Erik 13.12.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Witam Mam problem. Chciałbym podzielić działkę wszerz -i (mapka poglądowa na poniższym obrazku): http://images49.fotosik.pl/238/f5bb7ba68f2ba578m.jpg W razie czego adres do obrazka:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f5bb7ba68f2ba578.html Geodeta jednak stwierdził, że nie da się tego zrobić ponieważ do "dalszej" części podzielonej działki nie będzie wystarczająco szerokiej drogi dojazdowej. Problem polega na tym, że "z przodu" działki stoi dom i odległość od ściany (z oknem) do granicy wynosi 7 metrów 30 cm a powinno być przynajmniej 8,5 metra (4,5 m droga oraz 4 metry do ściany domu) . Mam pytanie czy można to jakoś ominąć czy też może geodeta był niekompetentny i podał błędne informacje. Tym bardziej, że na działce obok (takiej samej wymiarowo) taki podział był możliwy. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 15.12.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Może tylko ustanowić służebność przejazdu i przejścia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erik 17.12.2009 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Wypytałem znajomego architekta i to samo powiedział, żeby zrobić służebność przejazdu. Wysłałem z tą sprawą tesciową gdyż to jej działka do UM to Wydział Geodezji w UM wysłał ją do Wydziału Urbanistyki i Architektury a tamci wysłali ją z powrotem do Geodezji po czym kazali złożyć wniosek o warunki zabudowy dla działki która de facto jeszcze nie istnieje (bo nie jest jeszcze podzielona). Następnym razem sam tam pójdę i pozabijam Wpierw chcę się jednak dowiedzieć czegoś na 100% jak to zrobić. Po świętach mam się spotkać z innym geodetą to może dowiem się czegoś pewnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 18.12.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 To niestety jest życie, pewnie nie ma planu więc w Urzędzie chcą abyś najpierw otrzymał decyzję o warunkach zabudowy, a później na jej podstawie rozpoczął całą procedurę/. Powiedz tylko jedno, co jest napisane na wypisie z rejestru gruntów jeżeli chodzi o użytki gruntowe. W wypadku gdyby na całej działce było "B" to ja bym próbował podzielić tą nieruchomość bez występowania o decyzję o warunkach zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.12.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Wystąp o podział z zaznaczeniem, że dostęp do nowej działki poprzez służebność. Jeśli jest to działka rolna, a wyniku podziału któraś z działek będzie miała mniej niż 30 arów, to podział nie będzie możliwy bez wcześniejszego WZ.I jeszcze jedno. Sprawdź jaką minimalną wielkość musi mieć działka na której można budować (w tej gminie), bo to też jest istotne aby po podziale działka miała wymaganą wielkość. W wielu gminach ta minimalna wielkość osyluje wokól 1.000m2 (10ar) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erik 19.12.2009 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Widzę, że to jednak może być bardziej skomplikowany temat dlatego dorzucę jeszcze zdjęcie z mapy ewidencyjnej: http://images35.fotosik.pl/94/91a5f36276bc450cm.jpg Sprawdziłem i w gminie nie ma określonej minimalnej wielkości działki. Gmina także nie ma planu zagospodarowania przestrzennego (został zniesiony) i w najbliższej przyszłości nie zanosi się aby takowy tworzyła lub zmieniała. Na wypisie z rejestru gruntów mam: - Grunty orne RIVa 1188 m. kwadr. - Tereny mieszkaniowe B 450 m. kwadr. Razem powierzchnia działki 1638 m. kwadr. Ogólnie co chciałbym uzyskać to: - podział działki na 2 części - jedną część przepisać na innego właściciela i wybudować na niej dom Niestety kompletnie nie mam o tym wszystkim pojęcia jak się do tego zabrać (stąd też lakoiczność tego co piszę) dlatego proszę o pomoc co mam dokładnie zrobić i od czego zacząć? Niestety na pomoc w UM nie mam co liczyć a i sam geodeta (swoją drogą współpracujący z UM) też jak widać do końca nie wytłumaczył o co dokładnie chodzi tylko o drodze coś gadał. I dziękuję już za wcześniejsze odpowiedzi bo rozjaśniły mi już nieco temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 21.12.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Witaj Erik, Bardzo dobrze, że zamieściłeś mapkę ewidencyjną. Daje to zupełnie nowy obraz sytuacji. Z rysunku rozumiem, że działka, którą chcesz podzielić ma nr 2022/11. Wzdłuż jej południowej granicy biegnie wąska działka o nr 2022/13, która stanowi drogę dojazdową do działki sąsiada o nr 2022/14. Może byłaby możliwość porozumienia się z tym sąsiadem (właścicielem działki 2022/14) odnośnie korzystania z tej drogi w celu dojazdu do wydzielonej tylnej części z działki 2022/11? Taki układ byłby bardzo korzystny, gdyż nie trzeba by było urządzać drogi w bezpośrednim sąsiedztwie istniejącego domu na działce 2022/11. Oczywiście wiązałoby się z wydatkami - kupieniem udziału w tej drodze dojazdowej lub opłaceniem służebności dojazdu. Z mapy ewidencyjnej wynika ponadto, że działka 2022/11 posiada dodatkowy dojazd od tyłu (od strony wschodniej) poprzez wąską działkę nr 2040 oznaczoną symbolem ŁIV. Czy jest to może istniejąca droga dojazdowa? Jeśli tak to również rozwiązywałoby problem urządzania dojazdu w bezpośrednim sąsiedztwie domu. Co do geodety to rzeczywiście ma on rację jak chodzi o wydzielenie osobnej działki jako drogi dojazdowej od frontu (jest za wąsko). W tej sytuacji tak jak podpowiadają inni forumowicze przejazd do nowo wydzielonej tylnej działki mógłby się odbywać poprzez służebność dojścia i dojazdu obok domu. Ponieważ jak piszesz gmina nie ma planu zagospodarowania, to w celu podziału trzeba wystąpić o decyzję o warunkach zabudowy. Decyzja określi również dopuszczalne parametry budynku, który będzie mógł zostać wzniesiony na nowo wydzielonej części działki - i tak będzie potrzebna. W UM na pewno mają odpowiednie formularze do tej procedury wraz z wykazem dokumentów, które trzeba załączyć do wniosku o WZ. Jeżeli to tylko jest możliwe rozważyłabym opcję podziału działki 2022/11 z dojazdem poprzez sąsiednią działkę 2022/13. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erik 21.12.2009 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Tak dokładnie działka, którą chcę podzielić to 2022/11. Jeżeli chodzi o dostęp poprzez drogę dojazdową nr 2022/13 to byłaby to ostateczność gdyby wszytsko inne zawiodło (tym bardziej, że ta droga jest tylko na mapie a fizycznie rosną tam rośliny na grządkach sąsiada) . Jeżeli chodzi o działke (drogę) nr 2040 to jest to "fikcja" gdyż tam jest po prostu las fizycznir rosną tam drzewa krzaki itp. Rozumiem, że o warunki zabudowy mam wystąpić dla całej działki 2022/11? a następnie po otrzymaniu warunków zabudowy mogę dzielić tą działkę na 2 osobne? I jeszce raz dziekuje bardzo za wyjaśnienie sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 21.12.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Wystąp o podział z zaznaczeniem, że dostęp do nowej działki poprzez służebność. Jeśli jest to działka rolna, a wyniku podziału któraś z działek będzie miała mniej niż 30 arów, to podział nie będzie możliwy bez wcześniejszego WZ. we wniosku o wz wystąp o budowę domu z jednoczesnym wydzialeniem działki pod projektowany budynek i drogę dojazdową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts