Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 648
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich sympatyków projektu "kameralnego",

zamierzam niedługo kupić projekt "kameralny 2", a następnie zrealizować, projekt jest idealnie dopasowany do potrzeb mojej rodziny. Wizualizacje na stronie domów z wizja super. No właśnie ja w tym temacie bo komputerowe animacje to jedno a rzeczywistość to drugie. Czy może ktos sie podzielić zdjęciami z wykończonymi wnętrzami, była bym wstanie wtedy dokładnie ocenic czy to jest napewno to czego szukam dla rodzinki. Chodzi mi jakie meble wejda do sypialni, salonu, jakie faktycznie te pomieszczenia sa pojemne, jaka przestrzeń bedzie do zagospodarowania. Jak narazie widziałam tylko na tej stronie dwa wykończone wnętrza łazienkę i kawałek salonu. Czy byłby ktoś chętny podzielić się swoja wiedzą.

Z góry pięknie dziękuję.

Witam Budujących,

zrobiliśmy dzisiaj fotki, dach jest prawie gotowy. Jeszcze brakuje okien dachowych, będą za kilka dni. Zamówiliśmy też okna. Miał być kolor szary, potem antracyt a wyszedł winchester :no:. Teraz dylemat kolejny do pokonania: kolor rolet i bramy, drzwi będą w antracycie...

Czy pokażecie nam swoje kuchnie? zaczynamy składać nasze wizje w całość. Szukamy podpowiedzi.

Pozdrawiam!!

_3155.jpg_3152.jpg

Witamy,

co do kosztów przy Kam III - oszacowane są w sposób średni, co oznacza że jak się MOCNO postaracie i nie poszalejecie ze stalą, betonem i dachem - to jest szansa zmieścić się ze SSO w 286 KPLN a ze SSZ 307 KPLN. My nieznacznie przekroczyliśmy budżet na co wpływ miało poszerzenie domu o 1,2 m.,poszycie dachu, wykończenie kominów, 3-szybowe okna i kilka drobnych zmian. Przed nami instalacje, tynki, posadzki i inne kosztowne dodatki.... Czekamy jak większość budujących na - dodatnią aurę :)

pozdrawiamy budujących !

B&P

Witam,

czy możecie podać, ile wyniósł Was koszt SSO? czy możecie oszacować to jako materiał plus robocizna?

Nasz SSO miał stanowić:

stan zero bez piwnic: 54,6

pater 74,7

konstrukcja i poszycie dachu 69,2

razem 198,5

na pewno przekroczone (!), jak skończymy dach, podam kwoty.

Bardzo dziękuję tym, którym chce się wymieniać kosztorysy i uwagi - dobrej pogody i zapału!

pozdrawiam!!

piszcie na: [email protected]

szmerglak - z oknami to jest stan surowy zamknięty? nie przerażaj mnie że otwarty 300tyś. :-)

Megisha,

wg kosztorysu biura projektowego SSZ to 307 KPLN ( w tym okna i stolarka drzwiowa) reszta - oblicowanie ścian, sufitów, instalacje, etc. - to już stan dewelop. a to ok. 220 KPLN więcej.... niestety dom nie jest tani.., ale jak już budować... :)

pozdro

KOSZTORYS UPROSZCZONY na podstawie kosztorysu inwestorskiego

(kosztorys do druku w formacie PDF)

opis robót wartość

STAN DEWELOPERSKI 520 997,79

podatek VAT 8% 41 679,82

roboty ziemne i fundamentowe 55 847,26

konstrukcja parteru ze stropem 86 898,77

konstrukcja poddasza 17 503,59

stal zbrojeniowa dla całego budynku 21 259,83

konstrukcja i pokrycie dachów 104 691,87

stan surowy otwarty 286 201,32

stolarka okienna i drzwiowa na ścianach osłonowych PCV 20 689,51

stan surowy zamknięty 306 890,83

elewacja i roboty zewnętrzne 61 801,38

roboty wewnętrzne (podłogi + oblicowanie ścian i sufitów) 84 349,35

instalacje (szacuje się wartość robót instalacyjnych na poziomie 15% wartości budowlanych) 67 956,23

Witam,

ciężko pisać o kosztach bez wgłębiania się w szczegóły,przecież wszystko zależy od tego z czego budujemy, ile kosztuje nas robocizna, itd....przecież sami wiecie.

Ja już na starcie po przejrzeniu kosztorysu wiedziałam,że raczej przekroczymy założony w kosztorysie budżet. Kwoty podane w załączonym kosztorysie są dla mnie pewną wskazówką i tylko wskazówką do planowania budowy. Np.mniej zapłaciłam za stal czy inne materiały,ale nadwyżka ,nawet z nawiązką została wykorzystana została na dach i okna (w kosztorysie okna ok. 20tys.(prawie tyle to ja zapłaciłam za same przesuwki...).

A co u nas na budowie?

Cisza, czekamy na koniec mrozów.

Za ok.2 tyg. mamy umówiony montaż okien, potem wchodzi hydraulik, elektryk, tynkarze.

pozdrawiam wszystkich budujących,

K.

Witam,

ciężko pisać o kosztach bez wgłębiania się w szczegóły,przecież wszystko zależy od tego z czego budujemy, ile kosztuje nas robocizna, itd....przecież sami wiecie.

Ja już na starcie po przejrzeniu kosztorysu wiedziałam,że raczej przekroczymy założony w kosztorysie budżet. Kwoty podane w załączonym kosztorysie są dla mnie pewną wskazówką i tylko wskazówką do planowania budowy. Np.mniej zapłaciłam za stal czy inne materiały,ale nadwyżka ,nawet z nawiązką została wykorzystana została na dach i okna (w kosztorysie okna ok. 20tys.(prawie tyle to ja zapłaciłam za same przesuwki...).

A co u nas na budowie?

Cisza, czekamy na koniec mrozów.

Za ok.2 tyg. mamy umówiony montaż okien, potem wchodzi hydraulik, elektryk, tynkarze.

pozdrawiam wszystkich budujących,

K.

Witaj Tosiu,

no to jesteśmy na tym samym etapie.. ;) w wolnej chwili możemy porównać koszty ..?

Witam ponownie Wszystkich fanów Kameralnego. Zaczęliśmy budować jak już wcześniej pisałam Kameralny 1 w Koszalinie w dzielnicy Jamno. Trochę w projekcie pozmienialiśmy. Mianowicie została zamknięta kuchnia od strony salonu i powiększona łazienka kosztem pokoju.

Będę próbowała robić wpisy na bieżąco i może dodawać zdjęcia ale na razie muszę opanować technikę poruszania się po forum.

Bardzo interesują mnie zdjęcia z aranżacji wnętrz, sama nie mam zbytniej fantazji i chętnie skorzystałabym z Waszych pomysłów. Podaję maila - [email protected]

Witam, ja zaczynam za dwa tygodnie - buduje Kameralnego 3 ale adaptuje poddasze prawie jak w K4. Także za miesiąc będzie juz jakiś stan zero...

Witam serdecznie

Czy może ktoś z Państwa buduje dom kameralny 4 w woj.świętokrzyskim?

czy mogę prosić fotki kameralnego 4 z waszych budów na [email protected]

pozdrawiam i dziękuje za zdjęcia