Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bardzo fajnie to wygląda u Ciebie. Mam pytania: dokonywałaś jakiś zmian w projekcie? Czy garaż nie jest za wąski na dwa samochody? Poddasze jest dobrze doświetlone? Jak z przestrzenią na poddaszu, nie za nisko?

Czesc:)

Tak, dokonywaliśmy zmiany. Głownie w części "sypialnianej" . Dostosowaliśmy wszystko do naszych potrzeb. Powiększyliśmy także łazienkę na pietrze o sąsiadującą pralnie likwidując przy okazji dwa okna.

Co do garażu to cieżko mi się wypowiedzieć ponieważ ,ani razu jeszcze nie wyjeżdżaliśmy do niego :)Mąż twierdzi ze może być wąski,ale wszystko zależy jakie macie samochody..

Poddasze jak na razie jest swietnie doświetlone ponieważ nie mamy drzwi ;) wydaje mi sie ze okno nad schodami da wystarczajaco dużo światła, a jasne drzwi które planujemy mieć ładnie to jeszcze rozjaśnia.

Skosy w pokojach "zabierają" trochę miejsca ale w miejscach gdzie są filary zabudowujemy to szafami. Nie musimy dzięki temu zastanawiać sie jak ustawić tam meble. Jak dla mnie nie jest za nisko a jestem wysoka osoba :)

image.jpgimage.jpgimage.jpgimage.jpg

image.jpg

• Odpowiedzi 648
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć :)

[...]

Szafka pod tv nie może być na cała szerokość wnęki ze względu na ciepło bijące z kominka. Dodatkowo cała elektronika musi być w bezpiecznej odległości od kominka ponieważ boczna szyba bardzo się nagrzewa. [...]

Dzięki za zdjęcia. Widzę ze mamy podobną wizję.

JA właśnie chcę zrezygnować z pomysłu narożnego kominka z powodu obawy o TV. Na dodatek straszni mnie "boli" falt, że kominek zabiera dużo miejsca z tej przestrzeni przeznaczonej na RTV, stąd pomysł, żeby jak najbardziej zwężyć kominek stosując pionowy wkład. Obawiam się tylko, że może wyjść zbyt filigranowy na tak duży salon... a wyglądało by to mniej więcej tak:

Kominek1.jpg Kominek7.jpg

A może ktoś jeszcze ma inne realizacje.....

Dzięki za zdjęcia. Widzę ze mamy podobną wizję.

JA właśnie chcę zrezygnować z pomysłu narożnego kominka z powodu obawy o TV. Na dodatek straszni mnie "boli" falt, że kominek zabiera dużo miejsca z tej przestrzeni przeznaczonej na RTV, stąd pomysł, żeby jak najbardziej zwężyć kominek stosując pionowy wkład. Obawiam się tylko, że może wyjść zbyt filigranowy na tak duży salon... a wyglądało by to mniej więcej tak:

[ATTACH=CONFIG]339114[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]339115[/ATTACH]

A może ktoś jeszcze ma inne realizacje.....

Przy zastosowaniu tej szerokości kominka zostało nam ok 180 cm wnęki. Osobiście uważam ze Wasz kominek mógłby być większy, salon jest naprawdę duży.

Hej. Dorzucam fote naszego kominka. Przyznam, ze cieplo od niego bije mocno wiec trzeba zwracac uwage co stoi w jego poblizu ale bez przesady. Uzywamy juz dwa lata i nic sie nie uszkodzilo. Dla rozwiazania problemu z miejscem propozycja odwrocenia kominka. Mniejszego tam nie widze poniewaz to jest ogromne pomieszcze a i efekt takiego kominka jest super ;) Pod TV mamy szafke 1,80 m i jest OK i nawet po bokach jest jeszcze troche miejsca

A co do garazu to sie pochwale ze my go nie powiekszalismy i zmiescilismy w nim dwa Renault Traffic :) Teraz to przydaloby sie 1 m na dlugosci :) no coz

Pozdrawiam L.

DSC07848.jpg

Czesc:)

Tak, dokonywaliśmy zmiany. Głownie w części "sypialnianej" . Dostosowaliśmy wszystko do naszych potrzeb. Powiększyliśmy także łazienkę na pietrze o sąsiadującą pralnie likwidując przy okazji dwa okna.

Co do garażu to cieżko mi się wypowiedzieć ponieważ ,ani razu jeszcze nie wyjeżdżaliśmy do niego :)Mąż twierdzi ze może być wąski,ale wszystko zależy jakie macie samochody..

Poddasze jak na razie jest swietnie doświetlone ponieważ nie mamy drzwi ;) wydaje mi sie ze okno nad schodami da wystarczajaco dużo światła, a jasne drzwi które planujemy mieć ładnie to jeszcze rozjaśnia.

Skosy w pokojach "zabierają" trochę miejsca ale w miejscach gdzie są filary zabudowujemy to szafami. Nie musimy dzięki temu zastanawiać sie jak ustawić tam meble. Jak dla mnie nie jest za nisko a jestem wysoka osoba :)

[ATTACH=CONFIG]339105[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]339106[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]339107[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]339109[/ATTACH]

Dzięki KasiaJasia za szybką odpowiedź i zdjęcia :) A schody są wygodne? Bo widzę, że w miejscach "skręcania" są dosyć wąskie stopnie. Kominek wygląda świetnie :) Jaką podłogę wybraliście? I jakbyś kiedyś wrzuciła zdjęcie któregoś z pokoi na poddaszu to byłbym wdzięczy :)

Jeszcze raz dzięki!

Przy zastosowaniu tej szerokości kominka zostało nam ok 180 cm wnęki. Osobiście uważam ze Wasz kominek mógłby być większy, salon jest naprawdę duży.

Właśnie te 180cm wydaje mi się mało. Do tak dużego salonu przydałby się duży telewizor. 50" to 115cm szerokości. Przy takiej wnęce zostanie po 30cm luzu z każdej strony. Jak jeszcze trzeba odsunąć od kominka to TV będzie trzeba wcisnąć do rogu. Tego chciałem uniknąć szukając wąskiego kominka.

Tym, którzy dopiero zaczynają budowę proponuję rozważyć odsunięcie komina, tak aby kominek mógł wejść pomiędzy ten słup żelbetowy, a komin. Można wtedy stworzyć fajną symetryczną bryłę po 30 cm z każdej strony wkładu, a kominek mniej konkuruje z TV. Dla mnie na takie rozwiązanie było za późno ponieważ trzeba to przewidzieć na etapie fundamentów.

Dzięki KasiaJasia za szybką odpowiedź i zdjęcia :) A schody są wygodne? Bo widzę, że w miejscach "skręcania" są dosyć wąskie stopnie. Kominek wygląda świetnie :) Jaką podłogę wybraliście? I jakbyś kiedyś wrzuciła zdjęcie któregoś z pokoi na poddaszu to byłbym wdzięczy :)

Jeszcze raz dzięki!

Podłogi w salonie to płytka drewnopodona z firmy MyWay , kuchnia i korytarz to płytki z firmy Paradyż.

Schody są wygodne, dojdzie do tego jeszcze stopień wiec bedzie jeszcze lepiej :)

To są jedyne zdjęcia poddasza które teraz mam na telefonie, mam nadzieje ze pomogę.

image.jpg pokój nad salonem

image.jpg pokój nad sypialnia i łazienka

• 3 weeks później...
Cześć :-) cieszę się ze trafiłam na to forum ponieważ z mężem zastanawiamy się nad projektem kameralny 1 ze względu na szerokosc działki nie możemy pozwolić sobie na wersje z dwustanowiskowym garażem a szkoda. Kuchnie chciałabym zrobić z długą wyspą zamiast tej ścianki ( nie potrafię wstawić zdj z komputera) i być może z oknem do podłogi. Mam tylko wątpliwości co do łazienki. Chciałabym aby w domu był zarówno prysznic jak i wanna a narazie nie mam koncepcji jak to zrobić bo łazienka nie jest zbyt duża i do tego jeszcze to okno. Czy moglibyście zamieścić zdj swoich łazienek ?

Mam tylko wątpliwości co do łazienki. Chciałabym aby w domu był zarówno prysznic jak i wanna a narazie nie mam koncepcji jak to zrobić bo łazienka nie jest zbyt duża i do tego jeszcze to okno.

Cześć,

My mieliśmy te same wątpliwości. Mamy Kameralny 3. Rozwiązaliśmy to tak jak na załączonych projektach. Pierwszy to rzut jak zmieniliśmy ściany, a drugi to jak zaplanowaliśmy łazienkę, żeby pomieściła wannę i prysznic. Po roku mieszkania mogę tylko powiedzieć, że to rozwiązanie jest ok i jest komfortowe.

Oryginalny wymiar łazienki jak na główną łazienkę rodzinną w domu był sporo za mały.

Pozdrawiam,aranz.jpgrzut-parteru.jpg

Witam

Na stronie "Domów z wizją" jest realizacja na której zmieścił się prysznic. Trochę jest tam ciasno... My zdecydowaliśmy się nieco poszerzyć tę łazienkę. Odrobinę urwaliśmy z przedpokoju odrobinę z sypialni i odrobinę ze ściany zamieniając 24cm na 18cm. dodatkowo stosując łamaną ściankę rozdzielającą łazienki mogliśmy tak ustawić stelaże WC, żeby optymalnie wykorzystać przestrzeń. Wyszło jak na rysunkach:

łazienki umeblowanie.jpg łazienki wymiary.jpg

Czy się sprawdzi będę mógł powiedzieć za rok....

Acha.... zrezygnowaliśmy z okna przy prysznicu. Zrobiła się z tego trochę taka dziupla. Jeśli ktoś nie obawia się potencjalnych problemów z wodą chlapiącą okno to można by tam jakieś małe okienko zostawić przy suficie.

Edytowane przez Draco2

Dziękuję za odpowiedzi. Pisaliście że projekt jest przezbrojony dlatego też zastanawiam się czy nie będzie taniej zrobić projekt indywidualny na wzór kameralnego z uwzględnieniem wszystkich moich zmian. Myślałam też o powiększeniu domu w stronę ogrodu co podejrzewam generuje dodatkowe koszty przy adaptacji. Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie i podpowie mi czy faktycznie lepiej jest zlecić zaprojektowanie go od nowa ?

Często tak jest, że indywidualny jest tańszą opcją. Należy jednak wziąć pod uwagę, że niektóre zmiany w projekcie wymagają przeliczenia konstrukcji, więc dochodzi dodatkowa opłata za konstruktora. Może tak być, że to będą koszty rzędu 6- 7 tyś. Wszystko jednak zależy jaką cenę uda się Pani wynegocjować. My akurat rysujemy od nowa na wzór kameralnego, no ale mąż jest architektem. Najtaniej wychodzi kupić gotowy i nic nie zmieniać ;)

Każdy kupiony gotowy projekt wymaga adaptacji przez architekta więc i tak nie ominie Cię konieczność zlecenia tego.

Najlepiej wobec tego zacząć od znalezienia architekta i pokazać mu projekt, który się wybrało i omówić zmiany, które chce się wprowadzić.

Architekt powinien powiedzieć ile kosztowały by takie zmiany i ile kosztowałby projekt od zera, może też zasugerować inny gotowy projekt bardziej spełniający Twoje oczekiwania.

Ja wybrałem 3 projekty, które mi się podobały i dałem do oceny, żeby zobaczyć jakie są wady i zalety. W odpowiedzi dostałem propozycje Kameralnego 1 i po godzinie już mi się te poprzednie nie podobały :)

Pierwszy kroczek poczyniony :-) Dziś byłam u Pani architekt i poradziła mi że z moimi zmianami lepiej zdecydować się na projekt indywidualny. Koszt 6000-6500 zł za projekt indywidualny. Nie mam pojęcia czy to dobra cena :-) ile was wyniósł projekt z adaptacją ?

Projekt gotowy zawiera projekt instalacji w tej cenie tego nie ma.