Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam , czy ktoś z budujących poszerzał dom kameralny 2??

I jak to wygląda z punktu projektu czy jest taka możliwość??

Pytanie z której strony?

Ja powiększyłam dom od strony sypialni ,na długości o 1,2m, oraz salon (w stronę tarasu 0,6m).

Taka zmiana wymagała pisemnej zgody z pracowni Domy z wizją.

Pociąga ona za sobą "przeliczenie stropu", zmiany w fundamencie, więźbie dachowej i niektórych elementach konstrukcyjnych.

• Odpowiedzi 648
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam sympatyków rodziny Kameralnych :)

Tosia08: dziękujemy jeszcze raz za zaproszenie (odwiedziny z jesieni ubiegłego roku)

Śledzimy wątek już ponad pół roku i po długich poszukiwaniach odpowiedniego skrawka ziemii, w końcu zaczynamy z Kameralnym 4. Powiększamy dom od strony sypialni o ok 1m, lekko zmieniamy rozkład sypialnie / łazienka. Górę planujemy pozostawić na razie nie wykończoną.

W przyszłym tygodniu kupujemy projekt, adaptacja i ekipa zmówiona na czerwiec.

Jesteśmy spod Płocka. Pozdrawiamy

Witajcie Kameralni,

misiupl pozdrawiam serdecznie!!

W ostatnia sobotę znowu mieliśmy gości i muszę powiedzieć,ze sami sympatyczni ludzie nas odwiedzają:)

A teraz z innej beczki.

Brama garażowa

czy ktoś z Was posiada jakieś wyceny?

Interesują mnie bramy Normstahl lub Krispol, Krispol ma dekor (kolor) dokładnie taki jak moje okna a więc dąb irlandzki, Normstahl prawie, bo dąb piaskowy muszę się jemu jeszcze przyjrzeć.

Mam wycenę bramy Krispol z napędem Nice ..i w moim kolorze ta brama 10200, a w kolorze winchester (niestety jest ciemniejszy nieco) 8800 (ceny brutto)z montażem.

Poprosiłam jeszcze o wycenę w antracycie ,bo taka opcję również rozważam.

Trawię również w swojej głowie kwestię drzwi wejściowych, chyba jednak zrezygnuję z górnego naświetla, zostaną tylko drzwi i naświetle boczne.

Za małe wychodzi to górne naświetle, nie podoba mi się proporcja szyby do ramy.

Napiszcie proszę, jak rozwiązujecie to u siebie?Ja zastanawiam się nad drzwiami firmy CAL model Jagienka+boczne naświetle.

Nasz domek nabiera kształtu, oto fotki

_96.jpg_114.jpg_100.jpg

Wreszcie mamy zamontowane okna, dzisiaj montują rolety, zamówiliśmy już schody.

Kuchnia jest już prawie zaprojektowana.

Elektryk zaczyna za kilka dni. Tynki tydzień po elektryku.

Niebawem zaczynamy urządzanie!

Pozdrawiam!!

Edytowane przez wioletafiolka

Piekne, czy możesz podać mi wymiary okien od frontu, bo ja też swoje trochę zmniejszyłam.

Pozdrawiam,

Witaj, wymiary okien od frontu: 170x100 (podwójne) i 170x60 (pojedyncze). Na razie odległość między nimi wygląda dziwnie ale to wrażenie zaniknie po wykończeniu elewacji.

Pozdrawiam:cool:

• 2 weeks później...
Witajcie Kameralni,

misiupl pozdrawiam serdecznie!!

W ostatnia sobotę znowu mieliśmy gości i muszę powiedzieć,ze sami sympatyczni ludzie nas odwiedzają:)

A teraz z innej beczki.

Brama garażowa

czy ktoś z Was posiada jakieś wyceny?

Interesują mnie bramy Normstahl lub Krispol, Krispol ma dekor (kolor) dokładnie taki jak moje okna a więc dąb irlandzki, Normstahl prawie, bo dąb piaskowy muszę się jemu jeszcze przyjrzeć.

Mam wycenę bramy Krispol z napędem Nice ..i w moim kolorze ta brama 10200, a w kolorze winchester (niestety jest ciemniejszy nieco) 8800 (ceny brutto)z montażem.

Poprosiłam jeszcze o wycenę w antracycie ,bo taka opcję również rozważam.

Witaj Tosiu,

u nas brama garażowa juz prawie zamontowana. Prawie ponieważ przywieźli nie te panele co były zamówione ;)

Wycena bramy KRISPOL:

6.273zł brutto z montażem. Udało się wynegocjować rabat 30% (cena uwzględnia rabat)

brama segmentowa 5000x2300 model PASSAT bez tłoczeń (slick design) w kolorze niestandardowym RAL7001 (jasny szary).

Pozatym ostatnio walczymy z oknami.

Proszę napiszcie jak macie zamontowane te wszystkie wysokie okna. Konkretnie co jest pod ramą okna: poszerzenie, pomurówka, podpory czy może coś innego. Jak macie to rozwiązane?

pozdrawiam,

Tomek

Może kogoś zainteresuje.

Dzwoniłem dzisiaj do kominarza podpytać o wymagania do odbioru i dowiedziałem się m.in., że od tego roku weszła w życie ustawa o tym, że nie ma konieczności czyszczenia kominów w domkach jednorodzinnych (oczywiście kto roztropny to i tak co jakiś czas przeczyści) w związku z czym nie ma wymogu montowania na dachu ław i stopni kominiarskich.

pozdrawiam,

Tomek

Pozatym ostatnio walczymy z oknami.

Proszę napiszcie jak macie zamontowane te wszystkie wysokie okna. Konkretnie co jest pod ramą okna: poszerzenie, pomurówka, podpory czy może coś innego. Jak macie to rozwiązane?

Witam,

okna duże mamy już zamontowane,pod oknami mamy specjalne poszerzenia i ze względu na wagę tych okien (u mnie szyby 6mm, P4) to chyba jedno z lepszych rozwiązań (na marginesie szyby do jednego okna tarasowego ważą ponad 200kg).

Z innych wiadomości na naszej budowie:

*przedwczoraj mieliśmy włamanie i ukradli nam cała instalacje elektryczną z poddasza (na dole jeszcze nie było)

*od wczoraj mamy już instalacje alarmową

*od poniedziałku, tynkarze zaczynają górę

*za tydzień będę miała wodę w budynku :) i skończoną elektrykę i dalej działają tynkarze (przewidujemy zakończenie tynków do końca maja)

Żal mi strasznie tej elektryki, oby łapy pousychały tym złodziejom..

Pozdrawiam serdecznie,

K.

Tosiu współczuję z powodu włamania :(

Możesz napisać ile cegły klinkierowej poszło Wam na kominy?

Co do okien to poszerzenia są podobno rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem. U nas niestety zrobili podmurówki, które w sobotę planuję w pioruny zlikwidować i zamiast tego zastosować podpory metalowe. Przynajmniej w ten sposób zlikwiduję mostek termiczny. Jestem wściekły bo kupiłem dobre okna a montaż fatalny.

pozdrawiam

Tomek

Cegły zamówiłam paletę,ale zostało nam trochę. Przedyskutuj z murarzem od jakiej wysokości będzie murował klinkier (ja dół kominów mam ze zwykłej cegły pełnej), u mnie trochę za wysoko zaczął klinkier,a konsekwencja była taka,że wyszła wyższa obróbka blachą komina. Wg mnie mogło być niżej o cegłę, wtedy moje oczy bardziej by to cieszyło:)

U mnie są kominy systemowe schiedla, obmurowane cegłą. (oprócz tego od kominka).

O włamaniu chce jak najszybciej zapomnieć,ale dziękuję.

Myślę,że pomysł z podporami metalowymi jest ok i to ma sens,. Te duże okna to był mój koszmar nocny przez kilka miesięcy:)

K.

Do Interona,

dzięki za słowa uznania; co do dachówki: to braas tegalit. Elewacja, jaką planujemy: biel, szarości, podbitka i stolarka brąz. Będzie dobrze... popatrz na tą realizację: http://www.dom.pl/wp-content/uploads/2011/10/okna-i-drzwi-dom-modelowy-4.jpg

coś podobnego zrobimy.

pozdrawiam!!

Witam budujących!

napiszcie proszę ile parapetów wewnętrznych montujecie w swoich "Kameralnych" ? Z uwagi na okno kuchenne oraz wiatrołapowe (zmniejszone) planujemy tyko 2 - do pozostałych okien tylko zewnętrzne.... Macie inne ciekawsze pomysły ?

Przed nami tynki i wylewki - alarm zamontowaliśmy w trakcie montażu okien - firmy ochroniarskie mają rozwiązania tymczasowe, czujki i centralkę którą do momentu instalacji docelowej można wynająć, koszt miesięczny 140 PLN.

P.s. Tosiu jesteśmy na podobnym etapie, z chęcią skonaktujemy się w celu wymiany info :)

Witam!

Pierwszy raz jestem na takim forum jako uzytkownik.

Buduję dom wg własnego projektu ale wzorowanego na kameralnym2. Jest bez użytkowego poddasza. Salon powiększony w lewo, także cała strona lewa jest powiększona oraz powiększyłem garaż. Dachu wg wyliczeń jest 342m2. nachylenie dachu 58%.Skruciłem dach od salonu, aby nie zasłaniać światła. Po to są duże okna aby światło słoneczne wpuścić a nie zasłonić wysuniętym dachem. Komin od kominka został w tym samym miejscu, aby wygląd wew. był jak w projekcie. garaż powiększony ze względu na małe dzieci. Mogłyby czasnąć przy otwieraniu w drzwi drugiego auta. Duże zmiany są jeszcze w rozmieszczeniu pokoi. Od frontu zrobiłem zamiast łazienki pokój natomiast łazienka jest naprzeciw korytarza od strony ogrodu, obok sypialni. Małą łazienkę i prysznicem umieściłem naprzeciwko wyjścia z kuchni.(w projekcie szafa lub schody). Robię jeszcze jedną zmianę na bieżąco. Dwa piekarniki i lodówkę umieszczę w miejscu gdzie jest zaprojektowana spiżarnia. (wnęka z tej strony od kuchni i druga na szafę od strony wejścia do pomieszczenia gospodarczego.) W oryginalnym miejscu lodówki i piekarnika zrobie dużą szafę wnękową. Okien od frontu nie robię do ziemi. Pod oknami będą stały biurka dzieciaków.

Forumowicze , jeśli będziecie tak mili to proszę o wyceny okien do waszych domów oraz koszt pokryć dachu. Z tego co czytam i sie nasłuchałem z tymi dużymi jest problem. Nawet z oknem 120 na 240 jest problem. Kto zrobi takie okna z gwarancją. Jakie robicie ogrzewanie? Ja mam w planie wszędzie podłogówkę oraz w łazienkach niskotemperaturowe grzejniki ścienne do ręczników. Wszystko zasilane pompą ciepła powietrze-woda( najnowsze działaja od -5*c) do tego zasobnik i kominek z płaszczem. Jakie dajecie izolacje na podłogach i jak ocieplicie ściany? Jeśli ktoś ma takie dane i może się nimi podzielić to proszę. Proszę o odpowiedź na forum ewentualnie na [email protected]

Do niektórych - odnoście rekuperacji. Moim zdaniem rekuperacja kłuci się z budową domu w cichej ciekawej okolicy. Zamykanie okien latem- dla mnie absurdalne. Po co duże okna, drogie rozsuwane drzwi, skoro chcecie je mieć zamknięte latem. Rekuperacja to nie tylko odzysk ciepła zimą ale i chłodzenie latem.

Ciekawostka dla budujacych dom z użytkowym poddaszem. Ciekawe rozwizanie stropu w systemie MITEK (lekkie drewniane stropy).

Pozdrawiam

Hej,

Też mam okna frontowe zmniejszone do 155/90 i sypialnia plus pralnia 155/120.

Wycena wszystkich w tym jedno przesuwne HS a jedno na stałe 355/240 pomiedzy 30 a 40 tyś z roletami elektrycznymi.

Profile które daja gwarancję na duże okna:

Schucko

Veka

Rihau

Avante i pewnie jeszcze parę ale (przepraszam za błędy w pisowni)