Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 648
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam

Kolejne pytanie do kameralnych...

Jak daleko odsuwacie dom (front) od granicy działki?

W tym projekcie garaż jest znacznie wysunięty do przodu względem ściany domu, wobec tego zostaje sporo miejsca przed domem, które najczęściej pełni funkcję jedynie reprezentacyjną. W związku z tym chciałbym możliwie zmniejszyć ten dystans. Czy 5m'owa odległość bramy garażowej od granicy będzie wystarczająca? Jak macie u siebie i jak o się sprawdza?

Zastanawiam się też czy nie zrezygnować z ogrodzenia w granicy działki dzięki czemu miałbym więcej miejsca na podjazd tak jak w tych domkach:

https://www.google.pl/maps/@50.313314,18.612117,3a,75y,199.89h,85.08t/data=!3m4!1e1!3m2!1sfed6VajceSShNSCyTBcL4g!2e0

cubase83: czekam na kolejne relacja z prac na budowie.

Nie wiem jak u Ciebie ale my musielismy zaczac garaz 6m od granicy, takie przepisy. Nam przydaloby sie wiecej miejsca z wzgledu na roznice poziomu ale nie jest zle. Podobnie jak na zdjeciu ktore wrzuciles nie robimy ogrodzenia tzn. nie bedzie bramy wjazdowej i furtki. Zdecydowalismy sie tylko na murek o wysokosci 50 cm. Pod koniec lipca powinnam miec jakies fotki. Pozdrawiam L.

Fundamenty mamy a sobą...a 2 tyg zaczynamy ściany.

Koszt: 48 857 PLN

robocizna 15 000 pln

tyczenie 800 plnF1.jpg

ława 43 m3 7430 pln

wieniec 23 m3 4270 pln

koparka + piasek + brojenie + bloczki + drewno + styropian etc. 19 207 pln

dodatkowo 2 000 - utwardzenie drogi

Teraz mam pytania:

Za okna na parterze mam kilka ofert - od 29 tys do 48 tyś - skłaniamy sie na OknoPlast za ok. 36 tyś.. łącznie z przesuwnymi

Ktos może kupował niedawno? Jak to sie ma do waszych zakupów?

Komplet rolet na dole to okolo 15 tyś

Dachówka

Kilka ofert od 17 tyś do 29 tyś za samą dachówkę + około 5 tyś dodatki (folie etc). + Okna ROTO około 20 tys.

Jaką macie dachówkę - bo trochę nie mozemy się zdecydować... skłaniamy się na Koramic za około 20 tyś.

Pozdrawiam,

Witam,

Budujemy Kameralnego 3 i jeśli chodzi o okna to zdecydowaliśmy się na firmę oknoplast (platinium evolution 2 - 3 szybowe). Okna o szerokości 3550 koniecznie przesuwne typ HST - gwarancja bezproblemowego użytkowania .

Co do dachówki to wybraliśmy ceramiczną z firmy Brass - Rubin 13V (czarny brylant) - chyba jedna z najlepszych i najmocniejszych dachówek dostępnych na rynku.

http://www.monier.pl/produkty/katalog-produktow/d/dachowki-ceramiczne-rubin-rubin-13v.html

Pozdrawiam

cubase83: gdzie zamawiasz okna? jakie masz parametry okien? (ile szyb, okleina.itp)

andreas: ile kosztują cię okna? w szczególności ile kosztuje to 3550 HST?

Nie wiem jak w innych wersjach, ale w Kam1 mam w sypialniach okno 120x235 i wszyscy twierdzą ze nie da się go zrobić jako jedno skrzydłowe. Jak rozwiązaliście ten problem?

Pozdrawiam

Nie wiem jak w innych wersjach, ale w Kam1 mam w sypialniach okno 120x235 i wszyscy twierdzą ze nie da się go zrobić jako jedno skrzydłowe. Jak rozwiązaliście ten problem?

Ja mam wymiary wszystkich okien zmieniony na 230. Te o którym piszesz mam 110 x 230cm (wymiar max), w innym profilu max był 105x230.

Huh widze ceny poszly w dol, 8 miesiecy temu za HST placilem 12 tys :) 3 szyby podwojna okleina.

Proponuje sprawdzic to HST, przed zakupem testowalismy nie jedno HST i kazde spisywalo sie innaczej...a najlepiej w OKNO PLUS.

cubase83 okno przesuwne w sypialni ?

Jaki przeswit ma przejscie ? zrezygnowalismy z tego bo wydawalo nam sie malo praktyczne przeciskanie sie przez "szparke" =)

Edytowane przez Bartek&Ela
nadpis

Witam wszystkich kameralnych

Jestem na etapie zakupu projektu Dobry 2, 119 m2 z pracowni Domy z wizja. Jest to nowy projekt, dlatego nigdzie nie ma realizacji i opinii, ale jest to mniejsza wersja Kameralny 2 stad mam kilka pytań odnośnie Kameralnego 2, moze to mi troche przyblizy temat:

1. Czy ma ktoś i może przesłać kosztorys budowy, ile co kosztowało od początku do stanu deweloperskiego

2. Czy montował ktoś wentylacje mechaniczna z rekuperatorem, ile to kosztowało, jako to wygląda

3. Czy montował ktoś i adaptował poddasze - gdzie i jakie schody montowaliście

4. No i czy jest możliwość oglądniecia i pogadania nt domu juz wybudowanego gdzies w okolicach podkarpacia małopolski i nie tylko?

z góry wielkie dzieki i pozdrawiam

Paweł

• 1 month później...
[ATTACH=CONFIG]261395[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261396[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261397[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261398[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261399[/ATTACH]

witam, nie chcialam juz nic wstawiac ale tak ladnie prosicie :) zreszta sama sie zloscilam na poczatku budowy ze nigdzie nic nie mozna zobaczyc. Jak widzicie nasz rozni sie sporo od kameralnego 2. W lipcu robimy ogrod z ogrodzeniem....

pozdrawiam L.

Lauro napisz proszę jaką masz dachówkę.?

Witam w tym wątku:) Czy Tosia w ogóle już tu nie zagląda? Właśnie przezytałam całość...

Tosiuuu! Bardzo podobają mi się Twoje wybory dotyczące zewętrznej kolorystyki domu - na forum powstał nawet wątek dot. bardzo jasnych profili okiennych. Odezwij się koniecznie i zdradź, czy jesteś zadowolona i ogólnie jak się mieszka. Czekamy!!!

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
[ATTACH=CONFIG]261395[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261396[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261397[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261398[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261399[/ATTACH]

witam, nie chcialam juz nic wstawiac ale tak ladnie prosicie :) zreszta sama sie zloscilam na poczatku budowy ze nigdzie nic nie mozna zobaczyc. Jak widzicie nasz rozni sie sporo od kameralnego 2. W lipcu robimy ogrod z ogrodzeniem....

pozdrawiam L.

Witam

Bardzo mi się podobają Wasze płytki przed garażem.

Mogę prosić o jakieś informacje na ich temat?

Z góry dziękuję.