Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie powietrzne

Recommended Posts

Witam, jestem na etapie projektowania ogrzewania w domku o pow. ok.170 m2. Mam ochotę poeksperymentować z ogrzewaniem powietrznym, niekoniecznie z piecami nadmuchowymi, ale być może z wykorzystaniem tzw. " komór ciepła" oraz wetylacją mechaniczną z rekuperatorem. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tych sprawach, proszę o kontakt.

Witam

Moje doświadczenie z ogrzewaniem powietrznym kończy się tym , że zastanawiam się nad zastosowaniem tradycyjnego ogrzewania.

1. Ogrzewanie to jest czułe na kierunek wiatru w zależności z której strony będzie wiało to te pomieszczenia są chłodniejsze.

2. Zastosowanie wentylatorów jest uciążliwe w nocy jest cichutko a tam coś brzęczy wierz mi może to wkurzyć.

3. Zastosowanie komory cieplnej wymaga wykonanie na etapie budowy kanałów o odpowiednich przekrojach by rozprowadzić równomiernie po budynku.

4. By działało to grawitacyjnie konieczne jest wykonanie kanałów zimnych ( powrotnych)

5. Wymiennik ciepła powietrzny czy wodny, przy wodnym konieczny jest piec co

przy powietrznym bezpieczny wkład który gwarantuje odizolowanie spalin

6. Po latach używania kanałów co w nich się znajduje możesz tylko wyobrazić.

Reasumując dzisiaj nie zdecydowałbym się na powietrze, Wkład kominkowy tak ale z płaszczem wodnym, spięty z ogrzewaniem.

Pozdrawiam Jacek

Generalnie mnie bardzo zmartwiłeś jako użytkownik, bo myślałem o zastosowaniu ogrzewania powietrznego (żeby "przy okazji" załatwić sprawę wentylacji). O tej czułości na wiatr muszę pogadać z fachowcami, sprawa dla mnie całkiem nowa. P.S. Znajdź i poczytaj wątek "Ogrzewanie nadmuchowe", tam pisali jakoś bardziej optymistycznie. :sad:

DZieki za odpowiedz:smile: Dowiadywałam się wiecej na ten temat i mam juz ogólny zares i zasadę działąnia. Pozostaje mi jeszcze wybór najlepszego wkładu kominowego. Taj jak mi doradziłes rozprowadzenie grawitacyjne n ataka powierzchnie wystarczy...

Macie jakieś doświadczenia co do firm i wkłądow kominowych. wiadomo zależy mi na tym, zeby wkład się sprawdził, ale nie koniecznie musi być to najdroższy wklad na rynku (najdroższy nie zawsze oznacza najlepszy) - prosze o odpowiedz i sugestie.

Hmmmm, pomieszczenie, w ktorym ma być wklad stoi juz od dobrych 25 lat... i niebardzo sie orientuje czy Twoja rada bedzie miala tutaj przylozenie.. Jezeli cos jest tutaj latwe i proste bierz prosze na mnie poprawke - jestem baba:smile: i w dodatku blondynka hihihihi. A tak powaznie - jak moje watpliwosci powoduja u Ciebie smiech - to sorki - malo sie znam na budowaniu i remontach:smile:

Barbole

Lubie kobiety, a w szczegolnosci blondynki.

Duzo zalezy od aranzacji wnetrza, polozenia kominka itp.

Jezeli planujesz kominek z zamknieta komora, to ma duzy sens

dolaczenie do paleniska powietrza "zewnetrznego", a nie zuzywanie

powietrza z pomieszczenia wiec trzeba go jakos doprowadzic.

Przewod doprowadzajacy musi miec odpowiednie wymiary/przekrój

aby dostarczal wystarczającą ilosc powietrza i trzeba go:

1) ukryc i

2) zaizolowac.

Ja to zrobilem w wylewce pod meblami kuchennymi, zeby mi nie

kolidowalo z ogrzewaniem podlogowym. We wszystkich kominkach,

ktore ogladalem tak bylo to zrobione, jezeli Ty nie bedziesz

robila wylewek to 1 i 2 musisz wymyslic inaczej, moze kanalem

wentylacyjnym pracujacym na biegu wstecznym.

Ale u Ciebie na poddaszu moze byc jeszcze problem ciagu

w kominie, jak wysoki jest/bedzie komin?

jt

:smile:

Dziwny masz nick - ciekawe od czego:smile:

Do tematu - W tej chwili komin stoi jak wielka krowa na srodku poddasza - i ciagnie sie od piwnicy, przez parter i przez "moje " poddasze - do tej chwili nie bylo zadnego czlowieka, który ocenilby - mozliwosci podpiecia wkladu pod istniejacy komin... Komin ktory przechodzi przez podloge na poddaszu do wyjscia na dachu ma ok. 3 m - 4 m. To tylko tyle co moge Ci odpowiedziec na temat komina - nie wiem zupelnie czy stary bedzie dobry, czy bedzie go trzeba jakos obudowac i pomyslec o nowym kominie - po ekspertyzie bede to wiedziala. Sprawa z powietrzem dostarczamym z zewnatrz - - Twoje sugestie - moga sie okazac bardzo pomocne. Spotkalam sie jeszcze z opinia, ze niekonieczne bedzie powietrzez z zewnatrz przy metrazu jaki bedzie u mnie... Choziaz ja osobiscie bylabym zwolenniczka doprowadzania powietrza z zewnatrz

Nick .... trzebaby zapytac moich kolegów ze szkoly

sredniej dlaczego ... przynajmniej jest rzadko spotykany.

Ale przejdzmy do adremu.

Oczywiscie mozna do palenia zuzywac powietrze z pomieszczenia

jest równie dobre choc pewnie zawartosc O2 jest mniejsza niz

w powietrzu zewnetrznym, ale nie o to chodzi.

Kominek szczegolnie gdy jest podstawowym zrodlem ciepla

zuzywa na biezaco powietrze, ktore jest usuwane przez komin.

Przyroda nie znosi prózni (pewnie pitbull powie, ze

to różnica cisnien :smile:) wiec w miejsce powietrza zuzytego naplywa

swieze z zewnatrz. Najczesciej przez nieszczelnosci okien lub

nawieniki. Swieze powietrze zimą jest chlodne wiec temperatura

w pomieszczeniu sie obniza.

Znacznie gorzej moze byc w przypadku, gdy sa szczelne okna

i brak nawieników, bo wtedy powietrze bedzie

sie dostawalo przez wentylacje pracujacą wstecznie lub brak

nawiewu spowoduje oslabienie ciagu.

Oczywiscie to wszystko ma sens jezeli planujesz wklad z zamknieta

komora spalania.

jt

Oj, Abakus, ubawiłam się przy Twoim wywodzie, mam wrażenie, że ślizgasz się po temacie (bez urazy :smile: )

ad.1. zupełnie nie rozumiem, o co Ci chodzi z tym wiatrem, możesz wyjaśnić szczegółowo :smile: ?. Parcie i ssanie to identyczne zjawiska, tylko działające w różnych kierunkach. Wpływ wiatru na wychłodzenie pomieszczeń jest niezależny od rodzaju ogrzewania, przez nieszczelne okna tak samo Ci wygwiżdże pomieszczenia bez względu na system :smile:

2. Od tego się robi projekt, żeby wyeliminować dźwięki, ich poziom jest zależny od prędkości przepływu (dlatego kanały mają takie duże przekroje)

3.tu się zgodzę, ale po to się robi projekt, żeby to uwzględnić

4. ten system w zasadzie nie działa grawitacyjnie, konieczne jest wymuszenie ruchu powietrza (sam sobie przeczysz w pkt.2 i 4 :smile: )

5. to co sygnalizujesz, to faktycznie jedna z wad tego systemu, osobno trzeba zrobić system CWU

6. ciekawa jestem, co Ty sobie wyobrażasz, może napiszesz :smile:

Moje informacje są prawdziwe choć nieprzydatne dla nas. Dopiero teraz doczytałem, że system z którym się spotkałem służy do jednoczesnego podgrzewania wody i powietrza ale dla celów domowego basenu.

Zastanawiam się jednak czy połączenie ogrzewania powietrznego i c.w.u. nie byłoby możliwe w takim układzie, że grzejemy najpierw wodę a od niej nagrzewnicą wodną dopiero powietrze. Czysto teoretycznie jest to chyba możliwe, nie wiem jak z kosztami.