Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Książka kucharska FM: Boże Narodzenie - Spis Treści :)


OK

Recommended Posts

Bardzo dziękuję i ja, chylę czoło przed ogromem pracy i przydatnością tejże. :D

Świetna robota, Olguś, dziękujemy!

Kulinarne lwiatki dla Ciebie. :wink:

 

http://www.wymarzonyogrod.pl/zdjecia/9933357_kalafior_500.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podaję przepis na sos czosnkowy, który nie jest potrawą wigilijną ale świetnie nadaje się do mięs i jest pyszny.

 

Sos Cacyki

 

Składniki:

1 lub 2 duże surowe ogórki

1 mały jogurt naturalny

1 mały serek twarogowy

1 opakowanie przyprawy Tzatziki

Koperek

(można dodać 1 zgnieciony ząbek czosnku)

 

 

Przygotowanie:

Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odsączyć z powstałej wody. Następnie jogurt połączyć ze serkiem (zmiksować), dodać ogórek, całe opakowanie przyprawy tzatziki i posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 2 godziny.

Sos można podawać do kiełbaski z grilla, pizzy, chipsów, pieczonego kurczaka i innych mięs.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Dobra, na razie jestem tak obżarta, że nawet mi się nie chce myśleć o jedzeniu :lol:

Jak tylko mi opuchlizna zejdzie, to się zabieram do roboty - obiecuję :wink:

 

:lol: :lol: :lol:

 

 

/wstyd się przyznać, ale też powiększyłam grono ludzi z opuchlizną :oops: :roll: /

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra, na razie jestem tak obżarta, że nawet mi się nie chce myśleć o jedzeniu :lol:

Jak tylko mi opuchlizna zejdzie, to się zabieram do roboty - obiecuję :wink:

 

:lol: :lol: :lol:

 

 

/wstyd się przyznać, ale też powiększyłam grono ludzi z opuchlizną :oops: :roll: /

I jest nas pewnie większość :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 2 months później...
  • 5 months później...
  • 2 weeks później...

Odświeżam, bo Święta idą :):) Piękny śnieg za oknem :):)

 

i dorzucę pasztet :

 

Ostrzegam - moja wersja hardcorowa - potrzebny kocioł do gotowania :)

 

 

Rodzaje mięsa:

wieprzowina

polewica,

schab karkowy

boczek surowy

podgardle (to jedyna "nieszlachtna" cześć)

łopatka

wątróbka wieprzowa (tylko taka i max 3/4 kg)

szynka wieprzowa

wołowina

polędwica

antrykot (tłuszcz do wycięcia)

łopatka

pręga

udziec

rozbef

inne

cielęcina : łopatka, udziec

wędliny: boczek wędzony , wędzonka krotoszyńska

drób: pierś kurczaka, pierś indyka, pierś kaczki

(zająca nie dorzucam , bo nie jestem w stanie go pokroić :):)

 

Mniej więcej 1/2 kg każdego mięsa.

 

1-1,5 kg cebuli

grzyby (dużo).

pieprz (rózne kolory) , listek laurowy, ziele angielskie, sól

 

Każdy rodzaj mięsa obsmażam na patelni zanim wrzucę do gara. Do tego ok 1 kg cebuli.Dorzucam namoczone wcześniej grzyby suszone. Wątróbka , oczywiście wczesniej wymoczona w mleku, może być dodana w drugim dniu gotowania - jest delikatniejsza.

Pasztet się gotuje aż mięsko się zacznie "rozpadać" 2 dni minimum - 3 max.

Mielimy wszystko jak leci kolejne - 0,5 kg cebuli dorzucam w czasie mielenia mięsa. 10 jajek - oddzielnie żółtka i na koniec piana. Trochę bułki tartej dodajemy jak wygląda na zbyt rzadkie (lub bułki namoczonej w mleku).

Mam nadzieję, że niczego nie zapomniałam...mozna dodać odrobinę czerwonego wina wytrawnego lub brandy. Ale dosłowne troszkę :)

piec 1-1,5 h na 180 stopni. termoobieg tylko na początku (20 min).

Edytowane przez Nefer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...