szmerglak 10.06.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Witaj Tosiu, napisz proszę czy wyliczenia ilości m2 pod tynk dokonywałaś sama czy też zrobiła to firma kładąca tynk ? Pytam, gdyż u mnie wliczając poddasze a odejmując sufit w kuchni i łazience wyszło ponad 800m2 ? Czy w projekcie jest podana ilość m2 ścian i sufitów ? Napisz proszę jakie koszty poniosłaś na tynki i posadzki - zawsze to jakiś benchmark z góry dzięQję i pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tosia08 11.06.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Witaj Tosiu, napisz proszę czy wyliczenia ilości m2 pod tynk dokonywałaś sama czy też zrobiła to firma kładąca tynk ? Pytam, gdyż u mnie wliczając poddasze a odejmując sufit w kuchni i łazience wyszło ponad 800m2 ? Czy w projekcie jest podana ilość m2 ścian i sufitów ? Napisz proszę jakie koszty poniosłaś na tynki i posadzki - zawsze to jakiś benchmark z góry dzięQję i pozdrawiam ! Witam, ja wszystko policzyłam i obmierzyłam sama.Dziwi mnie u Ciebie taka ilość!??U mnie dom jest jeszcze powiększony!(teoretycznie powinno być odwrotnie- u mnie więcej). Mam wytynkowane wszystko prócz:sufity (salon cały, kuchnia, przejście koło spiżarni i sufit do nadproża przy długim korytarzu)Zaadoptowane pomieszczenie nad salonem, więc ta ściana tez otynkowana. Dodatkowo częściowo zamiast balustrady mam "murek'-też obustronnie wytynkowany. Odjęte od powierzchni były tylko okna w salonie.(umówiłam się,że okna powyżej 2,5m2 odliczamy). Myślę,że gdybym tynkowała też sufity może doszłabym do 800m2-ale na pewno bym tego nie przekroczyła!! Zresztą, ja ich tylko sprawdziłam, oni sami również podali mi ok. 650m2. Za tynki płaciłam 16zł/m2, za posadzki również (materiał mój)Sami układali styropian pod posadzki. Pozdrawia,. K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Focus1719510296 13.06.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Witam wszystkich.Wczoraj rozliczyłem się za tynki. Tynki gipsowe bez sufitów w salonie korytarzach, łazience i kuchni razem wyszło 498 m2.Nie liczyłem tak podał mi wykonawca. Płaciłem za tynki 24 zł m2 z materiałem. Tynk zrobione bardzo ładnie nie wymagają dodatkowego szpachlowania. Teraz hydraulik, który bedzie mnie kosztował 6,5 tys. zł. W tm piec gazowy dwufunkcyjny, kondensacyjny, kominek z płaszczem wodnym, ogrzwanie podłogowe wszędzie oprócz trzech sypialni i garażu. Za dwa tygodnie posadzki w cene 11 zł m2 bez materiału.PozdrawiamA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tosia08 13.06.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Kilka fotek z budowy http://x.garnek.pl/ga5215/3fedfc91c3657a21402231a3/21402231.jpg http://x.garnek.pl/ga7626/9140ae36bfff5a21402239a3/21402239.jpg http://x.garnek.pl/ga8602/8acf4a6bb60aaa21402243a3/21402243.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioletafiolka 13.06.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Witam, nasze tynki policzono jeszcze inaczej: 644x23zł/m2. Dodam, że to cały parter, łącznie z sufitami. Wyszły pięknie. Teraz instaluje się CO. Fotki w załączeniu. Czekamy na przyłącze energetyczne (wreszcie!). Przeszliśmy też serwis okien, patio uszkodzono mi w trakcie prac i wymagało naprawy. Pozdrawiam Budujących! W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megisha 20.06.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 A oto mój kameralny 4 po małych zmianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 20.06.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 to i my się pochwalimy naszą dziurą w ziemi zaczęliśmy budowę wg. projektu Kameralny 4 z przedłużoną częścią od strony sypialni i salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fifi77 22.06.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 A to Kameralny 2 pod Koninem. Pozdrawiam wszystkich budujących Kameralne:D: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szmerglak 07.07.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Witamy Forumowiczów ! kilka fotek z tynkami w załączeniu.. P.s. Napiszcie proszę jakie ponieśliście koszty (lub jakie macie w planach) podłogówki - bez pieca, sama instalacja. u nas wyszło ok 300 m2 po podłodze i dość wysoki koszt 33 KPLN dlatego chcemy porównać czy wszystko jest OK rynkowo ? pozdrawiamy B&P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 08.07.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Kilka fotek z budowy http://x.garnek.pl/ga5215/3fedfc91c3657a21402231a3/21402231.jpg http://x.garnek.pl/ga7626/9140ae36bfff5a21402239a3/21402239.jpg http://x.garnek.pl/ga8602/8acf4a6bb60aaa21402243a3/21402243.jpg Hej jaki macie kolor okien i dachowki i jakich producentow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megisha 08.07.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Mam wycene instalacji, co-wod-kan mieszana - podłogówka korytarze i łazienki, reszta kaloryfery.Robocizna plus materiały plus kaloryfery 38kpln. Do tego dojdzie piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szmerglak 08.07.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Cześć Megisha, dziękuję za info Napisz proszę jaki piec planujesz ? pzdr B&P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megisha 09.07.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Gazu u mnie jeszcze nie ma więc ekonomicznie biorę ekogroszek jak będzie mnie stać za kilka lat to kupię na gaz albo wybuduję nowy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szmerglak 09.07.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 U nas też gazu nie ma i jeszcze długo nie będzie... : / My wybieramy piec firmy Klimosz - podobno ma bardzo dobry system automatycznego rozpalania oraz wykonany jest ze specjalnej stali - innej niż te z Castoramy Dzisiaj miałem spotkanie z instalatorami - podłogówka dół i góra (ok. 300m2 po podłodze) - ok. 26 KPLN + kotłownia ok. 18 KPLN z kotłem... P.s. Drugi dom będzie drewniany bez kominów ale z rekuperacją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tosia08 12.07.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Witajcie, z zainteresowaniem czytam Wasze posty,a jeszcze bardziej lubię oglądać zdjęcia. Na naszej budowie, po krótkiej przerwie ruszamy dalej. Co się dzieje? - układamy płytki w "kotłowni" i garażu - obsadziliśmy parapety zewnętrzne - ja popołudniami impregnuję swoje deski elewacyjne (długo się nad nimi zastanawiałam, przeglądałam i konsultowałam ofertę MOCO, w końcu zdecydowałam się na deski z modrzewia syberyjskiego z rodzimego tartaku)- impregnuję je sama, bo wiem,że zrobię to solidnie hehe, początkowo żal mi było pożegnać profil Rombo,ale już pokochałam swoje -wylaliśmy słupki pod drewniany taras, który raczej dokończymy w przyszłym roku (tutaj też podpowiem,że świetnie jako formy sprawdziły sie rury PCV cięte na kawałki) - Panowie robią podsufitkę dachu, początkowo chciałam ją robić z płyty OSB i potem tynkować jak elewację, potem zmieniłam zdanie..a teraz nie wiem czy nie żałuję...ale to będę mogła powiedzieć jak zobaczę efekt końcowy, więc cierpliwie czekam - a tymczasem rozglądam się za pozostałymi materiałami wykończeniowymi typu glazury, gresy, płytki cegły ręcznie formowanej...mam tyle pomysłów i nie mogę się zdecydować - i jeszcze jeden wielki "problem" schody, wiem co chcę,ale szukam idealnego wykonawcy- na jakie schody Wy sie decydujecie?wiem od osób, które czasami do mnie pisują,że niektórzy jednak robili schody wylewane?jakie są Wasze plany? ja bym chyba chciała mieć metalową kostrukcję z drewnianymi stopnicami- kombinuję jednak z ich formą, ponieważ powiększyłam otwór w stropie z 1,5m na 1,8m zrobie chyba zabieg na górze a nie na dole (w projekcie oryginalnym są 2 a ja chcę 1)- musze jednak policzyć, czy będą wygodne do użytkowania tyle na razie u nas, pozdrawiam i czekam na Wasze fotorelacje i świeże posty:) K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szmerglak 15.07.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Witaj Tosiu, zanim napiszę co u nas, napisz proszę jakie parapety wybrałaś i czy styropian na elewacji zewn. to Organika Platinium 15 ? mamy jeszcze pytanko o podbitkę i czym ocieplacie dach ? My na etapie podłogówki, ocieplenia elewacji oraz dachu. Elewacja - styro 15cm platinium, dach - pianka Demilec USA, Sealection 500 - koszt niemal identyczny jak wełna z robocizną mam namiar na dobrą i niedrogą firmę ze Śląska.. Schodu planujemy lekkie systemowe - aktualnie mamy drewniane wykonane z mat. po więźbie - są OK... Chyba Wszyscy mamy niedosyt zdjęć wnętrz Kameralnych, dlatego prośba o załączenie kilku. pozdrawiamy B&P Witajcie, z zainteresowaniem czytam Wasze posty,a jeszcze bardziej lubię oglądać zdjęcia. Na naszej budowie, po krótkiej przerwie ruszamy dalej. Co się dzieje? - układamy płytki w "kotłowni" i garażu - obsadziliśmy parapety zewnętrzne - ja popołudniami impregnuję swoje deski elewacyjne (długo się nad nimi zastanawiałam, przeglądałam i konsultowałam ofertę MOCO, w końcu zdecydowałam się na deski z modrzewia syberyjskiego z rodzimego tartaku)- impregnuję je sama, bo wiem,że zrobię to solidnie hehe, początkowo żal mi było pożegnać profil Rombo,ale już pokochałam swoje -wylaliśmy słupki pod drewniany taras, który raczej dokończymy w przyszłym roku (tutaj też podpowiem,że świetnie jako formy sprawdziły sie rury PCV cięte na kawałki) - Panowie robią podsufitkę dachu, początkowo chciałam ją robić z płyty OSB i potem tynkować jak elewację, potem zmieniłam zdanie..a teraz nie wiem czy nie żałuję...ale to będę mogła powiedzieć jak zobaczę efekt końcowy, więc cierpliwie czekam - a tymczasem rozglądam się za pozostałymi materiałami wykończeniowymi typu glazury, gresy, płytki cegły ręcznie formowanej...mam tyle pomysłów i nie mogę się zdecydować - i jeszcze jeden wielki "problem" schody, wiem co chcę,ale szukam idealnego wykonawcy- na jakie schody Wy sie decydujecie?wiem od osób, które czasami do mnie pisują,że niektórzy jednak robili schody wylewane?jakie są Wasze plany? ja bym chyba chciała mieć metalową kostrukcję z drewnianymi stopnicami- kombinuję jednak z ich formą, ponieważ powiększyłam otwór w stropie z 1,5m na 1,8m zrobie chyba zabieg na górze a nie na dole (w projekcie oryginalnym są 2 a ja chcę 1)- musze jednak policzyć, czy będą wygodne do użytkowania tyle na razie u nas, pozdrawiam i czekam na Wasze fotorelacje i świeże posty:) K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tosia08 16.07.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Witaj Tosiu, zanim napiszę co u nas, napisz proszę jakie parapety wybrałaś i czy styropian na elewacji zewn. to Organika Platinium 15 ? mamy jeszcze pytanko o podbitkę i czym ocieplacie dach ? My na etapie podłogówki, ocieplenia elewacji oraz dachu. Elewacja - styro 15cm platinium, dach - pianka Demilec USA, Sealection 500 - koszt niemal identyczny jak wełna z robocizną mam namiar na dobrą i niedrogą firmę ze Śląska.. Schodu planujemy lekkie systemowe - aktualnie mamy drewniane wykonane z mat. po więźbie - są OK... Chyba Wszyscy mamy niedosyt zdjęć wnętrz Kameralnych, dlatego prośba o załączenie kilku. pozdrawiamy B&P Hej B&P, dom ocieplaliśmy Platinium Plus 15cm (udało mi się załatwić w cenie Platinum,więc długo się nie zastanawiałam. Parapety zewnętrzne zrobiliśmy z granitu gr. 3cm, nie obsadziliśmy jeszcze tylko tych gdzie będzie drewno na elewacji.W sumie mamy tylko 6 parapetów zewnętrznych (2 front domu i 4 od strony kuchni, garażu..). Podbitkę chciałam robić drewnianą,ale jakoś M przekonał mnie do PCV i tak kupiłam podbitkę BRYZA w kolorze orzech złoty.Zamawiałam ją przez internet w firmie IMPODACH- razem z transportem i tak wyszło mi 800zl taniej niż w rodzimych hurtowniach z rabatem. Jeśli chodzi o ocieplenie dachu to pewnie będzie ISOVER SUPER MATA 18cm+10cm, zastanawiam się tez nad URSA,ale nie wiem czy oni mają gr. 18cm miedzy krokwie.Temat mam nadzieję zakończę do końca tygodnia, to napisze o ostatecznej decyzji. Najbardziej jednak "boję się" w tym momencie podsufitki, czy ten kolor będzie mi grał z oknami, brama garażową drewnem na elewacji. Deski elewacyjne impregnuję Altaxinem w kolorze dąb- idealnie gra z oknami..ale ta podbitka. Ci co wybrali okna w kolorze złoty dąb czy orzech raczej nie będą mieli takich dylematów- wszystko można pięknie dopasować. Czekam,az skończą podsufitkę dachu, wtedy na pewno wrzucę kilka zdjęć. Pozdrawiam, K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spp 20.07.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 - Panowie robią podsufitkę dachu, początkowo chciałam ją robić z płyty OSB i potem tynkować jak elewację, potem zmieniłam zdanie..a teraz nie wiem czy nie żałuję...ale to będę mogła powiedzieć jak zobaczę efekt końcowy, więc cierpliwie czekam Witam, miałem podobny dylemat - robie jednak płyte OSB - też czekam na efekt końcowy na razie dach się robi... http://images10.fotosik.pl/1942/0f2c0fb3de18d6f6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serdecz 21.07.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Mam już okna, pogoda sprzyja, więc zaczynamy działać dalej. http://x.garnek.pl/ga7975/58827b9e1fbe8a20124795a3/2.jpg http://x.garnek.pl/ga3603/f4eef6c213c79a20124791a3/avante1.jpg pozdrawiam Budujących Witam. Tosia nie wiem czy dobrze widzę , ale chyba macie źle położoną folię kubełkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tosia08 22.07.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Witam,Folię kubełkową mamy położoną kubełkami na zewnątrz (świadomie -to nie przypadek).Jest położona prawidłowo zgodnie z zaleceniami producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts