Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. My zaczeliśmy w kwietniu także systemem gospodarczym i na tą chwilę kończymy ściany.Raczej to wszystko na ten rok bo jedziemy bez kredytu. Pozdrowienia z Gniezna.:D
  • Odpowiedzi 648
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, czy ktoś może myślał o zrobieniu elewacji z deski elewacyjnej firmy http://www.euronit.pl. Czy ma ktoś może już zrobioną elewacje, jak tak to niech wrzuci parę fotek.

Pozdrawiam,

Witajcie,

Szmerglaku..ale pognaliście do przodu:) Pięknie. Widzę,że narożnik miedzy oknami salonowymi jest jak reszta i całkiem dobrze to wygląda.

U nas Panowie wykańczają poddasze,a ja "szlifuję" wizje łazienek, jestem już bliżej niż dalej.

Pozdrawiam,

K.

Witajcie,

Szmerglaku..ale pognaliście do przodu:) Pięknie. Widzę,że narożnik miedzy oknami salonowymi jest jak reszta i całkiem dobrze to wygląda.

U nas Panowie wykańczają poddasze,a ja "szlifuję" wizje łazienek, jestem już bliżej niż dalej.

Pozdrawiam,

K.

Witaj Tosiu :)

pognaliśmy, jednak przed nami jeszcze 3 duże etapy przed wnętrzami - pianka pod dach, kotłownia i oczyszczalnia, potem już tylko kafelki, etc.

Rozpoczęliśmy również pracę nad ogarnięciem ogrodu tak, aby w 2013 coś sobie już rosło prócz chwastów :)

Pozdrawiamy i czekamy na fotki !

B&P

• 2 weeks później...

Witam budowniczych KAMERALNEGO 4

Zaczęliśmy budowę w marcu 2012.

Kilka fotek stanu obecnego.

Pozdrawiam z Polkowic i życzę wytrwałości.

20121002_181001.jpg20121011_181716.jpg20121011_181804.jpg20121011_181959.jpg

Witajcie Kameralni,

czy macie jakieś pomysły na oświetlenie domu z zewnątrz?

Myślę nad punktowym oświetleniem od dołu, doświetleniem wzdłuż bramy garażowej. Chciałbym doświetlić jeszcze wejście oraz taras główny i mniejszy taras na wyjściu z sypialni i właśnie w tych kwestiach nie bardzo mam pomysł.

Poprowadziliśmy przewody audio na zewnątrz (główny taras). Czasami przydaje się jakaś nastrojowa muzyka na tarasie.

pozdrawiam,

Tomek

• 3 weeks później...

Witaj Tomek,

oświetlamy punktowo z podbitki + oświetlenie kinkietowe.

To nad czym się aktualnie głowimy to - TARAS (Y) Napisz proszę jak rozwiązałeś kwestię tarasów - planujemy centralny oraz mniejszy przy oknie od sypialni. Pytanie brzmi czy je łączyć czy też wykonać jako osobne - niezależne ?

Aktualnie działamy w kotłowni i na poddaszu :)

Do pozostałych 'KAMERALNYCH" prośba o zdjęcia Waszych schodów - tutaj też mamy niezły mętlik...

pozdrawiamy Wszystkich !

B&P

Witajcie Kameralni,

czy macie jakieś pomysły na oświetlenie domu z zewnątrz?

Myślę nad punktowym oświetleniem od dołu, doświetleniem wzdłuż bramy garażowej. Chciałbym doświetlić jeszcze wejście oraz taras główny i mniejszy taras na wyjściu z sypialni i właśnie w tych kwestiach nie bardzo mam pomysł.

Poprowadziliśmy przewody audio na zewnątrz (główny taras). Czasami przydaje się jakaś nastrojowa muzyka na tarasie.

pozdrawiam,

Tomek

• 2 weeks później...
Witaj Tomek,

oświetlamy punktowo z podbitki + oświetlenie kinkietowe.

To nad czym się aktualnie głowimy to - TARAS (Y) Napisz proszę jak rozwiązałeś kwestię tarasów - planujemy centralny oraz mniejszy przy oknie od sypialni. Pytanie brzmi czy je łączyć czy też wykonać jako osobne - niezależne ?

B&P

Witaj,

u nas również dwa tarasy. Nie będziemy ich ze sobą łączyli.

Przed sypialnią robimy mały taras obejmujący wyjście z sypalni (całe okno) i z pokoju obok (u nas jest to pokój synka).

Głębokość tarasu około 1,5m. Tak aby zmieściło się jakieś krzeseło lub wygodny leżak.

Uważam, że pomysł z tarasem przy sypialni jest trafiony w 100%. Już sobie wyobrażam letni ciepły wieczór, gwiaździste niebo, lampka wina.. :)

Jak wcześniej napisałem tarasów nie łączymy ze sobą.

Główny taras obejmuje podcień wzdłuż ściany i na wysokości okna wychodzi w stronę ogrodu na ok. 4m.

Pod ścianą będzie przewidziane miejsce na ogrodową kanapę i kącik do poczytania. Główna cześć tarasu to przede wszystkim miejsce na wspólny posiłek, grilla, opalanie, itp.

U nas główny taras wychodzi dość wysoko i będzie robiona skarpa. Na tym etapie rozmyślamy, którędy zrobić zejście do ogrodu, czym obsadzić skarpę i jak to wszystko ogólnie skomponować.

Ogród i tarasy na wiosnę.

pozdrawiam,

Tomek

Witajcie Kameralni :)

My niemal zakończyliśmy prace na budowie na ten rok.

Oto stan na dziś:

IMAG0387.jpg IMAG0381.jpg

W grudniu (dodatkowy rabat) zamawiamy okna, padło na Oknoplus z Krakowa, kolor montana. Suwanki w salonie będą HST wg projektu, W sypialni 180 z ruchomym słupkiem, dwa pozostałe pokoje - okna 110x230, powiększona łazienka - 2 x 80x230.

Zastanawiamy się jeszcze czy zwiększyć wysokość okna w kuchni i garażu o 10cm (dolna linia okna zostałaby opuszczona o 10cm) - zmienialiście coś w tym miejscu u siebie?

Zmuszeni byliśmy wykuć drzwi do kotłowni zamiast okna, będzie tam stał piec na pellet / ekogroszek.

pozdrawiamy Michał i Magda

Edytowane przez misiupl

TOSIA08 witam Cię serdecznie, bardzo ładnie zapowiada się ta drewniana elewacja:yes:. Proszę napisz jaka jest kolorystyka okien, podbitki i elewacji drewnianej. Zapewne starałaś się to dopasowac. Ja jestem na etapie prac elewacyjnych. Przygotowuję się do wyboru drewna na podbitkę i elewację. Zamierzam zrezygnować z drewna na elewacji bocznej. Co ty na to? Oto foty z mojej budowy KAMERALNEGO 4.

Pozdrawiam wszystkich budowniczych KAMERALNYCH.:wave:

2012-11-18 23.33.04.jpg 2012-11-18 23.34.38.jpg

Edytowane przez MrLure
TOSIA08 witam Cię serdecznie, bardzo ładnie zapowiada się ta drewniana elewacja:yes:. Proszę napisz jaka jest kolorystyka okien, podbitki i elewacji drewnianej. Zapewne starałaś się to dopasowac. Ja jestem na etapie prac elewacyjnych. Przygotowuję się do wyboru drewna na podbitkę i elewację. Zamierzam zrezygnować z drewna na elewacji bocznej. Co ty na to? Oto foty z mojej budowy KAMERALNEGO 4.

Pozdrawiam wszystkich budowniczych KAMERALNYCH.:wave:

[ATTACH=CONFIG]149236[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]149237[/ATTACH]

Hej Kameralni!

O kolorystyce juz pisałam we wcześniejszych postach (okna-Dąb irlandzki,deski elewacyjne- dąb)ja równiez nie robiłam drewna na bocznej ścianie domu.

misiupl- jak miło zobaczyć Wasz dom:),powiększyliście ten otwór przy schodach, tak jak u mnie?Pozdrawiam Was ciepło:) fajną macie okolicę, duża działka...super

U nas dzieje się dużo, mamy już podłączone obydwa piece, w domu jest ciepło i miło,zrobione sa już gładzie, jestesmy po pierwszym malowaniu, w górnej łazience sa już płytki, jest kominek, układamy płytki w salonie, za 2 tygodnie układamy podłogi na poddaszu i kończymy malowanie, potem zabieramy sie do głównej łazienki...sporo tego...a na początku grudnia montujemy schody...realna staje sie przeprowadzka na początku lutego

Dzisiaj odebrałam tez z UG nr dla naszego domu..fajne uczucie, kurierzy przestana błądzić po okolicznych lasach:D

Elewacja drewniana w zasadzie skończona (brakuje 3 ostatnich desek-ale chce je zamontować dopiero na wiosnę po położeniu tynku)Mamy tez już drzwi wejściowe- całkiem nieźle wyszły.

Nawieźliśmy sporo ziemi i w końcu z dość wysokiego cokołu, zrobił się cokolik- na tym mi szczególnie zależało od strony tarasów,żeby łagodnie schodzić z tarasu na trawę (trawa to jednak ciagle odległe marzenie ścietej głowy)

Pozdrawiam Wszystkich budujących!!

Kasia

10112012125.jpg

Edytowane przez Tosia08

Tosia - otwór na schody powiększony, dzięki raz jeszcze za porady :)

ponawiam pytanie o okno kuchenne i garażowe - czy zwiększaliście ich wysokość czy zostawialiście wg projektu - długie i dość wąskie? wielkiego pola do popisu tam nie ma, ale może warto o te 10cm powiększyć

czy instalowaliście w oknach albo ścianach nawiewniki?

Edytowane przez misiupl
[ATTACH=CONFIG]149651[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]149652[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]149653[/ATTACH]fotki

Witam

super wygląda :)) proszę podpowiedzieć jaki to rodzaj klinkieru ???

pozdrawiam

Tosia - otwór na schody powiększony, dzięki raz jeszcze za porady :)

ponawiam pytanie o okno kuchenne i garażowe - czy zwiększaliście ich wysokość czy zostawialiście wg projektu - długie i dość wąskie? wielkiego pola do popisu tam nie ma, ale może warto o te 10cm powiększyć

czy instalowaliście w oknach albo ścianach nawiewniki?

Witam

okno kuchenne proponuje zostawić w wymiarach jak w projekcie, Okno kuchenne wychodzi ponad blatem jak zostanie powiększone to będzie na wysokości blatu, bo górna linia okien raczej powinna być zachowana. my w swoim Kameralny 2 zlikwidowaliśmy okno w kotłowni a zrobiliśmy drzwi zaś w garażu są dwa okna z luksferów.

pozdrawiam Patrycja

Edytowane przez PatrycjaRZ

Ja również (podobnie jak Patrycja) uważam,że górną linię okien powinniście zachować, dla urody domu:)

Jeśli chodzi o okno kuchenne:

- ja zachowałam wymiary z projektu (u mnie wszystkie garaż , kotłownia i kuchnia)są 10 cm wyżej,ale w jednej linii

-okno kuchenne jeśli chcecie możecie powiększyć, wtedy blat kuchenny moglibyście zrobić w linii parapetu, tzn. blat kuchenny byłby jednocześnie parapetem okna, znam takie rozwiązania i sprawdzają się (uważajcie tylko, jeśli planujecie pod oknem zlew na baterię,żeby dało się to okno otworzyć, chociażby do mycia)

Megisha- jeśli możesz pokaż proszę fotki Twojego domu z jakiejś szerszej perspektywy, bardzo jestem ciekawa jak wygląda ten dom z zupełnie innymi oknami.

Podłogówka to jednak super sprawa!Wnętrza bez grzejników, choćby nie wiem jak ozdobnych są super, moi znajomi (jeszcze nieświadomi,ze mamy takie ogrzewanie)zachodzili w głowę jak to jest,że nie ma grzejników a tak ciepło.

Początkowo z wielkim żalem,żegnałam moje lite deski w salonie,ale kiedy ujrzałam ułożone już płytki (Settecento Naturalia) to mi przeszło:)

Szmerglaku, nieźle to wygląda...

Głowię się nad wyborem drzwi wewnętrznych...Duże te ościeżnice, poleci po kieszeni...

Pozdrawiam Was serdecznie

Kasia