Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zakładając stuprocentową sprawność przetwornicy i max wydajność akumulatora mamy :

60Ah x 12V = 720Wh

720Wh / 100W = 7,2h

"do tego trzeba jeszcze dołożyć sprawność przetwarzania UPSa i fakt, że sam akumulator idealny nie jest."

Ergo: "i tego się tak prosto nie przeliczy".

Jeśli koniecznie chcesz - sprawność przetwornicy w UPSie można zakładać rzędu 80%, pojemność akumulatora możliwą do wykorzystania w normalnym cyklu rozładowania - myślę, że tez na podobnym poziomie i w tym momencie wyliczony teoretycznie czas trzeba jeszcze pomnożyć przez 0.8x0.8=0.64. Ale wynik w dalszym ciągu będzie tylko teorią. Myślę, że proponowany przeze mnie sposób wyliczania: "dam 5x większy akumulator -> wydłużę 5x czas podtrzymania" jest i prostszy i bardziej realny.

J.

(...)

"do tego trzeba jeszcze dołożyć sprawność przetwarzania UPSa i fakt, że sam akumulator idealny nie jest."

Ergo: "i tego się tak prosto nie przeliczy". (...)

Nie demonizujmy - 10-20% założone na straty to i tak za dużo - a Ty wnosisz prawie 50% ...

Mój prosty przykład - mam małego UPSika Orvaldi 700sinus do podtrzymania mojego układu c.o. - a raczej zabezpieczenia przed krótkotrwałymi zanikami zasilania które u mnie zdarzają się nader często / gaziowy kondensat sumarycznie konsumuje ca 100W /

W UPSie jest aku 9Ah - dla podtrzymania 100W odbiornika obliczeniowo wytrzymuje 1,08h - podczas prób odłaczenia zasilania do wyłaczenia UPSa podtrzymuje mi 1 h .

UPS ma 2 lata - aku też .

Oczywiście kolosalne znaczenie ma tutaj jakość akumulatora - jak aku padnięty to nawet zakładane 80% jego sprawności to loteria .

znajomy kupil przetwornice samochodowa za nieca 100 zeta (sto). daje pradu z 250-300W a chwilowo wyrobi 500-600W. Zakupil jak kiedys w nocy wymarzl z powodu braku pradu a ma tak jak ja z podajnikiem na ekogroszek. teraz podlacza do zapalniczki w aucie, podpina jakas koncowke ktora powstala po przerobieniu instalacji przy piecu, cos przelacza, odpala auto i cieszy sie 230V :D . na poczatku auto wystawial z garazu przed dom i zamykal drugim kluczykiem, niedawno zakupil jakis gruby elastyczny waz ktorym odprowadza spaliny z tlumika na zewnatrz :wink:

Zdecydowanie odradzam pozostawianie zapalonego auta w garażu nawet z rurą na wydechu, coś się może zatkać, pojawić jakaś nieszczelność i nie będzie miał kto zobaczyć , że już prąd włączyli.

przy zachowaniu odpowiednich procedur, kupieniu atestowanego weza, solidnego podlaczenia itd szansa jest jedna na trylion ale oczywiscie jest to zagrozeniem. poradzilem mu aby profilaktycznie uchylal okna w garazu. garaz ma w piwnicy a do domu droga daleka i usiana kratkami wentylacyjnymi :wink:

znajomy kupil przetwornice samochodowa za nieca 100 zeta (sto). daje pradu z 250-300W a chwilowo wyrobi 500-600W. Zakupil jak kiedys w nocy wymarzl z powodu braku pradu a ma tak jak ja z podajnikiem na ekogroszek. teraz podlacza do zapalniczki w aucie, podpina jakas koncowke ktora powstala po przerobieniu instalacji przy piecu, cos przelacza, odpala auto i cieszy sie 230V :D . na poczatku auto wystawial z garazu przed dom i zamykal drugim kluczykiem, niedawno zakupil jakis gruby elastyczny waz ktorym odprowadza spaliny z tlumika na zewnatrz :wink:

czegoś tak głupiego dawno nie czytałem zaproponuj znajomemu , żeby się puknął w czoło :o

Tak samo (a może bardziej) niebezpieczne jest używanie kuchenki gazowej, a mimo to wielu ją używa. Nie popadajmy w skrajności.

Skrajnością jest jak dla mnie robienie innych niebezpiecznych rzeczy tylko dlatego, że zdarzają się wypadki również z popularną kuchenką gazową.

Mimo wszystko nie porównywałbym kuchenki gazowej do zapalonego w garażu samochodu. Spaliny auta to bardzo dyskretny i wcale nie rzadki zabójca.

Hahahaha :lol: Spaliny to jedno, ale statystyczny garaż zawiera również:

1. Kosiarki / kosy spalinowe ze zbiornikami paliwa,

2. Kanisterki z paliwem do wyżej wymienionych,

3. Puszki z farbami, lakierami, pędzle moczone w benzynie lakowej...

4. Pojemniki oleju samochodowego,

5. Szmaty lekko i mniej lekko nasączone olejem,

6. Drewno kominkowe, koniecznie wraz z podpałką,

7. Grill natłuszczony odpowiednio, często z "wkładką" z węgla drzewnego, jak również sam węgiel drzewny w papierowych workach

itd. itp.

Grzanie w tym płomiennym sąsiedztwie silniora przez parę godzin to musi być prawdziwa adrenalina, big "kochones", dla tego pana duży szacun :wink: :wink:

Tak samo (a może bardziej) niebezpieczne jest używanie kuchenki gazowej, a mimo to wielu ją używa. Nie popadajmy w skrajności.

Skrajnością jest jak dla mnie robienie innych niebezpiecznych rzeczy tylko dlatego, że zdarzają się wypadki również z popularną kuchenką gazową.

Mimo wszystko nie porównywałbym kuchenki gazowej do zapalonego w garażu samochodu. Spaliny auta to bardzo dyskretny i wcale nie rzadki zabójca.

Też nie polecam metody z zapalonym samochodem w garażu, ale nie słyszałem o przypadkach zatruć śmiertelnych spalinami (poza samobójstwami), a o przypadkach zatrucia śmiertelnego CO spowodowanych niesprawną wentylacją i użyciem kuchenki gazowej lub innych urządzeń gazowych tak. Powodem też jest fakt żadkiego używania silnika samochodu w domu, ale mimo wszystko prosiłbym o przykłady tych nierzadkich śmierci od spalin samochodowych w domu.

Co do dyskretności zapachu spalin to przynajmniej dla mnie nie są one dyskretne, ale może to kwestia czułości zmysłów?

czegoś tak głupiego dawno nie czytałem zaproponuj znajomemu , żeby się puknął w czoło :o

przekazalem mu na GG Twoja sugestie :wink:

Jeszcze cos wiecej chcialbys mu przekazac?

cos moze bardziej tworczego i pozytecznego?

cos na podobe konstruktywnej krytyki ...

Hahahaha :lol: Spaliny to jedno, ale statystyczny garaż zawiera również:

1. Kosiarki / kosy spalinowe ze zbiornikami paliwa,

2. Kanisterki z paliwem do wyżej wymienionych,

3. Puszki z farbami, lakierami, pędzle moczone w benzynie lakowej...

4. Pojemniki oleju samochodowego,

5. Szmaty lekko i mniej lekko nasączone olejem,

6. Drewno kominkowe, koniecznie wraz z podpałką,

7. Grill natłuszczony odpowiednio, często z "wkładką" z węgla drzewnego, jak również sam węgiel drzewny w papierowych workach

itd. itp.

Grzanie w tym płomiennym sąsiedztwie silniora przez parę godzin to musi być prawdziwa adrenalina, big "kochones", dla tego pana duży szacun :wink: :wink:

nie wiem jak u Was czy u mojego kolegi ale u mnie w garazu mozna spotkac jedynie: w sumie to nic nie mam z tego co wymieniles :wink: . strasznie zapakowany masz ten garaz :D a moze ja za krotko mieszkam :D