Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ADAPTACJA BUDYNKU GOSPODARCZEGO NA MIESZKALNY

mariusbag

Recommended Posts

Witam.

Postanowiłem poruszyć podobny problem co do adaptacji budynku gospodarczego na mieszkalny. Mam budynek prawnie istniejący jako gospodarczy, kiedyś tam miała być pieczarkarnia ale nigdy jej tam nie było. Budynek w sumie jest nie używany, trzymam tylko tam auto.

Mam pytania co do tego:

Czy da się go adaptować na cele mieszkalne?

Położenie budynku:

Budynek jedną stroną stoi na granicy działki przy czym w odległości 9m graniczy z domem sąsiada który rok temu go tam postawił. Pozostałe trzy strony budynku mają nie mniej niż 10m do granicy działki.

Gabaryty budynku:

Wymiary 30mbx11mb

Konstrukcja jaką posiada budynek:

Dach jest jednospadowy na moją działkę, solidne fundamenty, grube ściany z pustaka żużlowego,posadzka, strop z płyt betonowych, niskie poddasze.

Przy takich gabarytach budynku można śmiało zrobić bliźniaka i taki jest plan.

Chciałbym podwyższyć poddasze ale nie wiem czy jest taka możliwość, co dało by dodatkową przestrzeń, interesuje mnie też na pewno zmiana dachu. Czy mogę zmienić konstrukcję dachu z jednospadowego na dwuspadowy jeżeli tak to jaka jest idea tego dachu bo raczej woda nie może lecieć do sąsiada. Po za tym nowe okna i drzwi w innych miejscach.

Wg. mnie budynek jest idealny do takich przeróbek tylko nie wiem co na to prawo budowlane, nie chcę samowoli budowlanej. Interesuje mnie wyłącznie legalne rozwiązanie.

I tu mam prośbę, do tych którzy przerabiali podobny temat lub tych co znają prawo budowlane i mogli by mi coś podpowiedzieć. Byłbym bardzo wdzięczny za informacje i sugestie.

Pozdrawiam[/u]

Witam,

Napisałeś, ze budynek z jednej strony stoi na granicy z działką sasiada. Te 30m to w granicy? O dwuspadowym dachu ze spadem na sąsiada zapomnij. 3m bez otworów, 4 z otworami, działka ponizej 16m - 1.5m. Jeżeli po stronie sąsiada byłby budynek w granicy, wówczas moglbyś się przykleić. Mozesz jeszcze pisac do gminy o zmianę warunków zabudowy, jeżeli gmina, miasto nie posiada planu przestrzennego. Jak to nie pomoże pozostaje Ci pisac do Ministra Infrastruktury, jednak z doswiadczenia wiem, ze nic to nie daje. Ten budynek mozę stać jeszcz i 200lat, ale przekształcić go w mieszkalny bedzie raczej trudno.

Ostatnio miałem podobny przypadek, inwestor zaadoptował budynek gospodarczy w mieszkalny w odległosci 60cm od granicy działki sąsiada. Ale to by książke napisał o jego, moich poczynaniach. Napewno 2 siwe włosy mi przybyło.

Wg. mnie budynek jest idealny do takich przeróbek tylko nie wiem co na to prawo budowlane, nie chcę samowoli budowlanej. Interesuje mnie wyłącznie legalne rozwiązanie. I tu mam prośbę, do tych którzy przerabiali podobny temat lub tych co znają prawo budowlane i mogli by mi coś podpowiedzieć. Byłbym bardzo wdzięczny za informacje i sugestie.

Zaczynasz od wizyty w urzędzie gminy i złożenia wniosku o warunki zabudowy dla zmiany sposobu użytkowania. Za miesiąc - dwa dostaniesz konkretną odpowiedź.