Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 648
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Deskuję ponieważ chcę mieć solidny dach. Deskowanie "wzmocni" całą konstrukcję (będzie bardziej sztywny i stabilny).

Po drugie od początku nie brałam pod uwagę żadnej folii.

W poniedziałek zaczynamy kłaść dachówkę.

Witam,

Mam dwie wyceny okien: jedna 47 tyś. wraz z roletami, druga 39 tyś wraz z roletami. Zmieniliśmy wymiar okien na wys. 229 (wymiar standardowy). Okno przesuwne 355x229 - cena 9900 zł wraz z roletą.

W tym tygodniu strop.

Pozdrawiam

Witam,

Mam dwie wyceny okien: jedna 47 tyś. wraz z roletami, druga 39 tyś wraz z roletami. Zmieniliśmy wymiar okien na wys. 229 (wymiar standardowy). Okno przesuwne 355x229 - cena 9900 zł wraz z roletą.

W tym tygodniu strop.

Pozdrawiam

Ale ta wycena to tylko okna parteru czy również dachowe?

Wrócę jeszcze do wyceny okien.

Czy możesz podać przybliżone parametry okien?

Ja wyceniałam okna 3 szybowe, z szybami antywłamaniowymi (P4), okucia antywłamaniowe, pcv obustronny kolor niestandardowy, profile 5 i 6 komorowe, drzwi przesuwne "bezprogowe" (HS-y), bez rolet (zrezygnowaliśmy z nich już od początku)

Jeśli byłbyś uprzejmy/a podać powyższe informacje, wtedy dopiero będę miała porównanie. Z góry dziękuję :)

ps. oczywiście moja wycena nie obejmuje okien dachowych, bramy garażowej i drzwi wejściowych

Proszę o przesłanie swojej wyceny na mojego meila: [email protected] a ja prześlę na Pana/Pani zwrotnie swoje dwie wyceny ze wszystkimi parametrami.

Jeśli chodzi o okna dachowe to domyślam się, że budujecie Kameralnego 3, my Kameralnego 2 z małymi zmianami (część od garażu do salonu jest podpiwniczona, ale tak by cała piwnica była schowana pod ziemią).

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
Witam wszystkich forumowiczów. Na wiosnę ruszam z budową kameralnego 4, może ktoś ma jakieś ciekawostki z budowy tego domu (1,2,3) lub może się pochwalić zaawansowaniem prac?

Pozdrawiam

Witam, ja buduję Kameralnego 3 ale zakres zmian mam prawie jak w wersji 4. Jakie masz wyceny za SSO bez dachu ?- ja mam 65 tys. druga 48 tys. Wszyscy podkreślają masę roboty przy fundamentach i stropie monolitycznym. Jakie masz wyceny za dach - bo 358 metrów to mi zaśpiewali po 100 PLN za metr - więźba plus pokrycie dachówką Tegalit i obróbki.

Hmmm, szukam dobrej ekipy ale chyba troche drogo...

Witam, ja buduję Kameralnego 3 ale zakres zmian mam prawie jak w wersji 4. Jakie masz wyceny za SSO bez dachu ?- ja mam 65 tys. druga 48 tys. Wszyscy podkreślają masę roboty przy fundamentach i stropie monolitycznym. Jakie masz wyceny za dach - bo 358 metrów to mi zaśpiewali po 100 PLN za metr - więźba plus pokrycie dachówką Tegalit i obróbki.

Hmmm, szukam dobrej ekipy ale chyba troche drogo...

Właśnie to jest ten ból że wszyscy mówią że to dwa domy.

Wyceny mam narazie stropu 35 tyś płyty ytong z montażem w jeden dzień, ok 18tyś terriva bez robocizny, z wylewanego zrezygnowałam.

A jeśli chodzi o całość to 60 tyś do dachu, dach robocizna 65zł za m2. Druga wycena będzie z dachem mam nadzieję że niższa.

Witajcie,

Przyglądam się Waszym wycenom i jakoś nie mogę się doliczyć jak to wyszło u nas (mamy stan surowy z gotowym dachem).

Mieliśmy w sumie od czerwca kiedy zaczęliśmy budowę 3 ekipy (murarzy, cieślę i dekarza)

Wszystkie materiały załatwiałam sama.Panowie wykonali wszystko w takiej cenie: roboty murowe 40tys., wieźba dachowa,deskowanie i papowanie dachu-12tys.,dach- 19tys.

Tutaj wspomnę,ze u mnie dach 380m2, więźby i prac murarskich też było więcej bo dom jest powiększony (od strony salonu 0,6m, od strony sypialni 1,2m).

Jeśli ktoś z Was budując Kameralny sugeruje się kosztorysem pracowni- niech go lepiej odłoży do szufladki

Nie ma się co oszukiwać, ten dom do tanich nie należy. Oczywiście wszystko zależy od wybranych materiałów , technologii itd.

ps.Pozdrawiam miłych Gości, którzy odwiedzili naszą budowę :)

Witam Was, odnosząc się do poprzednich wypowiedzi nt. kosztów - potwierdzam, że kosztorys który kupiłem (budujemy Kam. 3) można sobie włożyć w d..okumentację... Budujemy systemem gospodarczym przez zaufaną firmę z dobrych - standardowych i rekomendowanych materiałów. Zrezygnowaliśmy z litego stropu na rzecz Terrivy i poszerzyliśmy dom od strony sypialni o 1,2m. W chwili obecnej cieśle konstruują więźbę (koszt drzewa 17,5 KPLN, robocizny 29 KPLN).

Aktualnie jesteśmy ok 25% pow. kosztorysu, w którym nie są doszacowane koszty robót ziemnych i zmieniających się mocno kosztów betonu którego idze masa...

Pomimo wszystko projekt się nam bardzo podoba i nie możemy się doczekać prac już w środQ budynQ :) Zainteresowanych zapraszamy na budowę (budujemy pod Świdnicą na DLNŚL) i do kontaktu !

P.s. DzięQjemy Pani, która przesłała nam 4 kosztorysy stolarki okiennej :)

pozdrawiamy B&P

'Pomimo wszystko projekt się nam bardzo podoba i nie możemy się doczekać prac już w środQ budynQ :) Zainteresowanych zapraszamy na budowę (budujemy pod Świdnicą na DLNŚL) i do kontaktu !'

Witam serdecznie,

tez nam się podobało, tez zaczęliśmy Kameralny i z tą chwilą rozpoczęły się nasze pytania.

Mamy parter, kończy się stawiać komin (cegła), leżą deski na strop i belki... i to wszystko w tym tygodniu. Przed końcem roku ma być stan SSO. Potrzebujemy wsparcia i porady osób, które są 'o krok przed nami'. Chętnie poznamy i wysłuchamy co i gdzie zamówiliście, co polecacie, co mówią Wasi budowlańcy, w co się nie pchać, bo nie warto itd. Sami też chętnie opowiemy i podpowiemy. Najbardziej ciekawi nas wycena SSO i SSZ dla Kameralnego...\

Napiszcie, podeślijcie fotki, podzielcie się Waszą wiedzą z nami; zapraszam: [email protected]

Pozdrawiam !!

Edytowane przez wioletafiolka
zmiana e-mail

To mniej więcej tyle powinno być. U mnie nie biorę pod uwagę firmy budowlanej tylko ekipę typu Zdzisio i Miecio warunek żeby byli trzeźwi w pracy.

Wydaje mi się że da dużo nowych domów jest w okolicy i wyceny są kosmiczne.

Racja ja własnie tak wybudowałem kameralnego fakt że byli to znajomi mojego taty i cały czas przy nich stał ale za pake dałem 10 kk + krycie ok 6-7 kk

2011-11-11 15.15.26.jpg

szmerglak widziałam Twój dom, wygląda imponująco.

Z tego co widzę powyżej niektórzy mówią że kosztorys jest zawyżony a inni że zaniżony, to bardzo dobrze:-)

Może spróbuję kupić trochę materiałów jeszcze w tym roku to wyjdzie taniej.

Pozdrawiam,

Dziękuję za ocenę ;)

Myślę że pomysł z zakupem materiałów w tym roku jest OK - jakoś dziwnie kryzys światowy powoduje notoryczne podwyżki cen materiałów budowlanych, szczególnie drzewa, betonu i stali...

pozdrowienia dla Wszystkich zmagających się z budową !

• 3 weeks później...
'Pomimo wszystko projekt się nam bardzo podoba i nie możemy się doczekać prac już w środQ budynQ :) Zainteresowanych zapraszamy na budowę (budujemy pod Świdnicą na DLNŚL) i do kontaktu !'

Witam serdecznie,

tez nam się podobało, tez zaczęliśmy Kameralny i z tą chwilą rozpoczęły się nasze pytania.

Mamy parter, kończy się stawiać komin (cegła), leżą deski na strop i belki... i to wszystko w tym tygodniu. Przed końcem roku ma być stan SSO. Potrzebujemy wsparcia i porady osób, które są 'o krok przed nami'. Chętnie poznamy i wysłuchamy co i gdzie zamówiliście, co polecacie, co mówią Wasi budowlańcy, w co się nie pchać, bo nie warto itd. Sami też chętnie opowiemy i podpowiemy. Najbardziej ciekawi nas wycena SSO i SSZ dla Kameralnego...\

Napiszcie, podeślijcie fotki, podzielcie się Waszą wiedzą z nami; zapraszam: [email protected]

Pozdrawiam !!

Cześć, uwaga z wczoraj od kierownika budowy - należy bardzo dobrze docieplić strop tam gdzie jest podcień przy wyjściu na taras, aby w zimie przy dużych wiatrach zachodnich i niskich temperaturach nie przemarzał do wewnątrz. Kolejna uwaga dotyczy obu okien przesuwnych w salonie - jak często będziemy korzystali z obu ?? My zamiast okna przesuwnaego prostopadłego do ściany z kominkiem, montujemy okno stałe w ramach identycznych jak HS przesuwny - na taras będziemy wychodzili przez 1 okno a zaoszczezone środki (ok. 5,5 KPLN) przeznaczymy na lepsze okucia, szyby, etc.

pozdrawiamy ! B&P