Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 648
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mam pytanie odnośnie rekuperacji, kto z Was zainstalował, jakie był w przybliżeniu koszty?? Temat był parę razy rzucany ale bez odpowiedzi...

Witam,

robiliśmy wyceny, rozpiętość: 16.000-21.000

Zrezygnowaliśmy. Wbrew pozorom i przedstawionym kosztorysie, kameralny nie jest tanim w budowie domem. Ograniczyliśmy nieco wodotryski :)

pozdrawiam,

Tomek

My też jesteśmy ciekawi efektu końcowego elewacji Tosia08. :)

U nas w końcu rozszalowaliśmy strop, powstają ścianki działowe i powoli dół nabiera kształtów. Pod koniec tygodnia zwymiarują otwory na okna i przyjeżdża więźba. Za więźbę policzyli nas 15kPLN bez desek - dużo? (lekko powiększony kameralny).

mam pytanie do tosi ile cię kosztowała elewacja drewniana. mnie wycenili 20m2 na 12 tys robocizna plus materiał.

Nieźle chcą Cię skasować.

Otrzymałem wycenę na drewno, co i tak uważam za dużo w przypadku Rhombo:

- modrzew syberyjski profil Rhombo 33x144mm = 247zł / m2

- modrzew syberyjski ZETKA 21x144 = 135,85zł / m2

Jestem na etapie poszukiwania drewna na elewację, niekoniecznie modrzew syberyjski. Jak dla mnie rewelacyjnie wygląda Amazague z podkładem i nawierzchnią w kolorze Pinia. Spore oszczędności można uzyskać używająć deski tarasowej, dłuższe brzegi można dociąć pod kątem i zamontować jak żaluzję z odstępem ok. 5mm pomiędzy deskami. Stosunkowo tanim egzotykiem jest garapa. Niestety to jasne drewno i eksperymentuje czym je wybrawić aby otrzymać efekt Amazaque - Pinia :) Amazaque jest ciemnym drewnem i wybarwione Pinią uzyskuje bardzo ładny jasnobrązowy kolor przechodzący w ciemniejszy braz w miejscach usłojenia. Garapa nie ma też tak pięknego usłojenia.

Zależy mi na tym aby drewno na elewacji i poźniej taras zgrać w tym samym kolorze.

Czy ktoś z Was planuje taras przy wyjściu z sypialni? Planujemy zrobić w tym miejscu taki mały tarasik drewniany przy oknie. Nie wiem tylko jak wówczas na tej ścianie rozwiązać sprawę z cokołem bo nie chciałbym robić jakiś schodków na ten tarasik lub z tarasiku na ogród. Pozostanie chyba podniesienie terenu i rezygnacja z cokołu. Może macie jakieś inne pomysły / rozwiązania?

pozdrawiam,

Tomek

misiupl- 15tys. to sporo! robicie idealnie więźbę tak jak w projekcie?moja, tez przy powiększonym domu kosztowała 12tys.(płaciłam chyba 800 czy 850zł/m3)

Zwróćcie teraz uwagę na rozmieszczenie okien dachowych!!Na wymiary okien i rozstaw krokwi (szczególnie jeśli macie okna typu duo lub trio) czyli obok siebie, te okna maja tzw. kołnierze i potem może być problem-trzeba to zgrać.

Co do elewacji..drewnianej..

Czekam ciągle aż stolarz skończy drzwi wejściowe i wtedy będę mogła dokończyć elewację od frontu.

Jeśli chodzi o drewno egzotyczne i profile elewacyjne miałam podobne wyceny.

W sumie to przekonał mnie szef tartaku z którym współpracuję.

Ustaliłam z nim profil deski, jej wymiary i dostałam to co chciałam za 1200zł:)

Tak jak już pisałam płaciłam 45zł/m2 oczywiście do tego doliczyć trzeba impregnację,ale zdecydowałam się,że to zrobię sama- wiem ,ze jest solidnie.

Robocizna też własna, bo ja nie chciałam widocznych wkrętów i żadnych połączeń. Pomysł na mocowanie na blaszki tez własny (są takie blaszki do montowania boazerii-ale największy rozmiar był za mały) więc zrobiliśmy własne blaszki i to zdało egzamin przy takim profilu desek.

K.

misiupl- 15tys. to sporo! robicie idealnie więźbę tak jak w projekcie?moja, tez przy powiększonym domu kosztowała 12tys.(płaciłam chyba 800 czy 850zł/m3)

Zwróćcie teraz uwagę na rozmieszczenie okien dachowych!!Na wymiary okien i rozstaw krokwi (szczególnie jeśli macie okna typu duo lub trio) czyli obok siebie, te okna maja tzw. kołnierze i potem może być problem-trzeba to zgrać.

tak, więźba dokładnie taka jak w projekcie + 3 pary krokiew na powiększenie domu. Z oknami dachowymi wg. cieśli będziemy walczyć przy ustawianiu więźby. Jeszcze nie wiemy, z której strony jakie okna chcemy (ściana z kominkiem patrzy na wschód - budynek w wersji lustrzanej).

Naprawdę wiele ciekawych rzeczy piszesz Tosia08, część z nich, jak wiesz, już adaptowaliśmy, z części pewnie jeszcze skorzystamy :)

pozdrawiam

Michał

Edytowane przez misiupl

U nas chcieliśmy około 30cm powyżej chodnika-drogi, przez co garaż wyszedł na wysokości drogi.

Dodatkowo mieliśmy teren ze spadkiem i teraz jest dosyć dużo do podsypania.

Kameralni, napiszcie jak Wam wychodzą poziomy terenu względem np. chodnika. Jak ustalaliście Wasz poziom "zero"?

U nas posadzka w domu wyszła 16cm powyżej poziomu chodnika natomiast dolna strefa pod schodami (przy dolnej linii cokołu) ~34cm poniżej poziomu chodnika.

pozdrawiam

Tomek

Kameralni, napiszcie jak Wam wychodzą poziomy terenu względem np. chodnika. Jak ustalaliście Wasz poziom "zero"?

U nas posadzka w domu wyszła 16cm powyżej poziomu chodnika natomiast dolna strefa pod schodami (przy dolnej linii cokołu) ~34cm poniżej poziomu chodnika.

pozdrawiam

Tomek

My nie mamy drogi publicznej przy działce, droga wewnętrzna - prywatna. Górny poziom wieńca jest ok 30cm powyżej drogi gruntowej,czyli posadzka parteru na wysokości ok. 48cm.

Poziom posadzki względem działki jest ciut mniejsza i wynosi min. 25cm, działka w miarę równa. Zależało nam, aby w miarę możliwości nie windować domu w górę. Garaż na tym samym poziomie, bez schodka. Wjazd delikatnie pod górkę, żeby woda ściekała.

misiupl - piszesz bez desek, mając na myśli deskowanie dachu ?

Nasza więźba kpl (bez desek ) w powiększonym domu i o większym przekroju kosztowała podobnie - nieco drożej..

Drzewo na przestrzeni 1,5 roQ podrożało dlatego myślę że 15 kpln to "normalna" cena.

pozdro

B&P

tak, deski = deskowanie

już nie możemy się doczekać dachu i jego kształtu :)

Witamy Forumowiczów !

Elewacja skończona - tynk poczeka na wiosnę..

Napiszcie proszę jakie piece wybraliście (paliwa stałe - ekogroszek, etc.) i co rekomendujecie. My zastanawiamy się nad Klimoszem duo 25kW i Zębcem Merkury 25kW.

pozdrawiamy

B&P

Witaj,

Ładnie, pokaż jeszcze front :)

Bonie na słupach z pvc czy wycinane w styropianie?

Napisałeś wcześniej, że planujecie tarasik przy wyjściu z sypialni. Myślę, żeby podnieść nieco cokół do dolnej linii okna i o te kilka cm wystartować wyżej z ociepleniem. Wtedy taras zrobić na jednym poziomie z poziomem podłogi w sypialni zgra się z linią cokołu dookoła budynku. W przeciwnym wypadku na elewacji będzie widoczny "schodek".

Swoją drogą ciekawy jestem jak rozwiążecie połączenie tarasów. My nie będziemy ich łączyć ze sobą, będą niezależnymi tarasami. Ale też jeszcze nie mamy dokładnego planu co do kształtu. Kiepsko u nas wyszło bo główny taras wyszedł na skarpie. Działka uciekała trochę w dół, wydawało się nieznacznie ale po wybudowaniu taras wychodzi na ok. 1,4 powyżej terenu.

Co do instalacji to zakładaliśmy gazową. Viessman Vitodens 200-W 26kW i powietrzna pompa ciepła do wody VITOCAL 160-A.

pozdrawiam,

Tomek