Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Folię kubełkową mamy położoną kubełkami na zewnątrz (świadomie -to nie przypadek).

Jest położona prawidłowo zgodnie z zaleceniami producenta.

Czy aby na pewno macie dobrze położoną . Jaki producent ?

Tu można poczytać o foli http://www.lenko.com.pl

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 648
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

czy ktoś ociepla dach pianką poliuretanową ? (np. system demilec USA) Jakie macie zdanie na temat tego typu ocieplenia ? Aktualnie mam ofertę na piankę cenowo zbliżoną do wełny mineralnej tylko tyle zdań nt. ocieplenia pianką ilu fachowców...

A tymczasem docieplamy dom od zewnątrz... :)

pozdrawiamy

B&P

IMG-20120723-00984.jpg

IMG-20120723-00989.jpg

Kameralny -new.jpg

Tak jak pisała Tosia, na płyte chce dać 2 cm styropianu/styroduru żeby było sztywniejsze (tyle sobie zostawiłem na obróbce blachą) i otynkowac/wykończyć go jak scianę (styropian/klej/siatka/tynk w kolorze białym jak elewacja (nawet koledzy od ocieplenia stwierdzili że fajnie sobie wywina siatke na okap i nie będzie pekać na styku ściana/okap). Stworzy się taki troche naturalny okap (jak by był wylewany poza obrys ścian). Troche tak jak na wizualizacji z Pracowni (zależy na której:-)... Tynk ma być baranek, więc mam nadzieję że bedzie płynne przejście sciany na okap, wizualnie troche rozjasni podcień... Ot i cały pomysł... Efekty niestety dopiero za ok.4 tygodnie bo na razie czekam na okna...

Cześć,

podbitka wygląda świetnie i trafia do mnie rozjaśnienie jej do kolory białego (lub jasnego w zależności od finalnego koloru tynku) - chyba zmienię plany podbitkowe :) dzięki za info i foto

Mam jeszcze pytanie o wentylację, gdyż widzę iż masz dodatkowe kominki wentylujące w dachu - pewnie masz pompę ciepła stąd brak komina - napisz proszę czy dodatkowo wentylujesz pomieszczenia na dole lub górze i które ?

pozdro

B&P

To jeszcze do okapu - to żółte zamieni się w białe:-)

http://images10.fotosik.pl/1995/a93d9b528f3f92bdm.jpg

Kominki w teorii mam do kanalizacji sanitarnej do napowietrzania (niby można zawory napowietrzające na poddaszu w pustce nieużytkowej - ale jakoś nie mam przekonania co do ich szczelności i zapachów;-), ale jak słusznie zauważyłeś:-) planuje WM i PC, więc chyba jeden z nich wykorzystam do wentylacji grawitacyjnej garażu. Jeśli nie w to w garażu zrobie zwykłą zetke. Wszystkie inne pomieszcenia wentyluje mechanicznie. W garażu będą drzwi stalowe szczelne - więc reszta pomieszczeń będzie szczelna i wentylowana mechanicznie.

A na razie wentyluja poddasze :-):-)

pozdr,

S

Jak tak Was czytam to mi w głowie zaczyna się kręcić. My po dużych przebojach z "Władzami gminy" rozpoczeliśmy w tym roku walkę z naszym M4. Powoli systemem gospodarczym. Niestety nie widać nikogo z Wielkopolski z kim moglibyśmy organoleptycznie wymieniać uwagi. Optymistyczne jest to, że z wielu z Was już skończyło i daliście radę. Całe szczęście że budujemy sie teraz bo jak widac na załączonym obrazku problemów mieliście sporo i soro też już wyjasniliście. Kasa jak widac leje sie szerokim strumieniem w kierunku odwrotnym do kieszeni, ale za to jakie efekty. Fundamenty na razie 30K ale robimy wszytsko sami. Zdecydowanie przegieli z ilością i wielkością ław. U nas poszło 43 m3 ale na wysokość 70cm. Mamy czas więc oszczędności będą większe. Zakładmamy budowac się 4-5 lat ale za to nie damy się krwiopijcom z banków. Pozdrawiamy serdecznie i czekamy na współtowarzyszy niedoli z okolic Poznania.

Taras - pomysły FORUMOWICZÓW

Witam Was,

czy macie już pomysł na aranżacje tarasu w Kameralnych ? Z uwagi na układ domu mamy ich kilka, ale nie jest łatwo dokonać wyboru :) , dlatego zapraszam do podrzucania Waszych pomysłów na zagospodarowanie strony południowej KAMERALNYCH...

pozdrawiamy

B&P

Witam,

Folię kubełkową mamy położoną kubełkami na zewnątrz (świadomie -to nie przypadek).

Jest położona prawidłowo zgodnie z zaleceniami producenta.

Tosia, u nas tak samo, gdzieś na forum był już temat, nas przekonała argumentacja forumowiczów, że kubełki dociskane takimi masami ziemi poniszczą warstwę kleju i styropian szybciej ulegnie zniszczeniu. Równie dobrze pewnie można by było położyć folię bez kubełków?... bo ona i tak nie zabezpiecza przed wodą, raczej przed uszkodzeniami mechanicznymi. Ale, drodzy forumowicze, nie biorę odpowiedzialności za moją argumentację, nie naśladujcie, sama nie wiem, jak to się sprawdzi :)

Witam wszystkich forumowiczów !!! Jest kolejny kameralny 4, forum przeglądam już od dłuższego czasu ale dopiero teraz pisze. Budujemy w okolicach Torunia. Możecie napisać jaki mieliście koszty stropu , terivy i monolitycznego bo nie mogę się zdecydować jaki robić. Strop z firmy Stropex wycenili mi na prawie 18 tyś, drugą wycenę z inne firmy będę miał w tygodniu ale wydaje mi się to trochę dużo jak na terive + do tego jeszcze beton + robocizna to spokojnie wyjdzie ponad 30tys. Kilka fotek z budowy IMG_0889.jpgIMG_1410.jpgIMG_1433.jpgIMG_1453.jpgIMG_1455.jpg

Witam,

czy możecie napisać ile styropianu Wam poszło na ocieplenie?

U nas w poniedziałek (za tydzień) parkiety w środku i jednocześnie ocieplenie na zewnątrz.

pozdrawiam,

Tomek

Ja jestem na etapie ocieplania fundamentu styropianem XPS poszło 8 paczek ok 2,5 m3. Styropian położony poziomo 65 cm w ziemi.