Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kubatura a ogrzewanie

tomaszrr

Recommended Posts

Witam,

jestem właśnie na etapie wyboru projektu i zastanawia mnie jakie znaczenie ma wielkość kubatury do ogrzewania.

Otóż mam upatrzone dwa projekty - jeden ma kubaturę 470, a drugi ten który mi się bardziej podoba 650.

Powierzchnię użytkową mają podobną, więc nie wiem skąd ta różnica

Czy różnica w kosztach ogrzewania domu z kubaturą 650 będzie bardzo duża w stosunku do tej co ma 470?

jeżeli powierzchnia jest podobna to różnica bierze się jedynie z wysokości pomieszczeń, zakładając ze oba projekty (pewnie gotowe) są z jednej pracowni i tak samo liczona jest kubatura i powierzchnie, bo często jest tak, ze różne firmy czy architekci podają to wg różnych norm, wtedy nie bardzo się da to tak na szybkiego porównać

Witam,

jestem właśnie na etapie wyboru projektu i zastanawia mnie jakie znaczenie ma wielkość kubatury do ogrzewania.

Otóż mam upatrzone dwa projekty - jeden ma kubaturę 470, a drugi ten który mi się bardziej podoba 650.

Powierzchnię użytkową mają podobną, więc nie wiem skąd ta różnica

Czy różnica w kosztach ogrzewania domu z kubaturą 650 będzie bardzo duża w stosunku do tej co ma 470?

1,383 : 1,000 TAKI STOSUNEK KOSZTÓW

czyli o prawie 40% wiecej zapłacisz za ogrzanie większej kubatury przyjmując takie same zapotrzebowanie na energię dla 1 m3 pomieszczeń.

Niektore projekty sa "podrasowane" by wykazac mniej m2 niż mają poprzez niewliczanie do powierzchni uzytkowej pewnych pomieszczen ktore inne projekty wliczaja. Mam dom o powierzchni użytkowej 105 m2 i kubaturze 440 m3. Czy z tego wynika, ze srednia wysokosc pomieszczen w moim domu to 4 metry?

a nie ma Pan np. poddasza nieużytkowego?

Nie da się porównać kosztów ogrzewania na podstawie jedynie kubatury. Tzn teoretycznie się da, ale przy założeniu, że pozostałe elementy takie jak ilość i wielkość okien, a także ich późniejsze rozmieszczenie względem stron świata oraz materiał na przegrody zewnętrzne będą takie same.

O proszę, temat, który mnie również interesuje. Jestem cały czas na etapie wyboru projektu, więc czas akuratny.

Dotychczas prowadzi u nas projekt http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w4912.html. To co mnie w nim niepokoi to właśnie kubatura - a konkretniej koszt jej ogrzania. W tym projekcie to troszkę ponad 900m3.

Przeglądając projekty znalazłem tez sporo domków z poddaszem użytkowym o podobnej powierzchni użytkowej/zabudowy z kubaturą w granicach ~600.

Nie mam tu pewnie wystarczających informacji czy kubatura dla tych projektów jest liczona podobnie - czy wliczane są wszystkie pomieszczenia itp. Prawdopodobnie kąt nachylenia dachu też robi swoje - im większy tym większa kubaturą - także ta 'prawdopodobnie-niewykorzystana' nad poddaszem użytkowym.

Zastanawiam się właśnie czy nie szukać jednak czegoś z mniejszą kubatura (z nadzieją na minimalizowanie kosztów przyszłego użytkowania) - chociaż z drugiej strony - odmawiając sobie tak wszystkiego człowiek pozbawia się późniejszej radości z użytkowania domu, który chciał na rzecz chłodnej kalkulacji. Pytanie jaki to zysk.

Takie wyjaśnienie.

Z reguły w projektach podawana jest kubatura brutto – a ta nijak ma się do „ogrzewania”.

Do celów „grzewczych” potrzebna jest kubatura netto, ale ta raczej nie jest podawana i należy ja wyliczyć.

Najprościej powierzchnia ogrzewana x wysokość pomieszczeń.

W zasadzie można przyjąć definicję zgodną z PN-ISO 9836

Kubatura brutto

Kubatura brutto budynku obliczana jest jako objętość przestrzeni utworzonej przez powierzchnie zewnętrzne elementów ograniczających.

a) wlicza się kubaturę przejść, prześwitów i przejazdów bramowych, poddaszy nieużytkowych oraz takich zewnętrznych, przekrytych części budynku jak: loggie, podcienia, ganki, krużganki, werandy, a także kubaturę balkonów i tarasów, mierzoną do wysokości balustrady,

b) nie wlicza się ław i stóp fundamentowych, kanałów i studzienek instalacyjnych, studzienek przy oknach piwnicznych, zewnętrznych schodów, ramp i pochylni, gzymsów, daszków i osłon oraz kominów i attyk ponad płaszczyzną dachu

Kubatura netto

Kubatura netto budynku jest obliczana jako objętość utworzona przez powierzchnie wewnętrzne elementów ograniczających.

Generalnie tak, ale wydaje mi się, że zapotrzebowanie na ciepło liczone jest nie tylko na podstawie kubatury (a przynajmniej taka mam nadzieję, bo wtedy bryła budynku, rozmieszczenie okien w projekcie i parę innych rzeczy nie miałby większego znaczenia ;) - zakładając podobną technologię budowy.

Mam jeszcze taką nadzieję (tak, wiem, że to matka głupich), że choć projekt mówi o ~900 m3 kubatury to tak naprawdę ocieplając strop poddasza można zmniejszyć tą kubaturę, którą chcę/muszę ogrzewać (tą na stryszku na poddaszu niekoniecznie chcę).

Z reguły w projektach podawana jest kubatura brutto – a ta nijak ma się do „ogrzewania”.

I taką też mam nadzieję. Nie za dużo tej nadziei na sam start ? :)

no tak

dla zaoptrzebowania na ciepło liczy się kubaturę netto, a o tym mówi już sam algorytm obliczania,

moim zdaniem taka powinna być podawana przy projektach

a jest podawana brutto? przecież ta niczemu nie służy

zresztą podana netto też nic nie da, bo w zależności od pomieszczeń przyjmuje się róznicę temp przy przegrodach, a ta wiadomo, nie jest jednakowa dla każdego pomieszczenia

po/może tylko w ewentualnym szacunku, ale tego też nie jestem pewien :roll:

Jest jeszcze gorzej. :lol:

W zasadzie kubatura brutto jest potrzebna tylko dla celów statystycznych.

Kubatura netto, w zasadzie do wyliczeń (starych, bo już nie liczy się z „krotności”, choć niektóre programy tak jeszcze liczą) wentylacji, oraz niektórej „sprawozdawczości”

Teoretycznie jest jeszcze jedna kubatura, przyjmowana do obliczeń „zapotrzebowania cieplnego”, obliczana z zewnętrznych wymiarów przegród.

Logika nakazuje liczenie dla potrzeb grzewczych (jeśli jest to konieczne) w oparciu o kubaturę netto.

Moim skromnym zdaniem „kubatura” może mieć znaczenie, tylko przy wyliczeniach „grzewczych” dla pomieszczeń (obiektów) wysokich np. ponad 3m.

Może być większa ale nie musi.

Na stronach przy opisie projektów mogliby podawać wart. zapotrzebowania na moc cieplną budynku z podaniem dla której strefy te obliczenia wykonali. Wtedy można by jakoś to porównać ile teoretycznie będzie kosztowało ogrzewanie domu. Kupując projekt gotowy taka wart. w dokumentacji jest więc wystarczyłoby ją tylko podać na stronie www.

Zawsze większa kubatura = wyższe koszty ogrzewania (dla takich samych warunków brzegowych).

Moc, w tym przypadku, szczytowa, obliczana jest dla warunków -20/+20 (ściślej rzecz ujmując do najniższej temperatury na danym terenie) i „służy” do obliczenia mocy urządzeń grzewczych. Nie ma to związku z zapotrzebowaniem energetycznym (cieplnym) budynku.

Zapotrzebowanie energetyczne (cieplne) wylicza się na podstawie średniej temperatury w okresie grzewczym, jaka panuje na danym terenie i nie ma nic wspólnego z mocą zainstalowanych urządzeń.