Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

również budujemy Kameralny w okolicach Rybnika. Prosimy Was o podpowiedź i opinie, jaką dachówkę wybraliście, jaki stanowiła koszt. Na chwilę obecną mamy zalany strop i za dni parę 'ruszamy w górę': więźba. Musimy podjąć decyzję na dniach, co do pokrycia dachu, a kompletnie nie jesteśmy zdecydowani. Albo braas, albo creaton czy roben... czy jesteście za betonową czy ceramiczną? jak Wam doradzono? czy w ceramicznej jest jakaś, którą polecicie? Prosimy o opinie. Pozdr. Fiolka

• Odpowiedzi 648
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

również budujemy Kameralny w okolicach Rybnika. Prosimy Was o podpowiedź i opinie, jaką dachówkę wybraliście, jaki stanowiła koszt. Na chwilę obecną mamy zalany strop i za dni parę 'ruszamy w górę': więźba. Musimy podjąć decyzję na dniach, co do pokrycia dachu, a kompletnie nie jesteśmy zdecydowani. Albo braas, albo creaton czy roben... czy jesteście za betonową czy ceramiczną? jak Wam doradzono? czy w ceramicznej jest jakaś, którą polecicie? Prosimy o opinie. Pozdr. Fiolka

Cześć,

my wybraliśmy Meyer Holsen DACAPO dachówkę ceramiczną - za 380 m2 dachu (powiększyliśmy dom o 1,2 mb = ok. 10m2) dachówki + gąsiory zapłaciliśmy 25 KPLN - 50 lat gwarancji, niemiecka jakość etc. Z Rybnika nie macie daleko - jeżeli macie ochotę zapraszam do obejrzenia gotowego dachu, dzisiaj zakończyliśmy rynnami, oknami i odgromem..

http://www.mb.net.pl/meyer-holsen-linia-klassik-dacapo-dachowka-uniwersalna/

P.s. PatrycjaRZ - bardzo dziękuję za info co do kosztów ogrzewania. Mam jeszcze prośbę o podanie mi nazwy i modelu pieca. Może żeby nie katować reszty forumowiczów prywatą - na email lub mob ph - 601148633 ? ;) z góry dziękuję i pozdrawiam

szmerglak, jak masz już dach to wrzuć jakieś zdjęcia :-) byłam już na Twojej budowie 2x ale zaraz sąsiedzi wychodzą to wole nie wzbudzaćpodejrzeń.

My ruszamy z fundamentami kameralny 4 w przyszłym tygodniu, jeśli tylko pogoda pozwoli.

Bardzo mi się spodobała dachówka u Tosi meyer holsen piano ale trochę za drogo, ma ktoś alternatywę?

Witam wszystkich fanów domów z wizją i pragnę poinformować, ze dołączam do Waszego grona. Zaczęliśmy budować Kameralny 1 w Koszalinie a dokładniej w Jamnie. Interesuje mnie wszystko co dotyczy budowy, więc od dawna z uwagą czytam Wasze wpisy. Szczególnie interesuje mnie to czy ktoś z Was zamknął kuchnię i czy jest z tego zadowolony. Zdjęć z budowy nie zamieszczam, bo na razie są zrobione prace ziemne i wylane ławy fundamentowe. Pozdrawiam wszystkich - mirabel

Hej, tak wygląda aktualnie nasz Kameralny - nazwa i koszt dachówki w poście 147 ( to są koszty z maja 2011, z tego co wiem ceny zmieniają się z miesiąca na miesiąc).

WITAM! Dach wydaje się być bardziej wypuszczony niż w oryginale, czy wprowadziłeś jakieś zmiany? bo wygląda to bardzo ciekawie:) w jaki sposób pozbyłeś się tego czoła, między oknami a dachem, który wydaje mi się wysoki w oryginale? będę wdzięczny za odpowiedź

Witajcie!

To ja dołoże nasz dach.

Zależało nam na płaskiej dachówce ceramicznej. Na Creatona trzeba było strasznie długo czekać. Chcieliśmy przykryć dach przed zimą 2011 a gdzie nie pytaliśmy to do końca 2011 dachówka nie była dostępna. Zdecydowaliśmy się na niemiecką dachówkę Erlus Linea. Nie mamy jeszcze tylko położonych gąsiorów.

http://bitset.nazwa.pl/budowa/15.jpg

http://bitset.nazwa.pl/budowa/16.jpg

Witam Wszystkich Budujących,

sporo pisaliście o wyborze okien. Czy ktoś dysponuje jeszcze wycenami i mógłby nam je udostępnić dla porównania? Mam dopiero 3 wyceny, różnią się mocno, przy czym jakoś niechętnie podchodzą wszyscy do dużych okien. Nasze maja mieć ok.3,2x2,4 - i zaczęły się 'jaja'... Nasze wyceny też możemy podesłać, jeżeli komuś możemy pomóc. Najbardziej elastycznie podszedł do tematu producent Duda. Okna 3 i 2 szybowe, wzmocnione, porządne okucia. Okna duże przesuwne, dzielone na połowę. Ktoś tam nie daje gwarancji (!?), ktoś proponuje inne, dzielone na 3 części. Czy też mieliście taki kłopot?

pozdrawiam.

Podaję @la: [email protected]

Jeżeli nie sprawi to Wam kłopotu, podpowiedzcie nam... z góry dziękujemy.

• 2 weeks później...

Witam Budujących,

..postępów ciąg dalszy.

W tym tygodniu pojawi się dachówka, Brass Tegalit. Prawie zdecydowaliśmy o wyborze okien, kwestia kilku dni. Będą w kolorze szarym, duże będą trójdzielne. Zdecydowaliśmy też o kształcie poddasza. Pochwalcie się Waszymi Kameralnymi, bardzo proszę.

_3112.jpg

_3116.jpg

Witam,

czy możecie podać, ile wyniósł Was koszt SSO? czy możecie oszacować to jako materiał plus robocizna?

Nasz SSO miał stanowić:

stan zero bez piwnic: 54,6

pater 74,7

konstrukcja i poszycie dachu 69,2

razem 198,5

na pewno przekroczone (!), jak skończymy dach, podam kwoty.

Bardzo dziękuję tym, którym chce się wymieniać kosztorysy i uwagi - dobrej pogody i zapału!

pozdrawiam!!

piszcie na: [email protected]

Witam Budujących,

czy interesowała Was wentylacja mechaniczna z rekuperacją? może ktoś posiada na jej temat szerszą wiedzę i może się nią podzielić? być może ktoś z Was zdecydował się już na nią? bardzo prosimy o sugestie. Byliśmy wczoraj na targach budowlanych w Sosnowcu, zainteresował nas temat chociaż wcześniej wcale jej nie planowaliśmy.

Piszcie proszę na [email protected]

Pozdrawiam!