny pas (mam obniżony) wszystko idzie górną krawędzią okien, listwa boniowa też i jakoś to się fajnie zamknie mam nadzieję,

- druga linia- to oczywiście dolna linia okien- dlatego tak te deski, parapety, taras

i z tego wszystko z drzwiami jest tak,że bedę miała drzwi h=2,35cm, wysokie pełne skrzydło i tylko boczne doświetle

jak robicie?

i kolejna zagwozdka....

schody wewnętrzne, ciągle w powijakach waham się między całymi z drewna i takimi w metalowej konstrukcji z drewnianymi stopnicami (ta druga opcja jest mi bliższa)

macie zdjęcia schodów wewnętrznych?

Dziękuję, kolorystycznie wszystko gra. Ciągle jednak myślę z czego zrobić cokół?Masz jakiś pomysł co zastosujesz?

Szczerze mówiąc nie myślalem jeszcze o wykończeniu cokołu. Podobają mi się te płytki, które są na wizualizacji Kameralnego.

Za deski płaciłam 45zł/m2 a więc nie majątek.

Cena w porównaniu z Rhombo rewelacja! Podeślij proszę namiary na ten tartak :)

Jeśli chodzi o podbitkę to zdjęc konstrukcji nie mam.

Rozumiem, że nie montowali płyty OSB na konstrukcję i dopiero do płyty podbiciówkę? Coś moja ekipa za bardzo kombinuje z tą podbitką :)

pozdrawiam,

Tomek

Kameralni, mam do Was jeszcze pytanie...

Drzwi wejściowe?

Jak je rozwiązujecie?Robicie górne naświetle +boczne?

Ja zmieniłam trochę zaczynając elewację:

-przede wszystkim górny pas (mam obniżony) wszystko idzie górną krawędzią okien, listwa boniowa też i jakoś to się fajnie zamknie mam nadzieję,

- druga linia- to oczywiście dolna linia okien- dlatego tak te deski, parapety, taras

i z tego wszystko z drzwiami jest tak,że bedę miała drzwi h=2,35cm, wysokie pełne skrzydło i tylko boczne doświetle

jak robicie?

i kolejna zagwozdka....

schody wewnętrzne, ciągle w powijakach waham się między całymi z drewna i takimi w metalowej konstrukcji z drewnianymi stopnicami (ta druga opcja jest mi bliższa)

macie zdjęcia schodów wewnętrznych?

My obniżyliśmy nadproże i zrobiliśmy drzwi w standardowej wysokości 210cm.

Drzwi o rozmiarze 100x210cm + naświetle boczne 40x210cm.

Początkowo kuło w oczy, że nie są w górnej linii z oknami ale generalnie znajdują się one w podcieniu i aż tak bardzo tego nie widać.

Za wspomniane drzwi zapłaciliśmy w Hormanie 6.900zł razem z montażem (kolor jasnoszary tak jak okna).

pozdrawiam,

Tomek