Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pierwszy kroczek poczyniony :-) Dziś byłam u Pani architekt i poradziła mi że z moimi zmianami lepiej zdecydować się na projekt indywidualny. Koszt 6000-6500 zł za projekt indywidualny. Nie mam pojęcia czy to dobra cena :-) ile was wyniósł projekt z adaptacją ?

Projekt gotowy zawiera projekt instalacji w tej cenie tego nie ma.

Co prawda nie budujemy Kameralnego, a Dobry (podobny, tylko mniejszy) i daliśmy 2800zł za projekt plus adaptacja ze zmianami ok. 3500zł. Uważam więc, że jak za indywidualny to b.dobra cena :) Chyba, że to nas skasował jak za zboże ;)

• Odpowiedzi 648
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co prawda nie budujemy Kameralnego, a Dobry (podobny, tylko mniejszy) i daliśmy 2800zł za projekt plus adaptacja ze zmianami ok. 3500zł. Uważam więc, że jak za indywidualny to b.dobra cena :) Chyba, że to nas skasował jak za zboże ;)

Nam za podstawową adaptacje bez zmian powiedział 1800, ze zmianami już nawet nie pytałam bo wyszłoby prawie tyle co indywidualny :-) W tym momencie znaleźliśmy już architekta który powiedział nam 5500 zł za projekt indywidualny :-)

• 2 weeks później...
Cześć, my mamy okna Fakro i jesteśmy zadowoleni. :yes:

Nie było problemów przy dużych mrozach? Pakiet szybowy U2 czy U3?

Sam mam 3 sztuki z szybą U2 i jedno z szybą U3. Te z szybą U2 zachodzą lodem w narożnikach tak przy -10 na zewnątrz.

Polecam:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?151258-Lód-na-szybach

Może w nowych coś z tym zrobili...?

Edytowane przez genezyp

Nam za podstawową adaptacje bez zmian powiedział 1800, ze zmianami już nawet nie pytałam bo wyszłoby prawie tyle co indywidualny :-) W tym momencie znaleźliśmy już architekta który powiedział nam 5500 zł za projekt indywidualny :-)

Nasza podstawowa adaptacja już przewyższą tę zaproponowaną Tobie ;) Także naprawdę dobrą cenę masz za indywidualny :)

• 3 weeks później...
Nie było problemów przy dużych mrozach? Pakiet szybowy U2 czy U3?

Sam mam 3 sztuki z szybą U2 i jedno z szybą U3. Te z szybą U2 zachodzą lodem w narożnikach tak przy -10 na zewnątrz.

Polecam:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?151258-Lód-na-szybach

Może w nowych coś z tym zrobili...?

Cześć,

My wszystkie okna mamy U5 , wprowadziliśmy sie przed świetami wiec te największe mrozy byliśmy już na nowym i do niczego nie mogę sie przyczepić. Co do U2 i U3 niestety nie mogę sie wypowiedzieć.

Pozdrawiam

Witam czy ktoś zamontował biała bramę tak jak jest w projekcie ? Wizualizacja mi sie podoba ale boje sie jak bedzie ciegle brudna :(

Cześć ,

My mamy ta bramę. Od zamontowania(październik)nie była jeszcze ani razu myta i widać z bliska tylko ślady deszczu i delikatny brud. Spodziewałam sie ze bedzie bardziej zachodzić brudem i jestem miłe zaskoczona. Jest piękna i co ważne, wszystko sprawnie chodzi.

A tak w ogóle to jak Wam idzie budowa? My na wiosnę ruszamy z elewacja . Obecnie kończą nam schody i kuchnie . Jak macie jakieś pytania chętnie odpowiem a jak już bedzie wszystko skończone to wstawię kilka zdjeć bo wiem jak to pomaga . Sama przeszukałam prawie cały internet w poszukiwaniu zdjeć Kameralnego :p

Pozdrawiam i miłego dnia:bye:

Cześć ,

My mamy ta bramę. Od zamontowania(październik)nie była jeszcze ani razu myta i widać z bliska tylko ślady deszczu i delikatny brud. Spodziewałam sie ze bedzie bardziej zachodzić brudem i jestem miłe zaskoczona. Jest piękna i co ważne, wszystko sprawnie chodzi.

Dziekuje za informacje :) jakiej firmy brama ? Jak jest możliwość proszę o zdjecia

Z czego robicie drewniane wstawki na elewacji? Macie już wykonawcę/kosztorys?

Grzegorz

Cześć, zrezygnowaliśmy z desek. Skróciliśmy te trzy wąskie okna o ok 40 cm - już dokładnie nie pamietam, wyglada to dobrze ale z deskami już by tak fajnie nie było. Chcieliśmy mieć nieco wyższy parapet w pomieszczeniach.

Pozdrawiam

Edytowane przez KasiaJasia

Dzięki :)

Za bramę zapłaciliśmy niecałe 6 tysięcy. Zdjęcie drzwi poniżej, zrobiliśmy je w kolorze okien.

[ATTACH=CONFIG]347336[/ATTACH]

Bardzo ładnie to wszystko wygląda <3

A drzwi w projekcie Kameralnego są pojedyncze czy zmienialiście? W Dobrym są niby z doświetleniem bocznym i na takie się nastawialiśmy, ale 1) wydaje mi się trochę ciasno, 2) koszt...

Mamy co prawda jeszcze duuuużo czasu (jesteśmy na etapie adaptacji ;)), ale już chłonę całą wiedzę i wszystkie nowinki jak gąbeczka ;)

Bardzo ładnie to wszystko wygląda <3

A drzwi w projekcie Kameralnego są pojedyncze czy zmienialiście? W Dobrym są niby z doświetleniem bocznym i na takie się nastawialiśmy, ale 1) wydaje mi się trochę ciasno, 2) koszt...

Mamy co prawda jeszcze duuuużo czasu (jesteśmy na etapie adaptacji ;)), ale już chłonę całą wiedzę i wszystkie nowinki jak gąbeczka ;)

I bardzo dobrze, lepiej wszystko dobrze zaplanujcie bo pózniej każda zmiana kosztuje;-) z własnego doświadczenia - zróbcie więcej kontaktów niż planujecie . To choinka, to inne pierdoły ...wszystko musi mieć swoje miejsce i kontakt :-)

Drzwi zmieniliśmy, woleliśmy mieć szerokie drzwi z doświetleniem . To boczne okienko nam do niczego nie było potrzebne:-)

Pozdrawiam :bye:

I bardzo dobrze, lepiej wszystko dobrze zaplanujcie bo pózniej każda zmiana kosztuje;-) z własnego doświadczenia - zróbcie więcej kontaktów niż planujecie . To choinka, to inne pierdoły ...wszystko musi mieć swoje miejsce i kontakt :-)

Drzwi zmieniliśmy, woleliśmy mieć szerokie drzwi z doświetleniem . To boczne okienko nam do niczego nie było potrzebne:-)

Pozdrawiam :bye:

Z kontaktami zgadzam się w 100%! Jeszcze nie mieliśmy projektu kupionego, a pytam męża "A gdzie postawimy choinkę? Bo będzie trzeba kontakt zrobić! I kontakt na zewnątrz w filarze do podłączenia podświetlanego reniferka" :D Mąż patrzył na mnie jak na ufo :D

A jaką macie szerokość drzwi?

Aktualnie mam etap zastanawiania się nad kolorem drzwi i bramy. Okna na pewno drewnopodobne, bramę zakładaliśmy antracyt (o ile dach antracytowy przejdzie), ale teraz rozważamy jeszcze biel i jasny szary. A drzwi... Nie wiem :bash:

Pozwolenia jeszcze nie mamy, ba! jeszcze wniosku nie złożyliśmy - a ja już nad kolorami myślę :lol2:

Co do choinki to polecam moje rozwiązanie:

Mam za choinką kontakt (u mnie jest w podłodze bo choinka planowana jest przy oknach tarasowych) i jest on podłączony do przełącznika w ścianie. Dzięki temu będę mógł zapalać i gasić choinkę bez nurkowania i wyciągania wtyczki z kontaktu. za to latem można podpiąć do niego jakąś lampkę podłogową lub inny gadżet włączany przyciskiem w ścianie.