Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj Tosiu,

napisz proszę czy wyliczenia ilości m2 pod tynk dokonywałaś sama czy też zrobiła to firma kładąca tynk ? Pytam, gdyż u mnie wliczając poddasze a odejmując sufit w kuchni i łazience wyszło ponad 800m2 ? Czy w projekcie jest podana ilość m2 ścian i sufitów ?

Napisz proszę jakie koszty poniosłaś na tynki i posadzki - zawsze to jakiś benchmark :) z góry dzięQję i pozdrawiam !

• Odpowiedzi 648
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Tosiu,

napisz proszę czy wyliczenia ilości m2 pod tynk dokonywałaś sama czy też zrobiła to firma kładąca tynk ? Pytam, gdyż u mnie wliczając poddasze a odejmując sufit w kuchni i łazience wyszło ponad 800m2 ? Czy w projekcie jest podana ilość m2 ścian i sufitów ?

Napisz proszę jakie koszty poniosłaś na tynki i posadzki - zawsze to jakiś benchmark :) z góry dzięQję i pozdrawiam !

Witam,

ja wszystko policzyłam i obmierzyłam sama.Dziwi mnie u Ciebie taka ilość!??U mnie dom jest jeszcze powiększony!(teoretycznie powinno być odwrotnie- u mnie więcej).

Mam wytynkowane wszystko prócz:sufity (salon cały, kuchnia, przejście koło spiżarni i sufit do nadproża przy długim korytarzu)Zaadoptowane pomieszczenie nad salonem, więc ta ściana tez otynkowana. Dodatkowo częściowo zamiast balustrady mam "murek'-też obustronnie wytynkowany.

Odjęte od powierzchni były tylko okna w salonie.(umówiłam się,że okna powyżej 2,5m2 odliczamy).

Myślę,że gdybym tynkowała też sufity może doszłabym do 800m2-ale na pewno bym tego nie przekroczyła!!

Zresztą, ja ich tylko sprawdziłam, oni sami również podali mi ok. 650m2.

Za tynki płaciłam 16zł/m2, za posadzki również (materiał mój)Sami układali styropian pod posadzki.

Pozdrawia,.

K.

Witam wszystkich.

Wczoraj rozliczyłem się za tynki. Tynki gipsowe bez sufitów w salonie korytarzach, łazience i kuchni razem wyszło 498 m2.

Nie liczyłem tak podał mi wykonawca. Płaciłem za tynki 24 zł m2 z materiałem. Tynk zrobione bardzo ładnie nie wymagają dodatkowego szpachlowania. Teraz hydraulik, który bedzie mnie kosztował 6,5 tys. zł. W tm piec gazowy dwufunkcyjny, kondensacyjny, kominek z płaszczem wodnym, ogrzwanie podłogowe wszędzie oprócz trzech sypialni i garażu. Za dwa tygodnie posadzki w cene 11 zł m2 bez materiału.

Pozdrawiam

A.

Witam,

nasze tynki policzono jeszcze inaczej: 644x23zł/m2. Dodam, że to cały parter, łącznie z sufitami. Wyszły pięknie. Teraz instaluje się CO. Fotki w załączeniu. Czekamy na przyłącze energetyczne (wreszcie!).

c-.jpgb-.jpg

Przeszliśmy też serwis okien, patio uszkodzono mi w trakcie prac i wymagało naprawy.

Pozdrawiam Budujących!

W.

• 3 weeks później...

Witamy Forumowiczów !

kilka fotek z tynkami w załączeniu..

P.s. Napiszcie proszę jakie ponieśliście koszty (lub jakie macie w planach) podłogówki - bez pieca, sama instalacja. u nas wyszło ok 300 m2 po podłodze i dość wysoki koszt 33 KPLN dlatego chcemy porównać czy wszystko jest OK rynkowo ?

pozdrawiamy

B&P

2012-07-07 14.29.43.jpg

2012-07-07 14.30.02.jpg

2012-07-07 14.31.08.jpg

2012-07-07 14.31.20.jpg

2012-07-07 14.33.27.jpg

U nas też gazu nie ma i jeszcze długo nie będzie... : /

My wybieramy piec firmy Klimosz - podobno ma bardzo dobry system automatycznego rozpalania oraz wykonany jest ze specjalnej stali - innej niż te z Castoramy :)

Dzisiaj miałem spotkanie z instalatorami - podłogówka dół i góra (ok. 300m2 po podłodze) - ok. 26 KPLN :) + kotłownia ok. 18 KPLN z kotłem...

P.s. Drugi dom będzie drewniany bez kominów ale z rekuperacją... :)

Witajcie,

z zainteresowaniem czytam Wasze posty,a jeszcze bardziej lubię oglądać zdjęcia.:)

Na naszej budowie, po krótkiej przerwie ruszamy dalej.

Co się dzieje?

- układamy płytki w "kotłowni" i garażu

- obsadziliśmy parapety zewnętrzne

- ja popołudniami impregnuję swoje deski elewacyjne (długo się nad nimi zastanawiałam, przeglądałam i konsultowałam ofertę MOCO, w końcu zdecydowałam się na deski z modrzewia syberyjskiego z rodzimego tartaku)- impregnuję je sama, bo wiem,że zrobię to solidnie hehe, początkowo żal mi było pożegnać profil Rombo,ale już pokochałam swoje

-wylaliśmy słupki pod drewniany taras, który raczej dokończymy w przyszłym roku (tutaj też podpowiem,że świetnie jako formy sprawdziły sie rury PCV cięte na kawałki)

- Panowie robią podsufitkę dachu, początkowo chciałam ją robić z płyty OSB i potem tynkować jak elewację, potem zmieniłam zdanie..a teraz nie wiem czy nie żałuję...ale to będę mogła powiedzieć jak zobaczę efekt końcowy, więc cierpliwie czekam

- a tymczasem rozglądam się za pozostałymi materiałami wykończeniowymi typu glazury, gresy, płytki cegły ręcznie formowanej...mam tyle pomysłów i nie mogę się zdecydować

- i jeszcze jeden wielki "problem" schody, wiem co chcę,ale szukam idealnego wykonawcy- na jakie schody Wy sie decydujecie?wiem od osób, które czasami do mnie pisują,że niektórzy jednak robili schody wylewane?jakie są Wasze plany? ja bym chyba chciała mieć metalową kostrukcję z drewnianymi stopnicami- kombinuję jednak z ich formą, ponieważ powiększyłam otwór w stropie z 1,5m na 1,8m zrobie chyba zabieg na górze a nie na dole (w projekcie oryginalnym są 2 a ja chcę 1)- musze jednak policzyć, czy będą wygodne do użytkowania

tyle na razie u nas,

pozdrawiam i czekam na Wasze fotorelacje i świeże posty:)

K.

Witaj Tosiu,

zanim napiszę co u nas, napisz proszę jakie parapety wybrałaś i czy styropian na elewacji zewn. to Organika Platinium 15 ? mamy jeszcze pytanko o podbitkę i czym ocieplacie dach ?

My na etapie podłogówki, ocieplenia elewacji oraz dachu. Elewacja - styro 15cm platinium, dach - pianka Demilec USA, Sealection 500 - koszt niemal identyczny jak wełna z robocizną :) mam namiar na dobrą i niedrogą firmę ze Śląska.. Schodu planujemy lekkie systemowe - aktualnie mamy drewniane wykonane z mat. po więźbie - są OK...

Chyba Wszyscy mamy niedosyt zdjęć wnętrz Kameralnych, dlatego prośba o załączenie kilku.

pozdrawiamy B&P

Witajcie,

z zainteresowaniem czytam Wasze posty,a jeszcze bardziej lubię oglądać zdjęcia.:)

Na naszej budowie, po krótkiej przerwie ruszamy dalej.

Co się dzieje?

- układamy płytki w "kotłowni" i garażu

- obsadziliśmy parapety zewnętrzne

- ja popołudniami impregnuję swoje deski elewacyjne (długo się nad nimi zastanawiałam, przeglądałam i konsultowałam ofertę MOCO, w końcu zdecydowałam się na deski z modrzewia syberyjskiego z rodzimego tartaku)- impregnuję je sama, bo wiem,że zrobię to solidnie hehe, początkowo żal mi było pożegnać profil Rombo,ale już pokochałam swoje

-wylaliśmy słupki pod drewniany taras, który raczej dokończymy w przyszłym roku (tutaj też podpowiem,że świetnie jako formy sprawdziły sie rury PCV cięte na kawałki)

- Panowie robią podsufitkę dachu, początkowo chciałam ją robić z płyty OSB i potem tynkować jak elewację, potem zmieniłam zdanie..a teraz nie wiem czy nie żałuję...ale to będę mogła powiedzieć jak zobaczę efekt końcowy, więc cierpliwie czekam

- a tymczasem rozglądam się za pozostałymi materiałami wykończeniowymi typu glazury, gresy, płytki cegły ręcznie formowanej...mam tyle pomysłów i nie mogę się zdecydować

- i jeszcze jeden wielki "problem" schody, wiem co chcę,ale szukam idealnego wykonawcy- na jakie schody Wy sie decydujecie?wiem od osób, które czasami do mnie pisują,że niektórzy jednak robili schody wylewane?jakie są Wasze plany? ja bym chyba chciała mieć metalową kostrukcję z drewnianymi stopnicami- kombinuję jednak z ich formą, ponieważ powiększyłam otwór w stropie z 1,5m na 1,8m zrobie chyba zabieg na górze a nie na dole (w projekcie oryginalnym są 2 a ja chcę 1)- musze jednak policzyć, czy będą wygodne do użytkowania

tyle na razie u nas,

pozdrawiam i czekam na Wasze fotorelacje i świeże posty:)

K.

Witaj Tosiu,

zanim napiszę co u nas, napisz proszę jakie parapety wybrałaś i czy styropian na elewacji zewn. to Organika Platinium 15 ? mamy jeszcze pytanko o podbitkę i czym ocieplacie dach ?

My na etapie podłogówki, ocieplenia elewacji oraz dachu. Elewacja - styro 15cm platinium, dach - pianka Demilec USA, Sealection 500 - koszt niemal identyczny jak wełna z robocizną :) mam namiar na dobrą i niedrogą firmę ze Śląska.. Schodu planujemy lekkie systemowe - aktualnie mamy drewniane wykonane z mat. po więźbie - są OK...

Chyba Wszyscy mamy niedosyt zdjęć wnętrz Kameralnych, dlatego prośba o załączenie kilku.

pozdrawiamy B&P

Hej B&P,

dom ocieplaliśmy Platinium Plus 15cm (udało mi się załatwić w cenie Platinum,więc długo się nie zastanawiałam.

Parapety zewnętrzne zrobiliśmy z granitu gr. 3cm, nie obsadziliśmy jeszcze tylko tych gdzie będzie drewno na elewacji.W sumie mamy tylko 6 parapetów zewnętrznych (2 front domu i 4 od strony kuchni, garażu..).

Podbitkę chciałam robić drewnianą,ale jakoś M przekonał mnie do PCV i tak kupiłam podbitkę BRYZA w kolorze orzech złoty.Zamawiałam ją przez internet w firmie IMPODACH- razem z transportem i tak wyszło mi 800zl taniej niż w rodzimych hurtowniach z rabatem.

Jeśli chodzi o ocieplenie dachu to pewnie będzie ISOVER SUPER MATA 18cm+10cm, zastanawiam się tez nad URSA,ale nie wiem czy oni mają gr. 18cm miedzy krokwie.Temat mam nadzieję zakończę do końca tygodnia, to napisze o ostatecznej decyzji.

Najbardziej jednak "boję się" w tym momencie podsufitki, czy ten kolor będzie mi grał z oknami, brama garażową drewnem na elewacji. Deski elewacyjne impregnuję Altaxinem w kolorze dąb- idealnie gra z oknami..ale ta podbitka.

Ci co wybrali okna w kolorze złoty dąb czy orzech raczej nie będą mieli takich dylematów- wszystko można pięknie dopasować.

Czekam,az skończą podsufitkę dachu, wtedy na pewno wrzucę kilka zdjęć.

Pozdrawiam,

K.

Witam, miałem podobny dylemat - robie jednak płyte OSB - też czekam na efekt końcowy :-)

na razie dach się robi...

http://images10.fotosik.pl/1942/0f2c0fb3de18d6f6.jpg

Mam już okna, pogoda sprzyja, więc zaczynamy działać dalej.

http://x.garnek.pl/ga7975/58827b9e1fbe8a20124795a3/2.jpg

http://x.garnek.pl/ga3603/f4eef6c213c79a20124791a3/avante1.jpg

pozdrawiam Budujących

Witam. Tosia nie wiem czy dobrze widzę , ale chyba macie źle położoną folię kubełkową.