Tosia08 27.04.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Witam,jeśli chodzi o okna 120x235, to rzeczywiście jest problem.Oczywiście spotkałam firmy podczas wyceny okien, które "zrobią bez problemu", jednak to były graniczne wymiary w tych ich tabelach. Zdecydowałam się zmniejszyć te okna na 110 cm i jest ok.Przy oknach tarasowych też trzeba pokombinować.Przy podziale symetrycznym, pojawia się problem (podobny jak wyżej). Proponowano mi podział np. na 3 części, a nawet na 4. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na okna typu "patio" z jednym skrzydłem przesuwnym.Skrzydło przesuwne 140cm.Myślę,że w przypadku lżejszych okien np. dwuszybowych ze zwykła szybą, można to jeszcze inaczej rozwiązać. Nie ma co ukrywać,że ciężar szyb, całego pakietu ma wpływ na technologie wykonania.U mnie przy szybach P4 wydaje się,ze to było najlepsze rozwiązanie.Od razu pytajcie się Państwo o montaż okien tarasowych. My zdecydowaliśmy się na specjalne poszerzenia pod okna.Myślałam również jak zniwelować potem próg między tarasem i domem,ale mam już pomysł.Osoby, które stoją przed wyborem okien niech tak się nie sugerują przytaczanymi przez nas cenami.Rozpiętość cenowa jest ogromna. Sama miałam wyceny od 19 do 68tys. (te za 68 to było aluminium)To co mnie ostatecznie zainteresowało w przedziale 26-42 tys.(bez rolet- nie robię ich wcale). Jeśli chodzi o wysunięty dach Panie Jacku... a i owszem, okna są po to,żeby wpuszczać światło (u mnie mam wrażenie,że daruja mi piekny widok), zadaszony taras,żeby chronić przed upałem. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia:)A jeśli "rzucimy" rolety,żaluzje, firany to sprawa wygląda jeszcze inaczej. Dlatego każdy kameralny robi tak jak lubi. Podobnie z rekuperacją, chociaż sama jej nie robię, uważam,że ma wiele zalet (może nawet więcej zalet) ale zrobienie jej warunkowane jest nie tylko preferencjami inwestora,ale też pewnych okoliczności, otoczenia w jakich znajduje się inwestycja. A na budowie...*wielkie tynkowanie (dla zainteresowanych: tynki tradycyjne cementowo-wapienne, kładzione ręcznie, 16zł.m2+materiał)*jest przyłącze wod-kan i gaz Pozdrawiam i życzę Wszystkim uroczej majówki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekEla 27.04.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Witam Jestem tu nowy Zdecydowalismy sie na budowe kameralnego 3. Dokladnie taki jak jest w projekcie. Ruszamy czerwiec / lipiec. Robocizna SSZ 60 tys(w tym ulozenie dachowki BRAAS Tegalit) . Nic mnie nie interesuje mam doprowadzic tylko prad i wode. Budujemy z SOLBETU 42 cm Bloczki + nadproza 28 tys. Okna Zloty dab z dwoch stron okleina, rolety na pilota okleina z dwoch stron 46 tys z montazem. 3 szyby(Okna + rolety, duze okna przesuwne) Kompletny dach BRAAS Tegalit (Z okanmi dachowymi) 44 tys . Czy moze Waszym zdaniem gdzies przeplacilem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szmerglak 29.04.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Witaj, czasami się zastanawiam, jak można wybudować Kameralnego poniżej kosztów podanych w kosztorysie....??? Czy kompletny dach to "kompletny dach"? - więźba, dachówka, folia, gąsiory, etc. i robocizna ? Sorry ale 350 m2 dachu za 44 KPLN - to wynik chyba nie osiągalny... Jeżeli faktycznie zamkniesz się w takich kosztach - chapeau bas powodzenia !!! Witam Jestem tu nowy Zdecydowalismy sie na budowe kameralnego 3. Dokladnie taki jak jest w projekcie. Ruszamy czerwiec / lipiec. Robocizna SSZ 60 tys(w tym ulozenie dachowki BRAAS Tegalit) . Nic mnie nie interesuje mam doprowadzic tylko prad i wode. Budujemy z SOLBETU 42 cm Bloczki + nadproza 28 tys. Okna Zloty dab z dwoch stron okleina, rolety na pilota okleina z dwoch stron 46 tys z montazem. 3 szyby(Okna + rolety, duze okna przesuwne) Kompletny dach BRAAS Tegalit (Z okanmi dachowymi) 44 tys . Czy moze Waszym zdaniem gdzies przeplacilem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megisha 30.04.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Mnie też wyszedł kompletny dach 44 ale do tego 16 więźba i 27 robocizna. Ale jesli znalazłeś ekipę za 60 do SSZ ( z oknami) to na prawdę dobra cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekEla 01.05.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Male sprostowanie, oczywiscie cena 44 tys dotyczy kompletnego dachu tzn Dachowka,gasiory, folia, ryny, plotki itd. + wiezba i ulozenie dachu w cenie 60 tys SSZ. Tez mnie cena SSZ 60 tys mnie zdziwila i pytalem czy to z ulozeniem dachowki i jak najbardziej tak, widzialem ich prace dachowe i na prawde nie ma do czego sie przyczepić. Majster sprawdzony bo rok temu wybudowal dom mojemu bratu. Czy ktos z Panstwa zakladal rolety ? jesli tak to jakie i o ile wyzej dawal nadproza w celu schowania skrzynki. Bo patrzac na wytyczne z projektu to raczej schowanie skrzynki nie jest uwzglednione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spp 01.05.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Witam, ja daje rolety ale nie takie jak w projekcie (w projekcie są przwidziane skrzynki pod rolety tzw. RKSy o wysokości ok.25 cm oparte na ścianie pod nadprożem). Jednak jak życie pokazuje wiatr sobie przez nie hula, rewizja wypadałobyby by była w środku, przy oknach w salonie tzw.HSach o szerokości 355 cm raczej średnio wypada ich mocowanie górą - bo do czego... Ja robie tzw.rolety Integro (Krispol - tam są schematy). By to zrobić i zachować wymiary okien trzeba obniżyć nadproża z projektu, dodatkowo robię tzw.cofniete o 2 cm nadproże (bedzie te 2 cm docieplone styrodurem). Wtedy rolety montuje sie doczołowo do nadproża i cała skrzynka chowa się w ociepleniu, okno mocowane solidnie i normalnie do nadproża, etc. No tylko że ja daje 20 cm ocieplenia i jest na to miejsce...I tak będzie mostek ale nie taki jak przy RKSach. Jedyny ból - nie da się schować prowadnic rolet (roleta ma szerokość okna) i prowadnice sa mocowane do ramy - ale wygląda OK - prowadnice i tak są węższe niz profil okna. Co do kosztów - właśnie dochodze do stropu ze scianami i tak jak już było - kosztorys jest nierealny na razie o ok.10% - ale u mnie głownie wynika to z warunków gruntowych (posadowienie, 26 ciężarówek podsypki do środka, ławy lane w gruncie, etc)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megisha 02.05.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 mam pytanie - ile betonu poszło wam na wylanie stropu terriva ze słupami i podciągami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekbud 06.05.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Hej, Też mam okna frontowe zmniejszone do 155/90 i sypialnia plus pralnia 155/120. Wycena wszystkich w tym jedno przesuwne HS a jedno na stałe 355/240 pomiedzy 30 a 40 tyś z roletami elektrycznymi. Profile które daja gwarancję na duże okna: Schucko Veka Rihau Avante i pewnie jeszcze parę ale (przepraszam za błędy w pisowni) Dzięki za info. Znajoma prowadzi okna Avante. Niestety wielkość przesuwek do 280cm otworu całkowitego. pojedyncze okno max 150x110. Muszę zobaczyć jeszcze inne firmy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekbud 06.05.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Witam! Na jakiego producenta profili wypadło?. Wybór jest trudny. Odnośnie zadaszenie. Fakt ochrona przed deszczem, tak. Ale wydaje mi się z doświadczenia życiowego,(biorąc pod uwagę oryginalny projekt), że wielkość tego dachu nie pozwoli na siedzenie (grillowanie) ze znajomymi podczas deszczu a jeszcze jak lekko będzie zacinać?. Ja brałem w moich decyzjach takie ewentualności pod uwagę, więc zapadła decyzja o jego likwidacji. Taras zadaszę dużą rozkładaną markizą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekbud 06.05.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Witam! Pytanko do Tosia08. Od jakiego producenta są wasze piękne okna? Jak duże jest okno w sypialni to podwójne, może z ruchomym słupkiem?No i jeszcze jaki to kolor? Biorę pod uwagę coś takiego lub jasne szarości. Pozdrawiamjacekbud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tosia08 06.05.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Witam! Pytanko do Tosia08. Od jakiego producenta są wasze piękne okna? Jak duże jest okno w sypialni to podwójne, może z ruchomym słupkiem? No i jeszcze jaki to kolor? Biorę pod uwagę coś takiego lub jasne szarości. Pozdrawiam jacekbud Okna Avante, profil Forte, kolor dąb irlandzki okno w sypialni 180cm z ruchomym słupkiem (zmniejszałam tylko okna 120 na 110cm) okna w salonie typu "patio", ruchoma część 140cm Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioletafiolka 08.05.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Witam, dzisiaj zakończono prace tynkarskie wewnątrz. Od razu zrobiło się jaśniej Teraz tylko CO, wylewki.... i można dobierać kolory. Co do okien, o których rozmawiacie: zamówiliśmy w KNS (profilVeka, klamki Roto), duże patio (3,4m), dzielone na 2 części, kolor winchester, pakiet 3 szybowy plus rolety elektr. W sypialni 1,8m szer, z ruchomym słupkiem. Był wariant szarości, ale zmieniliśmy zdanie. Czy ktoś jest na takim etapie jak my? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megisha 20.05.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Witam, Już wiem ile poszło betonu n a strop terriva 34m3. Ten dom jest bardzo betonochłonny . Teraz drugi wieniec i już zaczynają zwozić więźbę na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioletafiolka 24.05.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Witam, czy możecie podzielić się wiedzą na temat Waszych instalacji CO? czy na pewno podłogówka powinna być tylko w korytarzach, salonie, łazienkach, kuchni a nie w pokojach prywatnych? A:( może ktoś zakłada podłogówkę wszędzie? Co z mieszanymi rozwiązaniami? Zdecydowaliśmy się na gaz, natomiast nie jesteśmy pewni, czy nie chcemy podłogówki na całym dole. Mówi się o bezwładności, o czasie nagrzania, o szkodliwości w sypialni itd. Może ktoś ma jakieś doświadczenia?Pozdrawiam, W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tosia08 28.05.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Hej, to nie jest tak,że ogrzewanie podłogowe powinno być w pomieszczeniach które wymieniłaś a w pozostałych nie może. Możesz zrobić je wszędzie. Też myślałam o tym całą jesień. Ostatecznie zdecydowałam,że w pokojach (ponieważ chcę mieć deski na podłodze)będą kaloryfery. Chociaż wielu producentów podłóg drewnianych trójwarstwowych ma w swojej ofercie produkty, które wg nich nadają się na ogrzewanie podłogowe (i z doświadczenie swojego widziałam takie rozwiązania, wiem,że ludzie tak robią). To ja osobiście nie jestem zwolennikiem podłogówki pod drewnem (bez wgłębiania się w szczegóły, to wbrew naturze i mało efektywne- drewno nie przewodzi dobrze ciepła). Sprawa do przemyślenia. Kameralni, co tam u Was na budowie? Pozdrawiam, K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
verd 31.05.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Witam, u nas dzisiaj skończyli tynki i od jutra ruszamy z posadzką.Czy wybraliście już drzwi zewnętrzne? Jakie szyby stosujecie w drzwiach i naświetlach (przezroczyte, "mrożone", lustrzane) ? Może macie wyceny na drzwi? Narazie mamy jedną wycenę na drzwi aluminowe ADECO:drzwi 100x210naświetle boczne 46x210w kolorze RAL 7001 (jasny szary) cena razem z montażem: 7.850zł pozdrawiam,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egonek 01.06.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Witam.Możesz napisać coś więcej o tynkach(jakie,ile m2 wyszło czy sufity też tynkowane czy podwieszane?) Ja mam wycenę na drzwi firmy Parmax dębowe 235x100 plus doświetle 45x235 8800, brama garażowa normsthal g60 7200.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tosia08 02.06.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Hej,mi tynków wyszło 660m2(nie tynkowałam tylko sufitów w salonie, kuchni i fragmentu w holu przy schodach- długi korytarz tynkowany z sufitem).Mam tynki cementowo-wapienne nakładane tradycyjnie, ręcznie.Posadzki mam już wylane na całym poddaszu i części parteru. Myślę,że za ok.1,5 tyg. będą już skończone.Wczoraj rozpoczęliśmy elewacje.(nie do końca jak w projekcie- drewna będzie trochę mniej ok. 40m2)Ocieplamy styropianem Termoorganika Platinum Plus 15cm. Jedna ściana jest już gotowa.Styropian ok. 30m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szmerglak 05.06.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Witam, dzisiaj zakończono prace tynkarskie wewnątrz. Od razu zrobiło się jaśniej Teraz tylko CO, wylewki.... i można dobierać kolory. Co do okien, o których rozmawiacie: zamówiliśmy w KNS (profilVeka, klamki Roto), duże patio (3,4m), dzielone na 2 części, kolor winchester, pakiet 3 szybowy plus rolety elektr. W sypialni 1,8m szer, z ruchomym słupkiem. Był wariant szarości, ale zmieniliśmy zdanie. Czy ktoś jest na takim etapie jak my? Pozdrawiam! Witam, jesteśmy na etapie tynków - jutro Panowie zaczynają działać. Na sufitach gipsowe na ściany cementowo-wapienne. Okna chyba takie same profil Veka, winchester i klamki srebrne Roto, 3 szyby Za 10 dni - podłogówka, next posadzki i ocieplenie dachu + budynQ. Drobne zmiany z przodu jak chodzi o okna - 3 szt. 80x235 + 1 szt. 80x120, reszta okien jak w projekcie z tą tylko różnicą że z jednego dużego przesuwnego w salonie zrobiliśmy witrynę. Ogrzewanie podłogowe - cała powierzchnia domu, uszczelnienie dachu od wewnątrz - pianka i na ściany zewnętrzne styropian grafitowy 15cm. Tak u nas pochwalcie się zdjęciami !!! pozdrawiamy B&P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Focus1719510296 06.06.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Witam wszystkich budujących Kameralne. Jestem tu poraz pierwszy ale od pół roku sledze wszystkie wpisy. Czasami wymieniam sie informacjami z niektórymi z was poza forum. Rozpoczeliśmy budowę Kameralnego pod koniec stycznia biezacego roku w Koszalinie. W tej chwili mamy juz połozone tynki wewnątrz, od poniedziałku wchodzi hydraulik. Nasz Kameralny jest z pojedyńczym garażem ale elewacja zewnetrzna i wiatrołap wykonany tak jak w Kameralnym 2. Oka Drutex trzy szybowe złoty dąb, w salonie dzielone na trzy częsci. Powiekszone okno w kuchni. Drzwi zewnętrzne bez doswietlenia górnego i bocznego, dębowe firmy CAL, Brama garażowa grafitowa Horman Dachówka Brass Tegalit, taras na całej szerokości budynku. Na dzien dzisiejszt tak to wygląda. mam nadzieję, że zdjęcia się dołączą Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts