Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dawno już nic o kunie nie było

Jarek.P

Recommended Posts

Najpierw wygryza gdzieś dziurkę .

Witam

Domyslałem sie jednak nie widze mozliwosci wygryzienia dziurki w dachu ...

Przecież dach jest całkowicie pokryty dachówką i nie ma możliwosci wejscia pod nią - no chyba ze ktoś ma podbitkę plastikową i temtędy - od strony dachówki nie widze mozliwosci . - Moja dociekliwosc jest spowodowana obejzeniem wczorajszego Expresu Reporterów .Jednak widzialem tylko ostatnie kilka minut ale to wystarczyło bym zobaczył ogrom zniszczeń spowodowanych przez kunę i zaczął mysleć o tym jak się zabezpieczyć przed ewentualnym atakiem .

Witam

Wyjasnijcie mi prosze ja kuna dostaje się pod dachówkę bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić .

Normalnie, od czoła przez wróblówkę się przeciska.

U mnie jest pełne deskowanie, więc w tej chwili błogosławię tą decyzję, bo przynajmniej tu mi szkód nie narobi, natomiast jak będę robił poddasze, to chyba sam się wezmę za zabicie deskami WSZYSTKICH możliwości wejścia pod połać dachu, w rzetelność fachowców jakoś nie wierzę.

I tu znów chwila na pobłogosławienie własnych decyzji, żeby dachu nie kryć papą, tylko membraną - dzięki temu szczelinę u dołu połaci, normalnie niezbędną do wentylacji, ja mogę po prostu zabić dechą, dach mi się wentyluje szczelinami między deskami, przez membranę.

J.

... pominąłeś mój ulubiony fragment o gacomysy, co w kościele świeczkę zeżarła i wniebowstąpienia dostąpiła :D (tak, wiem, że ne na temat)

J.

:D

o gacomyszy tez lubie jak całą twórczośc Grzeskowiaka i Niżychowskiego

/polecam "pochód świętych" w wykonaniu Chyły :wink:/

p.s.

ze sposobów na kune najlepszy jest jamnik ...

U mnie nie ma takiej mozliwosci -musiała by podniesć rząd dachówek ktore ważą ,.............. dlatego pytam

Pewnie masz dachówki na tyle płaskie, że dół wyszedł szczelnie. Moje mają dość wysoki profil i tam są dość spore szczeliny. Przed ptakami zabezpiecza je specjalna taśma "wróblówka" (trochę podobna do grzebienia), ale dla kuny to żadna przeszkoda, zęby tej taśmy dość elastyczne są.

Poniżej zdjęcie, na którym widać, jakiego rzędu są to szczeliny. Wróblówka jest na tyle ocieniona, że nie sposób jej dojrzeć, ale ona tam jest.

http://lh5.ggpht.com/_UD9j3sBeSEQ/Ss4gMwNTlQI/AAAAAAAAB6M/BqB8mnlEEwU/s800/7302_Dach.jpg

Poza tym zostają jeszcze wszelkie "trudne" miejsca, jak choćby widoczny na zdjęciu podcień pod połacią okrywającą lukarnę i wchodząca pod niego zasadnicza połać dachu, tam w tej chwili (bez ocieplenia i związanych z tym wykończeń) jest swobodny dostęp pod dachówki.

J.