Laura. 29.04.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Wow, Megisha wygląda świetnie....o siwym nie pomyślałam. To, że okna są w złotym dębie nie jest aż tak źle, założę firanki i już nie będzie widać różnicy. Co to są za drzwi wewnętrzne? Wyglądają na Portę...Mam już wybrane drzwi,model też tylko kolor jeszcze nie - tzn. najbardziej podoba mi się właśnie orzech classic. Juz nie jest tak źle...siwy faktycznie pasuje...WIELKIE DZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megisha 29.04.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 drzwi wewnętrzne DRE chyba piano (już nie pamiętam) drzwi zewnętrzne robione według pomysłu u stolarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiRe 20.05.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Witam Kameralni! Bardzo intensywnie rozważamy budowę Kameralnego i dlatego mam kilka pytań dot. użytkowania domu do osób, które w domkach swych już mieszkają: 1. Ogrzewanie podłogowe (rozważamy na całej powierzchni (oprócz sypialni), znajomy doradza nam oprócz podłogówki wypuścić rurki pod kaloryfery - twierdzi bowiem że sama podłogówka nie da rady, stąd moje pytanie jak to było u Was w zimie? Ciepło ? 2. Łazienka z dużym oknem - jakie macie rozwiązania aby mieć komfort przebywania w niej (tak żeby nie myśleć czy sąsiad mnie widzi czy nie ) i tu chętnie zobaczyłabym zdjęcia Waszych łazienek z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laura. 21.05.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Witaj Sylwia, ja co prawda jeszcze nie mieszkam ale mam małe doświadczenie z ogrzewaniem. Całą zimę ogrzewaliśmy nasz domek i jak dla mnie sama podłogówka wystarczy. Mamy jeszcze całość otwartą tzn. bez drzwi wewnętrznych i mimo, że piec był ustawiony na minimalną temperaturę było ciepło. Rolet zewnętrznych nie mieliśmy potrzeby zamykać. My co prawda będziemy mieli jeszcze kominek. Co do łazienki to hm, jest w trakcie wykończenia także nie wiem czy będę miała dyskomfort. Proponuję firanki lub drewniane żaluzje wewnętrzne a jak wieczorem przy światełku to rolety w dół Zależy od gustu - możesz mieć mleczną szybę ale dla mnie nie wchodziła w grę - niecierpię takich szyb. No tak a my już od dwóch tygodni mamy majstra od płytek :) NARESZCIE Dylemat podłogi ( płytek ) jest z głowy - kolor podobny do okien i drzwi również. Cały sprzęt do łazienek i kuchni kupiony. Do końca lipca będą wszędzie płytki i panele położone pod koniec sierpnia montaż kuchni :) Zostanie na jesień taras, wjazd do garażu i wejście do domu. Z płotu z przodu zrezygnowaliśmy. Decydujemy się na niski murek i trawka ... pozdrawiam Was wszystkich i mam nadzieję, że u każdego idzie praca pełną parą bez niepotrzebnych komplikacji L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatrycjaRZ 23.05.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Witam wszystkich budujących ) Sylwia podłogowe ogrzewanie rewelacja w domu jest ciepło, dla nas pierwszy rok był rokiem nauki jak grzać a drugi rok już było lżej i cieplej ) Ogólnie w całym domu mamy podłogówkę i jak na razie nie narzekamy. Okno w łazience mam z taka szyba specjalną żeby teoretycznie nie było nic widać ) zrobiłam sobie firankę przyczepiana na taśmie do szyby wygląda fajnie pasuje mi tez do łazienki postaram się wrzucić wieczorkiem zdjęcia. pozdrawiam Patrycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szmerglak 25.05.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2013 Cześć, mamy podłogówkę w całym domu włącznie z garażem grzaliśmy od listopada do początku kwietnia - w domu temp. ustawiona na 21 stopni i było naprawdę OK. Spaliliśmy przy tym (wygrzewanie chaty) ok. 2,5 tony ekogroszku , aktualnie solary - piec odpoczywa po sezonie W naszej łazience bez zmian - roleta rzymska w zupełności załatwia sprawę a trzeba pamiętać że od świtu do zmierzchu od szyby odbija się okolica co powoduje że wewnątrz nic nie widać ... pozdrawiamy B&P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luca81 30.05.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Dzień dobry, chciałbym przywitać się w tym 'kameralnym' gronie. To forum jest nieocenionym pomocnikiem przy budowie:) Pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cubase83 31.05.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Dzień dobry, chciałbym przywitać się w tym 'kameralnym' gronie. To forum jest nieocenionym pomocnikiem przy budowie:) Pozdrawiam, Łukasz [ATTACH=CONFIG]192706[/ATTACH] Witam, Razem z żoną przymierzamy się do budowy Kameralnego w okolicach Krakowa. Ciągle sie wahamy i chciałbym zapytać czy istneje możliwość obejrzenia waszego domku? Będzie to dla nas pomoc w podjęciu decyzji.... [email protected] Dziękuję z góry Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekEla 06.06.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Witam, Razem z żoną przymierzamy się do budowy Kameralnego w okolicach Krakowa. Ciągle sie wahamy i chciałbym zapytać czy istneje możliwość obejrzenia waszego domku? Będzie to dla nas pomoc w podjęciu decyzji.... [email protected] Dziękuję z góry Pozdrawiam, Chcecie obejrzec domek to macie blizej do Nas tzn Tegoborze kolo Nowego Sacza z Krakowa jakies 80 km Budowa zamknieta, wylewki tynki i dzialamy dalej, budujemy tak jak w projekcie tzn dachowka i cala reszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiRe 10.06.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Witam ponownie! Dziękuję za odpowiedzi nasuwa mi się jeszcze takie pytanie: jak w rzeczywistości wygląda wnęka w wiatrołapie - czy to pomieszczenie jest na tyle duże że można łatwo je zaaranżować? czy u Was jest to otwarta przestrzeń czy wnęka z oknem jest zamknięta? czy jest tam wystarczająco miejsca do urządzenia garderoby . Będę wdzięczna za zdjęcie jak to u Was wygląda Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laura. 12.06.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Witam, coś nikt nie chce się wypowadać....wydaje mi się,że większość z nas wykorzystało tą przestrzeń, żeby powiększyć łazienkę. Bynajmniej ja tak mam. Prznieśliśmy wc w miejsce pomieszczenia gospodarczego ponieważ mamy częściowe podpiwniczenie i właśnie tam jest piec. Duża łazienka zyskała na wielkości a wiatrołap wydaje mi się mimo wszystko duży. Pozdrawiam L. PS. Łazienki czekaj na końcowe wykończenia...:) jeszcze troche i będzie nasze gniazdko gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kameraln3 poznan 12.06.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 (edytowane) Cześć Sylwia. Nie wiem czy już montowałaś instalacje c.o. My Budujemy kameralny 3. Podłogówkę będę sobie robić sam bo jestem instalatorem i prawdopodbnie też na całej powierzchni. Dodam grzejniki dekoracyjne na życzenie małżonki . Można robić ją na całej powierzchni, wyłączając szafy, szafki w kuchni (miło jest mieć pod prysznicem jeżeli nie masz brodzika a tylko płytki). Zwróć uwagę na głębokość położenia rur 5-6cm pod posadzką to maks. im niżej tym dłużej będzie się nagrzewać a tym samym większe straty kasy którą można wydać na inne przyjemności. np dachówkę Nie daj sobie wcisnąć zwykłego styropianu, musi być twardy z folią minimum 3cm. najlepiej 5cm. Jak będziesz miała ofertę to daj znać, zaznaczę gdzie możesz powalczyć o lepszą cenę. Pozdrawiam. Tomek Poznań Edytowane 12 Czerwca 2013 przez kameraln3 poznan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cubase83 06.08.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Witam, Planujemy zakup Kameralnego 4 i budowę w przyszłym roku w okolicach Krakowa. Jednak planujemy kilka zmian: 1. Poszerzenie garażu o 1 metr a tym samym całego domu (kuchnia, salon etc. ) Według nas 545mm może być troszke ciasno ... jakie macie doświadczenia w tym temacie? POdniesie nam się delikatnie dach i zastanawiamy się czy nie zepsuje to bryły domu. 2. Rezygnacja z pokoju nad salonem, stropu i powiększenie salonu. 3. Kilka zmian w okolicy sypialni (ścianki działowe etc.) 4. Podział jednego z pokoi na górze na dwa mniejsze. Znaleźliśmy ciekawego architekta z ciekawymi pomysłami i uzgodniliśmy że najbardziej optymalnie będzie kupic projekt i zaadaptować. Projektowanie od początku będzie droższe. Oto oferta cenowa jaką dostałem. Zastanawiam się czy to nie jest dużo ponieważ dużo ludzi pisze o niższych kosztach ale nie wiem jak to osiągają. Inni architekci wycenili podobnie. Zakres zmian: - poszerzenie budynku o 1m ( wzdłuż najdłuższej ściany by powiększyć garaż kuchnię i salon) - przeprojektowanie fundamentów stropów i więźby, wynikające ze zmian przywołanych powyżej - usunięcie ściany nośnej w strefie "wysokiej zabudowy " w kuchni i zamiana jej na słup - opcjonalne (wg. decyzji inwestora ) usunięcie stropu nad częścią dzienną (salon jadalnia) - zmiany w materiałach wykończeniowych elewacji - zmiana w zakresie układu kotłowni (nowy schemat kotłowni obejmujący połączenie alternatywnych źródeł ciepła) - w razie potrzeby projekt szamba lub oczyszczalni przydomowej Po stronie inwestora: -dostarczenie warunków na dostawę mediów -dostarczenie wypisu z M.P.Z.P. lub decyzji W.Z.iZ.T. -dostarczenie mapy do celów projektowych -dostarczenie badań geologicznych (opcjonalnie wg. uznania) -dostarczenie kopi mapy ewidencyjnej gruntu, wypisu z rejestru gruntów, nr. K.W. dla działki Koszty: - adaptacja projektu do działki : 2000 zł netto - zmiany i adaptacja architektoniczna : 2000 zł netto - zmiany i adaptacja projektu konstrukcyjnego: 1500 zł netto - adaptacja projektów instalacji: 1500 zł netto - projekt przyłączy wod kan gaz energii elektrycznej : 4000-5000 zł netto (do ostatecznego potwierdzenia po dostarczeniu projektantom warunków na dostawę mediów) Po adaptacji otrzymują Państwo kompletny projekt Budowlany wielobranżowy gotowy do złożenia w urzędzie w celu uzyskania pozwolenia na budowę. Co sądzicie o takiej ofercie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrupek.kukurydziany 13.08.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Ja też usunąłem strop nad salonem. Trzeba było przeprojektować więźbę dachową, ale niestety pozostały belki. Efekt jest ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolek_r 13.08.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Co do robocizny ja znalazłam ekipę, która za płytę fundamentową wzięła 6 500zł ściany wraz z wieńcem 13 000zł więźba będzie prefabrykowana wraz ze stropem zamontuje producent za 6 000zł szukałam dość długo tej ekipy a rozmawiałam tylko z tymi których dostałam z polecenia. Ogólnie powiem tak: ekipa to podstawa i warto zadać sobie trochę zachodu- ja mam porównanie garaż stawia jedna ekipa druga dom. Ci od garażu bawią się w budowanie (garaż miałbyć zapleczem dla budującego się domu) po miesiącu druga ekipa zaczęła budować dom i zaraz go skończy (i dom będzie zapleczem dla garażu) oczywiście garaż jeszcze nie ma wieńca wylanego!!!!!! Pozatym ci od domu to myślący ludzie, robiądobrze, dokładnie a jak czegoś nie wiedzą to się pytają ci od garażu nie dość że wstawili drzwi nie stej strony to sposób położenia i zazbrojenia luksferów zostawia dużo do życzenia. WItam i mam kilka pytań do Was w związku z rekuperatorem ; - czy już mieszkać? jak się spisuje rekuperator? ile Was kosztowała ta inwestycja? i czy jesteście z niej zadowoleni? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cubase83 14.08.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 chrupek.kukurydziany Masz może jakieś zdjęcia? My planujemy usunąć strop nad salonem i zamienć tą ściankę z lodówką na pojedynczy słup. Masz jakieś problemy z akustyką w salonie ? no i jak rozwiązałeś sprawę ogrzewania? Z góry dziękuję za odpowiedź/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrupek.kukurydziany 21.08.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 chrupek.kukurydziany Masz może jakieś zdjęcia? My planujemy usunąć strop nad salonem i zamienć tą ściankę z lodówką na pojedynczy słup. Masz jakieś problemy z akustyką w salonie ? no i jak rozwiązałeś sprawę ogrzewania? Z góry dziękuję za odpowiedź/ Na razie w stanie surowym akustykę trudno ocenić, ale chyba dzięki tym belkom nie powinno być źle. A ogrzewanie oczywiście w całym budynku podłogowe + drabinki w łazienkach i WC. Ponadto nie stawiałem ściany pomiędzy biurem na piętrze, a podwyższonym salonem. A zdjęcia? Nie wiem, czy coś na tym etapie robót widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laura. 23.08.2013 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 to jest moja kuchnia, wczoraj zamontowana, dokładnie taka jak ja ją sobie zaplanowałam...nie mam nic do narzekania. Wszystko poszło bez problemów i sprawinie. Takie etapy w budowie domu lubię. Teraz nic tylko gotować :D:D:D Pozdrawiam wszystkich budujących L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylwiRe 06.09.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Piękna kuchnia Idealnie pasuje do tego projektu! Lauro a jakie masz płytki w kuchni? czy w salonie i holu są takie same? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laura. 07.09.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Witam.Salon, jadalnia, kuchnia, główny hol, korytarz części sypialnianej i wiatrołap mają te same płytki tzn. odcień złotego dębu. Nie miałam innego wyjścia ponieważ okna są w tym właśnie kolorze. Nie chciałam takich fajnych powierzchni dzielić różnymi kolorami płytek lub panelami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts