kubus110590 21.01.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Więc za całe wykończenie poddasza ile pochłoneło kasy? chodzi mi od piany po montaż płyt gk-materiał i wykonanie?Ja jestem budowlańcem i poddasze wykonam sam no i raczej bardzo starannie a piany nie położę juz:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrupek.kukurydziany 25.01.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 To fakt, że jak ktoś ma czas i umiejętności to robiąc samemu można sporo zaoszczędzić. Za robociznę za poddasze (regipsy, szpachlowanie i malowanie) płacę 11 0000zł. Materiały jeszcze nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubus110590 25.01.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Witam.Wybieram sie jutro do rodziny do kalisza i mam z tym wyjazdem pytanie do Forumowiczów.Czy nie ma po drodze do kalisza w okolicach badz nie daleko z boku vhodżby stan surowy projektu Kameralny 3 badz 4 by ktoś mnie zaprosił do siebie na obejrzenia tej pieknej budowli? Ruszam mam nadzieje niedługo z sowim kameralnym 4 i chciałbym wczesniej zobaczyc dokladnie jak wyglada z bliska w srodku i na zewnatrz:) Podaje swoj tel do kontaktu badz przez forumm 502 995 359 czekam na wiadomosc od kogoś uprzejmego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta M. 26.01.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Dobry wieczór, Planujemy jeszcze w tym roku rozpocząć budowę domu. Bardzo nam się podoba projekt ”Kameralny 2” (parterowy z dwustanowiskowym garażem). I przyznam, że kolejne przeglądane projekty nie są w stanie go przebić. Obecnie jesteśmy na etapie wyboru działki i już teraz musimy się też ostatecznie zdecydować na projekt domu (od tego zależy którą działkę kupimy- jedna z rozważanych jest dość wąska i kameralny na pewno się na niej nie zmieści). Zanim zdecydujemy się na zakup odpowiedniej działki i samego projektu, chcielibyśmy zweryfikować koszty budowy podane przez biuro projektowe. Prześledziliśmy z mężem ten wątek – niektórzy piszą, że podane koszty odbiegają od rzeczywistych nawet o np. 25%, . Wiem, że oczywiście zależy to od wybranych materiałów, regionu, sposobu wykonywania prac (firma czy system gospodarczy) itp. ,ale jednak poproszę o pomoc osoby budujące ten dom. Czy jest możliwe wybudowanie domu w stanie deweloperskim za 450.000zł jak podaje Biuro. Wszystkie prace będziemy zlecać różnym fachowcom, materiały będziemy kupować sami i nie zawsze takie same jak w projekcie, jeśli będzie taka możliwość (np. zdecydowalibyśmy się chyba na tradycyjną dachówkę ceramiczną, a nie płaską). Czy ktoś może zdradzić ile wydał na poszczególne etapy lub podpowie jak oszacować te koszty? A może ktoś z Państwa kupował projekt z kosztorysem inwestorskim i mógłby przesłać kopię mailem? Jeśli ktoś buduje lub wybudował ten dom w woj. lubuskim, to bardzo proszę o kontakt. Będziemy bardzo wdzięczni za rzetelną pomoc. Aneta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laura. 26.01.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witaj Aneto,uwazam, ze bez wiekszego problemu uda Wam sie wybudowac stan deweloperski Kamerlanego 2 do 450tys. Nam sie udalo za mniej i to z czesciowym podpiwniczeniem. Jednak zaznaczam, ze my nie mamy drewnianej elewacji ani plaskiej dachowki. Kazdy etap robil ktos inny. Postaram sie wrzucilc kwoty poszczegolnych etapow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta M. 26.01.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Lauro, bardzo dziekuję za odpowiedź i jesli będziesz miała czas, żeby wrzucić jakieś szczegóły, to będę bardzo wdzięczna. My też planujemy zrezygnować z płaskiej dachówki i innych efektownych szczegółów (być może z elewacji- zobaczymy), ale za to rozważamy np. wentylację mechaniczną i dobrej jakości okna. Czy mogłabyś zdradzić, ile pochłonęło wykończenie domu? (mój mail: [email protected]) Czy oprócz dachówki i podpiwniczenia resztę robiłaś zgodnie z projektem, czy dokonywałać jakichś zmian? Będę wdzięczna za wskazówki. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrupek.kukurydziany 27.01.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Witam, Na pewno wycena stolarki okiennej i drzwiowej jest mocno niedoszacowana. Dla Kameralnego 3 to 21 tyś. a wychodzi co najmniej dwa razy tyle i to netto, bo jak już się wybiera to okna trzyszybowe, jak rolety, to elektryczne, jak brama garażowa to z napędem, a jak drzwi z doświetlem, to też wychodzą dwa razy tyle co podają. Ale roboty murowe i więźbę da się zrobić za tyle ile podają. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubus110590 27.01.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Czy jest warto kupowac okna 3 szybowe? słyszałem ze wielkiej róznicy nie ma co do strat ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megisha 27.01.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Czy jest warto kupowac okna 3 szybowe? słyszałem ze wielkiej róznicy nie ma co do strat ciepła Witam nie liczyłam strat ciepła według wzorów natomiast dzisiaj gdy na dworze jest -17 to czuć wyraźną różnicę. rodzice maja 2 szybowe okna i szyba jest lodowata i od niej ciągnie. Ja stojąc przy moich 3 szybowych oknach do samej ziemi nie jestem w stanie wogole wyczuć chłodu od szyby. To tak z doświadczenia ale czy to się opłaca to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubus110590 28.01.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Czy jest ktos na forum kto zamontowal badz zamierza załozyc pompe ciepła w swoim kameralnym? Zastanawiam sie nad pompa ciepła w swoim kameralnym 4 i byc moze mogl bym sie cos dowiedziec od uzytkownika takiego systemu grzewczego domu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luca81 29.01.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Czy jest ktos na forum kto zamontowal badz zamierza załozyc pompe ciepła w swoim kameralnym? Witaj, ja założyłem do kameralnego 3 pompę ciepła Vaillant geoTHERM exclusive vws 83/3. Nie działa co prawda długo bo dopiero na jesieni ją uruchomiłem, ale jak masz jakieś pytania to pytaj:) Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubus110590 30.01.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 No chciałym wszystkiego sie dowiedziec na temat pompy ciepla.Jaki koszt jej jaka temp w domu maxymalna do uzyskania ile prądu żre ile masz metrów dom użytkowej niemalże wsio:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta M. 30.01.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Dobry wieczór, bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jesteśmy coraz blizej sfinalizowania zakupu działki, na której, mam nadzieję, postawimy Kameralnego 2. Z każdym dniem mamy coraz więcej pytań i wątpliwości, czy ten projekt spełni nasze oczekiwania. Mam więc np. pytanie (jedno z wielu- niestety ) do osób, które dokonywały zmian w projekcie, np. rezygnacja z garderoby i WC w celu stworzenia większej łazienki. Czy przenieśliście gdzieś wc, czy zrezygnowaliście z niego w ogóle? Czy zostawililiście dwa okna w łazience, czy to z garderoby przesuwaliście lub likwidowaliście (chciałabym zostawić wnękę na szafę w wiatrołapie na całej jego długości, a pozostałą część garderoby i wc połączyć z łazienką )? Będę wdzięczna za podsunięcie ciekawych i praktycznych rozwiązań.Czy możecie podzielić się informacją, ile kosztuje adaptacja projektu (naniesienie budynku, przyłączy na działkę, a także jakieś drobne zmiany , np. wspomniane wyżej przesunięcie czy likwidacja okna itp. )- przynajmniej jakiego rzędu są to kwoty.i ostatnie pytanie na dziś: czy ktoś "przerabiał" garaż (cały lub jedno stanowisko) na dodatkowy pokój? PS. Podziękowania dla Karola za przesłanie kosztorysu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laura. 31.01.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Witam Wszystkich. Wiosny brak STOP Śniegu FULL STOP Sezon opóźniony STOP. W załączeniu Nasz aranżacja Kameralnego 3. Zmiany w łazience.. kombinujemy jeszcze zrobić całą ścianę od prysznica przeszkloną (to co jest wydzielone z małego pokoju to prysznic ) ale nasz magik od obciążeń musi się wypowiedzieć. Zmiany w pokoju przy sypialni tam robimy garderobę. No i małe zmiany w celu wydzielenia większej spiżarni przy kuchni tak żeby nie latać z siatkami przez cały dom. Gdyby się przez przypadek komuś zmiany podobały to moge przesłać DWG lub większego PDF. Pozdrawiam Wszystkich i czekam na 10+ [ATTACH=CONFIG]181644[/ATTACH] Witam, pozwole sobie na powyzsze pytanie odpowiedziec tym oto wpisem. Uwazam te zmiany za rewelacyjne Tyle, ze do Kameralnego 2 to musi zostac pokoj przed sypialnia. Lazienka super rozwiazanie. Wiatrolap tez taki mamy. W przejsciu z garazu do mieszkania mamy mala lazienke z prysznicem ) U nas garaz zostal garazem Pozdrawiam L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubus110590 04.02.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Witam. Czy byłaby możliwość obejrzenia domu u właściciela pod nickiem szmerglak? Bedziemy z żoną w Wrocławiu 14-16 luty i chcielibysmy obejrzec Kameralnego jak byłaby taka możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
007enzo 04.02.2014 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Witam czy możecie dodać zdjęcia kameralnego:yes::yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luca81 05.02.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 No chciałym wszystkiego sie dowiedziec na temat pompy ciepla.Jaki koszt jej jaka temp w domu maxymalna do uzyskania ile prądu żre ile masz metrów dom użytkowej niemalże wsio:p Za dużo Ci teraz nie powiem, bo tak jak napisałem dopiero uruchomiliśmy pompę na jesieni, a jeszcze tam nikt nie mieszka - kończymy wnętrza, więc temperatura w pomieszczeniach jest niższa niż normalnie - ok 17,5 stopnia. Z tego powodu nie powiem Ci jakie zużycie. Trzeba też liczyć, że pierwsze uruchomienie zżera masę prądu - dom jest mokry, zimny i nie można od razu puścić pompy z dolnego źródła, bo bardzo szybko się je wtedy wychłodzi. My mamy powierzchnię podłogówki 200m2. Całość, czyli pompa+pogłogówka 200m2+700mb rury z glikolem pod ogródkiem+montaż+uruchomienie wyszła nas 60 000 zł. Zamontowaliśmy pompę ciepła Vaillant geoTHERM exclusive vws 83/3 z 170 litrowym wbudowanym zbiornikiem na wodę użytkową z nierdzewki. Póki co sprawuje się bardzo dobrze i bardzo cicho. Na pewno będę zdawał relację z dalszej eksploatacji. Dlaczego pompa? Bo na naszej działce nie było gazu, a kopciucha nie chciałem. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luca81 05.02.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Mam więc np. pytanie (jedno z wielu- niestety ) do osób, które dokonywały zmian w projekcie, np. rezygnacja z garderoby i WC w celu stworzenia większej łazienki. Czy przenieśliście gdzieś wc, czy zrezygnowaliście z niego w ogóle? Czy zostawililiście dwa okna w łazience, czy to z garderoby przesuwaliście lub likwidowaliście (chciałabym zostawić wnękę na szafę w wiatrołapie na całej jego długości, a pozostałą część garderoby i wc połączyć z łazienką )? Będę wdzięczna za podsunięcie ciekawych i praktycznych rozwiązań. Czy możecie podzielić się informacją, ile kosztuje adaptacja projektu (naniesienie budynku, przyłączy na działkę, a także jakieś drobne zmiany , np. wspomniane wyżej przesunięcie czy likwidacja okna itp. )- przynajmniej jakiego rzędu są to kwoty. Cześć, my chyba mniej więcej zrobiliśmy zmiany, o których mówisz. Zobacz jak to wygląda: Adaptacja kosztowała na 1500 zł. Pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubus110590 07.02.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Czy pozostał jakiś materiał po budowie komuś i chciałby sie jego pozbyc? Chętnie odkupie na swojego Kameralnego,najbardziej zalezy mi do konstrukcji stropu lecz inne wszelkie materiały równierz mnie interesują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubus110590 16.02.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Bardzo dziękujemy za miłą goscinę oraz prezentacje wspaniałego domu Pani Małgosi z Oleszna .Bardzo ładnie urządzony domek, napewno obejrzenie tego domku pomorze nam w budowie naszego Kameralnego z mniejszymi problemami.Można pozazdrościc takiego domku lecz nie samego domu lecz tego że Pani Małgosia ma juz za sobą ten trud wykonania go do tego stanu:) Ciepłe pozdrowienia dla Pani Małgosi oraz męża przesyla Mateusz i Dorota Sadoch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts