aDw 14.12.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Witam serdecznie Posiadam piec viessmanna Vitodens 222-W w chwili obecnej używam sterownika pokojowego. Interesuje mnie założenie pogodowego. I teraz kilka pytań Przy pogodówce piec pracuje jednostajnie z mniejsza mocą ? bo tak mi tłumaczono właśnie , że nie załacza sie co jakis czas tylko pracuje np na jednym palniku bez przerw. Jak taki tryb ma się do pracy pieca ? Nie chodzi tu już tyle o ekonomike co o jakies negatywny wpływ na piec. A może praca jego praca przy sterowniku pogodowym wygląda zupełnie inaczej i ktoś mnie w błąd wprowadził.. z góry dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.12.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Dobrze Ci ktoś podpowiedział.Przy pogodówce piec dobiera temp. zasilania i działa cały czas a przy pokojówce działa na zasadzie włącz wyłącz.Z tego co się orientuje to praca ciągła jest dla pieca lepsza a dla Ciebie bardziej ekonomiczna.Dochodzi tez brak wahań temp. powietrza i wyższy komfort w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 14.12.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Mam 6 lat Vitodensa 222 z pogodówką non stop i jest jak piszesz. Kocioł sam dostosowuje swoje parametry pracy do dwóch danych granicznych: zadanej temp. w pomieszczeniu (jeden czujnik) i temperatury zewnętrznej (jaka tendencja: spadek czy wzrost, prędkość ochładzania). Co ważne to właściwe umiejscowienie czujnika na zewnątrz (najlepsze warunki jak w klatce meteorologicznej). Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.12.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 A co to ta klatka meteorologiczna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 14.12.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Jak w klatce meteo czyli (ogólnie) czynniki takie jak nasłonecznienie, wiatr, opad nie mają wpływu (wprost) na odczyt temperatury, wilgotności. Umiejscowienie 2 metry nad gruntem. Reasumując: czujnik temperatury od kotła winien być umiejscowiony na północnej ścianie, 2 m nad gruntem osłonięty przed wiatrem, słońcem, opadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_omhacker 15.12.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 WitamJa mam pogodówkę umieszczoną około 70 cm nad ziemią. Czy to bardzo źle ?? Czy będą przekłamania na temp. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.12.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Jeśli będą to się ich "nauczysz" i ustawisz tak żeby było dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 15.12.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Witam Ja mam pogodówkę umieszczoną około 70 cm nad ziemią. Czy to bardzo źle ?? Czy będą przekłamania na temp. ?? Zmierz zwykłym termometrem temperaturę w okolicach zamontowanego czujnika , a potem na wysokości 2 m nad poziomem gruntu - porównaj wyniki i będziesz wiedział ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts