Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł VAILANT problem z ciśnieniem wody w obiegu

jajmar

Recommended Posts

Mam instalacje z kociołkeim Vailant EcoTec 186 do tego zasobnik 120litów.

Instalacja chodizła juz 2 sezony bez problemów (był wtedy układ 50%grzejniki, 50% podłogówka) Całośc zrobiona na 2 obwodach jeden z mieszczem. W tym roku przebudowałem/rozbudowąłem budynek i dołożyłem na obwodzie z grzejnikami nowy rozdzilacz i kilka grzejników (5 sztuk). Start CO był.....ze mc temu. przez pierwszy mc dopuściłem kilka razy wody, ale w tym czasie odpwietrzałem grzejnik wiec nawet mnie to nie dziwiło.

Od 3 tygodni coś mi sie popitoliło z ciśnieniem, w czasie pracy kotła ciśnienie spada do wartości poniżej której kociol pokazuje bład F22 i sie wyłacza. Dopuszam wody i staruje. Myslałem ze gdzieś wycieka przeszukałem wszystko co wystaje z podłogi i ścian sucho wszędzie. Mam w związku z przebudową przedłuzane istanjące rurki (do 2 grzeników) i mam złaczki w posadzce, nie widze żadnych plam. Chodze i szukam przyczyny. Mój hydrukik jest za granica wraca dopiero na świeta.Serwistan V. który odpalał kocil nie moze do mnie dojechać od ponad tygodnia. Telefonicznie doradził mi spuszcznie wody z ktoła za pomoca zaworu bezp. i dobicie pow do naczynia w kotle. Wykonałem to. Nie pomogło. Potem kazła mi wykonac kilak razy odpowietrzanie kotła. I tu ciekawostak pomogło na 2 dni. Tylko ze takie 2 dniowe chodzenie mi sie trafia bez grzebania. Może ktoś coś doradzi gdzie szukać przyczyny.

Zauważyłem że jak kocioł przechodzi z grzania zasobnka CWU na CO to spada mu delikatnie wskazanie na tym manomatrze wskazówkowym. Dziś wyłaczyłem całkiem CWU, sterownikiem i zaworami ale mam wrażenie ze delikatnie dalej spada ciśnienie (kocił pracuje zminay tem wody powod zmienie ciśnienia. ale chyba to spada)

Jakiś pomysł co sprawdzić gdzie szukać? Musze jakos dotrwać do serwisu czy hudarulika a mrozy idą.

prawdopodobnie przez przeróbki dostało sie tam dużo powietrza i teraz ucieka. Bez paniki, parę tygodni i się unormuje :) pozdr adam

to co piszesz jest pewne, ale całośc odpowetrzałem i jak pisałem około miesiąca wszystko chodziło potem sie cos podziało. Kilka dni były problemy i poźniej chodziło prawie 2 tygodnie i od kilku dni znów coś kociol kombinuje.

Czy ktos sie orientuje wyczytałem że powinno sie napełniac kocił przez funkcje specjalną P6 tylko nie wiem czy zawór "pierwszeństwa przepływu" przestwaia sie recznie (nie wiem który to) czy kocił sam to w tym programie reguluje ?

Do tej pory poprostu dopuszczałem wody nie zwróciłem uwagi na ten program.