Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pogodówka a kondensat

aDw

Recommended Posts

Witam serdecznie

Posiadam piec viessmanna Vitodens 222-W w chwili obecnej używam sterownika pokojowego. Interesuje mnie założenie pogodowego. I teraz kilka pytań

Przy pogodówce piec pracuje jednostajnie z mniejsza mocą ? bo tak mi tłumaczono właśnie , że nie załacza sie co jakis czas tylko pracuje np na jednym palniku bez przerw. Jak taki tryb ma się do pracy pieca ? Nie chodzi tu już tyle o ekonomike co o jakies negatywny wpływ na piec. A może praca jego praca przy sterowniku pogodowym wygląda zupełnie inaczej i ktoś mnie w błąd wprowadził..

z góry dziekuje za pomoc

Dobrze Ci ktoś podpowiedział.

Przy pogodówce piec dobiera temp. zasilania i działa cały czas a przy pokojówce działa na zasadzie włącz wyłącz.

Z tego co się orientuje to praca ciągła jest dla pieca lepsza a dla Ciebie bardziej ekonomiczna.

Dochodzi tez brak wahań temp. powietrza i wyższy komfort w domu.

Mam 6 lat Vitodensa 222 z pogodówką non stop i jest jak piszesz. Kocioł sam dostosowuje swoje parametry pracy do dwóch danych granicznych: zadanej temp. w pomieszczeniu (jeden czujnik) i temperatury zewnętrznej (jaka tendencja: spadek czy wzrost, prędkość ochładzania). Co ważne to właściwe umiejscowienie czujnika na zewnątrz (najlepsze warunki jak w klatce meteorologicznej). Polecam.

Jak w klatce meteo czyli (ogólnie) czynniki takie jak nasłonecznienie, wiatr, opad nie mają wpływu (wprost) na odczyt temperatury, wilgotności. Umiejscowienie 2 metry nad gruntem. Reasumując: czujnik temperatury od kotła winien być umiejscowiony na północnej ścianie, 2 m nad gruntem osłonięty przed wiatrem, słońcem, opadem.